🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газова камера

Монополът в сектора задушава индустрията. И ще е така до появата на пазарна алтернатива

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов все още не знае на каква цена ще ку-
пува газа догодина от Русия
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов все още не знае на каква цена ще ку-
пува газа догодина от Русия
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов все още не знае на каква цена ще ку- пува газа догодина от Русия    ©  Анелия Николова
Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов все още не знае на каква цена ще ку- пува газа догодина от Русия    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Българският газов пазар от години прилича на газова камера. До последно не подозираш какво ти се готви. Нямаш алтернатива. Не ти определяш правилата на играта и дори не си наясно с тях в детайли. И най-вече - наложи ли ти се да влезеш вътре, плащаш скъпо.

Последното ще важи в пълна степен от началото на юли, откогато общественият доставчик "Булгаргаз" настоява за увеличаване на цената на газа с 29.64%, или със 129 лв. на хиляда кубични метра. По-високата цена ще постави под въпрос бъдещето на голяма част от българската индустрия, (която се е свила до нивата от 2007 г. - виж "Капитал 100"), оттам приходите в държавния бюджет и в крайна сметка - излизането на страната от кризата. Хората също ще го почувстват пряко – като получат по-високи сметки за газ и парно.

Огромният скок в цената едва ли щеше да предизвика толкова негативни последствия, ако за потребителите на газ съществуваше алтернатива. Тя е възможна само при свободен пазар, който ще осигури конкуренция в доставките. Оттам ще дойде и натиск за прозрачно и пазарно ценообразуване и по-ефективен мениджмънт в "Булгаргаз". Въпреки че страната е заплашена с наказателна процедура от Брюксел за това, че не е отворила в необходимата степен пазара си, "Булгаргаз" е изпратили писмо в държавния енергиен регулатор (ДКЕВР) с искане за затваряне на мрежата за пренос за други доставчици (виж карето). Така либерализацията, която години наред остава само на хартия, изглежда все по-далечна. А картината с газовата камера ще продължи да се повтаря на всеки три месеца, както досега.

Данък "Топлофикация"

Мотивът на "Булгаргаз" за скока е нарастването на цените на международните пазари на мазута и газьола девет месеца назад. А те се отразяват във формулата, определяща цената на газа на входа на България. Другият основен фактор е обезценката на еврото спрямо долара. ДКЕВР по всяка вероятност ще приеме увеличение на цената на газа от порядъка на 25-30%, като така ще компенсира "Булгараз" за задържането на цената от предходния период през април. Решението тогава беше взето на правителствено ниво, за да не се товарят топлофикационните дружества и битовите потребители. "Сега тези загуби ще ги плати индустрията. На практика плащаме данък "Топлофикация", коментира Антон Петров, член на управителния съвет на "Стомана индъстри".

Държавно определената цена на газа поставя българските компании в неконкурентна позиция. "Индустрията ще умре. В света няма такава цена на газа, обратното - цените падат. Ние не работим в реално време", коментира Васил Александров, изпълнителен директор на торовия завод "Агрополихим". Поскъпването в България сега отново ще стане в момент, в който цените на газа на международните пазари вървят надолу. От началото на годината те са паднали с 10%. "Цената на спот пазара (на борсата в момента - бел. ред) на European Energy Exchange към момента се движи между 15 и 18 евро на 1 мВ/ч. В България тя е 23 евро за мВ/ч", коментира Константин Стаменов, председател на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори. Още едно противоречие: цената върви нагоре, когато потреблението се е свило почти наполовина спрямо същия период за миналата година.

Когато има монопол

Всички тези нелогични разминавания са характерни за пазарите, на които има монопол при газовите доставки. "Полша е същият пример като България. Там нямат либерализация, нито алтернативи. Имат същия начин на мислене - газовият обществен монополист е успял да убеди властите, че тази ситуация е добра за сигурността на доставките. Така, когато цената на петрола расте, а тази на газа във фиксираните договори я следва с месеци закъснение, те вдигат цената за потребителите. Това е нормално поведение за един монополист. Ако имаха конкуренция от вносител, който има достъп до газ на пазарни цени, те просто щяха да загубят пазарен дял, когато вдигат цените", коментира пред "Капитал" Пиер Ноел, енергиен анализатор от Европейския съвет за външна политика.

В България обаче алтернатива на "Булгаргаз" липсва и компанията няма никакви стимули да предлага по-добри условия на клиентите си. "Договорът с "Булгаргаз" прилича на наказателно постановление. Ние имаме само ангажименти", коментира Васил Александров. Компаниите са задължени да купуват газ, като трябва да заявят количествата си за годината 4 месеца преди края на предходната. "Плащаме 15% неустойка от цената на това, което не сме взели", продължава Александров. "Булгаргаз" не предлага и индивидуални договори, като работи по образец от 1998 г. От следващата година държавния монополист планира нови общи условия.

Една от основните промени, които дружеството ще направи, е да търси повече сигурност, че топлофикациите и предприятията ще плащат в срок. Например банкови гаранции. "Такива неща, каквито досега се случваха, от типа не мога да платя, защото не съм си направил събираемостта от моите клиенти, ще ги забравим", казва изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Така газовата хватка около потребителите ще бъде затегната още повече.

Нагнетяване на цената

Въпреки че плащанията на "Булгаргаз" към руския доставчик "Газпром" са изцяло в щатска валута, дружеството не хеджира валутния риск. А курсът на долара се отразява пряко в крайната цена на газа. Обясненията на изпълнителния директор Димитър Гогов са, че Законът за обществените поръчки усложнява процедурата, както и че ДКЕВР ще трябва да им признае разходите за използването на различните финансови инструменти. "Обяснението е абсурдно, защото те никога не са поискали да им се признаят разходи както за заеми, така и за финансовата услуга. Ако хеджират, за да свалят риска, ние ще им го признаем", коментира Ангел Семерджиев, председател на ДКЕВР.

"Други компании реагираха мигновено на световната финансова и икономическа криза", коментира Цветомир Цанов, преподавател в катедра Международни икономически отношения и бизнес в УНСС. "От финансовия отчет на "Газпром" например е видно, че компанията има стратегия за хеджиране на валутния риск още от началото на 2009 г. Резултатите показват, че тя има ефект. За 2009 г. приходите от валутни разлики, в. т.ч. в резултат на хеджиране, са се увеличили със 185% спрямо предходната", продължава още той.

Вътрешните резерви на държавната компания за омекотяване на ценовия скок на практика отсъстват. И никой не ги търси, защото компанията разчита, че всяко искане за по-висока цена ще бъде прието. Положението с дружеството става още по-тежко, защото вече няма приходи от транзит. През 2007 и 2008 г. газовият монополист получава допълнителни постъпления за услуги, които не извършва. По думите на Ангел Семерджиев тогава дружеството прибира около 45-50% от приходите от транзитните такси на "Булгартрансгаз". От 2009 г. това не се прави. И "Булгаргаз" просто започва да слага по-висока надценка (виж графиката). Докато убие клиентите си.

Монопол завинаги

Години след разписаната на хартия енергийна либерализация през седмицата от Брюксел изпратиха второ предупредително писмо за това, че България не е отворила в необходимата степен пазара си на газ и електроенергия, така че да гарантира на фирмите и гражданите избор и разумни цени. Въпреки предупрежденията на комисията обаче индикациите от последните дни са, че пазарът на газ упорито върви в обратната на либерализацията посока. Регулаторът е получил писмо от "Булгаргаз", в което настоява никой друг да не бъде допускан до газопреносната мрежа за срок от две години. "Уточняваме причините за искането, има работна група, направила е доклада и скоро ще го разгледаме", коментира председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. Впоследствие това искане трябва да бъде признато и от Европейската комисия. Досега единствените индикации за навлизане на вътрешния пазар на доставки бяха направени от "Овергаз". Изпълнителният директор на компанията Сашо Дончев обяви, че ще започне да внася газ самостоятелно и ще продава на индустрията.

Скрит резерв

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев заяви, че регулаторът ще инструктира собственикът на газопреносната мрежа "Булгартрансгаз" да подаде заявление за актуализиране на цената за пренос. В подобна ситуация компанията ще трябва да докаже, че всички й разходи са обосновани. Цената за пренос от 19.73 лв. на 1000 м3 газ не е променяна от 2004 г. Тя е една от компонентите при определянето на крайната цена на газа. По думите на Семерджиев обаче, дори да има намаляване на таксата за пренос, ефектът върху крайната цена би бил минимален. През 2009 г. транзитното дружеството отчита много добри финансови резултати (виж таблицата). Рязкото увеличение на приходите в голяма степен се дължи на това, че от 2009 г. "Булгаргаз" вече не получава част от таксата за транзит на "Булгартрансгаз", както беше през 2007 и 2008 г. "Това беше решение на тогавашния холдинг. Сега "Булгартрансгаз" си изчисти всички проблеми и си получи приходите", заяви Семерджиев.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borsi avatar :-|
    Jay Gould
    • - 2
    • + 6

    Има членове не един в законите ни, които касаят членовете на ДКЕВР и други енергийни мафиоти и които предвиждат дълги години затвор, за саботаж, икономически престъпления, щети волно или неволно нанесени на държавата, на цели стопански отрасли, на отделни стопански субекти и на индустрията като цяло.

    На това отгоре, вместо да дават пари за глупости (като петролопровод Бургас-Александруполис, или Южен поток), да се действа първо максимално бързо, за терминал за втечнен газ (нямам идея в Солун или на наше пристанище), за да можем да внасяме от всякъде, а не само от Русия. Да се види къде другаде наоколо (Гърция, Хърватска, Албания и т.н.) има такива терминали, ако няма, може ли да се направи и там и може ли да се свържат газовите мрежи. Нужни са минимум 2 точки на доставка (ако може поне една извън проливите – за да не може и Турция да ни притиска под натиск от Русия) и дори някоя от тях да не е икономически ефективна, само от спада в цените на газта ще наваксаме.
    Нормално е в бизнеса да не се работи с един доставчик, а поне с 2-ма 3-ма, за да не ти извиват ръцете. От Северна Африка, през Норвегия до Венецуела или САЩ, газ има, цени също. Така и цените ни ще се изравнят с тези на фючърсите и спота, а самите предприятия ще могат да хеджират, ако цените пак се качат както преди 2 години. Само със започването на строеж на терминал, руснаците сами ще се разтичат да преговарят, защото ще си загубят монопола.

    А ето как енергийната мафия + троянските коне като Трайчо + ДКЕВР вкараха Борисов в капана - ЕК откри наказателна процедура срещу България заради пазара на ток и газ - Страната ни е нарушила разпоредбите на ЕС, които гарантират лоялна конкуренция в интерес на потребителите. Основните притеснения на ЕК са свързани с неспазване от страна на България в достатъчна степен на регулациите на пазара на ток и на газ - ЕК може да започне съдебно дело срещу България в Съда на Европейските общности в Люксембург.
    На практика битовите потребители у нас продължават да нямат избор и да са принудени да купуват ток от трите монополиста в трите района на страната, вместо да има и търговци, предлагащи им и други, по-гъвкави и евтини за тях схеми за заплащане на тока през денонощието.
    Само че въпросът все още не е решен от ДКЕВР!
    На баба си разправях преди 6-9 месеца какво ще стане. Никой в столицата (Брюксел) няма да разреши на някакви мести селяндури да прокарват местни и руски лобистко-крадливи интереси в ущърб на провинция в съюза, била тя и най-бедната и изостанала икономически. За това и от Брюксел напомнят - Разчистете си сами кочината, да не я чистим ние.

    Относно енергийните ни дружества и продавачите на газ, то те правят и крадат само това което ДКЕВР и такива като Трайчо и преди него Румен Овчаров им разрешават (Е.ОН в Германия не е Е.ОН тук, нали? Задайте си въпрос защо!).

    Нередност?
  • 2
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • + 5

    Харесват ми евфемизми от рода на "газовият обществен монополист е успял да убеди властите...."

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    До коментар [#1] от "borsi": като нямаш идея не се празни във форумите бадеява.... "втечненият" природен газ ще ти излезе два пъти по скъп просто щото трябва да го "втечниш" превозиш с кораб до византийско пристанище и да го "изпариш" всичко това са екстра парета...

    Нередност?
  • 5
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 1

    Имало било европейска спот цена - хубаво, ама на коя борса, норвежката може би, франко Северно Море? Ха докарайте го до България този газ, де - има ли тръба оттам дотук - няма. Има само до Русия. Нова тръба как се строи - виждате Набуко - 10 години преговори, 10 милиарда прогнозна цена, и доникъде. Така че щем не щем, сме в това положение.
    Не дал Господ газ тук, какво да се прави - не са конкурентни химическите ни заводи с тези в държавите, където има газ. И в производството на банани не сме конкурентни с Африка също.
    Трябва да се фокусираме там, където имаме предимства.

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-|
    boby1945

    До коментар [#5] от "Камен":ето ти европейската "спот" цена на природният газ в Лайпциг

    Derivatives | NCG Natural Gas Futures Price
    €/MWh Volume

    Month:Aug-10 19.45* – 2010/06/28
    Quarter:4/10 19.77* – 2010/06/28
    Season:Win/10 22.27* – 2010/06/28
    Year:Cal-11 22.53* – 2010/06/28

    и какво те топли?
    Значи в Лайпциг природният газ е около 410 лв/1000 нм3 у нас колко трябва да бъде 4.1 лв/1000 нм3???

    Нередност?
Нов коментар