🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Данък "кино"

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев прокара извънреден държавен стимул за големите филмопроизводители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като на кино за по-малко от час един герой победи, а билетите за филма ще бъдат платени от масовата публика. На извънредно заседание във вторник икономическата комисия в парламента прие на второ четене извънредни промени в Закона за насърчаване на инвестициите, които предвиждат преференции за "обекти на интелектуалната собственост". Зад неясната формулировка обаче реално се крие възможност държавата да стимулира снимането на филми в България, най-вече чуждите продукции. И то без да е ясно по какви правила.

Как ще стане

Поправката е внесена от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев. В нея се посочва, че ще могат да бъдат насърчавани инвестиции в права върху обекти на интелектуалната собственост, свързани с квалифицирани разходи в страната от над 1.5 млн. лв. Текстът се отнася основно за филми с бюджет над посочения долен таван. От гласуваната поправка не става ясно точно как ще бъдат стимулирани продукциите. Конкретните мерки не бяха включени в закона, а се дава право на министъра на финансите да ги определя съвместно с този на културата в наредба, която трябва бъде подготвена до шест месеца от влизането в сила на закона. В киносредите имаше нагласа за друг тип преференция -  филмите да бъдат подпомогнати чрез възстановяване на част от допустимите разходи: с 15% за проекти до 39 милиона лева и 10% над тази сума.

"Филмопроизводството осигурява заетост не само за актьорите, но също за технически персонал и статисти и затова трябва да се насърчава. В същото време трябва да има минимален праг за инвестицията, за да не се окаже държавата в ситуация да стимулира всички продукции. Редно е също Министерството на финансите и Министерството на културата да определят как такива проекти ще се насърчават, защото те могат да преценят най-точно какво държавата може да си позволи като насърчителни мерки и за какъв тип филмопроизводство", коментира Червенкондев.

За избрани

Според източници от кинобранша от новите преференции ще могат да се възползват основно чуждите кинопроизводители. Сред тях е най-големият играч на пазара "Ню Бояна филм", който е собственост на компанията NU Image. Източник от Министерството на финансите обясни, че е имало разговори между представители на управляващите и продуцентската компания, но не посочи какви точно ще са стимулите за филмите, които тя произвежда в България. В студиото под Витоша се снимат най-мащабните продукции в страната, като само през миналата и тази година бяха завършени "Непобедимите 2" със Силвестър Сталоун, продължението на суперпродукцията "300", както и много други. Според запознати бюджетите в България и на двата филма са за десетки милиони левове. Друга американска компания е BUFO, която от години снима сравнително по-евтини филми, чиито разходи понякога надхвърлят поставения лимит от 1.5 млн. лв. Трета компания с дългогодишно присъствие е френската "Софилм", която снима най-различни продукции.

Трудно е да се каже колко хора работят в кинобизнеса в България, както и колко са общите инвестиции в бранша, тъй като всичко зависи от филмите, които се снимат в съответния момент. Според данните на НОИ постоянно заетите в трите посочени компании са около 200 души, но реално броят на занимаващите се с кино е далеч по-голям. Общите приходи на трите компании за 2011 г. надхвърлят 21 млн. лв. Отделно в страната постоянно се снимат много европейски филми, често с бюджети над 1.5 млн. лв.

Според представители на бранша обаче повечето от българските филми трудно ще се "промъкнат над линията" от 1.5 млн. лв., тъй като често те са подпомагани чрез Националния филмов център. Български кинодейци дори се противопоставиха на новите мерки. Според тях те ще облагодетелстват "една или две чужди компании", а подобните стимули в Европа се базират на културен тест, с който се оправдават средства, насочени преди всичко към стимулиране на националната филмова индустрия. Подобни преференции в региона има в Унгария, Чехия, Сърбия, и Хърватия.

Под въпрос

Някои чуждестранни продуценти също изразиха съмнение към приетите промени, тъй като според тях няма яснота какви ще са преференциите. "Можем да получим просто грамота", заяви представител на западна компания, според когото е трябвало точните правила да бъдат включени в закона, а не в бъдеща наредба. Никой не знае на какъв принцип финансовото и културното министерство ще определят кои филми какви стимули да получават. А и формулировката "обекти на интелектуалната собственост" може да включва не само филмопроизводство, но и театрално или оперно представление или например архитектурен проект, стига да имат бюджет над 1.5 млн. лв.

Проблемът обаче е принципен. "Всякакви стимули откъм държавата изкривяват пазара в нечия полза. Този, който умее да играе по-добре с държавата, получава ползи, и то най-често за сметка на конкурентите му, а  крайният резултат в сектора не е по-добър", коментира Георги Ганев, макроикономист от Центъра за либерални стратегии. Според него бюджетно сумата няма да е много сериозна, че да навреди на фискалната стабилност, но е тревожна философията, от която държавата изхожда, като се намесва в икономиката.

Срещу предложението на Червенкондев при гласуване в комисията възразиха Румен Овчаров и Петър Курумбашев, които заявиха, че поправката няма да е в полза на икономиката, защото не поражда значителна заетост и доходи.

"Да разбирам ли, че българите масово са станали артисти и статисти, че да се налага такъв стимул",  попита иронично Овчаров. Петър Курумбашев поиска гласуването на текста да бъде отложено, за да може Министерството на културата да излезе със становище дали българските филмопроизводители ще могат да се възползват от насърчителната мярка при въведения критерий за бюджет на продукцията. Предстои законът да бъде гласуван на второ четене в пленарната зала. 

По-лесно гражданство за чужди инвеститори

Срокът, в който чужденец, получил разрешение за постоянно пребиваване в страната, може да получи българско гражданство, се съкращава от пет на една година. Условието ще е да е вложил поне един милион лева в капитал на дружество, което изпълнява приоритетен инвестиционен проект в страната. Тази промяна също бе приета при гласуването на второ четене в икономическа комисия на Закона за насърчаване на инвестициите. Целта на държавата е така да се привличат граждани на държави извън Европейския съюз, които могат да вложат средства в българската икономика. Пак с тази идея миналата седмица бяха свалени и праговете на вложенията, които ще се изискват от чуждестранните инвеститори, за да получат статут на постоянно пребиваващи в страната.

48 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 10
    • + 83

    Доводите за осигуряване на заетост за актьори, сценаристи, режисьори, осветители, статисти и т.н. е доста несъстоятелен. Същите грижи могат да се насочат и към театъра,например, но там явно няма лоби, за да се пребори за субсидии.

    Нередност?
  • 2
    bz avatar :-|
    bz
    • - 7
    • + 27

    Без яснота какви точно ще са преференциите разговорът е безпредметен.
    Както е забелязал инвеститора може да е само грамота.

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-P
    За да останат ХОРА в България.
    • - 47
    • + 17

    Доколкото знам и в други Източно-европейски страни има нови Киностудии, които се борят за хляб, а нашата Бояна Филм успя да привлече най-известните американски актьори и продукции, и вероятно заради това е добре този бизнес да не бъде изпуснат да изтече при съседите.

    Нередност?
  • 4
    gorbachov82 avatar :-|
    Горбачов
    • - 6
    • + 9

    До коментар [#2] от "bz":

    Ще видим твоя приятел дянков какво ще разпише в наредбата. Избори идват все пак, няма да се бавят

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 65

    Пореднто замърсяване на данъчния ландшафт с изтърсени отникъде лобистки поправки. Ако за всеки завъртян 1 милион в стопанството трябва да се прави някаква отделна преференция, при БВП от 70 милиарда лева преценете на какво ще заприлича законодателната рамка. А другото е, че такива като господина на снимката сами си въртят задника с подобни шантонерства към конкретни стопански субекти, а после се оплакват, че всякакви други браншове, съюзи и камари чули-недочули и те как стават нещата, пък наизлезли по кръстовищата, ЖП прелезите и жълтите павета, или подстрекават манипулативни ПР-кампании в медиите, за да издействат сходни благинки за своя сектор, или пък да си разчистят сметките с конкурентите. И защо да не го правят, след като вече имат добрия пример от други браншове и благословията на господа като този на снимката....

    Нередност?
  • 6
    velmarinova avatar :-|
    Величка Маринова
    • - 1
    • + 26

    пак забравяме, че България е член на ЕС, където важат правилата за държавни помощи, включително и за филмопроизводството.
    http://europa.eu/rapid/press-release_IP-09-138_bg.htm
    http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:C:2002:043:0006:0017:EN:PDF

    Нередност?
  • 7
    45iv avatar :-P
    45iv
    • - 10
    • + 25

    До коментар [#3] от "bestbuy":Насър4аването на инвестициите във Българския парламент към този отрасъл би трябвало да е ОСНОВНО към Бг. продукции. Това се стремят вси4ки кинистудии в изто4на Европа. Това 4е евреите постоянно плашат 4е ще избягат при съседите е смешно.Ами и съседите ли са съгласни продукции да се правят там направо без пари? Извинете ама да се лишава държавата от приходи само защото , Траволта и Де Ниро ще се снимат със премиера ни е на ниво Африканска държава.Отделно да се под4ертава 4е там ще има и Български актьори и друг пресонал е пла4евно. Ми тогава би трябвало вси4ки инвеститори които назна4ат Българин и да им се полага специално внимание. Като 4е ли не е достатъ4но най- ниските заплати в ЕС.

    Нередност?
  • 8
    penkagk avatar :-P
    penkagk
    • - 1
    • + 25

    По една снимка с премиера не е ли достатъчна като примамка...

    Нередност?
  • 9
    trezven avatar :-?
    Трезвен
    • - 1
    • + 35

    Като знаем икономическия ландшафт, мога от сега да предвидя колко офшорни компании изведнъж ужасно много ще се заинтригуват да снимат филми които са за поне 1.5 милиона лева, ама май не точно.

    Това е изцяло лобистки закон, който маркира тенденцията последните 1-2 години мутрите да перат пари с кино- просто защото е лесно. Последно май Руши Виденлиев снима един филм с парите на Тодор Батков... като резултата беше потресаващо отвратителен и лъскав.

    Изобщо дръжте се другари, ''инвестициите'' идат.

    Нередност?
  • 10
    penkagk avatar :-@
    penkagk
    • + 10

    Да, стимули и привилегии се определят на база на политиката, която държавата иска да провежда...
    Нима сме стигнали дотам да приласкаваме чуждото кино? Нима нямаме доказани творци, че и прохождащи, които да подкрепим?
    Тук политиката на държавата остава малко в мъгла - наистина не са ясни критериите, нито отстъпките, които ще се ползват... Ми то и българското кино се нуждае от статисти, да не говорим, че и от артисти...

    Нередност?
Нов коментар