🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Филип Ромбаут: Белгийският Рамбо на българската индустрия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Белгиецът Филип Ромбаут е на 40 години, роден е в Питсбърг, САЩ. Той е магистър по право и бакалавър по икономика от белгийски университети, специализирал е и в университета „Кейо“ - Токио. Освен родния си фламандски владее английски, френски, немски, български, а ползва и италиански и японски. Женен, с две деца. Професионалната му кариера започва в брюкселския офис на „Сосиете женерал“ като финансов експерт. От 1992 г. до 2000 е работил в „Юнион миниер“.

Един белгиец може с пълно право да претендира за приза „Чуждестранен бизнесмен, който най-добре познава българската икономика“. Филип Ромбаут през последните шест години в България ръководи успешно две от най-големите промишлени предприятия в страната, като по средата на престоя си управляваше инвестиционен фонд за десетки милиони долари. Белгиецът е познат по-скоро сред инвеститорската общност в страната, а освен от успехите му неговата популярност идва и от неспестените критики към реформите в страната и от отстояването „до дупка“ на интересите на управляваните от него компании. Действията и името му накараха мнозина да го сравняват с популярния филмов герой Рамбо (ако името Ромбаут/Rombaut се прочете на френски, а не на фламандски, то би звучало Ромбо). Всъщност неговото присъствие е осезаемо на всички прояви на чуждите инвеститори (като член на ръководството на тяхната организация БИБА) основно заради откритите му изказвания за бизнес средата в България и критики към различните правителства, но и заради изградения си добър имидж като мениджър и не на последно място заради цветния си език.

В края на шестгодишния му период той вече знае български и го използва често, въпреки че с повечето от партньорите си прекрасно би могъл да комуникира и на английски или на някой от другите четири европейски езика, които говори. Освен това се чувства местен за страната и крои планове да остане още доста години в България. А това е страна, за която той за пръв път чува в края на 1996 г., когато трябва да дойде и да ръководи екип на белгийската „Юмикор“ (тогава „Юнион миниер“).

Приватизацията в България - мисия възможна

Приватизацията на български завод се оказва изпълнимо предизвикателство за 34-годишния белгиец. Като награда за успешния проект, а и заради липсата на други желаещи от централата в Белгия го избират за директор на новата им придобивка - медодобивния комбинат „МДК - Пирдоп“ (сега „Юмикор мед“).

Макар и не напълно безпроблемно, престуктурирането на завода в Пирдоп се извършва точно от него. Икономическите показатели на предприятието са показателни за ефекта от управлението му. Още тогава са факт и първите му критики към управляващите. „Безкрайни съгласувания и купища документи са необходими за решаване на елементарни въпроси. По подобен начин се процедира дори за охраната на труда, здравето на хората и екологията, които са част от лошото наследство на миналото“, каза той на един инвестиционен форум през 1998 г. Като ръководител на пирдопския завод Ромбаут се включва и при раздържавяването на „Елаците мед“ и „Асарел Медет“ заради свързаността им с производството на МДК.

След 4-годишен престой в Пирдоп индустриалецът Ромбаут приема ново предизвикателство по-скоро като финансист. Захваща се да

Разпределя „чантата с пари на Сорос“

(както той сам се изразява) като оглавява Soros Southeast Euro­pe Equity Fund. Фондът финансира компании от Балканския регион чрез придобиване на дялово участие. От двегодишния му стаж във фонда той придобива добра представа и за целия балкански регион. Една българска компания почувства част от неговия труд. В кабелния оператор „Евроком“ бяха инвестирани 10 млн. долара. „За нас е много важно да има химия между хората. Разговаряме с хората на „Евроком“ от няколко месеца, те имат такова взаимодействие помежду си. Гласуваме им доверие, като инвестираме, а не харчим пари в този проект“, обяснява той причините за избора на „Евроком“.

Като финансова „акула“ тогава погледът му е насочен краткосрочно. На въпроса дали евентуално фондът би отпуснал средства на инвеститор, който иска да купи фалиралата Варненска корабостроителница, той директно охлаждаше ентусиазма на питащите с отговор, че това не е сектор с възвращаемост и интерес биха представлявали само кейовете на корабния завод. Този период от кариерата му съвпада със застоя в българската икономика. През 2001 г. той не пести упреците си към управляващите. „Правителството загуби своя хъс и енергичност за реформи след 1999 г., при това без видима причина. Естествено не всичко е черно - в България се случиха неща, които през 1997 г. прос­то не бихме повярвали, и сега тя е най-стабилната страна в региона. Това обаче не е достатъчно в глобалното състезание за чуждест­ранни инвестиции - нелоялната конкуренция на местни фирми, които избягват плащането на данъци, мита и осигуровки, и нелиберализираният пазар на енергоносители са сериозни причини, поради които България губи инвеститори“, смята тогава Ромбаут.

Поредната промяна в българската кариера на Ромбаут е факт в средата на 2002 г. Тогава той напуска фонда на Сорос, за да се съсредоточи изцяло върху управлението на торовия завод „Агрополихим“ - Девня.

Съдружници по своя воля

Причината за избора му е, че е намерил български партньор, с който мисли в една посока. Това е Васил Александров. Поз­нанството между двамата датира още от 1997 г. „Тогава шефът на „Агрополихим“ Иван Дяков ме запозна с изпълнителния директор на МДК, защото работех с девненския торов завод“, спомня си Александров. Връзката между пирдопския и девненския завод скрепява отношенията между двамата. След като „Юнион миниер“ не успява да обедини усилията си с „Норск хидро“, като алтернатива за приватизацията се появява дружеството Acid&Fertilizers (смесено дружество между ръководена от Александров компания и „Юнион миниер“). Под ръководството на двамата сделката за фалиралия девненски завод успява, при това при доста благоприятни за купувача условия (отписани огромни дългове на предприятието веднага след приватизацията).

„Филип Ромбаут има настройка като индустриалец, като менид­жър, а не като финансист. Фондът на Сорос беше по-скоро виртуален, не е като завода да го видиш как се развива“, така Александров си обяснява причините за избора на Ромбаут.

Мобилността му от страна в страна е прекъсната и той се установява в България дългосрочно. И причината за това едва ли е само във възможността за добри печалби. „Той прос­то харесва България“, обяснява Александров.