🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Здравното министерство опитва да узакони 47 неизползваеми мобилни рентгена

Те бяха купени с европари, но стоят в кашони от декември, защото по закон не могат работят извън болница

Устройствата се използват за снимки на лежащо болни пациенти в болниците, но са непригодими за поликлиниките
Устройствата се използват за снимки на лежащо болни пациенти в болниците, но са непригодими за поликлиниките
Устройствата се използват за снимки на лежащо болни пациенти в болниците, но са непригодими за поликлиниките
Устройствата се използват за снимки на лежащо болни пациенти в болниците, но са непригодими за поликлиниките
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Коригирана на 12 май с допълнение за датата на откриване на обществената поръчка.

През миналата година Министерството на здравеопазването купи 47 преносими рентгена (кугели) с 10 млн. лв. от европейските фондове за борба с пандемии и ги достави в общински диагностично-консултативни центрове (поликлиники). Само че апаратите и до днес стоят неразпечатани, защото по сегашните закони и наредби не могат да се използват извън реанимациите на болниците.

Настоящият служебният здравен министър д-р Галя Кондева обаче е направила стъпки да узакони въпросните кугели още в първата седмица на мандата си. Тя е изпратил искане за ново експертно становище към съвета по образна диагностика за "целесъобразното използване на мобилни рентгенови апарати за целите на диагностика в структури за извънболнична помощ".

От отговора става ясно, че мобилните рентгенови апарати не са пригодени, както и по закон не са приложими в условията на извънболнична помощ, но с много условности и преобзавеждане могат да се ползват за три вида снимки. Проф. Галина Кирова, главен координатор на експертния съвет, допълва, че съветът е изпратил писмо с отрицателно становище и през 2021 г. на проф. Костадин Ангелов.

В случая поръчката за преносими апарати за извънболничната помощ е по идея точно на проф. Костадин Ангелов от 2021 г., когато беше министър на здравеопазването в кабинета на ГЕРБ. Тя обаче беше обяена чак в началото на април 2023 г. и възложена през ноември, все по време на служебно правителство на Гълъб Донев и здравния министър Асен Меджидиев. Любопитна подробност е, че съветник на министъра тогава беше проф. Момчил Мавров, който сега е временен управител на НЗОК от квотата на ГЕРБ.

Проф. Кирова казва, че мобилните рентгени трябва да бъдат застопорени като стационарни, а на диагностично-консултативните центрове ще им се наложи да правят огромни инвестиции в нови помещения, облицовани с оловни стени, за да не пропускат радиация. Което тя не казва в прав текст, но подсказва при какви условия биха могли да се правят трите вида снимки.

Как да се снимат бял дроб, корем и нос

Според писмото на експертния съвет, с което "Капитал" разполага, нужда от провеждане на изследвания с мобилна уредба до леглото на болния имат само пациентите в неотложните звена и в интензивните и реанимационните отделения в тежко състояние, които не могат да се придвижат самостоятелно или да бъдат транспортирани в рентгенови звена. Такива са сегашните закони и наредби за рентгеновите лъчи и те са съвсем същите и в останалите европейски страни. Идеята е пациентите да бъдат облъчвани със строго контролирани дози лъчи, а персоналът да бъде опазен в специални помещения, които се лицензират и проверяват от Агенцията за ядрено регулиране и от Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Според проф. Кирова на база на спецификациите на закупените кугели те могат да произведат сравнително високо качество при оптимална радиационна доза и поставянето им на фокус при само при три вида снимки - на гръден кош, коремни органи и околоносни кухини.

"Всички останали изследвания, рутинно провеждани в извънболничната помощ, се изпълняват при специфична позиция на пациента върху рентгенографична маса, която не е налична при така заявените апарати и прави изпълнението им непрофесионално и в разрез с правилата за качество на образа, лъчезащита на пациента и персонала", казва още тя и допълва, че ако все пак кугелите се ползват, те трябва да се монтират по правилата на стационарни апарати, като императивно се използват заявените с тях стативи и противодифузионни решетки и се осигурят панели за дистанционно управление от рентгенови лаборанти с обезпечена защита (помещение/параван).

Така, ако все пак поликлиниките получат разрешение от МЗ да ползват кугелите само за три вида снимки, те трябва да обзаведат отделни зали, да защитят проект пред Агенцията за ядрено регулиране и да инвестират в конкретното помещение минимум 100-200 хиляди лева.

Защо поръчката е тръгнала

По думите на проф. Момчил Мавров в отговор на въпрос на "Капитал" проектната документация на МЗ за кандидатстване по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. за финансиране на болнична и извънболнична помощ за справяне с кризи, ведно със списъка на необходимата апаратура и дейностите, които ще бъдат изпълнявани, са били подготвени в началото на 2021 г. Още тогава заради пандемията, Министерството на здравеопазването е публикувало обявления, че всеки ДКЦ или МЦ ще получи апаратура за оборудване на ковид зони, в това число и въпросните кугели. За целта дори са били променени условията на програмата, по която МЗ кандидатства за финансиране. Кугелите са били по проекта за подкрепа на структурите за извънболнична медицинска помощ за справяне с кризи с идеята да бъде осигурена съвременна апаратура за диагностика, лечение и наблюдение на болни с вирусни инфекции в структурите за извънболнична медицинска помощ, за да се намали натискът върху болниците при епидемиологични пикове.

Проф. Мавров обяснява, че съдържанието на проектите по ОПРР не би могло да бъде променяно в хода на прилагане на механизма за финансова помощ с оглед насочеността на проекта и предварителната обосновка на потребностите, която е послужила да бъде аргументиран и одобрен от страна на управляващия орган.

"При неизпълнение на проекта, респективно при промяна на съдържанието или невъзлагане на обществената поръчка, страната ни нямаше да има възможност да усвои одобрената финансова помощ в размер на 29 млн. лева за структури за извънболнична медицинска помощ", казва проф. Мавров. По думите му през пролетта на 2023 г., когато екипът, в който е бил, е обявил обществената поръчка за кугелите, все още не е имало нужда да бъде разработван конкретен вариант на промяна в нормативната уредба за допускане лицензирането на мобилни рентгенови устройства на територията на медицински центрове.

"Дали след това (включително и към момента) е установена необходимост от такава промяна, е логично да отговори настоящото ръководство на МЗ", смята той и допълва, че в правомощията му като началник на кабинета на министъра не са влизали обществените поръчки.

Така, за да не се изгубят парите, търгът е бил обявен и устройствата са доставени в 47 поликлиники, които пък обаче не знаят какво да ги правят и как да ги ползват. Сега здравното министерство продължава да търси варианти, за да не трябва да връща европари.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Значително по-интересно вместо общите приказки горе би било да се проследи пътя на тия неизползваеми апарати: кой ги е поръчал (МЗ- Хинков?), през кои фирми е осъществена сделката, кой колко комисионна е получил...

    Това смърди на корупция отвсякъде, защото:

    1. МЗ може да купува оборудване по съгласуване с държавни и университетски болници. В БГ просто няма 47 държавни и университетски болници. И при положение, че тези кугели по закон могат да се ползват единствено в болници заради безопасността при употребата им, естествен е въпросът: за какъв дявол са купени? Зради комисионната, явно...;
    2. Каква пандемия!? Ковидната идиотия отмина доста преди да се "усвоят" тия 10 млн € за рентгените през декември 2023 г;
    3. Не знам дали авторката на дописката е наясно, че в подобни апарати се използват радиоактивни изотопи, които имат "неполезно" (да го кажа така) въздействие. Едва ли е безопасно за околните използването им да става в необорудвани специално помещения.

    Всъщност на кого му пука?
    Едни 10 млн от глупавия ЕС са се търкаляли по земята и просто някой се е навел да ги прибере!
    Кой?

    Нередност?
  • 6
    donkeyhot avatar :-|
    donkeyhot
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Абсолютно точен коментар. В крайна сметка не става ясно кой е поръчал апаратите. Кой е инициирал процеса, кой финално е сключил договорите за доставка. Най-голяма отговорност носи последния по веригата. А това явно е станало много след края на пандемията, когато не е имало никаква нужда от такава техника. Оставям на страна, че и в началото е било ясно, че няма как да се използват. Материалът няма конкретика.

    Нередност?
Нов коментар