🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

През Шенген на път за България

Правителството разреши на чужденци с шенгенски визи да влизат в страната с тях. Очакванията са това да стимулира инвестициите и туризма

Новите правила ще облекчат както бизнеса, така и туристите
Новите правила ще облекчат както бизнеса, така и туристите
Новите правила ще облекчат както бизнеса, така и туристите    ©  Reuters
Новите правила ще облекчат както бизнеса, така и туристите    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Чужденците с шенгенски визи ще могат да влизат в страната ни, без да е необходимо да си изваждат български. Промяната, която министърът на външните работи Николай Младенов анонсира на среща с американския бизнес у нас преди няколко седмици, беше одобрена от кабинета вчера. Съгласно решението до пълното присъединяване на страната ни към шенгенското пространство България едностранно ще приема като равностойни на националните й визи и ще прилага безвизов режим към притежателите на единни (шенгенски) визи, издавани от държавите членки. Ефектът от тази мярка тепърва ще се оценява. Отзивите на чуждестранния бизнес обаче, който от години се оплаква от тежката процедура за получаване на български визи, вече са изключително положителни. Сериозен ефект промяната се очаква да има и върху туризма.

Без много пренастройване

България на практика вече прилага шенгенските правила, защото системата е готова за влизане в зоната за свободно придвижване. Кога обаче ще стане това едва ли някой може да каже заради сериозната съпротива от страна на Холандия. "Усилията вече са положени и е по-добре да имат резултат. След като това улеснява достъпа до България, това беше съвсем логична стъпка", казаха от Министерството на външните работи. Оттам обясниха още, че всички институции, които дават съгласието си за издаването на визи, са във висока степен на готовност за момента, в който България ще стане част от Шенген. "Затова преминаването към този нов режим не е толкова голяма пренастройка", добавиха от МВнР.

Не, благодаря

Голяма част от чуждестранните граждани с шенгенски визи са бизнесмени от Турция, Русия, бившите съветски републики, Китай и други страни. Решението на българското правителство значително ще ги улесни и може да се очаква, че ще стимулира инвестициите. В момента основният проблем на турските бизнесмени е дългото време, което се чака за българска виза, както и лошото отношение в консулствата. "Българската визова система не е гостоприемна за бизнесмените, тя казва "Не идвайте", коментира Халил Демирдаг, директор по оперативните дейности в турската компания Smart Group, която има инвестиции във ВЕИ проекти у нас. По думите му много турски предприемачи са се отказали да дойдат в България именно заради системата. "Ако сте един милионер и някой ви кара да чакате час пред едно посолство в студа, вие какво ще кажете? Благодаря ви, има много държави, в които да инвестирам", посочи той. Затова Демирдаг очаква, че сега никой няма да ходи в българските посолства, а ще си вади визи за Франция или Германия, което е по-лесно. Според управителя на турската консултантска фирма ADPS Мустафа Мутлу заради затрудненията при издаването на визи за България изключения са не фирмите, които се отказват да работят у нас, а тези, които идват да правят бизнес въпреки всичко.

За руските предприемачи проблемът не е толкова, че трябва да чакат, колкото чисто принципен. "Повечето от тях имат шенгенски визи и смятат, че това трябва да им позволява да пътуват навсякъде в ЕС", каза изпълнителният директор на "Винпром Русе" Наталия Къснеделчева. По думите й признаването на шенгенските визи, които освен това обикновено са многократни, наистина много би улеснило нещата за руските им партньори. Тя обаче препоръча подобни облекчения да бъдат въведени и от Русия, тъй като процедурата за българите в момента е не по-малко сложна.

Туризмът печели

Туристическият бранш също ще спечели от решението, тъй като то ще улесни чуждестранните граждани, които искат да почиват в българските курорти. От една страна, така ще може да бъде избегната дългата процедура за получаване на български визи. От друга, "зелената карта" за шенгенското пространство се издава за по-дълъг срок, а не точно за периода на резервацията, което често се оказва проблем за туристическите фирми. Признаването на шенгенските визи у нас ще даде възможност да се реализира и идеята за разработване на общи туристически пакети между български и гръцки туроператори, която Николай Младенов наскоро обсъжда в южната ни съседка.

Да насочва интересът към България

"За нас е важно външната политика да работи и за разширяването и разработването на потенциални пазари за българския износ и да насочва интереса на чуждите инвеститори към нашата страна", казаха от МВнР. В тази посока преди година в Русия бяха въведени изнесени визови центрове, които се обслужват от компанията VFS Global и поемат голяма част от техническата работа на консулските служби. Така се съкращава времето на обслужване и се подобрява достъпът до услугата, тъй като осемте такива центъра на практика покриват голяма част от територията на страната, а освен това кандидатстването може да става online. Според министерството през 2011 г. е отчетен приблизително 40% ръст на издадените български визи в Русия и общо 18% по целия свят. Такива изнесени центрове наскоро бяха открити и в страните от Персийския залив, предстои въвеждането им в Турция, Украйна, Молдова и Казахстан.

Какво казва бизнесът

Халил Демирдаг, директор по оперативните дейности на Smart Group:

Визовата система е негостоприемна за бизнеса

Повечето бизнесмени имат шенгенска виза. Така че решението на българското правителство много ще улесни тези хора. Българското посолство най-трудно дава визи, процедурата е много усложнена. Първо трябва да се обадите по телефона за резервация в посолството, да платите такса в банката, след което ви дават дата обикновено 10 до 20 дена след обаждането ви. В посолството трябва да отидете лично, да се строите сутринта като войник отпред и да чакате да ви дойде редът. След една седмица ви дават виза, която първия път винаги е еднократна. Цялата процедура може да отнеме от 15 до 30 дена. Нито един бизнесмен не може да чака толкова. В XXI в. мисля, че това е абсурд. Българската визова система не е гостоприемна за бизнесмените, тя казва "не идвайте". Сега никой вече няма да ходи в българските посолства, ще ходят в другите, защото там имат много по-добро отношение. Можете да вземете виза за Франция или за Германия, без да ходите в посолствата.

Има много случаи на турски бизнесмени, които са се отказвали да дойдат в България заради системата. Ако сте един милионер и някой ви кара да чакате час пред едно посолство в студа, вие какво ще кажете? Благодаря ви, има много държави, в които да инвестирам, и ще отидете на друго място.

Мустафа Мутлу, управител на турската консултантска фирма ADPS:

Изключения са тези, които не се отказват

Решението много ще улесни турските бизнесмени, защото българските визи се издават за около две седмици. В същото време шенгенските визи излизат за два, максимум за пет дена и са многократни. Дори да подадете пълен комплект документи и да искате многократна виза, българското консулство обикновено издава еднократна. В шенгенските консулства, особено във френското, испанското или италианското, дори да подадете молба за еднократна виза, ви дават шестмесечна многократна.

Всеки ден говоря с десетки хора, които, меко казано, са опарени от отношението на българското консулство, защото процедурата наистина е много тежка. Заради тези затруднения изключения са не фирмите, които се отказват да работят в България, а тези, които отиват да правят бизнес там въпреки това. Проблемът е системен, започва с визата, после бюрокрацията и т.н. Като цяло много хора се отказват.

Освен консултантска имаме и туристическа фирма. Чакаме 20 дена да станат готови визите. Освен това, ако човек прави резервация, да речем, от 2 до 5 февруари, консулството му дава виза точно за три дена. Трябва да се дават минимум пет дена, защото всичко се случва, автобусът може да спука гума. И ако закъснеят при минаване през границата, започват да ги "скубят".

Наталия Къснеделчева, изпълнителен директор на "Винпром Русе":

Добре ще е и Русия да ни пуска без визи

На нашите партньори от Русия често им е проблем да пътуват до България, защото им трябва специална виза. Повечето от тях имат шенгенски визи и смятат, че това трябва да им позволява да пътуват навсякъде в ЕС. Честно казано, реагират остро и са доста неприятно изненадани, че трябва да си вадят отделна виза за България. Проблемът не е толкова във времето, защото по мои изчисления виза се вади в рамките на две седмици-две седмици и половина. Проблемът е повече в това, че им трябва всеки път приглашение, че някой трябва да го изпрати оттук, после започва едно ходене и т.н. Наистина смятам, че за тези от тях, които имат издадена шенгенска виза, а тя обикновено е многократна, това наистина би облекчило много нещата.

Ако обаче и Русия приеме, че ние може да ходим там, без да имаме специални визи, би било също добре, защото не можете да си представите колко трудно е и обратното. Имаме право на многократни визи, но пак трябва да сме получили съответните приглашения и т.н. Аз имам такава виза, но например имаме колеги от търговския отдел, които ходят по 4-5 пъти в Москва и всеки път си вадят визи. Преди да взема многократна виза, предния паспорт ми се наложи да го сменя, защото имах руски визи на три четвърти от страниците.

Министерство на външните работи на България:

Шенгенски визи имат преди всичко бизнесмените

Решението ще помогне на гражданите на всички държави, които имат в момента визов режим с България и с ЕС. Например граждани на Китай, Турция, Русия, Казахстан и много други държави, които имат вече издадени шенгенски визи, ще могат без допълнителни усилия да пребивават на територията на Република България. Притежателите на шенгенски визи са преди всичко бизнесмени, хора със сериозен икономически потенциал, които търсят място за своите инвестиции. Естествено, това ще улесни и хората, които идват като туристи по нашето Черноморие или българските планински курорти. Само преди дни министър Николай Младенов беше в Гърция, където предложи разработването на специални общи туристически пакети между български и гръцки туроператори, което би било възможно благодарение на признаването на шенгенските визи.

Издаването на бизнес визи отнема от няколко часа до няколко дни в зависимост от конкретния случай. Понякога този срок е твърде дълъг за бизнеса и вероятно може да носи загуби. Работата ни по принцип е насочена към улесняване на достъпа до визови услуги и подобряване на обслужването. Важна цел за нас е разработването и внедряването на системи за online обслужване, което е мащабен проект и включва и други институции.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • + 16

    Добре, може ли налите консулства и посолства да се усетят, че вече не сме 1964г. С копие от паспорта на всеки в ШИС може да му проучиш и кътните зъби. Защо мъчат хората така???

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    pag avatar :-P
    pag
    • + 23

    Приветствам!
    Браво на Младенов!

    Нередност?
  • 3
    antonvalkov avatar :-|
    Anton Valkov
    • + 17

    Браво! Време беше.

    Нередност?
  • 4
    shang avatar :-|
    shang
    • + 13

    Браво! късно, но правилно! от 22 години вече не сме НРБ... Издаването на визи в 21. век би трябвало да е супер бързо и просто, особено за държава-джудже, която особено зависи от чужди инвестиции и отворени пазари, а никой не се натиска особено за нея... адекватно би било визи да се издават напр. срещу предварително изпратено по и-мейл/ факс е копие на паспорта и попълнена анкета с лични данни и цел на пребиваването и такса преведена по банков.
    на границата/летището само сканиране на паспорта с мобилен уред и връчване на предварително издадената разпечатват на място лепенка - виза и готово.
    или 2. вариант направо на границите и в летищата на място срещу да речем тройна цена и доста по-експресно сканиране и издаване...

    Нередност?
  • 5
    maniask avatar :-P
    Asen Hristov
    • + 7

    Добро решение с поглед напред!

    Нередност?
  • 6
    chievo avatar :-|
    Chievo
    • + 7

    Човек ще каже, че народът чака на тълпи на границите ни да нахлуе в България. Как е възможно за шенгенска виза да се чака повече, отколкото за българска? Процедурата трябва да отнема не повече от 2 часа.

    Някои учреждения не са излезли от соца.

    Нередност?
  • 7
    daria_vip avatar :-|
    daria_vip
    • - 5
    • + 4

    за сериозният инвестиционен Бизнес и хората и в момента има иопростена процедура и това което ще направи подобна слободия е да докара в българия абсолютно безпрепятственно терористичните глави и групировки на Хамас Ислямски Джихад Джамаа Исламия и Хизбула .
    Дано поне службите ни са в тесни връзки с израелските служби които многократно ни подават изпреварваща информация че иначе от Булгаристан дсега не стигат хилядите катастрофи ами щеше едедневно да причичаме и на ирак заради тъпи некомпетентни политици .
    Какво значи "Да влизат в страната ни " бе г-да политически манекенки ?
    Те ще влизат но какво ще правят има ли надеждна система за регистрация на това кой влиза и излиза въобще или .
    Като ще влизат трябваше да имате конкретизирани изисквания към да създават работни места за българи и да инвестират пари в тази държава по примера на САЩ където изискването е с закон :
    минимум едим милион долара инвестиция в инфраструктура или бизнес и създаване на мимимум 30 работни места
    Това второто може в българия да се преработи на места за бели български граждани е чак тогава получаваш българско гражданство и безпрепятственно влизаш, излизаш
    Всичката останала терористична арабска измет нека си стои в джамахириите от където са
    Значи ние безпрепятственно а ЕС още не са ни отворили безпрепятствено коридор за работа на Български граждани в Ес а се ослушват

    Нередност?
  • 8
    wfx38529060 avatar :-|
    wfx38529060
    • - 1
    • + 3

    Позитивно решение, но явно проблемът остава на дневен ред...

    ''Българското посолство най-трудно дава визи, процедурата е много усложнена. Първо трябва да се обадите по телефона за резервация в посолството, да платите такса в банката, след което ви дават дата обикновено 10 до 20 дена след обаждането ви. В посолството трябва да отидете лично, да се строите сутринта като войник отпред и да чакате да ви дойде редът. След една седмица ви дават виза, която първия път винаги е еднократна. Цялата процедура може да отнеме от 15 до 30 дена.''

    Нередност?
  • 9
    dimitar8888 avatar :-|
    Dimitar Ivanov
    • - 1
    • + 7

    Здрвейте, Капитал! Може ли да направите Тема на броя за визите за Българите, и Визите необходими за чужди граждани от трети на ЕС страни- перспективи, възможности за премахване или опростяване на процедурите за кандидатсване, ефекта от премахването им за българската икономика, Благодаря Ви предварително! Димитър

    Нередност?
  • 10
    bigman avatar :-|
    BGman1
    • - 2
    • + 1

    Не знам до сега защо не са ги премахнали...нали всички искаме да сме в Шенген...може би са печелили от българските визи но печалбата ще бъде многократно по голяма от това чуждия бизнес по лесно да влиза в България...

    Нередност?
Нов коментар