Правителствен лифтинг в Гърция

Премиерът Георгиос Папандреу направи сериозни промени в кабинета. Финансовият министър, както и курсът на фискалната политика обаче остават същите

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу на церемонията по заклеването на новите попълнения в кабинета
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу на церемонията по заклеването на новите попълнения в кабинета
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу на церемонията по заклеването на новите попълнения в кабинета    ©  Reuters
Гръцкият премиер Георгиос Папандреу на церемонията по заклеването на новите попълнения в кабинета    ©  Reuters

След дълги среднощни консултации гръцкият министър-председател Георгиос Папандреу обяви във вторник сериозни персонални и структурни промени в правителството. Реорганизацията се случва по-малко от година след идването на власт на неговата социалистическа партия ПАСОК. Целта е да се постигне по-добра координация в кабинета и да се улесни изпълнението на финансовите мерки, предприети за излизане от кризата, която доведе страната почти до банкрут.

Димитрис Друцас става министър на външните работи. Михалис Хрисохоидис застава начело на новото министерство на регионалното развитие и конкуренцията, докато Андреас Левордос оглавява министерството на здравеопазването. Харис Памбукис е новият държавен министър, а Костас Скандалидис - министър на земеделското развитие и храните. Министерството по морските въпроси и риболова ще поеме Янис Диамантидис, а това на труда - бившият икономически министър Лука Кацели. Множество рокади има и на ниво зам.-министри.

В същото време обаче Георгиос Папаконстантину остава на ключовия пост финансов министър. Това бе разчетено като явен знак, че правителството няма намерение да се отклони от фискалната си политика, предвиждаща рязко затягане на коланите. Изпълнението на тежките реформи е съгласно споразумението с ЕС и МВФ, като в замяна Гърция получава редовни траншове от отпуснатата й помощ.

Reuters коментира, че въпреки промените в кабинета всъщност са дошли малко нови лица, а повечето министри са просто прехвърлени от един пост на друг. "Не съм сигурен, че този ремонт в министерствата, идващ след по-малко от 12 месеца, е продуктивен", твърди пред информационната агенция политологът от университета в Атина Костас Ифантис.

Според BBC премиерът Георгиос Папандреу е извадил от нафталина няколко партийни членове, заемали ръководни постове в предишни социалистически правителства. Това се тълкува като очевиден опит да спечели онези поддръжници на партията, които не искат да подкрепят суровите мерки за излизане от кризата.

Някои анализатори коментират, че смените в кабинета ще бъде разчетени от опозицията като политическа слабост. От друга страна, бизнесът също има нужда от стабилна среда, без резки промени, за да се закрепи във време на криза.

"Само 11 месеца и една дълга нощ бяха необходими на премиера, за да признае провала на правителството си", заяви говорителят на опозиционната партия "Нова демокрация" Панос Панайотопулос, цитиран от Reuters.

Проучване на общественото мнение в Гърция миналата седмица, проведено от агенцията GPO, показа, че 60 процента от анкетираните искат промени в кабинета. Очакванията са, че с идването на зимата масовите стачки на недоволни от суровите антикризисни мерки ще се увеличат. Въпреки това Папандреу се радва на по-голяма обществена подкрепа в сравнение с опонентите си от "Нова демокрация", които му завещаха рекорден бюджетен дефицит след слизането си от власт.

Повече по темата очаквайте в новия брой на "Капитал".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • - 1
    • + 3

    искам да го питам Йорго плешивио какво става по тяхната държава! нещо корупцийка чувам, нещо проблемчета си имаме май? Да му се връща на завалията каквото говореше за България - ей това ще ми напълни душицата по типично бълкански начин като на Вуте който не гледа да му е добре а на Нане да му е зле =)

    Нередност?
Нов коментар