🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пусть всегда будет "Газпром"

България се обвърза с Москва до 2030 г., но запази конкретните условия по споразумението в тайна

Секретността на договорите с „Газпром“ се оказа най-важна от всичко
Секретността на договорите с „Газпром“ се оказа най-важна от всичко
Секретността на договорите с „Газпром“ се оказа най-важна от всичко    ©  АСЕН ТОНЕВ
Секретността на договорите с „Газпром“ се оказа най-важна от всичко    ©  АСЕН ТОНЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Газпромис


"Газпром" за първи път в историята си прави подобен компромис и нито едно правителство досега не е постигало толкова благоприятни условия на договорите за доставка и транзит на природен газ.


С тази фраза Румен Овчаров спести подробности около промените в договорите с "Газпром". Сред тях са с какво още е свързано участието на "Газпром" на българския пазар оттук нататък, в какви други проекти ще инвестира руският газов монополист, ще бетонира ли участието си в проекта АЕЦ "Белене", каква ще е съдбата на петролното трасе Бургас - Александруполис и българското участие в него.
След подписването на меморандума за сътрудничество между "Булгаргаз" и "Газпром" до 2030 г. стана ясно, че е договорено двете компании да създадат смесено дружество. Повече подробности не бяха съобщени. Според руското издание "Комерсант" ще бъде учредена смесена фирма за продажбата на природен газ в България. Руският концерн има участия в 68 компании в Европа и интересите му отдавна са насочени и към придобиване на активи в газоразпределението. При преговорите между София и Москва още през лятото стана ясно, че се обсъжда създаването на смесена компания, чрез която "Газпром" да придобие активи от "Булгаргаз". "Комерсант" съобщи, че руската компания ще участва и в изграждането на хранилище за съхранение на природен газ в България. Овчаров потвърди за интереса на "Газпром" към подобен проект. Той призна, че роля за финализирането на преговорите с "Газпром" са изиграли както проектът "Белене", така и срещата Путин - Станишев - Караманлис през септември в Атина, на която Русия си извоюва 51% участие в проекта "Бургас - Александруполис" за сметка на българското и гръцкото. За изпълнител на строителството на АЕЦ "Белене" беше избрана "Атомстройекспорт". Не е сигурно обаче дали с това руското участие в проекта се изчерпва.


Седмица преди Коледа правителството поднесе своя новогодишен подарък на индустрията и данъкоплатците, без да е ясно с цената на какво след близо едногодишни преговори България безвъзвратно се обвърза с дългосрочни доставки на руски природен газ.

Държавата се отказа от сегашните договори с "Газпром" до 2010 г., които позволяват по-евтини доставки и сключи нови споразумения с руския газов монополист. В понеделник в присъствието на премиера Сергей Станишев и енергийния министър Румен Овчаров председателят на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер подписа с ръководството на "Булгаргаз" меморандум за развитието на българско-руските отношения в газовия сектор до 2030 г. Сключиха се и два анекса към договорите от 1998 г. за доставка и транзит на руски природен газ през България. С парафираните документи България договори кешово плащане на транзита на рус­кия газ и увеличаване на преноса през страната от 15 на 17.8 млрд. куб.м годишно. Количествата за транзит са договорени до 2030 г. с опция да нараснат с още 5 млрд. куб.м годишно на по-следващ етап.

Цената

По досегашните договори вместо транзитната такса всяка година България получава доставки на 1.4 млрд. куб.м природен газ (близо половината от потреблението в страната) по цени от 1998 г. - 83 долара за 1000 куб.м (пазарната цена на доставките сега е 281 долара). Това позволява на вътрешния пазар да се поддържат относително ниски цени. България ще продължи да получава тези количества и след като новите споразумения се подписаха, но цената им ще се увеличава поетапно през следващите шест години. Стана ясно, че промените в договорите с "Газпром" ще доведат до най-малко 45% увеличение на крайните цени на природния газ в страната до 2013 г., но всички конкретни параметри за цените и количествата газ бяха запазени в пълна тайна. Най-важното - колко ще струват доставките и как това ще се отрази на вътрешния пазар, беше спестено дори на индустрията, която ще е най-потърпевша от новите договорености с "Газпром". След среща с Румен Овчаров в четвъртък, на която бяха запознати с постигнатите договорености с "Газпром", големите консуматори на природен газ в България изразиха недоволство най-вече заради липсата дори на прогнозируемост за поскъпването по години.

От 2007 г. цените на природния газ в България ще започнат да се повишават два пъти годишно, така че през 2013 г. да се достигнат пазарните нива в ЕС. С "Газпром" е договорен график за повишението на доставната цена, според който първото повишение ще е от април 2007 г., второто - от юли, а след това цените ще се преразглеждат по график на всеки шест месеца до края на 2012 г. От април поскъпването за крайните потребители ще е с до 10%, а от юли - с до 4%, обяви Овчаров. С колко ще се вдигат цените на газа след това обаче засега може само да се гадае.

С новите договорености България постигна плавен преход към пазарни цени за шест години, обясни Овчаров и допълни, че "Газпром" не е правил подобен компромис за нито една друга страна. По негова информация дори в Русия достигането на пазарните нива ще стане за по-кратък период - до 2010 г. Според министъра по този начин ще се избегне шоковото увеличение на цените и криза в индустрията, така че бизнесът няма от какво да е недоволен. Овчаров заяви, че не може да обяви процентите на скок на крайните цени, тъй като те ще зависят и от международните цени и котировките на горивата. Сега са известни процентите, с които ще се достигне доставната пазарна цена в ЕС, а как те ще се отразят върху цените в България ще става ясно преди всяко увеличение, каза министърът. Цената на газа за вътрешния пазар сега се изчислява по специална формула, в която освен доставната цена влизат и други компоненти - международни цени на природния газ, котировките на горивата, инфлацията, прогнозите за потреблението в страната и други. Въпреки това обаче доставната цена формира 93% от крайната. С удобния аргумент, че "Газпром" настоява за конфиденциалност на договорите, министърът отказа да съобщи и процентите, с които ще се повишава цената на входа на газопреносната мрежа. Освен всичко това в тайна останаха количествата на доставките, които са договорени. Сега освен бартерните количества България получава по пазарни цени още около 1.8 млрд. куб.м газ годишно по договорите си с посредниците "Овергаз" и WIЕЕ - и двете компании са дъщерни на "Газпром". Според обясненията, които бяха дадени след подписването на анексите, количествата за вътрешния пазар вече ще се договарят година за година според нуждите на страната. Овчаров твърди също, че България ще получава преференциално бартерните 1.4 млрд. куб.м газ, за които с "Газпром" плавно ще вдига цените. Тези количества освен това ще се доставят директно на страната, а след 2010 г. "Овергаз" и WIEE ще отпаднат изцяло като посредници по вноса.

Потърпевшите

По всяка вероятност поскъпването на газа догодина ще е с най-голям процент спрямо следващите по графика и при крайните цени ще е най-малко с 16%. Заради скок на международните цени Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) съобщи, че ще позволи на "Булгаргаз" увеличение с близо 2% от 1 януари. "С натрупването през април и юли поскъпването може да над­скочи 17% и ще се окаже сериозна тежест не само за индустрията", прогнозира бившият енергиен министър Милко Ковачев. Скокът ще се отрази най-силно на топлофикациите, като вероятно цената на парното ще скочи пропорционално с тази на газа. Значително ще пострадат торовите и химическите заводи, както и металургията.

"Ефектът върху икономиката при всички положения ще е неблагоприятен, но е ясно, че цените на газа в България трябва да се повишават, тъй като в момента те са непазарни. Без да се знае конкретиката, не може да се каже кой какво печели и кой какво губи от новите споразумения", смята Лъчезар Богданов от "Индъстри уоч". Като цяло позицията на бизнеса за промените в договорите с "Газпром" е негативна. "Дори поскъпването да е само с до 10%, това не е никак малко и ще се отрази отрицателно върху икономиката. Проблемът е, че никой не знае какви са параметрите. Затова смятаме, че беше много по-изгодно България да запази досегашните договори и да получава по-евтин газ вместо транзитна такса до 2010 г., отколкото да се сключват нови споразумения при пълна непрозрачност и неясни рискове за икономиката", коментира Евгений Иванов, изпълнителен директор на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.

"Никой от нас не е видял клаузите, въпреки че ни беше гарантирана информираност в преговорите. Най-обезпокоително е, че няма никаква яснота как ще се движат цените на газа през следващите години, а само едни 10% от догодина може да се окажат фатални за металургията", каза Политими Паунова, изпълнителен директор на Българската камара по цветна и черна металургия.

Според изчисленията на икономическото министерство промените в договорите с "Газпром" ще струват на "Булгаргаз" около 770 млн. лв. Те щели да бъдат компенсирани от приходите от транзита, които по информация от ведомството ще нараснат от 1.2 на 4.7 млрд. лв. до 2030 г. Дали България реално печели и какъв ще е ефектът върху външнотърговския баланс обаче също не може да се каже, тъй като и параметрите по транзита не се казват.

Транзитът

Въпреки че промените в договорите с "Газпром" бяха направени заради натиска от Москва за преминаване към кешово плащане на транзита, донякъде бартерната схема се запазва до края на 2012 г. Дотогава България ще продължава да получава бартерните количества от 1.4 млрд. куб.м газ годишно на по-ниски от пазарните цени. Паралелно с това размерът на транзитната такса, която сега "Газпром" плаща на България, ще расте всяка година в зависимост от инфлацията в ЕС за година и половина назад. За 2007 г. вече е договорено "Газекспорт" (външнотърговската фирма на "Газпром") да плаща на "Булгаргаз" за преноса по 1.73 долара за 1000 куб.м.

Макар да се твърди, че доставките и транзитът през България са гарантирани до 2030 г., и то при благоприятни условия за страната, засега няма гаранции, че в бъдеще "Газпром" няма да поиска отново промени в договорите. Такава възможност ще има например в края на 2012 г., когато изтичат контрактите с посредниците "Овергаз" и WIEE, по които не са договаряни количества за след този период. В същото време, обвързвайки се с нови дългосрочни споразумения с "Газпром" за транзита до 2030 г., България свежда до нула собствените си възможности да си осигури алтернативни доставки. Новите договорености с Москва вероятно ще попречат на София да си осигури участие в проекта НАБУКО за доставки и пренос на каспийски природен газ.

Със сигурност българското правителство е извоювало и някакви отстъпки в преговорите с "Газпром". България например вече няма да плаща за някои от доставките по тръбите за пренос, които са българска собственост. Досега по силата на междуправителствено споразумение от 1986 г., според което транзитните газопроводи са предназначени за преноса на руски газ за съседни държави, се налагаше "Булгаргаз" да плаща на "Газекспорт" за доставка на газ до някои региони в страната. Румен Овчаров твърди освен това, че с новите договори за доставка се премахва клаузата take or pay (независимост дали взимаш или не, плащаш за договореното количество). Досега, в случай че откаже част от заявените количества, клаузата задължаваше "Булгаргаз" да плаща 75% от стойността на невзетия газ. Същата клауза фигурира и в договора за транзита, тя е в българска полза и засега остава в сила. "Газпром" вече ще трябва да плаща 90% вместо 80% от таксите за транзита на всяко заявено, но неподадено за транспортиране през България количество. Тази промяна е изгодна за страната. При строгата секретност на всички параметри по новите споразумения с "Газпром" обаче остава неясен въпросът защо правителството избърза с подписването им при риск цената все пак да се окаже прекалено висока.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Comandante Marques

    ...Овчаров върви по стъпките на Луканов. Да видим дали ще стигне до края му.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    boby1945

    Според мене точно в обратната посока на "пътя на Луканов". Луканката даваше акъл на Вяхирев и сколаса да провали "третата нитка" през България за Турция, което наложи изграждането на алтернативата "Сини поток" ~ 4 млрд. долара и ~4-5 години закъснение!!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Предложител

    Предлагам да разтурим този договор! Да сключим нов, до 2498 година, на седморни цени на горивото! Не ние де, Р. Овч. и другите! Мир да има с братушките! И пълни швейцарски банки (или тва вече не е на мода от Холокоста насам?)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Vazov

    Niama li koi da dade Stanishev i Ovcharov pod sud? Kude v Evropeiskata konstitucia se razreshava skliuchvaneto na "taini" dogovori, koito potencialno sa v ushturb na vsichki danukoplatci? Partiinite deici sa glasuvani na vlast, za da predstaviat naroda, a ne da ukrivat losho pregovoreni sdelki.

    Kakvo stana s demokraciata i politicheskata prozrachnost? Ili kakto vinagi na prikazki sme nai, ama na praktika gola voda.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    валю
    • + 1

    до като парламента не се разчисти от тъпите бивши комунисти НИКАКВА УПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА.
    Руснаците ще ни въртят

    Нередност?
Нов коментар