Нови проекти ще дърпат надолу наемите на офиси и молове

Компаниите ще продължат да сменят старите си офиси с други в по-нови сгради

Капитал    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

- Europa Capital, който е част от "Рокфелер груп", се отказа от покупката на логистична база край София

- 150 000 кв.м ще са новите офисни площи и в София през 2012 г.

Наемите на офиси и молове ще продължат да спадат, прогнозират от различни консултантски компании. Причината е, че за наематели ще се борят и нови молове и бизнес сгради. Преместването на фирмите от един офис в друг ще продължи. Тенденцията за изграждането на логистични бази за собствени нужни или за конкретни наематели също ще е в сила.

Все надолу

През тази година спадът при наемите на офиси според консултантите е различен, защото работят с различни проекти. Според Forton International в София той е в рамките на около 5%, докато според Николай Неов от MBL|SBRE спадът при офисите от клас А е 11-13%, а при клас Б – до около 20%.

Така например при офисите наемите на първокласни площи от клас А варират между 9 евро на кв.м и 12.5 евро за първокласни офиси от клас А. Очакванията са, че предвид свободните офисни площи, изтичането на много непрекъсваеми договори и излизането на пазара на нови проекти спадът на наемите ще продължи.

Според данните на различни консултантски компании празните офиси са между 26 и 30% и това непрекъснато оказва натиск върху цените. От друга страна, през 2012 г. изтичат много 5– и 7-годишни договори, които са били непрекъсваеми, т.е. ако наемателят реши да напусне, трябва да плати наема за остатъчния период по договора.

Очаква се на пазара да излязат допълнително около 150 000 кв.м офисни площи и в София те да минат 1.5 млрд. кв.м. Поради тези фактори инвеститорите в офиси ще трябва да са по-гъвкави и да предлагат периоди от по няколко месеца с безплатен наем само и само за да имат наематели.

Местим си офиса

Компаниите ще продължат да сменят старите си офиси с други в по-нови сгради. "Очакваме наемателите да продължат да търсят по-добро качество на офис на по-добра цена. Нашите анализи сочат, че разходите за наем и поддръжка на офис могат да се оптимизират с до 25%, като същевременно наемателите ще се радват и на значително по-качествени офис площи в нови, модерни сгради", каза Владислав Кайзеров – мениджър "Офис площи" във Forton International.

Конкуренцията при моловете ще расте

Натиск върху наемите в моловете също ще има. Очаква се, че през тази година ще бъде завършен "Мега мол" в "Люлин", а ще трябва да се сключат договори и за моловете, които ще отворят през 2013 г. - Paradise Center, Sofia Ring Mall и други. В Бургас се очаква да отвори врати "Галерия Бургас", а в ход е и изграждането на открития мол STRAND. Консултантите с неохота признават, че заради конкуренцията наемните цени ще паднат. Сега в София наемът на кв.м в мол е около 35 евро.

Според българските търговци дори и тази цена е висока и те ще се стремят, ако влизат в нов мол, цената да е по-ниска. Освен това слуховете, че големи международни вериги плащат само процент от оборота или дори само такса за обслужване, допълнително мотивират по-малките търговци да се стремят да договорят по-изгоден наем, за да си гарантират някаква печалба при свитото потребление.

В очакване на инвеститори

Консултантите в бранша се надяват големи компании да инвестират, купувайки проекти в България. Те обаче признават, че шанс за сделка имат само обекти, които имат заетост с наематели над 70% и дългосрочни договори за наем. Очакванията за навлизане на нови инвеститори обаче са плахи, защото Europa Capital, който е част от "Рокфелер груп", се отказа от покупката на логистична база край София заради задълбочаващата се дългова криза в Европа.

"Въпреки неяснотата по отношение на наличието на банково финансиране за по-големи проекти има значителен финансов ресурс, натрупан във фондове и компании, който трябва да бъде инвестиран, и се надявам България да се възползва от това. България например е подходяща за привличане гръцки и руски инвестиции", смята Сергей Койнов – управляващ партньор във Forton International.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    idrazil avatar :-|
    dinko
    • + 5

    Да се надяваме че и българските производители и марки ще могат да се възползват от ситуацията и да пробият в моловете.

    Нередност?
Нов коментар