Много енергия, съмнителни нарушения

Прокуратурата ще отправи пет обвинения. Повечето от тях със спорно основание

Градските прокурори оцениха високо свършената от тях работа
Градските прокурори оцениха високо свършената от тях работа
Градските прокурори оцениха високо свършената от тях работа    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Градските прокурори оцениха високо свършената от тях работа    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според обвинението Андонов не е положил достатъчно грижи за ръководеното от него дружество НЕК, с което са настъпили значителни щети за 189 хил. лева.

Мащабната проверка на прокуратурата в сектора на енергетиката, която започна през февруари с идеята да се разкрият виновниците за високите сметки на тока, доведе до образуването на 5 дела. Четири от тях са срещу неизвестен извършител за умишлена безстопанственост в енергийното министерство, НЕК, ДКЕВР и едно срещу изпълнителния директор на Български енергиен холдинг (БЕХ) Михаил Андонов. Повечето от обвиненията обаче звучат като познат рефрен от други доклади и добре известни политически констатации. Някои пък показват откровено незнание на елементарни икономически норми и практики.

От своя страна прокуратурата оцени високо своята проверка. "За близо два месеца беше извършена огромна работа. Искам да подчертая, че това не е удар върху чуждите инвестиции в България. Докладът сочи проблеми, трупани и нерешавани през последните 10 - 15 години, а те се отразяват в сметката на крайния потребител. Немалка част от проблемите и пропуските не са на територията на прокуратурата. Не можем да решаваме проблеми в резултата на пазарен механизъм. Решаващо е бездействието на ДКЕВР", заяви главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от "Дневник".

Известният извършител

Две от най-изненадващите обвинения от страна на прокуратурата са срещу изпълнителния директор на Българския енергиен холдинг Михаил Андонов. Интересно е, че те са единствените срещу известен извършител. Конкретно обвинението е за сключване на неизгодни договори за правна помощ и за умишлена безстопанственост. Делото е образувано по доклад на ДАНС, изпратен в прокуратурата през март, в който има класифицирана информация за периода април 2011 – ноември 2012 г. Това означава, че Андонов  е разследван и като изпълнителен директор на Националната електрическа компанията (НЕК), който пост той заемаше от началото на проверявания период до март 2012 г., когато беше назначен за изпълнителен директор на БЕХ. Според първото обвинение Андонов не е положил достатъчно грижи за ръководеното и стопанисваното от него дружество НЕК, с което са настъпили значителни щети в размер на 189 хил. лева. От прокуратурата обаче отказаха да дадат повече информация по случая. Другото обвинение е, че като изпълнителен директор на НЕК и БЕХ Андонов е сключил неизгодни договори с адвокатски фирми за представителство в съда и правна помощ.

По времето на Андонов като шеф на НЕК руската "Атомстройекспорт", която беше изпълнител на проекта "Белене", заведе иск срещу българската компания в Международния арбитражен съд в Париж за 58 млн. евро за неразплатени разходи по проекта. Няколко месеца по-късно НЕК също внесе насрещен иск срещу "Атомстройекспорт" в Арбитражния съд в Женева за 61 млн. евро. В началото на 2012 г. ГЕРБ взе решение да се откаже от изграждането на втора атомна централа, след което "Атомстройескпорт" увеличи иска си към НЕК до 1 млрд. евро. В това дело българската страна е представлявана от адвокатската кантора White&Case LLP. НЕК ползваше и няколко други юридически консултанти по различни въпроси. Самият Андонов обаче не беше открит за коментар.

Още обвинения

Друго от съставените от прокуратурата обвинения, което е срещу неизвестен извършител (длъжностни лица от министерството на икономиката и енергетиката), е във връзка с непотърсен от държавата дивидент от ЧЕЗ в размер на близо 600 млн. лв., от което е произлязла вреда за държавния бюджет. Министерството е можело да претендира за 33% от тази сума -  колкото е било държавното участие в дружеството (делът беше продаден в края на 2012 г. на фондовата борса срещу 114 млн. лв., като основни купувачи на акциите бяха пенсионни фондове от групата на "Химимпорт", "Доверие" и "Алианц"). Според прокуратурата държавата е трябвало да получи близо 200 млн. лв., като делото е за умишлена безстопанственост. Попитан кои са длъжностните лица, главният прокурор Сотир Цацаров заяви: "Длъжностните лица са тези, които са определени да участват в управителните органи до момента, в който държавата е притежавала дял от техния капитал, както и ръководните органи на министерството." "Те не са използвали всички механизми, с които държавата може да защити правата си", поясни той, цитиран от "Дневник".

Според добре запознати източници oт министерството на икономиката и енергетиката обаче държавата многократно е изисквала полагащия й се дивидент - по времето на министър Трайчо Трайков и после при наследника му Делян Добрев, но той е бил отказван от мажоритарните собственици ЧЕЗ. Става въпрос обаче само за 2011 и 2012 г., тъй като преди това ЧЕЗ изплати дивидент. Още по-странно е откритието за 600 млн. неразпределна печалба в ЧЕЗ. Тя стои там от години и всъщност е счетоводен резултат, който реално не съществува.

Такса достъп с обвинение

Интересно е, че въпреки множеството определения, давани от прокуратурата за работата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), в крайна сметка срещу комисията са повдигнати две обвинения. Едното е заради решението за налагане на такса достъп до електропреносната мрежа за производителите на възобновяема енергия, с което реално се изземат до 40% от техния доход. Това решение, което предизвика недоволството на сектора, вече беше обявено за незаконно на първа инстанция от Върховния административен съд (ВАС). Според обвинението на прокуратурата комисията е одобрила без мотиви или обосновка тези временни цени, с което реално повтаря изводите от решението на ВАС.

Другото обвинение срещу ДКЕВР е за умишлена безстопанственост. Става въпрос за това, че комисията е одобрявала множество договори на ЧЕЗ с външни фирми, като е имало опит за заобикаляне на Закона за обществените поръчки.

Извън обвиненията прокуратурата не спести оценките си към работата на ДКЕВР. Според прокурорите комисията е "безкритичен регистратор, а не като регулатор" и на този етап действа неефективно. Част от констатациите, цитирани от БТА, са че, ДКЕВР не е съставила актове за нарушения на ЕРП за това, че на са отчитали тока на всеки 30 дни. Не е упражнен и адекватен контрол върху разходите, които ЕРП са декларирали. Комисията на практика е одобрявала по-високите разходи. В случая прокурорите говорят за т.нар. технологични загуби - ДКЕВР слагаше таван, а ЕРП-тата трябваше да паднат под него в рамките на три години - колкото по-бързо направят това, толкова по-голяма печалба за тях. Тоест е бил приложен ефективен икономически стимул за справяне с разхищаването на енергия.

Прокуратурата е открила, че няма и механизъм за контрол на жалбите на хората. От над 4000 жалби срещу ЧЕЗ са разгледани само малко над 1000. Освен това все още няма съставен нито един акт за нарушение от страна на ДКЕВР срещу ЕРП въпреки препоръките на прокуратурата.

Познати констатации

Прокуратурата е образувала дело и срещу служители в НЕК за десетгодишен период заради договорите с американските ТЕЦ "Контур глобал Марица-изток 3" и ТЕЦ "AES Марица-изток 1". Според държавното обвинение в периода 2001 - 2012 г. компанията умишлено не е положила достатъчно грижи за ръководене, управление и стопанисване във връзка със сключени споразумения с двата ТЕЦ, вследствие на което са настъпили значителни щети за компанията. 

"През 2001 г. са сключени две споразумения, а през годините – множество споразумения, които са свързани с това от 2001 г. НЕК е била задължена да изкупува цялата електроенергия от двете електроцентрали независимо от енергийните нужди на страната. Още през 2000 г. е установено, че потреблението и износът изостават от прогнозните, заложени в договорите. Независимо от това те са сключени", заяви заместник главният прокурор на София Божидар Джамбазов. Така поради високите цени на електроенергията от двете централи тя се продава на загуба, допълни той. Прокуратурата също така е стигнала до констатацията, че тези договори няма как да бъдат прекратени, тъй като са сключени така, че при прекратяване НЕК ще търпи огромни загуби.

Това обаче не е нещо ново и вече многократно е коментирано както от управляващите, така и от опозицията, а също така може да бъде видяно и в публикуваните на сайта на парламента договори между НЕК и двете централи. Както между другото и от публикации на "Капитал" още през 2001 г.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    razbiratel avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 3
    • + 10

    Нищо ново под слънцето,керванът си върви,кучетата си лаят.............

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 3
    • + 25

    При такива правни познания престъпността няма проблеми :-)

    Колко ли деситилетия ще ни бъдат необходими да вденем,че целесъобразността и адекватността не са правни категории?

    Нередност?
  • 3
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 4
    • + 15

    Пълна порнография, проверяват кръчмата, а касапина излиза виновен.

    Нередност?
  • 4
    the_core avatar :-|
    The Core
    • - 15
    • + 15

    Гамизов: Осуетен бе опит за преврат, подготвен от ОПГ "Капитал" на Иво Прокопиев

    03.04.2013 20.55
    Пак ще го кажа и който иска да го чува. Целта на последните събития в България бе се подготви преврат, който се случи, но не успя преди няколко седмици. Така коментира актуалната ситуацията у нас на страницата си във Фейсбук енергийният експерт Стефан Гамизов.

    Този преврат целеше да бъдат доведени на власт хората, които ще осигурят безпроблемното довършване на грабежа в Марица Изток 1 и Марица Изток 3 през следващите 13 години, общо с ескалациите на цената, 18 милиарда лева в нашите сметки за електрическа енергия. Втората цел беше да се заличат следите на кражбите в АЕЦ "Белене" за близо 2 милиарда лева. Трета цел беше да се подготви "срутването" на валутния борд за да може организираната престъпна група (ОПГ) "Капитал", в която влизат хора от Иво Прокопиев до шефове на национални медии и потайни крадливи интелектуалци с кредити за десетки милиони, да си "заличат" всички заеми и загуби от кризата за стотици милиони евро. Четвъртата цел беше да се гарантира, че парите от престъпления, "изпрани" в "зелена" енергия, няма да бъдат заплашени. Петата цел беше подготовката на взимане на гигантски заеми под предлог за спасяване на НЕК и социалната система. Шестата цел беше прикриване на всичко случващо се в ЕРП-тата, обвинява експертът.

    Повече нищо няма да коментирам, докато не осъзнаете, че най-големите злодеи в България не са мутрите с дебели вратове, които са използвани за да ни се отклонява вниманието. Най-големите злодеи са тези, които прокарват пътя на голямата корпоративна престъпност като в Африка и работят с нея и за нея. /blitz.bg

    Нередност?
  • 5
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • + 10

    До коментар [#1] от "razbiratel": Поговорката вече е осъвременена, за да отговаря на новите условия: Керванът си върви, кучетата си траят...

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 2
    • + 8

    Керванът си върви, кучетата се маят...

    Нередност?
  • 7
    pavlov10 avatar :-|
    pavlov10
    • - 2
    • + 3

    Колеги от Форум,появиха се информации,4е сегашното правителство
    осъществява нерагламентирано таксуване на грани4ен пункт "Капитан
    Андреево".Прокуратурата може да се самосезира и да направи проверка за фирмата спе4елила конкурса.

    Нередност?
  • 8
    45iv avatar :-P
    45iv
    • - 6
    • + 12

    До коментар [#4] от "The Core":Това 4е И.Прокопиев и Капитал са престъпници го знаем. Но за всяко прасе ще дойде Коледа.

    Нередност?
  • 9
    thetheacher avatar :-|
    The.Teacher
    • + 11

    "Според добре запознати източници oт министерството на икономиката и енергетиката обаче държавата многократно е изисквала полагащия й се дивидент - по времето на министър Трайчо Трайков и после при наследника му Делян Добрев, но той е бил отказван от мажоритарните собственици ЧЕЗ."


    Единият "изисквал", другият пък "отказвал" ;-) Абе това да не е детска градина? Има закони, четете ги все пак. Решението за разпределяне на дивидент се взима от ОС, в случая с 51 процента. Държавата е имала 33%. Т.е. при гласуването на точката дивидент да не се раздава, държавата е гласувала за с 33% за а останалите са събрали поне 51% против и въпросът приключва.



    "Още по-странно е откритието за 600 млн. неразпределна печалба в ЧЕЗ. Тя стои там от години и всъщност е счетоводен резултат, който реално не съществува."


    Явно става въпрос за реда в ГФО т.нар. неразпределена печалба, по който недоучилият счетоводител Дянков се беше заканил да прибере над 250 млн. лв. от държавните предприятия. Тези пари чисто и просто ги няма налични, и това всъщност са част от инвестициите на дружеството и са похарчени. За какво и как вече е друг въпрос.

    Нередност?
  • 10
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • + 7

    [quote#7:"pavlov10"]Колеги от Форум,появиха се информации,4е сегашното правителство
    осъществява нерагламентирано таксуване на грани4ен пункт "Капитан
    Андреево".Прокуратурата може да се самосезира и да направи проверка за фирмата спе4елила конкурса.[/quote]

    Не е ли по-добре този,който е подал сигнала,Румен Петков,да я сезира?Сега е момента-хем лицето е още на свобода,хем и времето е предизборно.Катарзисно,така да се каже.

    Нередност?
Нов коментар