🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Детството на контрабандните канали е скрито в МВР

Депутат обвини вътрешния министър Георги Петканов, че е излъгал парламентарната комисия за сигурност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Лятна буря се изви над главата на вътрешния министър Георги Петканов, след като депутатът от ОДС Йордан Бакалов го обвини в лъжа. Проблемът на Петканов дойде от това, че преди месец обяви, че в МВР няма данни за контролирани от Държавна сигурност контрабандни канали. Миналата седмица обаче Йордан Бакалов извади на бял свят Доклад №1 на Централната група на МВР от 1991 г. В четири страници от него се разглежда ролята на Държавна сигурност в скрития транзит и са посочени някои от фирмите, участвали в него (виж текста в карето). Докладът е от 35 страници и най-отдолу стои подписът на министър Христо Данов.

Какъв е генезисът

Всичко започна оттам, че в парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред поискаха да разберат какъв е генезисът на контрабандните канали покрай разкритията за Иван Тодоров-Доктора и Константин Димитров-Самоковеца. Грешката на Петканов беше, че скри от комисията наличието на такива данни. Той официално отговорил, че в архива на МВР няма такива данни. Бакалов обаче показа документа и го обвини, че е скрил информацията.

Какафонията стана пълна, след като в предаване на бТВ се включи и вицепремиерът в правителството на Димитър Попов Димитър Луджев. Луджев заяви, че все пак има такъв доклад за задграничните дружества от 127 страници, който е изготвен през 1991 г. по негова заръка. Но не беше оповестен тогава, а архивите на задграничните дружество бяха унищожени с малки изключения. Което означава, че има поне два доклада. Или че Бакалов има по-стар вариант.

Бившият военен министър в правителството на Филип Димитров Димитър Луджев поиска думата, за да обвини своя някогашен колега Йордан Соколов, че не е направил нищо по този доклад, въпреки че е седял в касата му три години, и т.н. В обсъжданията се включи и гражданският комитет „14 декември“, който разпространи решение №148 от 1978 г., в което се регламентира „органите на МВР със свои специфични средства да подпомагат дейността по транзита.“ От „14 декември“ са завели дело срещу министър Петканов заради отказа му да ги допусне до архива на МВР по същата тема.

Три сюжета

Така сюжетите около докладите за връзките на Държавна сигурност с контрабандните канали станаха три. Първият е колко такива доклада с разследвания има. Вторият е какво има в тях и третият е дали министър Петканов е излъгал парламентарната комисия.

Докладът, който депутатът Иван Бакалов извади на бял свят, е доказателство, че Държавна сигурност наистина е извършвала контрабанда или т.нар. скрит транзит преди 1989 г. Това, което комисията се опита да разбере, като зададе официално въпрос на Георги Петканов, е кои служители на Държавна сигурност са се занимавали с тази дейност, за да сравнят сегашните участници в контрабандата и предишните. Тъй като голяма част от тях са били „приватизирани“ именно от тези хора в годините на прехода. (Например при разследването около взрива на Иван Тодоров-Доктора на столичното „Цариградско шосе“ стана ясно, че в една от близките му фирми, „Амигос-3“, има поне един бивш служител на Държавна сигурност. Доктора беше титулуван като един от големите контрабандисти на цигари.) По думите на бившия вътрешен министър Богомил Бонев в телевизионно интервю: „Тези канали бяха приватизирани от лицата, които са ги правили преди това професионално. Правили са ги къде в интерес на държавата, къде за собствена сметка, но след 1990 г. вече изцяло за себе си.“

Всъщност последният сюжет е най-важният. Дори и в световен мащаб в момента тече дебат за това дали политическите ръководства не са прикрили информация на специалните служби, за да оправдаят войната в Ирак. В българския вариант министър Петканов е политическото лице на МВР със свой политически кабинет и „спестяването“ на такава информация, която трябва да разкрие генезиса на контрабандата и ролята на хора от Държавна сигурност, е недопустимо.

Полага му се импийчмънт

Другият въпрос е дали Георги Петканов умишлено е излъгал депутатите, които по принцип трябва да осъществяват парламентарен контрол върху работата на специалните служби. Това всъщност е единствената форма на граждански контрол, който в момента съществува в държавата. Ако трябва отново да се даде пример от САЩ, трябва да се припомни, че президентът Бил Клинтън беше разследван не защото Моника Люински му е била любовница, а защото е излъгал сенатската комисия.

Проф. Георги Петканов не за първи път влиза в подобни скандали. В началото на годината той трябваше да отговаря защо е одобрил подслушването на бившия шеф на конт­раразузнаването Атанас Атанасов, а покрай него и депутати от опозицията, журналисти и общественици. Преди това не успя да даде смислено обяснение как колегата му - правосъдният министър Антон Станков, също е попаднал сред подслушваните по разработката на бивш полицай. Петканов обаче винаги се опитва да се измъкне с неясни мотиви и доста арогантно отрича очевидни нарушения, които извършва. Така и в този случай той започна да омаловажава информацията, която е прикрил. Според него миналото на конт­рабандните канали не е важно, важно е настоящето. Поведението на министъра може да има различни обяснения, особено като се имат предвид близките му връзки с „Позитано“ 20 и централата на ДПС. В БСП все повече надигат глас бивши ченгета, а край Доган открай време са се свили голям брой сътрудници от ДС, които бяха оповестени в миналия парламент.

Национална служба за защита на конституцията
Доклад №1
На Централната група на МВР за изпълнение
решението на МС от 27.01.1991 г....За периода 1975-1982 г. в рамките на Второ главно управление (ВГУ) - Държавна сигурност (ДС) са работили четири отдела по линия на икономиката: търговски, икономически, транспортен и „Държавна тайна“. С министерска заповед К-2038 от 13.04.1982 г. е създадено Управление „И“ към ВГУ-ДС, структурирано в пет отдела: търговски, два икономически, транспортен и „Държавна тайна“.
Със заповед I - 32 от 23.03.1986 г. е сформирано самостоятелно централно Четвърто управление-ДС в състав от осем отдела: два икономически, търговски, транспортен, Държавна тайна, информационно-аналитичен, активни мероприятия, военно контраразузнаване и ЖП войски. От прегледаните материали, свързани с дейността на органите на бившата ДС за подпомагане на икономиката, е установено, че в резултат е постигнат значителен икономически ефект в българска и чуждестранна валута.
По отношение на съпричастността на тези структури на ДС към търговията със специално имущество, производството и износа на лекарствени средства по контрол и скрит транзит на стоки до момента са получени следните данни: Скритата транзитна търговия е била официална държавна политика, осъществявана от наши фирми, като са използвани и чужди граждани. Обхващала е стоки, поставени под особен международен контрол, за които фирмите доставчици в повечето случаи са нямали официално вносно разрешение. Освен обичайните за скрития транзит стоки като злато, валута, битова електроника, цигари, напитки и др. в тази дейност са били включени реекспорт на оръжие и боеприпаси, както и износът на медикаменти, намиращи се под контрола на Международната здравна организация.
За осъществяването на тази дейност с Решение на Министерския съвет 189/1967 г. в системата на Министерството на външната търговия е създадено ВТП „Кинтекс“. До прекратяването на дейността с Решение на МС 163/1985 г. „Кинтекс“ от горните операции е реализирало значителни валутни постъпления.
В съответствие със статута и основните задачи на ДС отделите на ВГУ-ДС, работещи по линията на икономиката, са изпълнявали задачи по контра­разузнавателното обезпечаване на операциите, състоящи се в недопускане изтичането на факти и сведения, съставляващи държавна тайна, предотвратяване и пресичане дейността на чуждите специални служби, действащи по канала, предотвратяване сключването на неизгодни сделки и нанасяне на щети на националната икономика. За тази цел в отрасловите министерства, както и във фирмите, имащи отношение към горната дейност, са назначавани служители на ДС като режимни офицери по сигурността и режима. Съществуват данни, че на някои звена и отделни служители на ДС са възлагани задачи по осигуряване пропускането (без митническа проверка) на стоките през границата, но в нормативната база, регламентираща дейността на тази категория офицери, такива задължения не са вменявани.
Въпреки че през 1985 г. началникът на Управление „И“ официално е поискал от ръководството на МВР органите да бъдат освободени от задължението да подпомагат и осигуряват в контраразузнавателно отношение скритата търговия и да продължат работата само по разкриване и пресичане на дейността на чуждите специални служби по контрабандните канали, тази дейност е продължила до края на 1989 г.
Предвид зачестилите случаи на изтичане на информация и съществуващата реална опасност от компрометиране на държавните предприятия, а оттук и на самата държава, позовавайки се на посоченото РМС 163/1985 г., бившето МВР е разпоредило откриването на представителство в София към ВТО „Интеркомерс“ на фирма „Икомев“ - Лихтенщайн, фактически поемащо дейността на Трета дирекция на „Кинтекс“ без скрития транзит на оръжие. „В „Икомев“ се вливат фирмите на „Кинтекс“ - „Олтрейд“ и „Сокотрейд“, като същевременно „Икомев“ участвува в „Лотос ООФ“ - българо-австрийска фирма за специфични банкови операции, и други фирми.
На отговорни длъжности в тези фирми са били назначавани действащи и бивши служители на ДС, в повечето случаи имали и преди това отношение в тази дейност.
Впоследствие кръгът от тези фирми, занимаващи се със скрит транзит, търговия с оръжие и износ на лекарствени средства под контрол, се разширява. В осъществяването на такава дейност са засечени фирмите „Комко“, „Тюркмен“, „Ширио“, „Оварас“, „Тератон“ и др. Характерното е, че в повечето от тях са назначени бивши служители на ДС, особено след съкращението в МВР след 1990 г. До този момент са установени 14 бивши служители на ДС, работещи в горните фирми. Извършва се работа за изясняване на дейността на фирмите.
В процеса на обследването са установени данни и факти за злоупотреби и присвоявания от длъжностни лица при осъществяване задграничната външноикономическа дейност. Това е информация за злоупотреби при задгранична строителна и търговска дейност на традиционните външнотърговски предприятия като „Булгаргеомин“, „Агрокомплект“, СО „МАТ“, „Електроимпекс“, „Техноекспортстрой“, БГА „Балкан“, фонд „1300 години“, както и от страна на новоизградени задгранични фирми от български физически лица след 10.11.1989 г. Такива фирми са установени в Швейцария, Австрия, Франция и Англия. Всички събрани данни по тези въпроси са предадени на ГСУ-МВР...
06.05 1991 г.

Все още няма коментари
Нов коментар