🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Счупен телефон за енергийна информация

Между системния оператор и ЕРП липсва система, която да предава данни от производството от зелените централи в реално време

Големите вятърни паркове не са склонни да си налагат самоограничения на производството в пикови моменти за системата
Големите вятърни паркове не са склонни да си налагат самоограничения на производството в пикови моменти за системата
Големите вятърни паркове не са склонни да си налагат самоограничения на производството в пикови моменти за системата    ©  JOSE MANUEL RIBEIRO
Големите вятърни паркове не са склонни да си налагат самоограничения на производството в пикови моменти за системата    ©  JOSE MANUEL RIBEIRO
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Операторът очаква с две от ЕРП-тата проектите за комуникационна свързаност да приключат в близките седмици, а с третото "работата продължава".

През последните дни напрежението между производителите на зелена енергия и електроразпределителните дружества започна да тече не толкова по електроразпределителната мрежа, колкото в регулаторното пространство.

И докато страните в конфликта си подават усилено топката в спор кой не е изпълнил задълженията си за монтиране на устройствата за наблюдение на производството на възобновяема енергия в реално време и за чия сметка трябва да бъдат пасивите, се оказва, че между електроразпределителните дружества и Електроенергийния системен оператор (ЕСО) също липсва комуникационна система, която да предава въпросните данни в реално време.

Къде всъщност е проблемът

Така всъщност основният технически проблем се оказва не връзката между електроразпределителните дружества (ЕРП) и производителите на зелена енергия, а между ЕРП и ЕСО. На запитване от "Капитал Daily" от ЕСО отговориха, че през последните месеци се работи активно за осъществяване на директна комуникационна свързаност със системите за предаване на данни в "реално време" на ЕРП. От оператора очакват с две от тях проектите да приключат в близките седмици, а с третото "работата продължава" и вероятно ще изисква по-дълъг срок.

От държавното дружество обясниха също, че за всички останали производители на енергия в страната, включително и по-големите паркове за зелена енергия, които са вързани към тяхната мрежа, данните за производството се получават в реално време.

"ЕСО също така има техническата възможност да изключва дистанционно производствени мощности", допълват оттам. Това обаче не решава проблема с по-малките централи, които явно към момента няма как да бъдат контролирани от оператора и то не по тяхна вина.

Спешна мярка без ефект

Точно затова спешната мярка, обявена от министъра на икономиката и енергетиката Асен Василев в началото на миналата седмица за спиране на ВЕИ централите, които нямат инсталирана система за отчитане на данните, започна да изглежда доста странна. На практика дори и в момента тази информация от централите не може да стига в реално време до ЕСО, което поне за момента обезмисля цялото упражнение.

Идеята е системният оператор да изпълнява функцията си да наблюдава потреблението и при необходимост да изключва част от производствените мощности, за да може да регулира цялата енергийна система. Както "Капитал Daily" вече писа, по отношение на малките зелени централи в момента това става чрез подаване на данни по телефона. По този начин обаче ЕСО няма как адекватно да управлява системата.

Алтернативни мерки

Между оператора и производителите на възобновяема енергия все пак тече някаква комуникация, тъй като са имали среща, на която е била обсъдена възможността вторите сами да изключват мощностите си в пикови моменти, когато има високо производство и ниско потребление на енергия. Според източници от бранша някои от централите са склонни да направят това на доброволен принцип, но други като големите вятърни паркове са отказали с мотива, че постоянно са ограничавани от ЕСО.

Те обаче могат да бъдат спирани от оператора и дистанционно за разлика от малките паркове. Точно затова не е ясно как те самите ще получават информацията кога да ограничат производството си.

Самите ЕРП също още не са пристъпили към спиране на паркове, които нямат инсталирани системи за наблюдение, коментираха от бранша. Според тях причината е, че реално вината за този пропуск е в самите ЕРП и ако се пристъпи към изключване, това ще доведе до нова серия дела от страна на собствениците на спрените паркове.

"Къде отиват вашите пари за ток"

Така е озаглавен флаерът, с който "Енерго-про" ще обяснява на своите клиенти какъв е пътят на сметките за ток, които те плащат в касите на снабдителното дружество. Така от 100 лв. сметка за ток едва 7.63 лв. остават в дружеството, а останалите 92.37 лв. се превеждат на други участници в енергийната система, обясняват от "Енерго-про".

Основната част от сметката – 56.86 лв., се превежда на НЕК за купуване на енергия от АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и други централи, както и за покриване на технологичните разходи по мрежата. 10.25 лв. пък са зелената енергия, електроенергията от топлофикациите и американските централи ТЕЦ "Марица-изток" - 1 и 3. НЕК и ЕСО получават 8.59 лв. за пренос и достъп на енергията по мрежата високо напрежение, а 16.67 лв. потребителят плаща за данък добавена стойност.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 11

    В БГ се управлява мрежа СрН и нагоре, за ВЕИ присъединени към тези нива може да се говори за дистанционен контрол и мерене, макар че ЕРП се усетиха през последните години, а в началото им предписваха прости разединители. Телефонът е счупен защото и двете страни се ослушват за разходите по оправянето му.

    Нередност?
  • 2
    blackfrogg avatar :-|
    blackfrogg
    • - 2
    • + 11

    Чудя се - спрямо ЕРП-тата се изсипват толкова негативи, а техни представители не са взели критична позиция по отношение на ужасните далавери от страна на производителите, били те АЕЦ, ТЕЦ, ВЕИ централи. Защо ли?

    Нередност?
  • 3
    kaizersoze avatar :-|
    kaizersoze
    • - 8
    • + 9

    Трябва да се публикуват всички договори за ВЕИ-та, техните собственици и техните печалби.

    И нещата ще станат абсолютно ясни - държавата е тяхна и правят, каквото си поискат.

    Нередност?
  • 4
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 1
    • + 4

    До коментар [#2] от "danaeconnect":

    Ами знаят баснята за гарвана и сиренето...

    Нередност?
  • 5
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 12

    Телефонът е счупен, защото така е удобно на участниците в разговора. Затова и няма енергийна стратегия, затова се присъединяват нови мощности без ясни правила, без търгове, без да се търси най-ниската цена и изцяло против обществения интерес. Затова един министър подписа един "много изгоден" договор, от което газта за България поскъпна 5 пъти, затова парите изтичат към Русия, затова хората вече не могат да си плащат ток и парно. Затова плащаме и хонорарите на Доган, затова плащаме и огромни суми по другия "изгоден" проект - Белене.

    Нередност?
  • 6
    goa_head avatar :-P
    goa_head
    • - 3
    • + 9

    До коментар [#3] от "kaizersoze":

    ДКЕВР/АУЕР водят регистри на произведената ел. енергия от ВЕИ (с цел сертифициране на "продукцията"), от там може съвсем спокойно да видиш всички ВЕИ мощности в България, техните собственици (имена на дружества - от там справка ТР), произведените от тях количества ел. енергия и т.н. ;)

    Нередност?
Нов коментар