🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Царят прати бодигарда си в МВР

Бойко Борисов ще е вътрешният човек на премиера на “6-ти септември”

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-очакваната и най-неочакваната кандидатура беше одобрена от правителството за поста главен секретар на МВР миналата седмица. Най-очакваната, защото името на Бойко Борисов многократно беше спрягано за пост в министерството на вътрешните работи. Той нашумя с това, че фирмата му охраняваше Симеон Сакскобургготски през последните 5 години и лицето му неизменно стоеше като сянка зад главата на монарха. След като отпаднаха задълженията му около охраната на Сакскобургготски, Бойко Борисов даде десетки интервюта в медиите, в които се изказа по въпросите на МВР, КАТ, НСО и редица други животрептящи проблеми. Още при съставянето на кабинета на Симеон Сакскобургготски се говореше, че той може да бъде евентуалният вътрешен министър, но отказал на премиера. Сега Бойко Борисов заявява, че е приел поста заради личния си ангажимент към величеството, че отива в запаса...
Кандидатурата на Бойко Борисов е и най-неочаквана, защото той е човек с минало, свързано основно с охранителния бизнес. Област, която се ползва с подозрителен имидж в обществото от близките години. Въпреки че за разлика от охранителните фирми от периода 1993-1994 година “Ипон” успя да се наложи авторитетно като охрана на редица ВИП-персони като Тодор Живков, Хуан Антонио Самаранч, Симеон Сакскобургготски и охранява една от най-големите компании и стопански обекти в страната. Именно бизнескариерата на Борисов и някои негови съдружия предизвикват безпокойство и неговото назначение “изненада” анализаторите..

Минало незабравимо

На специална пресконференция след одобряването му за главен секретар от правителството Бойко Борисов даде някои обяснения за своите съдружия с членове на бившата застрахователна компания СИК и по-специално с Румен Николов-Пашата, заради които беше атакуван в медиите. Според Борисов Румен Николов е най-добрият председател на Федерацията по карате. “Създадохме тези фирми, за да се подпомогне федерацията, но те не развиха никаква дейност и сега ще ги закрием. В тях назряха антагонистични отношения, дори не се намери човек да мине с един протокол за подпис, за да закрием”, каза Борисов. За никого обаче от тези среди не са тайна добрите отношения между Пашата и Бойко Борисов през последните 10 години. Бившата барета Румен Николов е компромисната фигура в бившата застрахователна компания СИК, която се опитваше да балансира между интересите на застрахователните компании на борците и баретите. Като гарант за мирното съвместно съществуване Пашата имаше малък дял акции и в двете застрахователни дружества на бившите барети - “Аполо и Болкан” и “Спартак”.
Борисов е участвал в три фирми заедно с Румен Николов. Едната е “Цебра” ООД. В нея съдружници са и дългогодишната приятелка на шефа на “Ипон” Цветелина Бориславова и Живко Делчев, който пък е имал съвместна фирма с гравитиращия около сикаджии борец Рахмат Сукра. Другата фирма, където Борисов и Пашата са съдружници е “Интербулпред”. Освен тях в съдружието влизат и Чавдар Чернев и Димо Кръстинов. Според изявлението на Борисов Чавдар Чернев като бивш шеф на Второ РПУ в столицата и столично градско управление е подпомагал развитието на каратето през “онези години”. Но понастоящем Чавдар Чернев и Димо Кръстинов се занимават с консултантски бизнес в областта на оръжейната търговия. Чавдар Чернев е бил съдружник и с друг царски човек - Максим Димов. Третата фирма, с която Пашата и Бойко Борисов са били съдружници, се е казвала “Тео интернасионал”, но впоследствие е продадена на Иво Каменов Георгиев, един от лидерите на варненската групировка ТИМ.
Приятелката на Бойко Борисов Цветелина Бориславова също има съдружия с Румен Николов във фирма “Интерпрайм тобако”, където Пашата е представен с фирмата си “Арена 95”. Друга интересна фирма е “Ти Би Ай - 97”, където Бойко Борисов е съдружник с Тодор Толев. Последният е бил в бизнесотношения със Славчо Боянов Христов във фирма “Норд” ООД. А председателят на съвета на директорите на същата фирма Владимир Петев е съдружник от своя страна с друг човек от управителното тяло на бившата СИК - Георги Лялев.
“Бизнесът е една динамика, казва Бойко Борисов за тези си фирми, всеки гледа да напредне повече, да направи повече. Моята съвест е чиста, защото не съм влизал в непринципни съдружия.” Цялата мрежа от фирми обаче подсказва, че едва ли целта на създаването им е било само подпомагането на спорта карате, към който Борисов има изключително бащинско отношение и е много чувствителен.
Въпросът е в друго - дали тези минали взаимоотношения ще повлияят на работата на Бойко Борисов като главен секретар, дали както и досега, една от групировките няма да вземе превес над другите с протекции. “Аз се познавам с много хора от тези среди, но толкова. Аз нямам ангажименти към тях. Ако въпросът е дали ме контролират, отговорът е не. Единственият човек, към който имам ангажименти и може да ме контролира, е царят”, казва Бойко Борисов пред “Капитал”. “Познанството ми с тези хора не е минус, а плюс”, твърди той. “Защото аз ги познавам, но и те ме познават, играли сме заедно футбол, знаят какво правя, когато се ядосам.”
Бойко Борисов е вторият царски човек, който е атакуван за връзки със СИК. Преди изборите много въпросителни предизвика и появата в листите на Димитър Ламбовски, който е бил в няколко управителни тела на фирми и банки на силовата групировка.

Човекът на царя в МВР

Главният секретар е най-висшата професионална длъжност в МВР. Работата на главния секретар е точката, в която се пресича дейността на всички оперативни служби, координацията на дейността им, информацията от специалните разузнавателни средства и още ред други специфични задачи. Вътрешният министър проф. Георги Петканов получи свобода да назначи свой политически екип, като си избра за заместници бившия секретар на МВР от правителството на Беров Румен Стоилов, Бойко Коцев, човек от кариерата на външно министерство, и своя съдружник във фирма “Фактор Ф” Тоньо Железчев. Тримата имат ясно разпределени функции и те изглеждат логични от естеството на техния професионален път.
Главният секретар обаче не е политическа фигура, а професионална, при това най-важната. След назначаването на Стоян Ганев за директор на кабинета на премиера кандидатурата на Борисов е вторият категоричен знак, че Симеон Сакскобургготски поставя на постове, към които тече информация, изключително верни нему хора. Така във вътрешното министерство се постига баланс между интересите на премиера и хората от политическата формация, които той вкара в парламента. Всъщност Борисов ще е онзи надзорник, който няма да позволява на новите царски политици да поемат в една или друга посока, неизгодна на премиера.

Президент и главен секретар

На пръв поглед изглежда, че президентът няма нищо против да подпише указа за Бойко Борисов. От МВР от своя страна обявиха, че от “Дондуков” 2 са дали зелена улица на това назначение. Според източници от президент- ството в документа за съгласуване, който е бил изпратен при президента, са били написани две имена. Едното е било на Борисов, а второто на сегашния шеф на НСБОП Румен Миланов. Главният секретар на МВР е единствената длъжност в изпълнителната власт, за която трябва да бъде издаден указ на президента. Така е според Закона за МВР. С указ на президента се назначават и всички началници на национални служби в МВР - полиция, НСБОП, контраразузнаване, гранична полиция, жандармерия, пожарна. Ето защо в политически план очакванията са, че президент и премиер ще водят пазарлък за една или друга фигура в структурата на МВР. Съгласието на президента обаче развали очакванията, макар че е рано да се каже какви ще са мотивите на Петър Стоянов при връчването на указа. Президентът не може да не си дава сметка за известните противоречия в биографията на Бойко Борисов. В политически план най-много натежава негатива му, че е участвал във възродителния процес, за което беше и атакуван от министрите на ДПС в кабината. Борисов обясни, че като всички офицери по онова време е бил мобилизиран, но не е имал никакви репресивни функции и действия по време на процеса. “Нашата роля беше да опазваме реколтата, да охраняваме сеновалите и да се грижим този процес да мине мирно. Няма от какво да се срамувам”, каза Борисов по този повод.
Може да се очаква, че Стоянов ще прехвърли топката в двора на ДПС, които би трябвало да са най-чувствителни на тази тема. Но от друга страна, Ахмед Доган вече е честитил на Борисов новата длъжност. “Лично Доган ми се обади да ми честите новата длъжност”, както каза самият охранител пред “Капитал”. Т.е. “възродителният процес” не е пречка към професионалното завръщане на Борисов в МВР, след като е напуснал системата през 1990 г. като преподавател в школата в Симеоново.
Президентът обаче едва ли ще е толкова сговорчив, ако му бъде предложено да подпише указ за освобождаването на някои директори на национални служби. Особено що се отнася до НСС, НСБОП и Гранична полиция, защото те са от значение за националната сигурност.
Борисов не обича формулировката “силови групировки”. Според него има търговски субекти, фирми, но никой не е дал формулировка на силова групировка. По-важното в случая е, че отношението на новия главен секретар към тези групировки ще бъде първият му тест за лоялност както към царя, така и към МВР. Дано не се окаже, че назначаването на шефа на “Ипон” е реверанс именно към такива групировки, както стана вече с назначаването на зам.-директорите на митниците, работили за “Нове холдинг” и "Ем Джи елит холдинг”.
Всеки има право на първоначален кредит на доверие, обича да цитира царя Бойко Борисов. Но е добре да се знае, че всеки кредит се плаща с лихвите.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар