Меморандум за неразбирателство

Изглежда, че в следващите две седмици трудно ще се постигне споразумение за цената на АЕЦ "Белене"

"От самото начало е ясно, че ние сме готови да се разделим, ако не се споразумеем
по условията."
"От самото начало е ясно, че ние сме готови да се разделим, ако не се споразумеем
по условията."
"От самото начало е ясно, че ние сме готови да се разделим, ако не се споразумеем по условията."    ©  Георги Кожухаров
"От самото начало е ясно, че ние сме готови да се разделим, ако не се споразумеем по условията."    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на март вместо до рестартиране на изграждането на АЕЦ "Белене" може да се стигне до второто замразяване на ядрената централа. Или поредното отлагане на окончателното решение с няколко месеца. Последното обаче ще бъде трудно, тъй като "Росатом" - руската компания, която трябва да изгради новата ядрена мощност, вече се съгласи няколко пъти да увеличи времето за размисъл на българското правителство. И очевидно вече нервничи.

Според подписания на 30 ноември миналата година меморандум за разбирателство между НЕК и "Росатом" четири месеца по-късно двете страни трябваше да са готови за съставянето на проектната компания за АЕЦ "Белене". Тя трябва да поеме управлението на проекта и намирането на източници на финансиране за завършването му. Целта на документа беше да тушира насъбралото се напрежение и да положи някаква рамка, за да не спре проектът. В края на май компанията вече би трябвало да е факт според споразумението. От "Росатом" дори обявиха, че са наели кантората "Борислав Боянов и ко", за да ги съветва в този процес.

В момента обаче преговорите са блокирани, а българското правителство публично започва да опипва почвата за алтернативни варианти. Последните разговори в края на февруари в Москва между зам.-министъра на икономиката и енергетика Марий Косев и шефа на "Росатом" Сергей Кириенко са завършили без резултат. Косев е определил предлаганата цена от 6.3 млрд. лева за неприемлива (с близо 60% по-висока от първоначално определената през 2006 г.) и се е опитал да предложи други варианти. Руската страна неофициално коментира, че те са изглеждали така, сякаш София иска да блокира преговорите. Поддръжниците на проекта "Белене" в България определиха поведението на зам.-министъра като арогантно и намекват, че на екипа на министерството му трябват повече хора с опит в отношенията с руснаците.

Контраофертата на "Росатом" е България да получи заем за цялата необходима сума, като по този начин "от българския бюджет няма да се плаща нищо". Това е "абсолютна обида за интелигентността на българската страна", каза пред "24 часа" министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Заемът трябва да е от поне 4 млрд. евро (приблизително липсващите пари за проекта), което представлява над 10% от българския БВП. Ако АЕЦ "Белене" се окаже губеща, разходите по заема трябва да се плащат или от бюджета, или централата да премине в руски ръце.

Напрежението се подсилва от това, че руснаците, изглежда, вече не са склонни на отлагане. От два месеца от "Росатом" обясняват, че се бави подписването на поредното допълнение към договора за строежа. От средата на 2009 г. София отлагаше финансовите си ангажименти. През септември миналата година последният анекс, който според руската компания е на стойност 2 млрд. евро, беше отсрочен за края на настоящия месец. Ако той бъде подписан, изпълнението на АЕЦ "Белене" става необратимо. Заедно с поетите от предишното правителство ангажименти за 700 млн. евро и направените разходи извън контракта с "Росатом" това би означавало София да се задължи с плащането на почти половината средства по проекта.

Тази седмица министърът на икономиката Трайчо Трайков публично повдигна идеята за седми блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е подмятана и преди, но никога официално. Според нея България може да се откаже от единия от двата поръчани блока, като оставащият да бъде изграден на площадката на сега съществуващата централа. Това на теория трябва да понижи цената наполовина, като същевременно се избегне вероятността от построяването на прекалено много мощности, за които няма пазар. Същевременно пак тази седмица стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" е обявила конкурс за избор на компания, която да оцени състоянието на 5-и и 6-и блок на централата и възможностите за удължаване на срока на експлоатацията им. По план те трябва да бъдат спрени съответно през 2017 и 2019 г.

"В момента не се водят преговори с българското правителство, работят само експертите", твърдят от пресофиса на "Росатом". "Мисля, че в следващите две седмици ще има промени", допълниха източници, близки до компанията. Оттам отрекоха българското правителство да е слагало на масата за преговори отказ от "Белене" за сметка на нов блок в "Козлодуй".

Официалната българска позиция за това какво се случва, ако в рамките на следващите 14 дни няма напредък, е неясна. Дотогава трябва да излезе поръчаният финансов анализ на проекта от банката HSBC, но не се очаква той да даде категоричен отговор. Руската страна може и да се съгласи на финансови отстъпки, но те едва ли ще отговарят на заявените от правителството около 5 млрд. евро крайна цена за АЕЦ "Белене". Другият вариант е да не се обявява крайна цена, както вече две години иска премиерът Бойко Борисов, а строежът да се индексира с инфлацията. По този начин цената скрито може да се повиши до исканата от руснаците.

Министър Трайков каза, че все пак се надява на споразумение, а от изказванията на премиера Бойко Борисов изглежда, че поне през март той подкрепя АЕЦ "Белене" (как ще е през следващия месец е неясно).

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    belkalpakoff avatar :-|
    Бѣлкалпаковъ
    • - 2
    • + 12

    преговори с руснаци за пари, рядко рецепта за успех

    Нередност?
  • 2
    ppopov_67 avatar :-|
    ppopov_67
    • - 11
    • + 10

    Голямата Уста ББ се проявява вече не само като Фурнаджийска Лопата, но и като Вентилатор.
    Но от непрекъснатите му пируети вече ни се завива свят.
    Докога ли ще ги търпим?

    Нередност?
  • 3
    zeer_streng avatar :-|
    zeer_streng
    • - 20
    • + 8

    На Трайчо Трайков му се иска да развали договора с руснаците, защото не той е получил нормалните за всяка такава сделка проценти. Просто сделката не е сключена с него. А без АЕЦ не може. Тогава нека да я строят други, за да може и Трайчо Трайков да вземе своите проценти. АЕЦ обаче се строи за по-дълго време от един мандат, така че в следващото правителство също ще има обидени, защото преди тях са взети процентите и ще искат отново да развалят сделката. Това продължава вече 21 години и краят му не се вижда. Нещо не е наред нашият капитализъм. По-добре да бяхме възприели китайския. Там вървят икономически бързо напред, построиха най-голямата в света ВЕЦ и няколко АЕЦ.

    Нередност?
  • 4
    ironhorse1 avatar :-|
    ironhorse
    • - 8
    • + 15

    Час по-скоро трябва да се прекрати проекта АЕЦ Белене.

    Нередност?
  • 5
    istinskatalogika avatar :-?
    Логика
    • - 2
    • + 9

    Според Трайков АЕЦ "Белене" също се предвижда да издържи трус с подобна сила, но Козлодуй е много по-безопасен район от сеизмична гледна точка от Белене." На кое изявление на министъра да вярваме след очевидното му признание, че АЕЦ Белене се строи върху нестабилен в сеизмично отношение район?
    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2011/03/12/1058048_traicho_traikov_aec_kozlodui_e_proektiran_da_izdurji/

    Нередност?
  • 6
    anton_stojanov avatar :-|
    Антон Стоянов
    • - 3
    • + 16

    Незнам дали правителството на Б.Б. води професионално преговорите с руснаците но поне едно е сигурно - води се някакъв дебат , има някаква прозрачност - а не задължителното поклоничество пред руснаците . А за защитниците на проекта АЕЦ Белене има следният въпрос - защо след като в АЕЦ Козлудуй има изградена инфраструктура за да обслужва 3440 мегавата мощности / можноста на Козлодуй преди спирането на блокове 1-4 / която в момента обслужва 2000 мегавата , решаваме да строим нова площадка и да изграждаме инфраструктура от нула . За мен това е едно от най големите предателства извършвани към тая държава

    Нередност?
  • 7
    pavlin0511 avatar :-|
    pavlin0511
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "zeer_streng":
    Е нали Трайчо си взе сомисионната от банката консултант, сега трябва да я оправдае.

    Нередност?
  • 8
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • + 4

    добре де, нали имаме Е.он, ЕВН, ЧЕЗ, Енел Марица Изток, АЕС, и сигурно други, които пропускам - ами да вземат и да строят атомна централа, като толкова е нужна. частни инвеститори са, да влагат, да печелят - ако предложат електоенергия на конкурентна цена, ще им я купуваме.
    защо трябва НЕК, Бойко, Трайчо, руснаци, и не знам какви още да се пазарят 10 години, като въпросът може да се реши много по-просто.
    всъщност, ясно е защо - заради прословутите комисионни.

    Нередност?
  • 9
    sutura avatar :-|
    Sutura

    Мисля, че трябва да се преустановят преговорите, да заплатим неустойките и да забравим за АЕЦ "Белене". Недоумявам какъв износ на ток планират с тази централа когато в Румъния ще си завършат атомните мощности преди нас, а Турция току-що започна преговори за собствени. На кой точно ще го продаваме този ток?

    Нередност?
  • 10
    opinionated avatar :-|
    opinionated

    До коментар [#8] от "Камен":

    ситуацията е каквато е, защото няма пазар за тока, който ще се произвежда, всяко правителство гледа да 'натовари' себестойността на проекта със своето комисионно и сметката не излиза за частна компания... затова и всички се отказват.

    Нередност?
Нов коментар