Мата Хари по български

Мълчанието на разузнаването предизвика съмненията на немски депутат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Шпионският скандал, в който беше замесена българската държава, премина в друга фаза. Миналата седмица немският депутат Маркус Мекел заяви в интервю за радио „Свободна Европа“, че назначаването на полк. Кирчо Киров за директор на Националната разузнавателна служба е неприемливо за Германия. Той призова „най-настоятелно българското правителство да се откаже от политиката си на шпиониране на Запада и да започне да провежда нова кадрова политика по отношение на тайните си служби, насочена към повишаване на доверието към тях и към страната.“Изказването на Мекел дойде седмица след като немският „Берлинер цайтунг“ написа, че германските служби за сигурност проверяват дали в шпионската афера със служителя на немското разузнаване БНД са замесени и служители от българското посолство в Берлин.

Шпионският скандал

беше предизвикан от разкрития на електронното издание на списание „Шпигел“ на 17 октомври, че немските служби са арестували сътрудник на БНД, който е предавал секретна информация на официалната връзка на българската НРС в Мюнхен. По-късно се разбра, че задържаният е служител на немското разузнаване, а позицията му позволява достъп до важна секретна информация. Според „Шпигел онлайн“ Йохан Х. е давал секретни документи на Мариана Д. от 1999 г. до септември 2003, когато е бил разкрит. Преди това той е бил резидент на Балканите.

Мариана Д. е била отзована в началото на октомври по молба на немската страна. Арестът е бил извършен в заведение в Мюнхен в момент на предаване на документи от баварската криминална служба. Все още не е изяснено дали между двамата е имало интимна връзка, но се предполага, че 64-годишният германец е изпитвал симпатии към българката, която била малко над 50-те. Мариана Д. е работила като преводачка в НРС в периода до 1999 г. най-вероятно в отдел „Анализи“. След това тя е била изпратена като официална връзка с БНД в Мюнхен. Все още не е изяснено дали българката е работила за трета страна или за някоя групировка, каквито опасения имаха някои анализатори на скандала.
На 22 октомври в. „Берлинер цайтунг“ пусна продължение на случая, като изказа предположения, че е възможно и хора от посолството ни в Берлин да са замесени в шпионския скандал. Вестникът намеси и името на връзката на МВР Георги Н., тъй като той е бивш служител на ДС. (Според „Берлинер цайтунг“ - на Първо главно, според ген. Бойко Борисов - на Второ главно). Подозренията обаче бяха отхвърлени от главния секретар на МВР. Разкритията на „Шпигел онлайн“ предизвикаха множество въпроси, тъй като това е един от първите скандали с „къртица“ в БНД от години насам.

Миналата седмица се изказа немският депутат в Бундестага Маркус Мекел.

Кой говори

Маркус Мекел е член на Комисията по външна политика на немския Бундестаг и председател на делегацията на Германия в Парламентарната асамблея на НАТО. Две години е бил и вицепрезидент на тази организация. Освен това той е и председател на управителния съвет на Фондацията за разработка на диктатурата в ГДР. Мекел е известен като един от най-твърдите противници на приемането на България и Румъния в НАТО. В интервюто си той каза още: „Когато чувам и чета, че в чужди посолства, например в Испания, Франция, Германия, продължават да бъдат изпращани хора, които най-малкото преди са работили за комунистическите тайни служби, това е сигурен знак за тревога, който повдига въпроса за надеждността на България в един процес, за който тя публично декларира, че е нейна официална политика.“

Българските власти едва миналата седмица направиха нещо като изявление по случая. Правителственият говорител Димитър Цонев каза на пресконференция по друг повод, че „българското правителство или други институции нито са предприемали, нито ще предприемат действия, свързани с шпиониране или нерегламентирано събиране на информация от съюзнически държави“. Пак в сряда и.д. шефът на НРС полк. Кирчо Киров каза пред бТВ, че т. нар. шпионски скандал е недоразумение, което скоро ще бъде изяснено. Той обясни, че немското разузнаване до този момент не е дало доказателства в подкрепа на тезата, че служител на НРС ги е шпионирал. Според полк. Киров проверката на НРС до този момент не е констатирала актове на шпионаж.

Започнаха съмненията

Реакцията на разузнавача беше предизвикана от изявлението на Маркус Мекел. „На фона на съмненията, които предизвиква във всички западни страни личността на сегашния ръководител на българските тайни служби, случващото се сега е направо скандално“, каза немският депутат. „Сегашният директор на НРС е работил 15 години за бившите комунистически служби по направление на западни страни.“ Т.е. интервюто на шефа на НРС беше предизвикано, тъй като той се почувства лично засегнат от изказването на Мекел.

В интерес на истината Маркус Мекел не е прав. Кирчо Киров наистина не е работил срещу западни държави, тъй като е специалист по Балканите и в частност Сърбия и Албания. Но пък неговият заместник, с когото бяха назначени временно в комплект - Людмил Ангелов, е работил дълги години в Гърция, която все пак е натовска държава. Той се смята и за близък на бившия шеф на НРС ген. Бриго Аспарухов. За това се приема, че правителството поиска назначаването на и.д. шеф на разузнаването заедно с негов заместник, което не е обичайната практика. Така о.з. ген. Аспарухов запази влиянието си в бившата си служба. От друга страна, полк. Киров продължава да е и.д. на НРС въпреки подканянето от страна на президента Първанов да го назначи за постоянно. Което означава, че или премиерът има резерви към Кирчо Киров, или някой от съюзниците в НАТО има такива, или става дума за пазарлък кой да контролира НРС. Последното е най-вероятно. Посланикът на САЩ в София Джеймс Пардю отрече страната му да има съмнения около работата на НРС. Що се отнася до първата вероятност - царят едва ли разбира за какво става въпрос.

Но реакцията на НРС с българската Мата Хари наистина не е адекватна. Разузнаването трябва да се защити категорично, ако наистина не е извършвало шпионаж. А ако е виновно, да се извини и вземе мерки подобни сенки на съмнения да не падат върху лоялността на българските служби. Останат ли неизяснени въпроси, винаги ще се намерят хора като Мекел, които да подпалят пожар. Още повече че германските медии не могат да бъдат заподозрени в пристрастие. Все пак срамът за немското разузнаване е по-голям.