Страната, която стана остров

България се озова в удобната позиция да е от малкото страни в ЕС, които не вдигат данъци. Засега.

Търговците в България би трябвало да са сред печелившите от повишението на ДДС в Гърция и Румъния
Търговците в България би трябвало да са сред печелившите от повишението на ДДС в Гърция и Румъния
Търговците в България би трябвало да са сред печелившите от повишението на ДДС в Гърция и Румъния    ©  Надежда Чипева
Търговците в България би трябвало да са сред печелившите от повишението на ДДС в Гърция и Румъния    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От 1 юли България внезапно стана остров. Причината за това удивително събитие не беше географска, нито дори климатична. Черно море не се надигна да залее Румъния, нито земетресение потопи Гърция. И все пак сме сами.

От началото на месеца, България остана единствената страна от ЕС в региона, която не е вдигала нито един от основните си данъци и не е търсила финансова помощ отвън. Румъния вдигна ДДС с цели 5%, за да покрие критериите, които МВФ постави, за да отпусне заем от 20 млрд. евро на страната. Гърция пък за втори път в последните три месеца вдигна най-важния косвен данък, а всички ставки в сложната й данъчна система ще вървят само нагоре в близко бъдеще.

Лято с добавена стойност

Логично, този скок на ДДС от двете страни на България роди очакване на засилен интерес към България поне по две линии.

На първо място се прогнозираше увеличение на шопинг туризма от страна на гърци и румънци. Репортажите на медиите и мненията на хора от бранша показаха, че засега такъв ефект не се усеща. Бензиностанциите в близост до гръцката граница разбираемо отчитат повишение, тъй като горивото стана значително по-евтино след покачването на акцизите в Гърция (подобен ефект е трудно да се повтори в Румъния, най-малкото защото таксата за преминаване през Дунав мост обезсмисля донякъде напълването на резервоара).

Твърде рано е обаче да се говори за видим тренд при бързооборотните стоки - минал е едва половин месец от покачването на данъците. От веригата "Plus", която има магазини в Гоце Делчев и Благоевград, твърдят, че очакват подобен наплив, но засега не отчитат такъв. От "Кауфланд", които имат магазини в Русе и в Румъния, пък казват, че поради шоковия скок на цените румънците са се запасили и засега не пътуват към България за пазар. Предвид на минали тенденции от години като 2007 г. обаче може да се предполага, че подобно нещо ще се случи. Още повече че е летен сезон и много румънци така или иначе ще изберат за почивката си българското Черноморие. За разлика от предишни години обаче този път много гърци и румънци ще са по-спестовни заради несигурната икономическа ситуация.

Отвъд печалбата за магазини и бензиностанции по границите обаче този нов "островен" статут повдига други, по-големи въпроси. Фискалните решения на двете съседни страни може да имат по-съществен ефект върху българската икономика. Например - румънски и гръцки фирми да пренесат част от бизнеса си в България, да инвестират и да плащат данъци тук.

Показателно е положението в Румъния, където фирмите изпаднаха в безтегловност заради неясните политически сигнали. "Дразнещ е фактът, че днес се увеличава ДДС-то, а утре идва президентът и диктува оттеглянето на тази мярка. Чуваме финансовия министър Себастиан Владеску да иска да махне плоския данък от 2011 г. Какво можем да разберем от всичко това, как да си планираме изобщо бизнеса", възмути се пред "Капитал" Мария Грапини, председател на съюза на работодателите в леката индустрия в Румъния. "Каква е мотивацията ми да произвеждам тук, ако държавата е такъв кожодер? Да, ще се преместим или в България, или в някоя друга държава, където данъците са по-ниски."

На същото мнение е и председателят на Националното обединение на индустриалците в Румъния Чезар Коръч. "Целта на управляващите е да налеят пари в бюджета и ако видят, че ДДС не носи необходимите средства, през есента е възможно да се наложи ново повишение на ставките. Фактът, че сега виждате толкова много фирми, които затварят врати, не е непременно заради това, че фалират, а просто поради факта, че си местят централите в Унгария и България, където отсега нататък ще плащат данъци, вместо у нас."

Данъчен консултант в България пък коментира, че вече има запитвания от гръцки компании за общите данъчни условия. "Вече се забелязва тенденция за регистриране на фирми. Това може да доведе след време и до прехвърлянето на производства в страната, но това е един по-бавен процес", казва и Антон Петров, член на управителния съвет на "Стомана индъстри" и регионален мениджър на гръцката "Виохалко" за България.

Не идеални, но все пак стабилни

Този месец още поне четири европейски правителства вдигат ДДС, като така средното ниво на този данък в ЕС по първи изчисления ще се вдигне от 19% на почти 21%. Изненадващо или не, на икономическата карта на ЕС България (поне засега) остава една от малкото държави, които не са променяли своите данъци в последните две години. "Нашите ставки ще изглеждат още по-привлекателни. Тук е голямата въпросителна - дали ще успеем да ги запазим", казва икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество". "За съжаление напоследък се правят шумни изказвания от ГЕРБ, че това може и да не стане и се правят предложения за вдигане на едва ли не всички данъци. Но дори и да не ги вдигнем, важното е да успеем да обясним, че няма да го направим и да успеем да разкажем своята история."

В дългосрочен план за България не е добре да остава сред бурно море - малките острови твърде лесно биват заливани и дълга криза в Румъния и Гърция ще повлияе негативно на българската икономика. Освен това да се очаква, че в следващите няколко месеца фирми от съседни държави масово ще започнат да се пререгистрират или дори преместват в България е, разбира се, твърде преувеличено. Такъв процес изисква много повече време и условия за подобряване на цялата среда за правене на бизнес. Защото по-ниските данъци са само един фактор, а има и други - например инфраструктурата.

"По принцип минават години, тъй като изграждането на доверие е дълъг процес и данъците не са единственият фактор, когато решаваш за бизнеса си", коментираха за "Капитал" от голям европейски финансов консултант. "Ние сме в добра позиция, тъй като сме и съседна държава, но трябва да се направи още за привличането на чужди инвеститори и за рекламирането на страната като добро място за развиване на бизнес. Самите офшорни зони са в конкуренция помежду си. Трябва да се подобрят и другите условия за инвеститорите", допълва данъчен експерт.

В никакъв случай обаче не може и да се подцени случилото се. България внезапно изглежда забележимо по-добре от съседите си поне в една област и е длъжна да използва от своето предимство. Трудно може да се измисли по-добър критерий за финансова предсказуемост от това да се мине през дъното на най-голямата криза от десетилетия насам, без да се вдигат данъците. В ситуацията, в която се намираме, този коз може и да не изтрае прекалено дълго. Докато го има обаче, е добре за него да разберат повече хора от онези, които живеят по границата.

по темата работи и Николай Йотов, Букурещ

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2
    • + 21

    Дано наистина има повече инвестиции в България, особено в производството. Това чакаме вече десетилетия.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 7
    • + 18

    Поздравления на автора за статията. На негово място аз бих посочил и обратния пример - този с тютюневия акциз. След повишаването му съседните държави буквално ни прегазиха в ценовата конкуренция. Може техният фиск да взима двойно по-малко от кутия цигари, но го взима и от половин България.

    Нередност?
  • 3
    cuklio avatar :-|
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    • - 5
    • + 18

    В Гърция има диференцирана ставка на ДДС - храни и лекарства са с 15% ДДС, има и региони в които данъкът е по нисък с цел да не се натоварва икономиката на дадения район и да се привличат инвестиции (прим. Цикладските о-ви).
    Предвид това, най вероятно няма да има така желания наплив на гръцки клиенти към българските супермаркети.Горивото е друг проблем - в момента в Гърция цените на горивата са най високи в сравнение с целия ЕС.Но нека да си кажем, истината подобни неща няма да ни оправят икономиката.
    Глупаво е да се надяваме да мигрират и гръцки фирми към България - като че ли в днещния свят има голямо значение къде ще е регистрацията, ако си търсят данъчно убежище може със същия успех да се регистрират в Лихтенщайн или Люксембург.
    Единствената полза за България от по ниските ставки на ДДС и плоския данък е вероятното привличане на по голяма част от инвестициите за региона.
    Предвид факта че сме в ЕС и е практически без значение къде ще се произвежда дадения продукт в рамките на Съюза, това вече има значение.Ако наистина искаме да се превърнем в привлекателна дестинация за инвестиции е редно и да се постараем да премахнем и другите пречки пред инвеститорите - бюрократичните спънки и огромната корупция в страната , нека не се залъгваме колкото и да са ниски данъците в нашата татковина ако фирмите имат проблеми с държавната администрация и биват изнудвани за какво ли не от разни местни дерибейчета вероятноста да разширят инвестициите си е нулева.

    Нередност?
  • 4
    nikolavj avatar :-|
    Никола Йорданов
    • - 1
    • + 21

    И сега какво? Нашето предимство е, че имаме съседи със слабости? Не е много за радване, че при съседите се влошават нещата.

    Нередност?
  • 5
    we_come_one avatar :-|
    A.V.P.
    • + 6

    Не, напротив екстра е, поне както е казал автора на статията, че в краткосрочен план не е толкова лошо. Краткосрочен план разбирам 2-3-4 години, в най-добрия случай около 5г. Това са само съседите по географски ширини, което е добре от за посочените горе предимства от логистична гледна точка, а да не забравяме, че на практика сме си съседи с целия ЕС, в който не всички са в положението на Гърция и Румъния.

    Нередност?
  • 6
    troika avatar :-|
    troi
    • - 8
    • + 4

    Имам предложение да направят данък печалба за фирми които са с чужди капитали поне 500,000.Евро първите 5 години 1%. Може да не спечелим директно, но коствено от труд и обслужване на фирмите ще има смисъл.

    Нередност?
  • 7
    hrist0 avatar :-|
    Hristo Hristov
    • + 23

    "Дразнещ е фактът, че днес се увеличава ДДС-то, а утре идва президентът и диктува оттеглянето на тази мярка. Чуваме финансовия министър Себастиан Владеску да иска да махне плоския данък от 2011 г. Какво можем да разберем от всичко това, как да си планираме изобщо бизнеса"...
    Ъъъъъ, това за Румъния ли го казват или за България, че не разбрах :)

    Нередност?
  • 8
    reveal avatar :-|
    Reveal
    • + 16

    В момента може би се отваря прозорец, но едва ли достатъчно дълго ще остане отворен за традиционното тромаво и бавно управление у нас. Сега е момента да започнат реформите и правителството да поиска вот на доверие за тях. Сега е момента да се приеме и закон за лустрацията както преди месеци в Румъния и инвеститорите да имат и тук златната гаранция за ясни правила и прозрачност. Ако България се възползва сега, ще може да навакса изпуснатата година с голяма скорост и вероятно ще може да я поддържа и занапред с края на кризата. Но затвори ли се прозореца без да минем през него и най-мрачните сценарии няма да бъдат категорично изключвани от експертите.

    Нередност?
  • 9
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • + 12

    Интересно ми е какво си мислят в Юниливър и Бунге сега? Вярно че всичко в бизнеса е конюнктурно но махне ли се крадливата пасмина на бившитата власт ситуацията винаги ще е в полза на България.

    Нередност?
  • 10
    alfanero avatar :-|
    alfanero
    • - 7
    • + 10

    Статията не струва пет пари...Или образно казано “гладна кокошка,просо сънува“!Никой няма да дойде да инвестира сериозно в държава,пропита от корупция и бюрокрация даже и да махнат изцяло данъците...Не пишете глупости...

    Нередност?
Нов коментар