🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спешните енергийни мерки на Асен Василев

Служебният министър на икономиката представи първите си стъпки в сектора

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обяви спешните мерки, които трябва да бъдат предприети в областта на енергетиката.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обяви спешните мерки, които трябва да бъдат предприети в областта на енергетиката.
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обяви спешните мерки, които трябва да бъдат предприети в областта на енергетиката.    ©  Анелия Николова
Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев обяви спешните мерки, които трябва да бъдат предприети в областта на енергетиката.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Опитите за сваляне на цените на електроенергията от последния месец са добре дошли за потребителите, но те не решават нито един от структурните проблеми в енергийната система. "Трябва съвсем честно да ви кажа, че системата е много болна... има много губещи и малко печеливши и е необходима солидарност на всички по веригата, за да почнем да решаваме проблемите на енергетиката", каза служебният министър на икономиката и енергетиката Асен Василев при представянето на седем мерки, които според него трябва да облекчат дисбалансите в енергетиката.

Зелената дупка

Най-болезненият от тях е натрупването на задължения в електроразпределителните предприятия (ЕРП), които трябва да изплащат преференциалните тарифи на производителите на зелена енергия. Тези тарифи не се покриват от приходите от зелената добавка (1.1 ст. за kWh във всяка сметка), която трябваше да генерира средства за ВЕИ производителите. Преди няколко дни EVN - ЕРП-то на Югоизточна България, дори заплаши, че ще съди България заради натрупани загуби от близо 220 млн. лв. В същото време непредвиденият скок в производството на зелена енергия увеличава разходите за конвенционалните централи, на които трябва да бъде плащано дори ако не работят (т.нар. разполагаемост и студен резерв).

 

Асен Василев поиска от Комисията за защита на конкуренцията да направи секторен анализ на енергетиката. Според него КЗК била задължена да направи това. Освен това Василев е говорил с финансовия министър Калин Христов да изпрати Агенцията за държавен и финансов контрол да направи пълна проверка на обществените поръчки в държавните енергийни предприятия.

Така първото предложение на екипа на Василев е ВЕИ производителите, които нямат инсталирана телемеханика за предаване на информация за производството си в реално време, да бъдат временно изключени. Според министър Василев става въпрос за 40% мощностите. Процентът почти точно съвпада с тарифната дупката (ако се вземат предвид и плащаната досега цена за достъп от ВЕИ, отменена на първа инстанция от Върховния адмистративен съд миналата седмица). По изчисления на Института за енергиен мениджмънт общата сума, която е необходима, е около 765 млн. лв., докато зелената добавка беше предвидено да събере едва около 365 млн. лв.

Миналата седмица след среща между представители на ВЕИ-асоциациите, Електроенергийният системен оператор и ЕРП-тата е било постигнато споразумение да бъде изработени спецификации за системите за комуникации за обмен на данни в реално време. След което може да се пристъпи към изключване на тези ВЕИ централи, които не изпълняват тези изисквания. Според хора от ВЕИ-бранша централите са основно в региона на EVN (което е логично, тъй като там са съсредоточени повечето фотоволтаици).

До този момент обаче електроразпределителното дружество не е изисквало такива устройства от собствениците на паркове, въпреки че по закон те са задължителни от 2011 г., коментират представители от сектора. Колко ще продължи изключването обаче не е ясно, тъй като централите могат бързо да инсталират телемеханиката. От изказването на министъра не стана ясно и дали все пак ще се изчака гратисният срок, който в края на миналата седмица е бил договорен с ВЕИ производителите за инсталирането на устройствата.

 

От думите на министър Василев не стана ясно дали ВЕИ централите, които нямат техника за предаване на данните за производството си в реално време, ще бъдат спирани веднага, или ще се спази гратисния срок за инсталирането й.

Заводският ток - за заводите

Втората съществена мярка, която Василев и екипът му предлагат, е Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да промени методиката си за изчисление на преференциалните цени на енергията, произвеждана от заводските централи. При тях идеята е електроенергията, която се произвежда като съпътстваща на производството на пара, да се изкупува преференциално. Това, което се получава обаче, е, че някои предприятия всъщност основно работят, за да продават скъпа електроенергия. За собствени нужди те купуват от значително по-евтиния ток от регулирания или свободния пазар. Предложението на Василев е да се изкупва скъпата електроенергия само когато тя надвишава консумацията на самото предприятие. Това щяло да спести около 50 млн. лв. годишно на НЕК, които са длъжни да изкупуват тази "кафява енергия".

Другите предложение на новия екип в МИЕТ вече бяха формулирани преди това.

По-евтин студен резерв

Първото е "студеният резерв", т.е. резервираните мощности в енергийните производители, които служат да покрият евентуални рязко нарастване на потреблението или излизането от експлоатация на някоя основна мощност, да се купува след търг. Това и досега беше опция, но Електроенергийният сисремен оператор (ЕСО) не я е прилагал и студеният резерв се е закупувал от всички централи, вместо само от най-евтините. В същото време общото количество на резерва се намалява от 1040 МВ (т.е. колкото един блок на АЕЦ "Козлодуй") на 840 МВ. Икономията обаче се получава основно заради излизането от експлоатация на поредния блок на ТЕЦ "Варна". Това само потвърждава обществената тайна, че размерът на студения резерв служи единствено за поддръжка на централи, които иначе би трябвало да спрат работа.

Насърчаване на износа

Друго важно предложение е ДКВЕР да преразгледа таксите за пренос при износ на електроенергия. В момента те са 17.50 евро, което прави българския ток неконкуретоспособен. Това освен че ограничава приходите на централи, намалява и сумите, които бяха предвидени да бъдат събрани за покриване на преферецниалните тарифи. Идеята е добавките при износ да се намалят с 50% и така от една страна да се отпуши експортът, а от друга страна все пак да бъдат събрани някакви средства за преферецниалните тарифи. Според председателя на ДКЕВР Евгения Харитонова обаче това може да стане само ако бъдат направени законодателни промени. В противен случай цената за пренос може да бъде намалена с намаляването на тарифите за самия пренос и достъп, което ще се отрази зле на приходите на ЕСО и Националната електрическа компания.

Освен това екипът на Василев предлага и ЕСО да направи всичко възможно за падане на ограниченията за износ към Турция. Там проблемът е, че турската система все още не е официално сертифицирана за връзка с европейската енергийна система.

Друго предложение е ДКЕВР да приеме до 15 април правилата за търговия, с което да се прекрати започната процедура от Европейската комисия срещу България за нарушение на европейското законодателство за либерализация на пазара. От своя страна Харитонова посочи, че тя лично е обещала на министъра до тази дата наредбите да са готови, което обаче по думите й било "юнашко обещание".

Министър Василев обаче наблегна на факта, че тези правила ще въведат истински балансират пазар, на който ще трябва да участват и ВЕИ производителите. "Това е честен прозрачен и законен начин да се построи енергийната система и едан първа стъпка към либерализацията на пазара", допълни той.

Най-спорното предложение

е съветът към ДКЕВР да изготви нов механизъм, определящ квотата на централите за регулирания пазар. Идеята е за него да се насочи повече от евтината енергия на АЕЦ "Козлодуй" или ТЕЦ "Марица Изток 2". Това на пръв поглед изглежда добре, тъй като ще понижи сметките за бита. В същото време обаче ще направи енергията за индустриалните предприятия по-скъпа. Освен това Европейската комисия вече е завеждала процедура срещу България за подобно изкривяване - пазарната логика не позволява едни потребители да са привилегировани спрямо други. Това само би засилило и сега съществуващите изкривявания на пазара.

Друг вариант е да бъдат извадени всички централи, които всъщност не са необходими на системата - например предвидените са спиране през миналата година ТЕЦ "Брикел" и ТЕЦ "Марица 3". Но това е действие, което едва ли ще е по-силите на служебното правителство.

Евгения Харитонова коментира, че това кои централи ще останат в микса зависи от заявките на ЕРП-тата за количествата електроенергия, които ще са нужни за регулирания пазар. Реално от началото на юли тази енергия ще е много по-малко, тъй като малките и средни фирми, които ползват електроенергия средно напрежение, ще излязат от квотата за регулирания пазар. Това означава, че и електроенергията, която ще влиза в микса, ще е по-малко. От него обаче няма как да излезе зелената енергия, която задължително се изкупува от ЕРП и НЕК.

42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 8
    • + 71

    Бая енергийни милионери и "експерти" ще засегне в джоба, в следващите дни очаквам масови дописки в клозетни медии срещу него свестен изглежда Василев да го направи и това което си е начертал като мерки .

    Нередност?
  • 2
    stdmv avatar :-|
    stdmv
    • - 93
    • + 23

    Има грешка в заглавието. Правилното е:
    "СМЕШНИТЕ енергийни мерки на Асен Василев"

    Нередност?
  • 3
    npaine avatar :-?
    NPaine
    • - 37
    • + 39

    Не ме интересуват тия мерки...поне не живо.

    Интересува ме кога фирмите от енергетиката ще изтеглят милиардите си от банката на Цветан Василев.

    Откъде накъде една единствена банка е окупирала всичките държавни пари?

    Нередност?
  • 4
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • - 6
    • + 50

    независимо от преложените мерки, винаги ще има много недоволни...

    това е част от народопсихологията на българина...

    Нередност?
  • 5
    pa_pa avatar :-|
    pa_pa
    • - 16
    • + 31

    Оставам с впечатлението, че хаосът е голям. Това, което министърът е изброил не са мерки, а констатации. Малко ме съмнява, че министърът е толкова в час с енергийната система в България и той сам да е констатирал тези проблеми толкова бързо, т.е. админитрацията на МИЕТ и на ДКЕВР прекрасно знаят какви са проблемите и какви са алтернативите. Но както казах, аз мерки много не видях - само констатации.

    Нередност?
  • 6
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 1
    • + 37

    Няма да е зле да обърне малко внимание и на икономиката, защото не знам какво ще правим с тази безработица.

    Нередност?
  • 7
    plamen.iv.ivanov avatar :-|
    Plamen_
    • - 2
    • + 42

    До коментар [#3] от "NPaine":

    Това е последното нещо, което може да заинтересува трезво мислещ човек при прочитането точно на ТАЗИ статия...

    Нередност?
  • 8
    bib_10 avatar :-|
    bib_10
    • - 20
    • + 10

    До коментар [#3] от "NPaine":

    това означава , че ще последва колъпс на КТБ и може да я доведе до положение на фалит.А това не е добре за банковата ни система.

    Нередност?
  • 9
    petar_333 avatar :-|
    petar_333
    • - 3
    • + 47

    Там където е пипал Р.Овч. здраво място няма.

    Нередност?
  • 10
    opti__path_ avatar :-|
    opti__path_
    • - 37
    • + 10

    Познавам Калин Христов от работата ми в БНБ - Рисърч. Притежаващ чар на ромче, той напълно го оправдава като малоумно приправяше графики за Европейската Комисия, за да прекрие създадения от него и БНБ балон, които причини загуби на фондовата борса от 20 млрд, 10 млрд лоши кредити и десетки млрд на жилищния пазар, от което печели картелът на банките и негови приятели спекуланти.

    Нередност?
Нов коментар