🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газов комунизъм

"Булгаргаз" става енергиен мегахолдинг. Тежестта на цените се прехвърля от неизрядните към изрядните платци

Новата структура временно ще бъде управлявана от шефовете на държавните енергийния фирми и зам. министъра на икономиката Галина Тошева
Новата структура временно ще бъде управлявана от шефовете на държавните енергийния фирми и зам. министъра на икономиката Галина Тошева
Новата структура временно ще бъде управлявана от шефовете на държавните енергийния фирми и зам. министъра на икономиката Галина Тошева    ©  Надежда Чипева
Новата структура временно ще бъде управлявана от шефовете на държавните енергийния фирми и зам. министъра на икономиката Галина Тошева    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Искате ли да ви издадем една дълбоко пазена тайна? Формулата, по която "Булгаргаз" и "Газпром" изчисляват цените на газа, който влиза в България? Ето я: Pn = 0.1*Po + 0.9Po (0.35 A/Ao + 0.35 B/Вo + 0.30 G/G o). Твърди се, че не е променяна от 1998 г. насам. Приятно смятане!

Добре де, не се мъчете. Всъщност тази формула няма да ви свърши работа. От нея е ясно само, че това, което "Булгаргаз" плаща за синьото гориво, е сума от базисна цена на доставките за България плюс претегленото влияние на два вида мазут и на газьола. Но никой не знае колко е Po. Това е базисната договорена цена с "Газпром". Резултатът е, че никой не може да изчисли доколко оправдани са претенциите на монополиста, че газът за клиентите трябва да поскъпне. Това, което се знае, е, че на базата на горепосочените изчисления Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва да пресмята каква да бъде цената към крайния потребител. Но аргументирана дискусия по въпроса дали "Булгаргаз" иска големи или малки увеличения досега беше невъзможна, защото става дума за линейно уравнение с поне две неизвестни. Изненадващо обаче тази седмица икономическият министър Петър Димитров значително опрости сметката. "В момента цената на газа на входа е със 100 лв. по-висока от цената на изхода [435 лв. за 1000 куб. м без ДДС преди увеличението - бел. авт.]", обяви той в петък.

Последното искане за увеличение

Когато през миналата седмица "Булгаргаз" поиска ново увеличение на цените към крайните потребители с 36.51%, усещането за по-страничните наблюдатели беше все едно че четат стар вестник. Нещо подобно се случва за трети път тази година и всеки път се разразяват аналогични дискусии за нахалството на газовата компания. Както и при предишните претенции, и този път надзорният орган ще одобри по-малко увеличение от исканото. По предварителна информация става дума за повишение от порядъка на 15%.

"Булгаргаз" аргументира поредното си искане за увеличение със сложна сметка: ръст от 12.33% на мазута с 1% сяра, от 13.37% на мазута с 3.5% сяра, от 9.73% на сярата и повишаване с 6.32% на осреднения валутен курс на щатския долар.
Тези проценти несъмнено са верни. Но тук очевидно става дума за сметки със задна дата, защото през последния месец цените на петрола, а в това число и на мазута и газьола, падат. Поскъпването на долара също не е толкова драматично. "Булгаргаз" обаче има обяснение за това разминаване. "По наредбата за регулиране на цената на газа ние използваме данните за 9 месеца назад. Според нашите изчисления повишението на алтернативите горива през този период е това", обясни пресаташето на "Булгаргаз" Ивелина Бърнева. По нейните думи, ако сега компанията получи право да вдигне цените, при следващата актуализация през януари 2009 г. може да се стигне и до намаление на тарифата. "Това едва ли ще се случи", коментира Евгений Иванов, председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България. "Ясно е, че се използват цени за стар период, но няма ценообразуване, което да не отчита текущите тенденции", допълни той. Константин Стаменов от "Стомана" пък заяви, че изчисленията на "Булгаргаз" и регулаторната комисия са неразбираеми. Според него администрирането на цените всяко тримесечие създава напрежение и несигурност за индустрията. През седмицата КРИБ и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) също се обявиха против ново драстично поскъпване на газа, с което да се субсидират големи длъжници като "Кремиковци" и топлофикациите. Тяхната позиция е, че няма пазарен механизъм за определяне на цените и че методиката трябва да се промени, така че да позволява отчитане на пазарните котировки.

Трудно е обаче да се каже дали държавата изобщо може да пристъпи към промяна на методиката заради договореното с "Газпром". При подписването на споразумението в края на 2006 г. тогавашният министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров уверяваше индустриалните фирми, че с руската компания е договорен график за плавно повишение на цените. Според него общото поскъпване на газа трябваше да е 40% до края на 2012 г. На практика обаче въпросният максимум вече е достигнат - в момента индустриалните предприятия в България плащат цени, аналогични на тези в Гърция, където 1000 куб. метра газ за промишлеността струват 220 евро срещу 434.8 лв. у нас.

Мегахолдингът

Освен че атакува топлофикациите длъжници, като ги заплаши със спиране на доставките (натрупаните от тях дългове са в размер на 245 млн. лв.), "Булгаргаз" разнообрази с още нещо дразнещия сценарий около вдигането на цената на газа. В четвъртък министърът на икономиката Петър Димитров обяви, че е регистрирал държавен енергиен мегахолдинг и влива в "Булгаргаз" всички държавни енергийни фирми (виж карето). "Със създаването на БЕХ ["Български енергиен холдинг"] се постига по-висока ефективност и качество на енергийните услуги, оптимизиране на разходите и въвеждането на модерни механизми за привличане на инвестиции", гласи официалното съобщение на промишленото ведомство. Държавното предприятие няма да е изцяло нова структура, както се планираше първоначално. Съобщение на икономическото министерство гласи, че "Български енергиен холдинг" (БЕХ) ще се създаде на базата на съществуващия "Булгаргаз холдинг" като се променят името и предметът му на дейност.

Идеята за подобна мегаструктура бе лансирана преди време от бившия вицепремиер Румен Овчаров. Още тогава икономисти се противопоставиха с аргумента, че единствената цел е да има кроссубсидиране от печелившите към губещите енергийни дружества. Това изглежда много вероятно на фона на недоволството на индустрията, че новата цена на газа вече ще застраши бизнеса и печалбите им. Едно е сигурно: мегаструктурата със сигурност ще направи финансите на държавните енергийни дружества още по-непрозрачни и ще стане почти невъзможно да се разбере кои от тях са на печалба, кои - на загуба, какви са дълговете им и към кого. "Ако не искаме "Булгаргаз" да фалира, трябва да му се разреши да повиши цените, чието изкуствено задържане до този момент обслужва интересите на частни дружества, които са крупни потребители", коментира Овчаров в защита на действащия договор с руснаците за доставка на газ.

На въпрос защо създаването на холдинга се случва точно сега от икономическото министерство коментираха, че всичко се прави по график, като това по никакъв начин не е свързано с финансовото състояние на "Булгаргаз". Моделът за преобразяване на газовата компания в БЕХ бил избран, тъй като това представлявал оптималният вариант по отношение на време, разходи и правен режим.

Новата държавна структура

"Български енергиен холдинг" (БЕХ) ще бъде акционерно дружество със 100% държавно участие. В него се вливат четири държавни енергийни компании - Националната електрическа компания (НЕК), Мини "Марица-изток", ТЕЦ "Марица-изток 2" и АЕЦ "Козлодуй", както и дъщерните дружества на газовия холдинг - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Булгартел". Новата структура ще притежава активи за 8.5 млрд. лв., а приходите й ще са около 3.6 млрд. лв.. От икономическото министерство съобщиха, че холдинъг вече е регистриран. Той има и временен съвет на директорите - начело е зам.-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева. За мениджърския екип тепърва ще има процедура за подбор.

36 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    За да "стигнем" средната цена на едро на природният газ в ЕС (27 страни) от 2007, трябва цената у нас да е поне 600 лв/1000 нм3!!!!
    Като по каква причина тя трябва да е с 30% по ниска у нас, октолкото да речем в Германия или Италия? Щото у нас русофилите са повече или защо? Нале сму европейци? Само не подхващайте приказката за заплатите, който няма доходи не яде стриди и чер хайвер!

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Бъки проповедника

    Би трябвало руснаците на нас да са ни дали 20-30% по ниска цена на газта. Пък и защо трябваше да променяме договора сключен от Бакърджиев (в правителството на Костов)- до 2010 год щяхме да си имаме евтина газ. Имахме си договор щеше да се изпълнява.

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    do dedo ivan

    Ддо Иване ..... ха сега да те питам по близко до Русия е България или Германия? И ако ние сме по близко това не води ли до по ниски разходи за транспорт а от там и по ниска цена? Не съм икономист, но според мен трябва да е така! Дали са пример с Гърция.... А до колкото русофилите - е горд съм че съм такъв защото аз НИЩО ХУБАВО не съм видял от тази държава Русия в живота си!

    Нередност?
  • 4
    charlyb avatar :-|
    charlyb

    Газов комунизъм - заглавието е добро попадение. И оптимистично. Защото комунизмът, макар и да крета все още в някои държави, си е на смъртно легло.
    Че за Газовия комунизъм. Дали той няма да изиграе лоша шега на ненаситните алчни управляващи? Дали газта няма да се окаже най-после обединителят на Нацията срещу общият враг, хванал смъртоносно за гушата държавата ни?!

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Веселин

    Темата трябваше да бъде разделена на две статии. Едната за увличаването на цената на газа, непрозрачното и образуване, взаимоотношение на Булгаргаз с Булгартрансгаз (напоследък беше решено, че Булгаргаз няма право на парите от транзит, които принадлежът на Булгартрансгаз) и т.н. Втората статия трябва да бъде за създаването на енергийния холдинг, което е огромно по важност събитие. Сега създаването на холдинга е "заметено" във статия за увеличаването на цените на газа. Историята със холдинга трябва да се разследва "до дупка" защото много мирише, много...

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    № 3 - От гледище транспорт на природен газ, България е по далече от Германия, дълго да ти обяснявам в рамките на форум! Като сложиш и малкото и наровномерно потребление вече ставама "много" далече от Германия и Италия, например, много далече! Въпреки това плащахме 60% от цената! Ама всичко готино до време!!!
    № 3 ДОБРО можеш да очакваш да видиш САМО от личните си усилия, никоя държава, народност, етност, група хора, отделен човек не ти е "ДЛЪЖЕН" ДОБРО, те просто не знаят че съществуваш! Утре ако гушнеш букета да не би да мислиш че Биг Бен ще намали "секундата" с нещо просто да отбележи твоето преминаване в място злачно, място покойно?

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-P
    Дедо Иван

    № 2 щото ако не бяхме го променили след 2010 щяхме да получаваме 0 нм3/ природен газ в година! Нали не смяташ руснаците по-глупави от тебе, да ти гаратират продажби за мизерни количества срещу 60% от цената която продават на германеца?
    Ами те просто ще продават и нашите мизерни 3 млрд. нм3/година на Германия, Франция, Италия, просто щото плащат повече на ниво 2007 почти 50% повече! Нали сме капиталисти, що се налага да обяснявам такива прости истини?

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-|
    Астролог

    Управляващата политическа сила за пореден път ще е изненадана.Вместо да смята как да прави далавери,общо казано, трябваше да се заеме със запушване на пробойните в българската икономика.А логично е,че газта си има цена.Но доходите можеха да са по-високи и тя да си спести задаващият се и май фатален за нейното статукво проблем.Катализатърът в случая ще е световната финансова криза.А за това другарите не са подготвени.

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    АК

    По Жан Виденово време комунистите съсипаха банките, като ги принуждаваха да финансират фалиралите държавни предприятия, за да не ги закрият и да поддържат илюзията че икономиката работи. Поддържаха изкуствени изкупни цени на зърното, "за да е евтин хляба на народа". В действителност, за да си го изнесат по международни цени и да приберат разликата в джоба. После за да скрият изкуствено предизвиканата зърнена криза накараха Нефтохим да финансира с оборотните си средства неизбежния губещ внос на зърно. В резултат постигнаха немислимото - почти успяха да фалират една работеща петролна рафинерия. Накрая народа ги изрита и прекрати дивашката съсипия на държавата.

    Сега пак започват старата игра - за да се харесат на руските другари, подписаха абсолютно неизгоден договор за газта. За да покрият неизбежното увеличение на цените, оставят голяма част от транзитните такси да се преразпределя от Булгаргаз, за да задържат изкуствено крайните цени. Сега Булгаргаз е пред фалит, а и топлофикациите поради идиотската социалистическа организация на топлоснабдяването също са на ръба. И следва новото "мъдро" решение - да се обедини фалиращата газова компания с все още дишащите НЕК и големи държавни електроцентрали. Така могат да се правят вътрешнофирмени трансфери от здравата глава към болната на тъмно, докато всичко се разкапе. Само да се замаже някак си положението до изборите, да не се дразни народа с високи цени, а след това ако ще и потоп.

    Не знам колко пъти комунистите трябва да съсипят държавата, за да разбере българина че мястото им не е във властта.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-?
    УЧУДЕНО??

    БСП и Путин още малко и ще възстановят СИВ.Май наистина са за психиатрия или са направили машината на времето да го връща назад? До къде води прекаляването с ВОДКАТА !?!?

    Нередност?
Нов коментар