Анализ | Какво става, ако Украйна загуби

Европейският отговор на въпроса е прост: "Това не трябва да се случва." Иначе руската победа би имала дълбоки последици

Десетилетията на обирането на дивидентите от мира ще трябва да бъдат последвани от по-високи бюджети за отбрана
Десетилетията на обирането на дивидентите от мира ще трябва да бъдат последвани от по-високи бюджети за отбрана
Десетилетията на обирането на дивидентите от мира ще трябва да бъдат последвани от по-високи бюджети за отбрана    ©  Reuters
Десетилетията на обирането на дивидентите от мира ще трябва да бъдат последвани от по-високи бюджети за отбрана    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпросът "Ами ако Украйна загуби?" преди бе използван като тактика от онези, които искаха да порицаят своите западни съюзници, че не пращат достатъчно пари и оръжия. Но все повече той заприличва не на хипотеза, а на първи етап от план за действие при непредвидена ситуация. След изнурителни няколко месеца на бойното поле изчезнаха миналогодишните надежди, че украинската контраофанзива ще изтласка Русия обратно до нейните граници и ще смири Владимир Путин. Сега доминира страхът, че блокажът на фронта може да се наруши в полза на окупатора или че Доналд Тръмп може да се върне на власт в САЩ и да поднесе победата на Москва на сребърен поднос. Макар че една победена Украйна става по-малко далечна възможност, това не я прави по-малко плашеща. Връщането на войната на континента беше отрезвяващо, но една успешна инвазия, носеща геополитически ползи за Путин, би била нещо много по-лошо.

Поражение за Украйна би било унизителен момент за Запада. САЩ и Европа осигуряват морална, военна и финансова подкрепа за съюзника си вече две години, като така заложиха своите собствени позиции. Това, че понякога те се колебаят в даването на тази поддръжка, ще направи ситуацията по-лоша, а не по-добра - това е допълнително потвърждение сред критикуващите либералните политики, че демокрациите не могат да защитават интересите си. Оцветяването на украинската територия като руска в атласите ще затвърди идеята за ползите от лидера с твърда ръка. Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън предупреди, че "ако Украйна загуби, нашите врагове ще решават световния ред". За нещастие на тайванците и на други той вероятно е прав.

Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън предупреди, че “ако Украйна загуби, нашите врагове ще решават световния ред”.

Никъде това унижение няма да бъде почувствано по-тежко, отколкото в ЕС - ядрото на международния либерален дневен ред. Украинските съседи се придвижват по-бавно от САЩ в осигуряването на подкрепа. Но в унисон с европейския бавен, но постоянен начин на действия те чувстват, че са направили колкото е възможно. Като изпращаха оръжие (включително първоначално използваха пари на ЕС за плащането на оръжие), инжектираха финанси в Украйна, приемаха милиони бежанци, налагаха десетки кръгове санкции срещу Русия и се лишаваха от руски газ, политиците в блока изтласкаха границите на това, което първоначално изглеждаше възможно. Ако това се окаже недостатъчно, мнозина ще се запитат дали съюзът е годен да действа. Популистите и феновете на Путин като Виктор Орбан в Унгария или Марин льо Пен във Франция ще твърдят, че техният начин е най-добър. В момента има разделение между войнствено настроените източни страни и останалите в ЕС. Ако Украйна загуби, това ще породи горчивина. Френският президент Еманюел Макрон, който наскоро стана ястреб спрямо Кремъл, зададе тона, като предупреди, че "страхливци" държат Европа.

Геополитическите ефекти от украинската загуба ще зависят от формата на бъдещото мирно споразумение. Ако ограничената откъм муниции армия на Киев бъде победена и Русия се окаже, че контролира не само украинските източни територии, а и цялата страна - чрез подставен режим в беларуски стил, агресорът на практика ще споделя още по-голяма граница с ЕС. Ако поражението бъде по-ограничено - анексиране на територия, но все още функционираща Украйна, играта на нерви ще продължи. Колко време ще мине, преди Путин да довърши започнатото? Още милиони украинци могат да напуснат страната. Бъдещата форма на ЕС ще се промени - обещанието за еврочленство за Киев предвиждаше убедителна победа. Западните Балкани, чиято собствена кандидатура бе съживена от войната, със сигурност ще бъдат оставени в безпътица.

Извън чувството на вина и срам усещането за страх ще надделее в Европа. Може ли да има последваща атака? Ще бъде ли срещу страна от НАТО, принуждавайки съюзниците да се задействат? Допълнителните опити за завладяване поне стават възможни. Путин споменава за нацизъм в балтийските държави, повтаряйки претекста, използван за нахлуването в Украйна; трите страни също така имат голямо руски говорещо население. Преди година смешката беше, че руското твърдение, че имат най-добрата армия в Европа е нелепо - те дори нямат най-добрата армия в Украйна. Малцина мислят това днес предвид способността на Москва да продължава да снабдява войниците си с оборудване по-бързо от противника си. Една победна руска армия ще остави Путин начело на единствената бойна сила с калени в битка способности и със способности да завзема територия в XXI век. Ако руският президент контролира и украинската държава, той ще разполага с две такива военни машини. Срещу него ще стоят неискащите война европейци, може би с крехка американска поддръжка и свършили муниции. Дали Полша или Германия няма да почувстват, че ще се нуждаят от свое собствено оръжие за ядрено сдържане?

Дори ако Украйна победи, Европа ще трябва да се промени. "Мирният проект" в нейното ядро ще трябва да се приспособи към свят, в който войната е, ако не вероятна, то поне възможна. Наскоро НАТО отбеляза 75-ата си годишнина, но неговото бъдеще на алианс, който европейците използваха, за да се уверят, че САЩ гарантират тяхната териториална цялост, е несигурно. Десетилетията на обиране на дивидентите от мира ще трябва да бъдат последвани от по-високи бюджети за отбрана, както и започва да се случва.

Но ако Русия стане дори полупобедител, промяната ще бъде наложена над Европа по един много по-неприятен и непредвидим начин. Търсенето на договорка с Путин, която ще възнагради неговата войнственост с контрола над части от Украйна, ако той обещае да не напада отново, ще бъде една илюзорна сигурност. Европейският отговор на въпроса "Какво ще стане, ако Украйна загуби?" остава прост: "Това не трябва да се случва."

2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kuranakyumura avatar :-P
    kuranakyumura
    • - 5
    • + 10

    Единственото консистентно нещо на анализите на Икономист е, че нивото им пада с всеки следващ. Преди бяха като развален часовник - от 12 опита, 2 бяха близки до реалността. Сега, броим колко верни изречения имаме във всеки анализ . Тук са точно 2 (две!) изречения, които имат връзка с реалността - "Геополитическите ефекти от украинската загуба ще зависят от формата на бъдещото мирно споразумение" и "Поражение за Украйна би било унизителен момент за Запада". Третото верно нещо е датата на публикуване. Поне вече вицът, че Украйна може да победи убедително се споменава от кумова срама само в края на материала.

    На първото може да се напише докторска дисертация по геополитика, особено ако се погледне от реалистичен ъгъл, а не от либерално-подцинкования. Разсъжденията при второто изречение са повече паника, отколкото мисъл. Западът сам си го наби - първо подстрекаваше този конфликт от 2008 г. насам, с две ескалации през 2014 г. и сега през 2022 г., които доведоха до реципрочна ескалация от страна на Русия, а и второ като обяви, че "Загуба на Украйна е равносилно на загуба на НАТО/Запада". Сами влязоха в блатото без да се възползват от втората най-сладка полза на прокси войната - да могат да се изнижат по терлъци без да има големи последствия за тях, когато стане най-напечено и само да лаят колко лоши са руснаците и Путин.

    Иначе внушенията, грешките и очевадната пропаганда са много и давам само няколко примера:
    - "Бившият генерален секретар на НАТО Джордж Робъртсън предупреди, че "ако Украйна загуби, нашите врагове ще решават световния ред". - Това е заблуждаващо, защото БРИКС искат мултиполярен свят, докато САЩ и Западът искат монополярен движен от тях или в най-лошия случай биполярен както беше през Студената война. Тук внушението е, че Русия и Китай ще изградят монополярен свят, което няма нищо общо с реалностите на 21 век.
    - "Ако ограничената откъм муниции армия на Киев бъде победена и Русия се окаже, че контролира не само украинските източни територии, а и цялата страна - чрез подставен режим в беларуски стил, агресорът на практика ще споделя още по-голяма граница с ЕС." - Путин ясно очерта какво иска Русия от Украйна в случай, че Киев остане прозападна. Всичко на изток от Днепър е руско + южната част до Днестър (Херсон, Одеса, Миколаев). Западна Украйна не му трябва и ще остане под някаква квазидържавна форма, защото може да провокира в дългосрочен план допълнителни сепаратистки настроения. Я в Льов, я в Карпатите и пр. А и нещо друго - влизането на Украйна в ЕС и НАТО ще направи границите с Русия пак големи. Та това е елементарна игра със страха на хората.
    - "Путин споменава за нацизъм в балтийските държави, повтаряйки претекста, използван за нахлуването в Украйна; трите страни също така имат голямо руски говорещо население." - последното в момента се репресира жестоко, защото балтийските държави ги хвана шубето, че 25% от гражданите им са етнически руснаци. Та нещата се завъртат по същия начин като в Украйна там, само чакаме местните ултраси да формират подразделения идентични на Азов и да се почнат погромите. Настъпва се същата мотика за четвърти път - първият в Грузия 2008 г., два пъти в Украйна 2014 и 2022 и сега май се подготвя терена за нов нокаут. Един от ключовите елементи на пропагандата е да се изпуска или изкривява контекстът, тук е по учебник.

    Нередност?
  • 3
    ijh26646896 avatar :-|
    ijh26646896
    • - 5
    • + 6

    Украйна вече загуби и никога нема да се възстанови в предишния си вид - демографски, териториално, икономически, енергийно и пр. Но въпросът в статията е какво става "за Запада" ако Украйна "загуби" и официално. Ами какво да става, ще плаща за възстановяване на каквото може да се възстанови, вместо да използва замразените руски пари за целта. Затова е и целата истерия. Отделно унижението, срамът, че са съсипали една страна с безумието си и съобразяването с руските интереси занапред.

    Нередност?
  • 4
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 11
    • + 2

    До коментар [#2] от "kuranakyumura":

    Погроми над руснаците съществуват само в твоята болна фантазия, докторе. И в Украйна, и в Грузия, и в Прибалтийските републики. Дори Пригожин го каза.

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 4

    Икономист е пропагандна машина, а не средство за обективна аналитика.

    Медията е инструмент, предназначен и настроен да въздейства на доста по-бройлерен тип публика - западната. В БГ статиите му с крещящото несъобразяване с фактите и изводи, изсмукани от пръстите, се отминава с презрение.
    И - естествено - работят за другата гл.т.
    Защото съшитеите с бели конци пропагандизми на Икономист са пределно видими за интелигентна публика.
    Масовизирането на подобни пропагандни изливи без връзка с реалността по тия географски ширини безусловно ражда антиамериканизъм.
    В този смисъл Икономист задължително трябва да се чете!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    Въпросът в заглавието е безсмислен, но е пропагандно правилен, защото това внушение ще продължава да ни се тъпче в очите още дълго.

    Първо - това не е война на Украина с Русия, а прокси война на САЩ и сателитите му с Русия на територията (и за сметка ) на Украина, което е много видно от финансовата и военна поддръжка за режима на Зеленский и санкциите, които САЩ и сателитети му наложиха на РФ;
    Второ - дори със стотиците милиарди долари хеликоптерни пари САЩ и сателитите им няма как да спестят на повярвалата на приказките им Украина да се удари в дъното и да прогледне разрушената си страна, гробищата, милионите емигранти.

    В този смисъл - Украина загуби войната още на майдана 2013 г.
    А това, което ще има да става с менторите ѝ от Запада, за съжаление ще го изпитаме и ние - руско колониално управление... При това категорично недобронамерено, защото Киро, Асен, Тагарев, Денков, баце също са българи и българи са ги избрали...

    Нередност?
  • 8
    xyha avatar :-|
    xyha

    Войната свършва , когато ресурса - човешки / материален , на едната страна свърши .
    Жалко е , че в 21 век хора умират за да защитават интересите на богатите ( и от 2 -те страни) .

    Нередност?
  • 9
    kuranakyumura avatar :-?
    kuranakyumura

    До коментар [#4] от "Венцеслав Ралев":

    Правете разлика между репресия, погром и геноцид. Путин обвини Киев в геноцид, което Пригожин нарече "пълна глупост" и с което съм съгласен на 100% с бившия готвач номер едно на федерацията. Репресията я има - украинците и балтийците в момента действат в малко по-мека версия от нашия Възродителен процес. Киев достигна и в по-груба трактовка с погромите в Одеса, Харков, Мариупол и др. Ако продължават по същия път, балтийските републики скоро ще последват Украйна и с този тип насилие. Въпрос на време е. Вижте грузинците си взеха поука след 2008 г. и сега кротуват и не им опустошават земята, икономиката и демографията.

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#9] от "kuranakyumura":

    Сложно е с тълкуванията на терминологията, за тоова да се обърнем към фактите:
    1. Първият закон, който Радата прие след майдана, бе за забрана за използването на руския език в Украина. По това време 40% от населението там бяха етнически руснаци, компактно неселяващи левобрежна Украина.
    Възродителният процес в БГ касаеше турско етническо население, което тогава - в средата на 80-те, нямаше и 10% от населението;
    2. Изискванията в Прибалтийските към руското етническо население са такива, каквито не се налагат на нито едно от останалите етнически малцинствени групи - немци, поляци и пр;
    3. Изброените от теб погроми са в градове с преобладаващо етнически руско неселение върху представители на това руско етническо население и са извършени от дошли там за целта жители на подкарпатските територии, които са исторически австро-унгарски земи, пресъединени към Руската империя през 1914 до1921 г и след 1939 г. към СССР. Т.е. имаме класически пример за етническо прочистване;
    4. Неприятното за нас е, че украинският екзерсиз събуди руската мечка, убеди я в силата ѝ да се справя с глутницата и ѝ дава увереност, че може да защити руския етнос навсякъде, където е потиснат. И тай като той съвсем целенасочено и шумно е потискан и Шпротландия, и в Бесарабия, нищо чудно след Украина да се погрижи за своите и там...

    Апропо, днес Лавров нареди БГ след Полша, Прибалтите и Румъния.

    Не е ОК да влезеш в полезрението на зле събудената от земен съм мечка.
    Главатарите ни, дето ни накиснаха в лайната, ще се отърват - едни по островите на Тихия, други във Флорида и други райове. А ние ще останем да обслужваме сибирските товарищи...

    Нередност?
Нов коментар