🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Октомврийска революция

Национализацията на пенсионни вноски ще срути капиталовия пазар и доверието в икономиката

За да не отлагат проблема, управляващите създадоха нов
За да не отлагат проблема, управляващите създадоха нов
За да не отлагат проблема, управляващите създадоха нов    ©  Надежда Чипева
За да не отлагат проблема, управляващите създадоха нов    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица премиерът Бойко Борисов се похвали, че за пръв път в пенсионната реформа се прави нещо радикално. Това е вярно само частично - национализацията наистина е радикално решение, но едва ли ще реши дори един дългосрочен проблем. Тя осигурява комфорт без стачки и е лесна, но има и недостатъци, най-същественият от които е, че е противоречи на конституцията.

Въпреки това без дискусия, точна информация и анализ на ефекта от промяната, но с комбинация от заблуждаващи подсказки и заплахи от синдикатите правителството реши да прехвърли почти половин милиард лева, натрупани в частните професионални пенсионни фондове, в солидарен фонд към Националния осигурителен институт (НОИ). Потърпевшите са много – като се започне от 232 хиляди души, които ще загубят натрупаните средно по 2000 лв. лични осигуровки (виж карето), и се стигне до вредите за цялата икономика.

Както винаги решенията на ГЕРБ са предпоследни, а и има шанс все пак под заплахата от съдебни дела идеята да отпадне.

Удари под кръста

Присвояване в особено големи размери

Сега пенсиите на работещите при вредни условия на труд се плащат от НОИ. Когато те навършат пенсионна възраст, натрупаното по партидите им в професионалните фондове (ППФ) се превежда в института. От размера на тези пари обаче не зависи големината на пенсията им, защото тя се определя по формула и реално се дотира от държавата. До момента от създаването им през 2000 г. фондовете са превели около 100 млн. лв. на НОИ.

От началото на следващата година обаче те трябваше да изплащат целите пенсии. Успоредно с това реформата предвиждаше да започне да се увеличава възрастта за пенсиониране, като по този начин се намали броят на ранните пенсионери. В момента упражняващите труд от първа категория имат право да се пенсионират по-рано: 11 години за мъжете и 13 години за жените, а тези от втора категория - съответно 6 и 8 години. Под натиска на синдикатите обаче управляващите се отказаха от вдигане на възрастта. А от години е ясно и друго – че по ред причини парите в частните фондове не достигат и някои ранни пенсионери трябва да получават доста по-ниска от средната държавна пенсия.

Затова правителството трябваше да предвиди допълнително 36 млн. лв. (по изчисления на финансовото министерство) в бюджета на НОИ догодина и да даде нова отсрочка на фондовете. Управляващите обаче решиха проблема с размах, като приеха исканията на синдикатите от началото на следващата година допълнителните пенсионни осигуровки за първа и втора категория труд (съответно 12% и 7%) да влизат в нов фонд в НОИ. Сега тези средства се събират в индивидуални партиди на осигурените. Те са лични и се наследяват. Засега идеята е събраните около 500 млн. лв. също да отидат в новия фонд в НОИ, където ще са общи и ще се разпределят на солидарен принцип. Което означава само едно – национализация.

"А пред кои прозорци ще дойдат да викат миньорите, ако от 1 януари им дадем 50 лева пенсия", мотивира действията си премиерът. Но не чу всички факти по темата. А те са: По данни на самите пенсионноосигурителни дружества през 2010 г. средната пенсия от ППФ би била 178.50 лв., което е почти колкото минималната. За сравнение - средните пенсии на хората със стаж в първа и втора категория, които се покриват от НОИ, са над 460 лв. за първа и около 300 лв. за втора категория труд. Но има друг проблем - тези, които са внасяли високи осигуровки и биха взимали пенсия от частните фондове от 700 лв., при новата солидарна система ще получат 560 лв. по данни от управителя на НОИ Христина Митрева, цитирана от "Дневник".

Защо разликата е така драстична? Основната причина е отказът на "десния" кабинет на Борисов да увеличи възрастта за пенсиониране на категорийните работници от догодина. Сега дебатът под натиска на синдикатите е дали тази мярка да се случи в далечната 2017 г. или две години по-рано заедно с повишаването на изискванията за осигурителен стаж. И двата варианта са прехвърляне на непопулярните, но нужни решения към следващо правителство.

Друг проблем е различният период на осигуряване във фондовете. Едва за 17% от всичките 232 хил. категорийни работници с индивидуални партиди са правени вноски през целия 10-годишен период, откакто тези фондове съществуват. Повечето от тях имат стаж при тежки условия и преди 2000 г. и са осигурявани в НОИ.

Пенсионноосигурителните дружества се съмняват и в коректността на някои работодатели, които са укривали осигуровки. Депутатът от ДПС Хасан Адемов, преди председател, а сега член на социалната комисия в парламента, също заяви, че контролът през годините не е бил на ниво. По неговите думи дори има случай на споразумение между работодатели и синдикати в една от мините работниците да се осигуряват на минимална заплата, за да оцелее предприятието. Според Адемов освен всичко това през годините доходите на работещите при тежки условия не са нараснали толкова, колкото е било планирано. Затова и вноските за пенсия са били по-малки.

Безспорен е също негативният ефект на кризата, който ограничи доходността на инвестициите на ППФ. През 2008 г. фондовете регистрираха отрицателна доходност от над 23%, която стопи част от активите, но през следващата година част от негативния ефект беше неутрализирана (виж графиката).

Прехвърлянето на натрупаните средства в НОИ обаче не гарантира по-висока доходност. Дори напротив - по закон временно свободните средства на Учителския пенсионен фонд, по чийто модел ще бъде създаден новият фонд, могат да се влагат единствено по депозитни сметки в БНБ или в ДЦК. А активите на частните фондове са инвестирани и в акции, корпоративни облигации и имоти.

Все още не е ясно и как ще стане прехвърлянето на 500-те милиона: дали фондовете ще трябва да ги осребрят предварително, или те просто ще бъдат отстъпени на НОИ така, както са инвестирани в депозити и ценни книжа. Дори и да се избере вторият вариант с цел да не се срине борсата, скоро държавата ще е принудена да продаде ценните книжа, за да плати на пенсионерите. А това ще намали реалната стойност на събраните средства.

Има и още нещо - решението за национализация се взе, без да са представени разчети дали новосъздаденият фонд може да покрива разходите си. А това провокира коментари, че най-вероятно целта на упражнението е да се запуши, и то за едва няколко години, дупката в бюджета. "Правим дългосрочна глупост, за да спасим тригодишната ликвидност на правителството", обобщи Георги Ангелов от "Отворено общество".

Премиерът обаче потърси проблема на друго място, като директно обвини пенсионните дружества в разхищение на парите на работниците: "В тези фондове около 20% от парите отиват за разходи. Там са скъпи коли, там са скъпи секретарки също така. И това харчи много пари", заяви той на заседание на кабинета. Данните на Комисията за финансов надзор обаче показват друго: за такси на дружествата са отишли малко над 8 млн. лв., или под 2% от активите на ППФ.

Апокалипсис утре

Новата доза несигурност, която внесе ГЕРБ, предизвика лавина от гняв и упреци, а и нещо конкретно. Пръв на новините, идващи от Министерския съвет, реагира пазарът - само за два дни борсата падна с 5%. Причината е, че голяма част от активите на фондовете са инвестирани на Българската фондова борса и депозити в банки, а бързото им освобождаване (ако се избере този вариант) ще срине и без това слабата търговия с ценни книжа.

"Това би довело до отдръпване на портфейлни и стратегически инвеститори и би навредило на стабилността на финансовата система", обясниха от асоциацията на управляващите дружества. С унищожаването на доверието в капиталовия пазар ще се повиши и цената на финансирането на предприятията, доколкото ще липсва алтернатива на банковото кредитиране. Впрочем ефектите от подобно управленско решение вече се видяха в Аржентина, където държавата национализира частните пенсионни фондове с 30 млрд. долара активи. Последва срив на песото, срив на борсата и срив на аржентинските ДЦК.

"По принцип ние не смятаме да разваляме активите на пенсионните фондове. Обсъждаме го с Комисията за финансов надзор, с банките и въобще може да се говори за смяна на титуляра, но не и за разваляне на депозитите в банките", каза Митрева пред БНТ. Тогава обаче смисълът от упражнението съвсем се губи, защото едва ли държавните експерти от НОИ ще управляват парите по-добре от портфолио мениджърите в частните фондове.

Евентуално одържавяване на парите от частните професионални фондове ще има и много по-дългосрочен негативен ефект - то ще разклати доверието в цялата пенсионна система. "Ако бях на вашите години, крайният резултат щеше да бъде да си задам въпроса: ако днес се национализира и се краде фондът на миньорите, утре може да вземат и моя. И да избягвам участие в пенсионна система в България", посочи пред "Дневник" председателят на Института на дипломираните финансови консултанти Любомир Христов.

Поредното набързо взето решение окончателно ще затвърди и имиджа на България на страна на несигурния бизнес климат. Последиците – липса на чужди инвеститори и забавяне на икономиката.

Да бъде или да не бъде

Стилът на правителството не позволява точна прогноза какво следва. Може да се случи обявеното от тази седмица с всичките му черни последствия. Тогава промените може да попаднат в съда, защото ще е нарушен договорът между осигурените и пенсионните дружества. Но може последното да се окаже предпоследно. Високопоставен правителствен източник например допусна, че този ход има за цел по-скоро да сплаши частните пенсионноосигурителни дружества, отколкото да вземе парите им.

Възможно е и следващата седмица отново да има междинен вариант. Например активите на частните фондове да не бъдат пипани, обаче от 2011 г. вноските вече да влизат в НОИ вместо в индивидуални партиди (нещо като унгарския опит). Или дебатът да се удължи толкова много, че просто да не остане време тези промени да бъдат направени още от началото на следващата година.

А има и бърз и ефективен изход - да се изпълни действащият закон, като се увеличи възрастта за пенсиониране на категорийните работници още от следващата година. Няма да може така със замах да се обяви псевдореформа, но пък фондовете ще могат да започнат плащания. Срещу този вариант са само синдикатите. Те обаче явно са новите съветници на премиера.

140 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • - 82
    • + 77

    Много весела статия! Сринаха борсата в София! Доверието в икономиката се срива! Че кой е имал доверие в борсата или в икономиката!?
    Много хора изгубиха маса пари на тн капиталов пазар в БГ и доколкото се чува не бяха много чисти обстоятелствата...

    Нередност?
  • 2
    reveal avatar :-|
    Reveal
    • - 15
    • + 29

    Главния слуга осъзна какво ще му струва ако финансовия маг престане да управлява в слугинския съвет. А ако продължат с намеренията за

    национализацията, то това ще е точно такъв сигнал, нищо че той формално ще си запази поста. И бум. Пада целия кабинет. И ако

    трябва да вземем под внимание всички гледни точки то трябва да се спомене и новината на блумбърг за финансовите институции в региона.

    Нередност?
  • 3
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 33
    • + 200

    Не е проблема, дали правителството е ляво или дясно. За да е такова, трябва да има определена политика, към която да се придържа. Това правителство НЯМА ляв или десен уклон. То на практика няма други цели, освен да оцелее още година или две. Проблемът е, че и тази, на практика неамбициозна задача е трудно изпълнима, защото ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ТОТАЛНО НЕКОМПЕТЕНТНО. Съставено е от хора, чието основно достойнство е гъзолизането на премиера, самият ТОЙ е чаровно момче, което не блести с никакви особени достойнства, освен мачизъм в изобилие.
    БОЙКО, ИДИ СИ В МИР! Още не е късно! Ще ти се посмеем, ще похортуваме за теб, но няма да си навредил... поне не много. Ако, обаче се заинатиш и решиш да си доизкараш мандата, нещата ще станат наистина страшни! Защото те още не са! Това сега е само увертюра!

    Нередност?
  • 4
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 135
    • + 35

    Нищо лошо няма да се национализират
    Отдавна се знаеше ЧЕ тези фондове разхищават парите на хората съвестно събирани с години в рискови инвестиционни продукти които за 10 години няма един който да е донесъл нетна възвращаемост с знак +
    а още по хубаво всички са над 70 % профукани така че останалите 30 % от всеки портфейл ще си идат в ноЙ които са страшни експерти особенно в инвестиционното банкиране и ще ги разпродадат точно с цени ала МОСТСТРОЙ .Нищо това е корекция ,оздравителна докато тези тримата и онези след тях и следващите не се сетят че държавата няма грам работа да дава пенсии ипривилегии .Всеки да почва да си събира пара в дюшека за стари дни щото с дянковата икономика приходи скоро няма да има ,камо ли разходи

    Нередност?
  • 5
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 74
    • + 19

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/10/blog-post_22.html

    Национализация - друг път! Парите са на хората, които са ги дали от заплатите си (държавата взема директно от работодателите, чрез счетоводителите на фирмите, за да не се налага работниците да отсъстват от работа, та да внасят лично вноските от заплатите си).

    Нередност?
  • 6
    b.davidkov avatar :-@
    masay
    • - 20
    • + 174

    До коментар [#4] от "Seola":
    Пфу, че неприятно е да се четат такива глупости! Пенсионните фондове - добри или лоши - са елемент от някаква пенсионна стратегия, приета преди десетина години и известна с трите си стълба. Най-простичко казано парите от първия стълб - държавното обществено осигуряване, което е около 3/4 от вноската, отиват в един безимен кюп и се разпределят на калпак. Парите от втория стълб - около 1/4 от вноската на роднените след 1959 г. отиват в ЛИЧНИ партиди. В лични партиди отиват и вноските по добродолното допълнително пенс.осигуряване, от професионалния и учитгелския фонд. Тоест от тези пари не могат да се платят пенсиите на баба и дядо ми, защото са ЛИЧНИ!
    Идиотското правителство на ББ всъщност ни връща на 9.9.1944 г.
    Разликата оттогава е, че докато комунистите национаилизираха по идеологически подбуди, Батман е неговите некадърници го правят първосигнално: не ни достигат пари - ще им ги вземем!
    Изумен съм от тъпотата на това управление. На всички нива!


    Нередност?
  • 7
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 7
    • + 55

    До коментар [#3] от "Чимиджимичамиджоми":

    Забележително точен си и този път.

    Нередност?
  • 8
    krlkirilov avatar :-(
    Кирил Кирилов
    • - 12
    • + 96

    До коментар [#5] от "Станислав Янков":

    Точно така, парите във фондовете принадлежат на вносителите и са лични и частни. Всяко принудително изземване от държавата на ЧАСТНИ активи и слагането им в общият държавен кюп е НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ.

    Нередност?
  • 9
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 78
    • + 18

    До коментар [#8] от "Кирил Кирилов":

    Вносителите (категорийните работници) преобладаващо или дори изцяло са членове на профсъюзите. Профсъюзите (което ще рече - вносителите, собствениците на парите) искат парите им да преминат в солидарен фонд към НОИ. Това са, както сам казваш, лични, частни пари и право да се разпореждат с тях имат само техните собственици. Нито ти, нито аз, нито собствениците на частните фондове или който и да било друг, различен от собствениците на парите. Така стоят нещата и това е едно от изключително малкото правилни и СПРАВЕДЛИВИ решения на Борисов в областта на икономиката.

    http://polit-analizi.blogspot.com/2010/10/blog-post_22.html

    Нередност?
  • 10
    krlkirilov avatar :-(
    Кирил Кирилов
    • - 9
    • + 76

    До коментар [#9] от "Станислав Янков":

    Това, че преобладаващо са членове на профсъюзите се дължи на това, че ако не членуват в колективният трудов договор не им дават някои социални придобивки, икономически ги принуждават да членуват, но това по никакъв начин не означава, че са на същото мнение както шефовете на профсъюзите. Още повече, че никой не сви направи труда да ги попита те на какво мнение са.

    Никога една група от толкова много хора не могат да са 100% на едно и също мнение, така, че със сигурност има вносители които не са съгласни.

    Всичко това можеше да се реши много лесно като държавата регистрира още един, държавен професионален фонд и даде право на всеки поотделно да реши къде да му стоят парите и кой да ги управлява. НОИ засега показва, че управлява парите много по-лошо и доходността в НОИ е в пъти по-малка от тази в частните професионални фондове.

    Нередност?
Нов коментар