🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Голямата сестра

Ангела Меркел похвали Бойко Борисов за усилията и обеща само честна и справедлива оценка

Никой не респектира Бойко Борисов както Ангела Меркел
Никой не респектира Бойко Борисов както Ангела Меркел
Никой не респектира Бойко Борисов както Ангела Меркел    ©  Красимир Юскеселиев
Никой не респектира Бойко Борисов както Ангела Меркел    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато тя е наоколо, той е различен. Напълно сериозен, попива внимателно всяка нейна дума, видимо респектиран и дори леко притеснен. Малко е трудно в това описание да се разпознае премиерът Бойко Борисов, но в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел той наистина не типажът, който познаваме.

Както при посещението му в Берлин в началото на годината, така и при нейната визита в София в понеделник, беше съвсем очевидно: между двамата има симпатия и дори някаква химия. Той я чакаше на летището с рози, показа й нейната снимка, която държи в кабинета си и се държеше смутено, като не си позволи шеги или цветисти реплики. А преди нейната лекция пред Германо-българската индустриално-търговска камара не само че четеше изказването си (което майстор на импровизациите като него рядко прави), но и на два пъти се запъна за секунди.

Тя от своя страна според дипломатически източници му е намигнала закачливо по време на срещата в Министерския съвет, а на официалната вечеря е разговаряла оживено с него през цялото време. Впечатлението е като за голяма сестра, която може да бъде ласкава и благосклонна, но и строга, когато се налага.

Въпреки че беше посрещната в София като царица и отрупана с титли и ласкателства на всеки ъгъл (според немските медии), Меркел остана резервирана и по германски прагматична. Канцлерът пое ангажимент единствено София да бъде оценявана сама за себе си и съвсем честно и справедливо както за Шенген, така и за еврото. Нито повече, нито по-малко от вече казваното от Берлин.

Новото беше единствено подчертаването, че между експулсирането на роми от Франция и Шенген няма нищо общо. Меркел увери, че няма допълнителни политически критерии, а само технически изисквания и най-важното условие е наличието на работеща и некорумпирана система за издаване на визи.

Всъщност Шенген и ромският въпрос наистина трудно могат да се сложат под общ знаменател, колкото и Париж да настоява за това. Докато връзката между ефективния граничен контрол и механизма, с който Брюксел оценява правосъдната реформа и битката срещу корупцията и престъпността в България, изглежда естествена, макар и да не е формално разписана.

Това беше един от големите залози при посещението на Меркел - дали тя ще поеме ангажимент да подкрепи София за Шенген (по възможност още през ноември) и за отделянето на този въпрос от механизма за наблюдение. Първото не се случи, а споменаването на корупцията и визовия режим в едно изречение е сигнал, че и второто е под въпрос.

"Да, разбира се, че има връзка между механизма и Шенген", възкликна пред "Капитал" германски представител в България. И въпреки че според български дипломатически източници Меркел е дала дума двете неща да не се разглеждат в комплект, вероятно ще са нужни още усилия и действия от страна на София, които да убедят все по-евроскептичната германска публика и резервирани държави като Холандия, Швеция и Финландия да не се противопоставят на отварянето на Шенген за България. Не случайно Бойко Борисов разпалено обеща да оправдае доверието на Меркел не само като "удвои и утрои усилията" след евентуалното приемане в Шенген, но и да направи в срок всичко, което Европейската комисия е поискала от София в последния си доклад.

За по-голяма убедителност точно преди посещението й хеликоптер на НАП снима "тайното" митничарското селище край язовир "Ивайловград", а в деня на визитата й бе заловена пратка контрабандни цигари с дестинация Германия. Два дни по-късно обаче от ареста беше пуснат шумно задържаният Алексей Петров, сякаш като потвърждение на думите на Меркел, че София е направила "значителен напредък" в  битката срещу корупцията и престъпността, но й предстои още "много работа" и "дълъг списък от реформи" в правната и социалната система.

Което е свързано и с втората голяма тема - условията за правене на бизнес в България и проблемите на немските инвеститори. Всичко започна, когато Борисов преди време нахока германските компании, че тук не работят, както във Федералната република, а те му отговориха с пакет от 101 предложения, включващи проекти за промяна в 24 закона, спъващи бизнеса. Според правителствени източници лично Борисов е наредил работата по тези предложения да се форсира преди идването на Меркел. В резултат е станало ясно, че част от тях противоречат на конституцията, други са в разрез с европейски директиви, а по останалите вече се действа.

Гореща точка в бизнес разговорите е било и спирането на издаването на инвестиционни гаранции за проекти в България. След като още при кабинета "Станишев" с решение на КЗК и  блокирано екоразрешително е спрян проектът на стойност 30 млн. евро на смесеното дружество "Цемеко" (в което участват немската "Кльостерс" и "Кремиковци"), България стана единствената страна от ЕС, изключена от германската схема за защита на инвестициите в чужбина. Наложило се е германската компания, която изплаща гаранциите от името на федералното правителство,  да обезщети "Кльостерс" с близо 2 млн. евро. Сега тя си търси парите от София и Борисов е обещал те да бъдат платени. Веднага след това България отново ще бъде включена в схемата. А Меркел не пропусна да напомни, че "правовата държава е от особено значение за фирмите, за да нямат проблеми в работата си".

Изводът е - личната химия между Борисов и Меркел е прекрасно начало. За успешен финал обаче българският премиер ще трябва да се постарае още.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bohrmottelson avatar :-|
    BohrMottelson
    • - 7
    • + 12

    "химията" ме разби. На български този израз звучи тъпо. Това се случва често, когато се използват буквализми.
    Капитал, wind blows you on a white horse :)))

    Нередност?
  • 2
    mr_reader avatar :-?
    mr_reader
    • - 2
    • + 15

    вярно е толкова спечен не го бях виждал премиера, но те нашите политици по принцип като застанат до лидерите в Европа и са по-ниски от тревата

    Нередност?
  • 3
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 12

    Прав е барабойко, Меркел е канцлер на локомотива на Европа, където и нашето мръсно разбрицано вагонче е закачено (най отзад)......колко му е поради липса на кюмюр, в криза са и германците, да ни "откачи4 на гара Бов....
    така че слушкане и папкане му е майката когато Меркел ти е на гости.... може и намигване, може и химия, може и физика, но дискретно....

    Нередност?
  • 4
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 4
    • + 13

    Жалко,че сме ставали съюзници на германците само по време на войни.Които войни пък те са губили.Откакто през 1945г Германия е загубила имперските си амбиции тя е загубила и интерес от разпространяваето на немските ценности и начин на живот в други държави.Ако бяхме достатъчно дълго време под немско влияние сега България щеше да е различна държава.Икономически щяхме да сме регионална сила,нямаше да има демографски срив.Но най-важното- щеше да се промени манталитета на българина.Но комунизма направи така българския народ да е изчезващ вид.България е с най-отрицателния демографски растеж в света.И то при положение,че в сметката влизат и циганите.Ако се смятат само българите положението е още по-трагично.След 100 години понятието българин ще се среща само в учебниците по история.

    Нередност?
  • 5
    monom avatar :-@
    monom
    • - 3
    • + 5

    Какъв смЕх, А.Меркел- християндемократ,Борисов -комунист(прави се на десен) при Меркел-СОЦИАЛНО пазарно стопанство(цитирам "Социалното пазарно стопанство съединява пазар и човечност").от речи на Меркел. цитирам("Погрешно е да се мисли,че РЕДЪТ би могъл да бъде заменен с медийни акции")..Борисов, колко много имаш да четеш, пък ако може и да научиш, за да станеш ПОЛИТИК и после управленец..не ми се мисли,питай ни!!!!!!

    Нередност?
  • 6
    renegade avatar :-|
    renegat
    • + 3

    България, не е готова за шенген, защото все още си мисли,че не е в Европа, а изглежда и населението и не го приема като истина, а поскоро като някъква шега...ТА ЗА ТОВА НЯМА ДА БЪДЕ ПРИЕТА в шенген като на шега...Меркел само от дипломатичност не го каза,а замени думите с "честно отношение", ТОВА Е ОТКАЗ ДРУГАРИ ПОСТКОМУНЯГИ ОТ "ГЕРБ" Деликатен и дипломатичен ОТКАЗ...

    Нередност?
Нов коментар