Здравното министерство похарчи 10 млн. лв. за неизползваеми рентгени

Апаратурата е купена с еврофондове и раздадена на 47 поликлиники, които нямат право да работят с кугели и трябва да ги държат в кашони

Кугелите се използват са снимки на лежащо болни основно в реанимациите и по време на интервенция в операционните блокове на болниците.
Кугелите се използват са снимки на лежащо болни основно в реанимациите и по време на интервенция в операционните блокове на болниците.
Кугелите се използват са снимки на лежащо болни основно в реанимациите и по време на интервенция в операционните блокове на болниците.
Кугелите се използват са снимки на лежащо болни основно в реанимациите и по време на интервенция в операционните блокове на болниците.
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кугелът е рентгенов апарат на колелца, с който могат да се правят снимки на лежащо болни в болница, без да се налага да ходят в специална зала. Според наредбата за радиационна защита при работа с рентгенова апаратура, мястото на кугелите е в болниците и то такива с операционен, реанимационен блок и неонатология, като всяко лечебно заедение е длъжно да иска разрешение за всеки отделен случай да си купи и ползва такъв мобилен рентген.

В наредбата изрично пише още, че за да бъде качествен образът всеки пациент трябва да бъде отведен до стационарен апарат в рентгенова стая, включително и да бъде подкрепян от друг човек по време на снимката, и мобилни уреди, които дават по-слаб образ, се ползват само по изключение.

Въпреки това в края на миналата година Министерството на здравеопазването е купило с еврофондове по оперативна програма "Региони в растеж" общо 47 кугела. И около Коледа фирмата, спечелила поръчката на стойност общо 10.4 млн. лв. или средно по над 220 хил. лв. на кугел, ги доставя. Но не на болници, а на 47 диагностично-консултативни центъра из цялата страна. Центровете са поликлиники, собственост на държавата или на общината.

Затова в момента повечето директори на трези диагностично-консултативните центрове се чудят какво да правят с придобивката, защото узаконяването на работата на кугелите няма как да се случи извън болница, а самите поликлиники си имат работещи стационарни рентгени и освен това нямат лежащо болни. Някои от медицинските центрове са предупредили устно или писмено Министерството на здравеопазването, че искат да върнат апаратурата, тъй като тя не им трябва.

"Ние не искаме кугел, никой не ни е питал и сега не знаем какво да го правим. Не искаме да коментираме, обаче, защото очакваме от министерството да ни достави безплатни ехографи, които са ни много необходими за работата", коментира директор на поликлиника, който не желае името му да се споменава.

Какъв е планът

Всъщност тези кугели се явяват своеобразен студен резерв на поликлиниките. В едно от разясненията към обществената поръчка към фирмите, публикувано в документацията по процедурата, от МЗ казват, че идеята на кугелите е при кризи, епидемии или пандемии, като тази от COVID-19, апаратурата да служи за "разгръщане на извънболничната специализирана медицинска помощ за незабавен отговор и осигуряване на улеснен достъп до необходимите качествени медицински услуги извън структурата на съществуващите заведения (включително и обособяване на временни структури за осигуряване на медицинска помощ с цел разделяне на потоците на пациентите според възникналите ситуации)" по подобие на ковид-зоните.

В това има логика. Само че, за да се "разгърне незабавно" при евентуална пандемия, апаратурата няма как да спи в кашони, а трябва да бъде сглобена и работата й да бъде узаконена, тъй като сегашната законова уредба не позволява кугели да работят в поликлиники.

Проблемът сега е, че ако ДКЦ-тата върнат кугелите, логично е министерството да трябва да обясни на Брюксел, че е изхарчило 10 млн., но не е променило нормативната уредба и те ще стоят на склад. Или да потърси индивидуален начин да ги оползотвори, като например ги раздаде на болниците, където могат да се ползват. Но в рамките на същата тази обществена поръчка 94 болници също са получили подвижни рентгенови апарати, от китайската Shanghai United Imaging Healthcare Co., на стойност близо 17 млн. лв.

"Капитал" отправи запитване до министерството какво ще прави с апаратурата, предупредени ли са от поликлиниките и какво ще се случи с доставката. От ведомството, оглавявано от проф. Христо Хинков не отговориха на въпросите в продължение на цялата изминала седмица.

Пандемичните евросредства

С европейските средства за укрепване на здравния сектор за борба с кризи като пандемията от COVID-19 здравното министерство решава да купи апаратура на болниците и диагностично-консултативните центрове. Поръчката е оформена и отворена по времето на служебния министър д-р Асен Меджидиев на 7 април 2023 г. и е на обща стойност 50.67 млн. лв. без ДДС или общо 60.8 млн. лв.

В процедурата се кандидатства по пет обособени позиции. Първата е за доставка на 94-те преносими рентгена за болниците, втората е за 132 ехографа, третата е отново за преносими рентгени, четвъртата за портативен ехограф и петата - за въпросните 47 кугела за ДКЦ-тата.

Хаос с разрешителното за работа

Въпросът е дали министерството е знаело, че кугелите не могат да работят в поликлиниките, преди началото на поръчката. Вероятно да и то по няколко причини. Структура към самото министерство е Националният център по радиобиология и радиационна защита, който съгласува покупката и работата на мобилни рентгени, както и на всякаква апаратура, която излъчва - ангиографи, скенери, петскени, линейни ускорители и т.н. До момента Националният център винаги е спазвал наредбата и е отказвал да позволи мобилни рентгени да има в болници, в които нямат реанимация, операционен блок или неонатологично отделение.

Отделно от това, когато търгът е обявен официално към фирмите, които се грижат да строят, поддържат и подпомагат лицензирането на апарати с рентгеново лъчение, са постъпили запитвания от поликлиниките как ще се лицензират кугелите. В резултат една от фирмите отправила запитване към министерството как ще стане това, след като наредбата на самото министерство не разрешава кугели извън строго определени болнични структури. Отговорът бил, че "лицензирането не е предмет на тази обществена поръчка".

В писмото от МЗ е допълнено, че тези дейности ще бъдат извършени впоследствие от крайните получатели на апаратурата, след като тя бъде доставена от избраните за изпълнители участници по настоящата процедура, а узаконяването и въвеждането в експлоатация на апаратурата ще бъде осъществено в съответствие с действащите нормативни актове.

Министерството казва, че процедурата не е съгласувана с Националния център по радиобиология и радиационна защита, тъй като няма такова нормативно изискване.

Не на последно място окончателният лиценз за работа с апаратура с източници на йонизиращи лъчения, каквито са всички рентгени, се издава от Агенцията за ядрено регулиране и министерството трябва да разпореди дали в този случай трябва да се издаде лиценз за общо ползване на кугелите или лиценз за ползване само в условията на кризи и кои ще бъдат тези кризи.

Трябват ли въобще преносими рентгени в поликлиниките

Експерти по образна диагностика коментираха пред "Капитал", че принципно мобилният рентген е компромис, който се използва само когато пациентът е нетранспортабилен и не може да се вдигне от леглото, а трябва задължително да се направи снимка.

"Нито качеството на изображението е равностойно на това на един графичен рентген, нито има възможностите на един графичен рентген, затова националният център отказва да ги лицензира на принципа "ей така, просто да си го имаме", каза един от тях.

Стои и въпросът дали цената на преносимите рентгенови апарати при това положение би трябвало да е такава - средно 220 хиляди лева за бройка.

Заради цялата поръчка, обаче, министерството може да измени наредбата, което, разбира се, ще бъде нормативен компромис в работата с мирните рентгенови лъчи, защото самата работа с рентгенови апарати се подчинява на изключително строги изисквания за помещения, изолация, начин на работа и в едно и също помещение не могат да стоят два рентгенови апарата, тоест - за мобилния рентген трябва да се строят изцяло нови помещения в поликлиниките и то тепърва. Според наредбата, например, в рентгеновите кабинети и фотолабораториите трябва да бъде осигурена принудителна вентилация, осигуряваща не по-малко от трикратен въздухообмен за час, а едва ли поликлиниките разполагат със средства за такива помещения.

Самата наредба предвижда, че дейностите, водещи до облъчване с йонизиращи лъчения, трябва да бъдат предварително обосновани от гледна точка на техните икономически, социални и други ползи, при което ползата е по-голяма от вредата за здравето на човека, която те могат да причинят. Така стои въпросът, дори и по някакъв начин тези мобилни рентгени да бъдат разрешени в поликлиниките и застопорени в една рентгенова стая, тъй като изглежда изключено да се разнасят из поликлиниката, кой пациент ще бъде убеден да ползва мобилния рентген, вместо стационарния, който дава по-добър образ и с какви мотиви.

Разбира се, кугелите могат да стоят и неизползвани и да бъдат закарани в приемната за пациенти, потенциално заразени с опасен вирус като ранния COVID, едва ако има пандемия. Това, че кугелите са за "студен резерв" обаче, засега не е широко известно на техните получатели - поликлиниките, които предвиждат да държат 220 хиляди лева в кашон.

Все още няма коментари
Нов коментар