🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вдигни очи

Предстоят няколко трудни години, но и рядка възможност за голяма промяна

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Инициатива 2020"

"Най-добрият начин да предскажеш бъдещето е да го измислиш." Тази идея на американския компютърен специалист Алан Кей за съжаление е доста чужда на българските политици. През последните 20 години хоризонтът на тяхната мисъл рядко стигаше дори до края на поредния управленски мандат. Да мислиш за 10 години напред не е лесно, но трудните неща често водят до големи резултати. Ако не определим навреме в каква посока ще се движим, най-вероятно ще стигнем дотам, където сме и в момента - доникъде.

Проектът на няколко неправителствени организации "Инициатива 2020" се опита да начертае насоките, към които България трябва да се стреми в следващите десет години, така че не просто да преживеем кризата, но и да излезем от нея с печалба. От началото на април инициативата събра think tank от специалисти в различни области на четири тематични кръгли маси. На тях бяха обсъдени идеи и визии за икономиката, енергетиката, образованието, туризма и публичната инфраструктура. Фокусът падна върху възможностите за изход от световната икономическа криза, защото именно промените в световния икономически ред са шанс за смяна на посоката. Проектът ще продължи да се развива на сайта на инициативата www.2020.bg. "Нашата идея е през този сайт да продължим комуникацията с управляващите, независимо кои са те. Българинът трябва да чувства себе си като човек, който сам твори бъдещето си", коментира пред "Дарик" Цветелина Бориславова, председател на фондация "Кредо Бонум" и един от инициаторите на проекта.

"Инициативата 2020" е проект на фондация "Кредо Бонум", фондация "Капитал", Център за либерални стратегии и се подкрепя от Световната банка, чиито представители взеха участие в кръглите маси.

В темата на броя тази седмица ви предлагаме обобщения на най-важните проблеми, цели и стратегии, дефинирани по време на "Инициатива 2020", обобщени от петима от лекторите на проекта.

България има привилегията и недостатъка да e малка страна. Привилегията, защото малка страна лесно може да тръгне напред, малка маса от хора могат да вземат решение да променят направлението. Недостатък е, защото ние зависим много повече от другите, отколкото те зависят от нас. И ако можем да използваме привилегията, а в същото време да превърнем недостатъка в предимство, като се впишем в света около нас, със сигурност ни чака много добро бъдеще.

Имам три основни послания. Първо - очакват ни няколко трудни и не особено предсказуеми години както в глобален план, така и в региона. В началото на това хилядолетие това е първата истинска сериозна възможност за радикална промяна. Второ - фактът, че кризата се пренесе в реалната икономика означава, че безусловно ще има структурни промени. Те са и желателни, и неизбежни. Въпросът е как можем в условията на много сериозни бюджетни ограничения в повечето страни максимално да използваме тези структурни промени, да ги подпомогнем и в същото време да решим чрез тях какво ще бъде бъдещето ни. И трето - нараснаха очакванията за ролята и отговорностите на държавата, поради което качеството на действията на правителството, а особено за България - и координацията с ЕС, ще бъдат критични за това дали през тези години ще тръгнем напред и нагоре, или ще останем в опашката на промените.

В международен план кризата се отрази сериозно на икономическия растеж, последната прогноза е за отрицателен "ръст" от 1.7% глобално за БВП. За България очакванията са за 3.5%. Но това не е най-важното, най-важното е, че този спад на икономически растеж се съпровожда от рекордно спиране на производствените мощности. В Русия например не работят малко над 50% от използваните мощности. България е по средата на тази колона - ние сме някъде около 30%. Това е важно, защото според прогнозите на банката, дори догодина светът да се върне към положителен растеж, поне в следващите три години производствените мощности няма да се използват напълно. А това означава висока безработица. В САЩ тя вече е 9%, най-вероятно ще стигне до 10%. Няма страна, която да не бъде засегната от този проблем и ако не му обърнем сериозно внимание, икономическият растеж може да се възстанови, но без социално единство и без усещане за подобряване на условията на живот.

Парите не са най-големият проблем

Свиването в работата на банковата система и намалените възможности на реалната икономика доведоха до много голяма неизвестност за хората. Те не знаят какво да правят с парите си, получи се и огромен отлив на капитали. Според Световната банка недостигът на капитали за тази година е 200 - 700 млрд. долара. Нашият регион е един от тези, които по-сериозно пострадаха от бягството на частни капитали. Комбинацията между отсъствие на капитали и намаляване на растежа на езика на бюджета означава бюджетен дефицит. Отново източноевропейският регион е в най-тежко положение - прогнозите за страните тук са около 5.5 - 6% дефицит. България е в по-добро положение, защото от години работим в условията на валутен борд. Ние дори може да имаме малко излишък.

В световен мащаб парите не са най-големият проблем. В условията на криза се мобилизираха невероятни финансови ресурси, за да се успокои световната икономика. Според МВФ 2% от глобалния продукт трябва да се отдели за фискални стимули. Към момента сумата не е 2%, но ако се изчисли внимателно, близо 1.5% от БВП е мобилизиран за стимули. Това от своя страна ще ни създаде нови проблеми в бъдеще, защото средствата ще трябва да се връщат, което означава, че трябва да разчитаме на по-високи доходи или ще трябва да имаме по-ниски разходи. Особено важно е, че развитите държави не оставиха развиващите се и новите пазари без внимание. Уникално за глобалните процеси беше решението на 20-те в Лондон за много силен тласък във финансирането на преходните икономики - новите пазари. В столицата на Великобритания се взеха изключително важни решения - утроиха се ресурсите на МВФ от 250 на 750 млрд. долара, като е възможно да се подсигурят още 300 млрд. долара. Международните банки за развитие мобилизират допълнително още 100 млрд. долара. За предстоящите три критични години групата на Световната банка има за страните със среден доход общо 100 млрд. долара (около 35 млрд. долара на година), за бедните страни - 42 млрд. долара. А международната финансова корпорация, която работи с частния сектор, в рамките на тези страни ще предостави 36 млрд. долара. И нещо много важно за хората от частния сектор е, че създадохме нови програми, вероятно ще са за около 10-12 млрд. долара, които са насочени към решаване на типични проблеми за нашия регион - рефинансиране на банки, поддържане на инвестиции в инфраструктура, търговски кредити, социални програми.

Малка доза оптимизъм

Информацията, която има в Световната банка от Уолстрийт е, че настроението там е по-оптимистично. Интересни разговори проведохме и с пенсионни фондове, които са акумулирали огромни пари и не знаят накъде да ги придвижат. Средствата вече тръгват към тези страни, в които правителството е на място, частният сектор работи добре.

От решаващо значение е не наличието на парите, а възможността те да се използват разумно. Заедно с МВФ направихме интересно изследване, което показа, че всеки долар от правителството, "изпратен" в икономиката влияе най-ефективно върху брутния вътрешен продукт, ако е инвестиран в инфраструктура. Следват социалните разходи и други трансфери, включително и помощ за малки и средни предприятия. Най-ниският мултипликатор е намаляването на данъчните ставки. Може да се получи и обратният ефект - инфраструктурните инвестиции да са по-ниско ефективни от намаляването на данъците, но това е само когато се влага в глупави проекти и когато се краде. Ако искаме тези средства да вършат работа за икономиката, трябва да има много добра система за управлението им.

Кое в България може да бъде мултипликатор, като се има предвид, че бюджетното ни пространство е ограничено? Нямаме големи възможности за стимули. Трябва задължително да обърнем внимание на инфраструктурата ни, не само защото инфраструктурните инвестиции са мултипликатор. Трябват ни пътища, за да може икономиката, частният сектор да работят, да се развива селското стопанство, да се развива туризмът, за да може малки предприятия да се създават извън София, за да не се струпва всичко на едно място. Трябва ни социална структура и добър градски транспорт, за да се живее по-добре в България, да сме по-привлекателни и да имаме по-добър имидж по света, но също така и за повишаване производителността на труда. Важно за мястото ни в Европа и промените в икономическата структура, които ще настъпят в резултат на новото споразумение по климата, е да подобрим жп мрежата. Споразумението за мен е новият двигател на растежа в икономиката. Най-вероятно с новата администрация на САЩ ще се постигне решение, което ще трансформира изцяло икономиката на света. Тези, които се ориентират по-бързо, ще спечелят. Надявам се България да се ориентира навреме и да създаде правила в тази област. Ние имаме най-ниско ефективно енергопотребление и съответно най-висока интензивност на емисиите. От друга гледна точка това означава, че имаме най-голяма възможност да се възползваме от трансформацията за нашата икономика.

Какво можем да научим от другите, ако искаме да използваме бюджета за стимулиране? Избрах три примера. През 90-те години Китай пострада от азиатската криза. През 1997-1998 г. Пекин направи четиригодишна фискална програма, около 100 млрд. долара бяха налети във вътрешно търсене в икономиката, но се концентрира и в премахване на ограничителите на растежа в дългосрочен план. Между тези ограничители беше отсъствието на пътища. За около пет години китайците увеличиха пътната си мрежа от 4500 км на 25 000 км. Това е пример за фискален стимул, който действително отстранява проблема пред растежа. Има и лоши примери - през 80-те държавите от Латинска Америка взеха назаем много пари, наляха ги в икономиката и резултатът беше катастрофален.

Какво става днес? Новите програми със стимули са свързани с очакването за споразумение по климата. В китайския пакет от 585 млрд. долара 40% са предназначени за екологични инвестиции, като по-голямата част от тях са за енергийна ефективност и нови технологии. В САЩ 15% отиват за инвестиции в това направление, рекордьор е Южна Корея с 69%.

Ключовете за успеха са ясна и добре обяснена стратегия регулаторът да създаде сигнал, така че тази стратегия да се превърне в нещо, което се трансформира в икономиката, и капацитет за изпълнение. Днес за нас е важно да укрепим доверието на Европейската комисия и на европейските членки към България. Дори да решим проблемите с управлението на фондовете и държавните поръчки, ще има известен период от време, който може да се окаже критичен да направим инжекция в икономиката. Трябва да използваме много разумно скромните си бюджетни възможности за отстраняване на най-големите пречки в растежа. Тук има две насоки - да се концентрираме върху реалната икономика, което означава повече работни места, конкурентност, нови хоризонти за бизнеса и инвестиране в човешки ресурси.

Профил

Кристалина Георгиева е вицепрезидент и корпоративен секретар на Световната банка. Тя е част от екипа на институцията от 1993 г., когато работи като икономист по околната среда за Европа и Централна Азия. През 1998 г. става директор на звеното по околна среда, а впоследствие поема и управлението на екологичното и обществено развитие в Източна Азия и Тихоокеанския регион. След като става ръководител на институцията за Русия, Кристалина Георгиева се издига и до директор "Стратегии и операции" към вицепрезидента на сектор "Устойчиво развитие" на Световната банка. Завършила е УНСС, притежава докторат по икономика, специализира в САЩ и Великобритания. Автор е на най-популярния учебник по икономика сред българските студенти.
215 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    svetlio
    • - 5
    • + 75

    Тъй като съм първия с коментар искам да започна с първите неща...
    Снимката под заглавието не ще да е на български път, понеже не виждам как авторът може да намери такова количество асфалт без дупка в родината ни. В метафоричен смисъл е също - Пътят пред БГ не е широка полоса, открила се по време на криза. По скоро е стар селски път, по който каруцата крета на зигзаг между ямите
    И ако за повече от десет години единственото ни успокоение продължава да е фискалната стабилност, дължаща се на валутния борд, докато в същото време БВП на глава в Чехия и Словакия е троен Полша и Унгария двоен, а Сърбия вече ни задминава - тежко ни и горко

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-@
    Исход, глава-20, стих-15
    • - 20
    • + 57

    Госпожице, толкова много думи... а Той, преди 6 ооо години, Го е казал - в Исход, глава-20, стих-15 "Не кради!!!" какво друго ние можиме да измислим по-добре от Него...?!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    p04ceu
    • - 6
    • + 36

    Много добра статия! И аз съм на мнение, че има точно 3 приоритетни области за публични (а защо не и частни) инвестиции България, които могат да донесат устойчив растеж и повишаване на качеството на живот на всички нас. Това са: 1. инфраструктура, 2. образование и квалификация за повишаване производителността на труда и 3. ефективни механизми за управление на публичния сектор (държавна администрация, органи на местната власт, обществени услуги като полиция, пожарна, социални домове и т.н.)

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    svetlio
    • - 1
    • + 39

    И да допълня мнението си от постинг 1:
    Няма нито 2 нито 5 насоки пред никого и нищо в БГ, дотам докато и най-добрите намерения и пожелания биват окрадени, корумпирани и обругавани. След като и ЕК не може да ни втълпи, че НАЙ-съществения ни проблем е корупцията и престъпността, колкото и анализи с привкус на социалистически макроанализ за светлото бъдеще да напишем - реалността си остава същата.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Маймуняка
    • - 3
    • + 60

    Сега ще ви дам един пример как тук в България се инвестира:

    Токуда инвестират няколко милиона в ултра модерна лаборатория за генетични изследвания. Естествено не са много хората тук, които могат да работят с такава техника. На малкото супер квалифицирани се предлага възнаграждение от 400 лева. Това е случай от преди не повече от 5 години. Информацията имам от мой близък, който в момента работи в Кембридж, молекулярен биолог.

    А колко са високотехнологичните инвестиции, които не са се осъществили, защото министри са искали подкупи от по няколко милиона евро. Това също е действителен случай. Естествено световноизвестни компании не могат да си позволят подобен тарикатлък.

    Може да инвестираме единствено в колеж по тарикатлък, но пък той не е мултипликатор на инвестицията, обратно дори.

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    мечтател
    • - 12
    • + 30

    Инфраструктура, качествена лека промишленост и много добре развит туризъм ни трябват и ще сме си екстра. А и повече роми да се хванат да работят, а не само да чакат помощи и да се чудят къде какво да откраднат.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Dannyboy
    • - 70
    • + 19

    Здравейте ДЕФЛАЦИОНИСТИ ...муаахааааа.....

    Ехо Мирко ,Тони къде сте ! Купихте ли лепило за тапети ????

    Петрола $66 ДОЛАРА в ТОАЛЕТНАТА 1.4165 ..муаахаааа....

    Дано другаря с тапиите не ми резне коментара !

    Скитало , Абитурент как сте пичове ! ПРАВИТЕ ЛИ ПАРИ ???
    При мене е ПЪЛНА МРЕЖА !!!! Поздрави !

    Нередност?
  • 9
    Avatar :-|
    мечтател 2
    • - 5
    • + 24

    Избинявам се, че забравих селското стопанство. Поклон пред работещите на полето!!!

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Dannyboy
    • - 57
    • + 17

    Ха ха ха я колко минуса са ми нащракали !
    Сладури НЕ СТАВА с минуси ! И да щракате и да не щракате ПЕЪТРОЛА е $66 и ЩЕ РАСТЕ !
    Ако имахте малко акъл преди 3 месеца да послушате какво ви писах ( аз и други хора тук във форума ) сега нямаше да щрайате минуси !!!..муааахаааа..

    Бай Ганьовци - ВИНАГИ ще си патят от тъпотия и завист ! ...муааахааа....

    Нередност?
Нов коментар