Коментар | Джейми Даймън: Геополитическите и икономическите сили са с непредсказуем график

Изглежда, че инфлационният натиск може да остане, но най-лошият сценарий е стагфлация

JP Morgan Chase
JP Morgan Chase
JP Morgan Chase    ©  JP Morgan Chase
JP Morgan Chase    ©  JP Morgan Chase
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Главният изпълнителен директор на JP Morgan Chase в годишното си писмо до акционерите на най-голямата американска банка

Всяка година се опитвам да ви информирам за някои от най-важните проблеми, пред които е изправена нашата компания. Първото и най-важно може да е въздействието на изкуствения интелект (AI). Въпреки че не знаем пълния ефект или точната скорост, с която AI ще промени нашия бизнес - или как ще засегне обществото като цяло, ние сме напълно убедени, че последствията ще бъдат изключителни и вероятно толкова трансформиращи, колкото някои от основните технологични изобретения на последните няколкостотин години: помислете за печатарската преса, парната машина, електричеството, компютрите и интернет наред с други.

Откакто фирмата за първи път започна да използва AI преди повече от десетилетие, разраснахме съществено нашата организация за изкуствен интелект. Сега тя включва над 2000 експерти по AI/машинно обучение (ML) и специалисти по данни. Продължаваме да привличаме някои от най-добрите и най-умните в това пространство и имаме изключителен отдел за изследвания с дълбок опит.

Активно използваме AI и ML от години и те все повече добавят реална стойност в нашите бизнеси и функции. Проучваме и потенциала, който генеративният AI (GenAI) може да отключи в редица области, най-вече в софтуерното инженерство, обслужването на клиентите и операциите, както и в общата производителност на служителите. В бъдеще предвиждаме GenAI да ни помогне да преосмислим целия бизнес процес.

Що се отнася до политиката, може би навлизаме в една от най-коварните геополитически епохи след Втората световна война. И в миналото съм писал за високи нива на дълг, фискални стимули и неизвестните ефекти от количественото затягане. Сега обаче тези геополитически и икономически сили може да не бъдат напълно разбрани, докато не се разиграят напълно в продължение на няколко години. Във всеки случай JPMorgan Chase трябва да бъде подготвена за различните потенциални въздействия върху нашата компания.

Оставаме предпазливи към икономическите прогнози. Докато повечето компании бюджетират въз основа на прогноза за базов сценарий, ние разглеждаме набор от потенциални резултати, за които трябва да сме подготвени. Геополитическите и икономическите сили имат непредсказуем график - те могат да се развиват в продължение на месеци или години и е почти невъзможно да бъдат включени в едногодишна прогноза. Те също имат непредсказуемо взаимодействие: например геополитическата ситуация може в крайна сметка да няма практически никакъв ефект върху световната икономика или потенциално може да бъде нейният определящ фактор.

Много ключови икономически показатели днес продължават да са добри и е възможно да се подобряват, включително инфлацията. Но когато гледаме към утрешния ден, трябва да се имат предвид условията, които ще повлияят на бъдещето. Например изглежда, че инфлационният натиск може да остане - с продължаващи фискални разходи, ремилитаризация на света, преструктуриране на световната търговия, капиталови нужди на новата зелена икономика и вероятно по-високи разходи за енергия в бъдеще поради липса на необходими инвестиции в енергийната инфраструктура. Дефицитите днес са още по-големи - възникват по време на бум, а не в резултат на рецесия, и са подкрепени от количествено облекчение. Оставам по-загрижен заради количественото облекчение и неговото обръщане, което никога преди не е било правено в такъв мащаб.

Ето защо ние сме подготвени за много широк диапазон от лихвени проценти - от 2% до 8% или дори повече, с еднакво широкообхватни икономически резултати: от силен икономически растеж с умерена инфлация (в този случай по-високите лихвени проценти биха произтекли от по-високо търсене на капитал) до рецесия с инфлация, тоест стагфлация. От икономическа гледна точка най-лошият сценарий би бил стагфлация - не само с по-високи лихвени проценти, но и по-високи кредитни загуби, по-ниски обеми на бизнеса и по-трудни пазари. Важното е, че сме подготвени, което означава, че можем да продължим да помагаме на нашите клиенти независимо какво ще донесе бъдещето.

Все още няма коментари
Нов коментар