AI бюлетин: Как изкуственият интелект може да убие днешните търсачки; Войната на чиповете става все по-жестока

Седмичните новини от "Капитал" и Digitalk за изкуствен интелект

Leonardo.ai
Leonardo.ai
Leonardo.ai    ©  Leonardo.ai
Leonardo.ai    ©  Leonardo.ai
Бюлетин: DemistifAI DemistifAI

Седмичният бюлетин на Капитал и Digitalk DemistifAI е вашия източник на информация за еволюцията на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса.

DemistifAI е седмичен бюлетин от екипите на "Капитал" и Digitalk, посветен изцяло на темата за изкуствения интелект. Чрез него ще може да получите от достъп на едно място до актуална и надеждна информация за развитието на изкуствения интелект и неговото въздействие върху бизнеса, задълбочени анализи и прогнози до интересни приложения и добри практики на технологията в България и по света. Ако искате да се абонирате към този бюлетин, натиснете ТУК.

Здравейте,

Изкуственият интелект е въпрос за трилиони долари, на който всички искат да научат правилния отговор. В началото на февруари Сам Олтман от OpenAI, обяви, че са нужни инвестиции в размер на поне 7 трлн. долара, с които производството на AI чипове да се изгради и пренесе изцяло в САЩ. Сума, която на пръв поглед изглежда напълно извънземна, налудничава и в момента достатъчна, за да бъдат придобити Nvidia, TSMC, Broadcom, ASML, Samsung, AMD, Intel, Qualcomm и всеки друг производител на полупроводници в света.

Изкуственият интелект не може без чипове, а бързото разрастване на пазара изстреля в небесата пазарната капитализация на Nvidia. Въпросът е: за колко дълго? Intel, Meta, Google и други конкурентни компании обявиха намерението си да пуснат на пазара нови мощни полупроводници, които да са в пъти по-производителни от модела H100 на Nvidia.

Само преди няколко дни учени от китайския университет Цинхуа пък обявиха, че са разработили нов чип за изкуствен интелект, наречен Taichi, който използва светлина вместо електричество. Това би могло да увеличи неговата мощност с до 1000 пъти в сравнение със сегашните технологии. Разработката обаче все още е далеч от евентуално пускане на пазара.

Напредък бе обявен и сферата на общ изкуствен интелект. От Meta и OpenA обявиха, че следващите им разработки са все по-близо до създаването на технология, която ще може да разрешава сложни проблеми, както и да разбира последствията от предприемането на дадено действие. Според Илън Мъск само две години ни делят от момента, когато изкуственият интелект ще бъде по-мощен и бърз от човешкия. Така че разработката на изкуствен общ интелект (т.е. такъв, който може да решава всяка интелектуална задача на поне същото ниво като човешко същество) е друг пазар, чието бъдеще ще се измерва в трилиони долари капитализация.

Game chAInger



Как изкуственият интелект може да убие днешните търсачки



Какво се случи

Alphabet, компанията майка на Google, обмисля да направи платени някои от услугите си, разчитащи на генеративен изкуствен интелект, съобщава Financial Times. Макар все подобно решение все още да не е официално обявено, новината потвърждава прогнозите, че времето на днешните онлайн търсачки може би е към края си.

Защо това е важно

Навлизането на генеративен изкуствен интелект може да премахне рекламата от отговорите, генерирани при търсене, което би било катастрофално за компании като Alphabet. За сравнение приблизително 58% от приходите на Google за 2023 г. са от SEO и дигитална реклама. Допълнителен проблем вероятно ще се окажат се окажат инвестициите в много по-големите хардуерни мощности, нужни за генерирането на отговори с изкуствен интелект, вместо индексация на обикновена търсачка. Това са разходи, които трудно биха могли да бъдат покрити без намирането на нов бизнес модел, който да замени приходите от реклами.

Какво следва

Развитието на генеративния изкуствен интелект ще предизвика промяна в пазара за търсене, както и на начина, по който откриваме и консумираме информация. Само за изминалата година стартъпи и компании в тази сфера са получили инвестиции в размер на 27 млрд. долара, а очакванията са пазарът да достигне оценка от 1.3 трлн. долара до 2032 г. Чатботове като ChatGPT и Gemini не винаги показват своите източници на информация, което може да ги превърне в недостоверни заради все още често срещаното "халюциниране" - когато AI-моделите започват да си фантазират отговори. За щастие начинът, по който тези нови търсачки с изкуствен интелект ще събират информация и ще я представят на крайния потребител, тепърва ще се подобрява.

Повече по темата можете да прочетете ТУК.

AI в бизнеса

Бизнесът с изкуствен интелект е пряко свързан с производството на по-мощен хардуер. През последната година хегемон във второто се превърна компанията Nvidia, която достигна пазарна капитализация от 2.15 трлн. долара. Сега обаче един друг гигант в сферата на чиповете ще се опита да си върне позиции. Intel представи своят нов продукт Gaudi3, който според компанията ще е до 50% по-добър за AI-модели като Llama на Meta.
В годишното си писмо до акционерите на JP Morgan изпълнителният директор Джейми Даймън говори не само за инфлационния натиск, но и за това как изкуственият интелект и използването на машинно обучение предизвикват революция в банковия сектор.
Онлайн платформата Instagram ще се опита да използва машинно обучение, за да прикрива изображения на голи тела в публикации и лични съобщения с цел да пресече опитите за сексуално изнудване на нейни потребители. Това е част от пакет с инструменти, предназначени да подобрят защитата на по-младите потребители.
Широкото навлизане на изкуствения като продукт означава и много голям риск за сигурността в онлайн пространството. Той може да бъде използван както за организиране на кибератаки, така и за защита. Но каква беше 2023 г. за киберсигурността?
Изкуственият интелект вече оказва влияние върху трудовият пазар, като крайният ефект от навлизането му все още е неясен. Страховете на мнозина са, че технологията може да отнеме работните места на голяма част от населението. Какви ще са стъпките за предотвратяване на подобен катаклизъм в сферата на работната сила?

Избори

В политическият свят мръсните номера не са нещо необичайно. Изборни кампании често са изцяло основани върху злонамерени похвати. С появяването на първите deepfake-видеа в Reddit около 2017 г. притеснението как тази технология ще се развие постоянно циркулира в публичното пространство. Ще може ли обаче ЕС да ограничи използването на този инструмент за пропаганда при предстоящите избори за европейски парламент.

Digitalk&A1 Awards 2024

Кандидатстването по Digitalk&A1 Awards 2024 приключи. Участниците са много, а проектите - широкоспектърни. Няколко от тях се фокусират и върху иновации, базирани на изкуствен интелект.

Един такъв пример е стартъпът Trackian разработва AI софтуер за оптимизиране на маркетингови кампании. Решението, което е насочено към малкия и средния бизнес, обобщава и анализира данни от различни източници.
Друго приложение на технологията са намерили от агенцията за преводи "Арте.Док" чрез внедряването на чатбот, който позволява обработката на множество заявки едновременно. Това води до повишаване удовлетвореността на клиентите и ръст на оперативната ефективност.

Ново от нас

Следвайки последните тенденции, от 1 април всички нови статии на "Капитал" имат и аудио вариант, а читателите могат да станат и слушатели, стига да пожелаят това. Технологията за реалистична синтезирана реч на Microsoft позволява чрез математически невронни мрежи да се генерира говор, подобен на човешкия.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар