🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Опасните игри с цените

За да защити интереса на своите монополисти, държавата убива бизнеса

Опасните игри с цените
Опасните игри с цените
   ©  Надежда Чипева
   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Човек не реже клона на дървото, на което седи. Държавата обаче го прави. Вместо да намери начини бързо да подобри средата за правене на бизнес, управляващите предлагат като антикризисна мярка единствено да увеличат и без това неефективните си разходи, част от които плащат именно фирмите. Друг пример за антипазарно поведение е неочакваното и драстично поскъпване на газа и на тока от миналата есен, когато вече беше ясно, че кризата няма да ни подмине. В резултат много предприятия, които вече се задъхваха, бяха принудени временно да затворят.

Това е случаят и в най-големия завод за хартия в България - "Монди Стамболийски". През юни той временно ще спре производство и ще се раздели с около 80% от персонала си, който е 400 души. Причината освен икономическата криза е и значителното поскъпване на основните суровини, с които работи предприятието - дървесина и природен газ. За последните две години те струват два пъти повече заради държавата, която регулира цените им.

"Разходите ни за дървесината представляват 45-50% от себестойността на продукцията. Затова няколко пъти спирахме за кратко, но сега при настоящата икономическа криза положението се влоши", обяснява Александър Криклер, изпълнителен директор на "Монди Стамболийски". Според него в края на 2008 г. цената на дървесината в България е най-високата в Централна и Източна Европа. Подобна е ситуацията и с природния газ. "Тук 1000 куб.м газ струват 280 евро, в Чехия цената е 230 евро", допълва Криклер. Рязкото поскъпване на горивото и дървесината водят до по-високи цени на крайния продукт и оттук - до загуба на конкурентно предимство. И то в момент, когато търсенето се свива драматично.

"Монди Стамболийски" не е изолиран случай. Подобни проблеми изпитват почти всички промишлени предприятия в България. Те използват суровини и енергийни източници, чиито цени се регулират от държавата - газ, ток, дървесина, вода. А тя ги "убива" с непредсказуемост на действията си, които често не отговарят на пазарната логика. Когато обаче цената на готовите изделия се определя на пазарен принцип, а суровината - не, просто няма как българските фирми да са конкурентни.

Гора от проблеми

Подобно на "Монди Стамболийски" всички предприятия от дървопреработващия сектор изпитват трудности заради нелогично високата цена на основната им суровина. Преди месец Държавната агенция по горите (ДАГ) намали минималните защитни стойности на дървесината с от 10 до 30% в сравнение с декември 2008 г. Големите ползватели на технологична (отпадна) дървесина обаче смятат, че това е закъсняла и неефективна мярка. "В Словения например дървесината е с 30% по-евтина от българската. В Чехия кубик дървесина струва под 30 евро", дава пример Александър Криклер.

Защо се получава така? В България дървесината се продава чрез търгове и конкурси. Проблемът е, че няма нищо състезателно и пазарно в тях. От една страна, държавата е определила минимални изкупни цени, които според Асоциацията на ползвателите на дървесина са високи. От друга, съществува методика на Агенцията по горите, която изисква началната цена на всеки търг да започва от достигната крайна цена на предишния. Мярката цели да не се стига до безконтролна сеч, но по този начин се завърта безкрайна възходяща спирала на цената. Затова от Асоциацията на ползвателите на дървесина отдавна настояват минималната защитна цена на дървесината да бъде премахната, тъй като е непазарна мярка.

"Заради високите цени повечето заводи в България ще се насочат към покупка на суровини от съседни страни. Ако цените на дървесината бяха пазарни, нямаше да се налага да затворя завода. До два месеца ще възобновим производството, но със суровина, закупена от Румъния. Разликата в цената е 35% в полза на северната ни съседка", допълва и Красимир Дачев, мажоритарен собственик на свищовското дружество за производство на целулоза "Свилоза".

Под високо налягане

Докато дървопреработвателните компании могат да решат проблема с цената на основната си суровина чрез внос, не така стои въпросът с природния газ. Кризата и неочаквано високото поскъпване на синьото гориво през есента бяха една от основните причини химическите заводи да загубят пазари и да затворят. Организациите на бизнеса също нееднократно алармираха, че непрозрачният начин, по който държавната регулаторна комисия определя цените на газа, прави непредсказуема средата и е причина фирмите да изпитват финансови затруднения. Ето ви един пример: наскоро председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Константин Шушулов заяви, че ще иска около 15% намаляване на цената на природния газ. Поради съпротивата на държавната "Булгаргаз" тя падна само с 11%. Поевтиняването можеше да е и по-голямо, като се има предвид, че натрупаното през миналата година увеличение е 60%. Държавата обаче предпочете да осигури финансов комфорт на газовия монополист и дори му разреши да ползва максималната печалба от 3%. Намаляването на маржа на печалбата на "Булгаргаз" до 1% например би довело и до по-ниски сметки за крайните потребители.

"Присъствието на държавата в енергетиката не е от полза, то не гарантира нищо добро, напротив, създава възможност за тунеядство", коментира неотдавна изпълнителният директор на "Овергаз инк" Сашо Дончев. По думите му "Булгаргаз" се възползва от държавното регулиране, за да налага единна цена за всички клиенти без възможност те да се договарят свободно с компанията. Ако действаха пазарните принципи, щеше да има диференцирани цени за големите и малките потребители. А индустрията би могла да поиска допълнителна отстъпка за количество или по-добри условия за доставка. Дори и според закона "Булгаргаз" е със статут на обществен доставчик и би трябвало да продава по регулирани цени само на определени групи потребители - население, обществени сгради и малки предприятия.

Отделна тема е, че при формирането на цените на газа не се отчитат актуалните котировки на петрола. Ако не се отчитаха със закъснение от девет месеца, драстичното поевтиняване на петрола отдавна щеше да се отрази в по-ниски сметки за газ. Още един недостатък на системата - всички вносни сделки със синьо гориво са в щатски долари, като цените му се пресмятат на база осреднен курс за последните шест месеца. В същото време плащанията са по актуален курс на щатската валута.

Пазар под похлупак

В Европейския съюз кризата намали консумацията на ток и пазарите там реагираха почти веднага, като цените му се понижиха. В България това не се случи. Факт е, че като цяло цените на тока в страната са ниски в сравнение с европейските (виж таблицата). Но вече и в ЕС има търговски сделки, при които купувач и доставчик си стискат ръцете на нива под 50 евро за мегаватчас, т.е. - почти като българските. Тук, обратно на тенденциите в Европа, се иска ново поскъпване, без да е ясно какви фактори налагат това.

Проблемът е, че пазарът е свръхрегулиран. В стремежа си да осигури социални сметки за ток за населението ДКЕВР увеличава сделките на регулирани цени. В резултат делът на свободния пазар не надхвърля 20% и компаниите, които договарят директно доставките си, и производителите на електроенергия се броят на пръсти. Огромната част от индустрията е в регулирания сектор и де факто субсидира по-ниските цени на тока за населението. Ако в ЕС цените за бита са с 40% по-високи в сравнение с тези за индустрията, в България те са с 20% по-ниски.

Централите и НЕК нямат и стимули за намаляване на разходите, въпреки че по време на криза това е логична стъпка. При определянето на цените ДКЕВР одобрява доказаните от тях разходи и осигурява определен процент норма на възвращаемост. Това ги стимулира да увеличават разходите си и (както е случаят с НЕК) и да акумулират средства за мегапроекти като АЕЦ "Белене" за сметка на потребителите.

Има още един проблем - компаниите, които търгуват на свободния пазар, не могат да поръчват енергия "ден за ден", каквато е практиката в целия ЕС. В България заявките са само седмични. Цената на тези доставки сега е от 73-75 лв. за мВтч, но със заплащане на таксите за пренос на НЕК и за достъп до мрежата й предприятията купуват по 89-90 лв. Ако фирмите потребяват повече от заявената енергия, те купуват недостигащата по 260-270 лв. на мВтч. Ако имат излишък, го продават на НЕК по 40 лв. И в двата случая бизнесът губи, тъй като в момент на свит пазар обикновено се работи с поръчки ден за ден.

Протекционистичната политика на държавата спрямо определени компании монополисти и потребителите от бита всъщност създава измамно усещане за щастие у тях. Когато обаче индустрията се задъхва от липсата на свободни средства заради кризата, а трябва да плаща солени сметки за основни консумативи, логичната реакция е по-скъпи стоки на пазара, намаляване на заплати, съкращения на служители и спиране на производството. От което никой няма полза.

Стръмно надолу

Сривът в цените на електроенергията в Европа започна от лятото на миналата година. В края й понижението достигна около 40% и продължава през 2009 г. Низходящата тенденция се задълбочи главно от спада на потреблението. Цените на природния газ също са подложени на силен натиск от срива в търсенето, който се дължи на глобалната криза. Котировките на борсата в Ню Йорк достигнаха нива, невиждани от шест години насам. В Европа спадът в търсенето на газ се комбинира с нарасналото предлагане на втечнен природен газ (ВПГ) от страна предимно на близкоизточните доставчици. Според Economist Intelligence Unit тази тенденция може да доведе до промяна на сключваните в Европа договори, отслабвайки връзката между цените на петрола и природния газ (практиката е цената на природния газ да е обвързана с цената на петрола, но със закъснение от няколко месеца).
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    balinov avatar :-?
    balinov invest real estate company

    добра статия за жалост реалноста се разжижа около нас незнам докога тази липса на държавност ще се толерира от обществото. Нещата не отиват на добре с всеки изминал ден ни се демонстрира липса на всякаква заинтересованост от страна на политическата прослойка около избори малко повече дебат и усмивки после накъде ....в една германия всяка една политическа сила кандидат за парламентарни избори излиза с програма за не ЕДИН а два мандата както и с отчет на последно свършено от неините членове. Питам аз, кои кого избира и кога се сеща да недеволства от статуквото, което по всичко личи не ни устройва. Досега една политическа сила не е останала за втори мандат, защо ли? докога ще минават случайни хора без опит, морал и пукнат лев в джоба и да си играят на депутати.
    Какво трябва да се случи ? Ето и бизнеса е на колене...заради цените определени с комисиони за тези които решават кое колко да струва ток, вода и т.н. Бива бива то това си е дране.....как я смятате? кои може да живее при програмата геноцид ? Аз съм млад човек израснал през прехода пред очите ми се развива целия сценарии ....видях европа....но само толкова тук си ходя из дупките....

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    Камен
    • - 2
    • + 2

    Че има свръхрегулиране - има. Обаче има и нещо, което се нарича сравнителни предимства на държавите - още Дейвид Рикардо го е измислил и се учи в първи курс икономика. Например, при производството на целулоза и хартия, страните от Южна Америка имат големи конкурентни предимства, защото в тамошните условия виреят такива растителни видове, които много бързо избуяват и жълтурите само режат и пъхат в линиите с капацитет от 500,000 - 1,000,000 т/година (нашите най-големи са към 100,000). Е как да се конкурираме с тях, като при нас дърветата растат много по-бавно? Дай да си изсечем горите за няколко години за по 20-30 евро/кубик и после да се вайкаме, че сме останали без гори ли?
    Същото е и с много други отрасли, където конкуренция пък са Китай, Индия, и т.н. Номерът е да намериш ниша, в която ти имаш конкурентно предимство.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    Павел
    • + 1

    Коментара на Камен е добър като начало.От теб се иска да разгледаш нашата география,да погледнеш броя на NR-са на всеки регион,оттам да видиш начина на разполофение,след това да видиш производството,до какъв етап се произвежда като суровина,как трябва да се стопанисва,кои и покакъв начин би ги накарало да милеят,тоест да се произведе икономически изгодно=ако краде да краде себеси.Премахни акцента за нацийте.Вслушаи се от реалноста,а не мама така каза или тати е на друго мнение.Можеш да достигнеш високо ниво или другата краиност да не ти се стои тук.Продължаваи да четеш и влизаи в доста производсва може много неща да ти станат ясни.Разбери манталитета ни и нагласата и прецени дали можеш....Успех

    Нередност?
Нов коментар