The Expendables*

Няколко ключови рокади в митниците отново повдигнаха стари въпроси

Ген. Ваньо Танов остава начело на митниците, въпреки, че се раздели с част от екипа си
Ген. Ваньо Танов остава начело на митниците, въпреки, че се раздели с част от екипа си
Ген. Ваньо Танов остава начело на митниците, въпреки, че се раздели с част от екипа си    ©  Надежда Чипева
Ген. Ваньо Танов остава начело на митниците, въпреки, че се раздели с част от екипа си    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато преди няколко месеца вицепремиерите Дянков и Цветанов се сблъскаха по въпроса върши ли си работата митницата, вниманието към приходната агенция се изостри.

Освен че събраните акциз и ДДС се следят под лупа, се заговори и за възможни кадрови промени на най-високо ниво. И те не закъсняха. Преди дни от Агенция "Митници" обявиха три сериозни рокади: зам.-директорът на агенцията Красимир Николов напуска, шефът на "Митническо разузнаване и разследване" Веселин Георгиев става заместник на митницата в Русе, а шефът на инспектората Спас Шопов е освободен от длъжност.

Независимо от подкрепата, която премиерът Бойко Борисов демонстрира за смените обаче, в цялата история останаха неизяснени поне три въпроса:

- Дали това са "бушоните", които трябваше да изгърмят, за да запази поста си директорът на митниците Ваньо Танов след атаките от МВР?

- Имат ли общо между промените във ведомството и срещата на премиера с производителите на алкохол преди седмица?

- Губи ли доверие Танов?

А освен любопитни промените в митниците са и важни. Защото от работата на ведомството и хората, които го оглавяват, зависи борбата с контрабандата и сивия сектор.

Версии - много

Николов бе единственият от предишните зам.-директори на митницата, който остана на поста си и след смяната във властта. Той е с дългогодишен стаж в системата и е най-добре запознат с митническата материя от директорите. Танов неведнъж го е защитавал от обвиненията (че е един от митничарите с прякори, замесени в схеми), които се появиха за него, с обяснението, че дейността на Николов е проверявана и нищо не е открито.

"През август миналата година поканих господин Николов да остане в агенцията, тъй като ни предстояха тежки реформи и ни бе нужна неговата експертна помощ. За това време със съвместни усилия свършихме много - успяхме да проведем реформата и до голяма степен да извършим необходимите законодателни промени. Решението на господин Николов да премине на друга работа е плод на желанието му за по-добра лична реализация." Това бе официалният коментар на Танов за напускането на неговия заместник, изпратено от пресслужбата на агенцията до медиите.

Неофициалните версии са малко по-различни. Източници от финансовото министерство твърдят, че раздялата с Николов е заради лоши резултати и невъзможността да се спре контрабандата. Затова и доверието към него е снето. По същите причини най-вероятно с поста си ще се раздели и директорът на Митница Столична Юлия Йорданова, която според същите източници е близка до Николов. А и те заедно с шефа на инспектората Спас Шопов (известен в медиите с прякора Фашиста) са били полезни през първата година, докато новото управление се ориентираше в ситуацията.

Според "24 часа" Николов в миналото е бил обект на различни разработки на службите, включително е готвен арест. В медиите се тиражираха няколко негови прякора - Шперплата, Алчния, Консилиери, които го свързваха с покровителство на нерегламентирани схеми за внос на различни стоки. Нито едно от твърденията в публикациите за Николов обаче не е потвърдено.

Затова други версии свързват рокадите в митниците с изявленията на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов през пролетта. С тях той опита да внуши, че директорът на митниците Ваньо Танов не се справя с работата си, а подопечната му агенция не може да овладее контрабандата. Цветанов изтъкна, че агенцията не събира очакваните приходи, и намекна, че нейни представители си затварят очите пред търговията с нелегален алкохол. Въпреки публичната подкрепа за работата на Танов от финансовия министър Симеон Дянков сборът от упреците остави усещането, че скоро Танов ще бъде сменен. Последваха няколко показни акции, един таен доклад за работата на митниците, предаден от Цветанов лично на Борисов, и емблематичното изказване на Танов: "Мисля, че ще остана. Олигарсите няма да спечелят."

Източници от митниците обаче твърдят, че в неразбирателство с МВР е другият заместник и доверен човек на Танов - Антоний Странджев. През седмицата някои медии го посочиха като обект на следваща "раздяла по взаимно съгласие". Източник от финансите обаче коментират, че засега такъв сценарий не се предвижда. Според него причина за атаката срещу ръководството на митниците са и предприетите мерки за борба с контрабандата, и по-специално тези срещу алкохолните фирми и част от сектора на горивата (виж карето).

Няколко дни преди да бъдат обявени рокадите в приходната агенция, стана ясно, че е имало кратка среща между големите алкохолни производители. На нея са присъствали премиерът Борисов, двамата вицепремиери и директорът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов. В интервю за bTV през седмицата премиерът отрече да има връзка между двете събития: "В митниците рокадите идват, защото искаме максимално да се борим и с контрабандата, и в същото време да увеличим приходите. И всички доклади на службите, които са дошли при мен, заедно със Симеон Дянков сме ги обсъдили и сме преценили, че тези промени трябва незабавно да станат", поясни Борисов.

Изходът – неясен

Кой ще наследи Николов и Георгиев не беше съобщено, засега липсват и неофициални номинации. "Стандарт" и "24 часа" тиражираха като сигурни две кандидатури – на Стефан Бакалов, който ръководи отдела за борба с наркотрафика на летище София, и Тамара Влайкова, административен секретар на агенцията. Неофициално от митниците обаче твърдят, че управляващите все още не са се спрели на конкретни имена. Идеята е новият заместник на Танов да е от системата, за да има експертни познания в областта. Досега са проведени няколко интервюта, но заради проветривия пост и конфликта с МВР все още не е намерен стойностен кандидат.

Работата за вършене в агенцията не е малко. А дотук оценката за управлението й не е еднозначна. Танов пое ведомството с намерение да посече измамите, но се сблъска с многобройни лобита. И докато при алкохолите през полугодието данните показваха увеличаващи се  постъпления от акциз,  тези от цигари спадаха. Последните данни за събираемостта на митниците през август обаче изглеждат оптимистични: от ведомството твърдят, че  постъпленията са най-високите за последните 18 месеца, има ръст и при ДДС (22% спрямо миналата година), и при акцизите ( ръст от 11.8%, основно от алкохол и цигари) в сравнение с 2009 г. Но тези резултати все още не са трайни. Основните критики към екипа на Танов са, че се опита да размести пластовете в системата, без да има необходимата подготовка за това. Имиджът на ведомството също продължава да бъде спорен, доколкото медийните публикации за корупционни схеми и хора с прякори (част от тях - поръчкови, други - основани на слухове, а трети - достоверни) не спират.

Поне засега други промени в приходната агенция не се очакват. От избора на новите попълняния във висшия и среден мениджмънт ще зависят и резултатите на митниците през следващите критични за бюджета месеци.

* - Заменимите. Филмът със същото заглавие в България се разпространява като "Непобедимите".

 
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • - 1
    • + 16

    Как да стане бе, другари? Контрабандата е най-голямата хранилка на политическите партии у нас. Невъзможно е да бъде преборена. Който и да е на власт, няма да си реже клона сам.

    Сама по себе си контрабандата е жесток бич. Прецаква читавите фирми, топи приходите от данъци, индиректно "подпомага" пушачите и любителите на чашката.

    Откакто сме в ЕС като външна граница, далаверата сигурно е още по-сериозна.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • - 2
    • + 5

    Не знам с акъл Танов заяви такива високи цели. Още от годините след Освобождението всеки с власт се е борил за "Солунската митница". Как изобщо някой си го представя това със спирането на контрабандата, още повече пък що се касае до акцизни стоки. Не мога да си го представя как някой овълчил се контрабандист изведнъж става "светъл" бизнесмен и почва да си декларира чинно целия внос.
    Колкото до самия Танов - човекът си има познанията, има и информацията. Очевидно не успява да създаде екип от надеждни хора и не може да се спаси от натиска на лобитата. Ще е жалко, ако го "изгорят" заради нечии "сиви" интереси.

    Нередност?
  • 3
    dimhristov avatar :-|
    dreamer
    • - 2
    • + 3

    Винаги съм смятал, че ако искаме като държава да започнем от някъде за да си оправим икономиката трябва да започнем от митниците. Най-простичко казано без нелегален внос не може да процъфтява сива икономика.

    Нередност?
  • 4
    gk avatar :-|
    gk
    • - 2
    • + 2

    Дрън, дрън. Много дрън. И само дрънкане. Митниците и данъчните са почти напълно излишни институции. Контрабандата през митниците е ННЕВЪЗМОЖНО да бъде спряна. Чрез фиктивен износ е и основният начин за крадене на ДДС. По ред причини не може да се пресекат и далаверите в складовете за търговия на едро. Да обикалят данъчните инспектори и да броят касовите бележки е занимание тъпо.
    Единственният начин за решаване на проблемите с краденето на ДДС и контрабандата е в ресора на спортния тотализатор. Ако всеки месец се тегли един тираж за малки печалби с номерата на касовите бележки и един купувач получава голямата награда от примерно
    1 000 000 лв. няма да има покупка без касова бележка.
    Да, ама не.

    Нередност?
  • 5
    z_zafirov avatar :-|
    The_Curious
    • + 2

    Това с касовите бележки - достатъчно е да се приеме отстъпка от данъците при доказване на разход с касова бележка за физ. лица и всички ще започнат да си искат и събират бележките.... Тогава ще се вижда много добре обема на търговията с акцизни стоки и ще повиши събираемостта на данъци многократно, ще светнат нещата и ще се нормализират. Но надали. Финансовият министър си живее в негов си - паралелен свят.

    Нередност?
  • 6
    joel avatar :-|
    Рол
    • + 2

    Проблемът на Танов са горивата. Това не му прощава правешкия големец златев. Но май не смеят да го махнат защото изглежда честен и не си затваря устата.

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-|
    boby1945
    • - 1
    • + 2

    Докато барабойките не намалят акцизите до разумни обосновани нива, ще вирее сивата икономика и ще се заобикалят митниците...
    Що да давам 5 лв. за кутия цигари като може и за 2.40 лева от циганетата?
    Същото, но в по голям мащаб, става и с горивата........ там играят българи не цигани, те това е разликата....

    Нередност?
  • 9
    dobiznesmen avatar :-|
    Добре Облечен Бизнесмен
    • + 1

    Докато всичко продължава да се случва на тъмно и без обяснения ще си останем по към ориента отколкото към цивилизования свят. "Невинни" директори подават по собствено желание оставки, говорене с недомлъвки и прякори. Цялата работа лъха на гнилоч... отново

    Нередност?
Нов коментар