ДКЕВР: Вероятността токът да поскъпне е голяма

До края на юни регулаторът трябва да направи своите разчети

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Надеждите цената на електроенергията да намалее още от началото на юли (от началото на март имаше намаление средно със 7%) вероятно няма да се сбъднат. За това намекна председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Евгения Харитонова. Пред "Нова телевизия" тя заяви: "Вероятността да има поскъпване е много голяма", като отказа да коментира в рамките на колко процента ще бъде промяната. По думите й на този етап това няма как да се каже, тъй като ДКЕВР първо трябва да направи разчетите си. Харитонова обаче коментира факторите, които биха довели до новото увеличение.

Обективни причини?

На първо място тя посочи искането на миньорите за увеличение цената на въглищата. Това искане беше поставено през миналата седмица, когато работниците и синдикатите от "Мини Марица-изток" заплашиха с гражданско неподчинение и стачки, ако не им бъде осигурена пълна заетост. В момента около 1500 миньори са в принудителен отпуск, тъй като поради слабия износ и свитото потребление тецовете, за които са предназначени въглищата от мините, работят с намалени мощности. Искането за повишение на цената на въглищата обаче ще рефлектира и върху цената на останалите въглища, произвеждани в България (главно от мините на Христо Ковачки). Това ще доведе до поскъпване на електроенергията в тецовете, в които въглищата формират около 75-80% от цената, посочи Харитонова. Реално определянето на цените на тази суровина обаче не е в правомощията на ДКЕВР, а се определя от министъра на икономиката, енергетиката и туризма.

За последно стойността на въглищата беше променена през 2010 г., когато цената за тон беше намалена от 75 лв. до 71.5 лв. Това обаче не попречи на "Мини Марица-изток" да има печалба от 3 млн. лв. за 2012 г., което е един от добрите резултати спрямо останалите дружества, част от Българския енергиен холдинг (БЕХ).

Кой иска по-високи цени

Всички енергийни дружества, които участват във формирането на цената за битовите потребители, вече са подали заявленията си за нови цени от 1 юли (когато започва едногодишният ценови период) в енергийния регулатор, заяви Харитонова. По думите  всички те искат увеличение, като добави, че това не означава, че това ще бъде одобрено. Заявката на енергийните дружества за по-високи цени обаче не е нещо изненадващо и дори би било прецедент, ако не беше така. Причината е, че всяка година регулаторът орязва част от представените от тях разходи, на базата на които се определя цената за следващата една година, което кара дружествата да искат тяхното компенсиране през следващия ценови период. В това отношение Харитонова не изневери на стила на ДКЕВР, като заяви, че комисията "по принцип не признава всички разходи". Единственото по-различно в случая е, че конкретните искания на електроразпределителните дружества за повишение на цената са ясни много по-рано, тъй като те са задължени да ги публикуват поне в един национален ежедневник месец по-рано. Тази година обаче заявленията на трите ЕРП не съдържаха тези данни, като мотивът за това беше, че ДКЕВР все още не е определила параметрите, които трябва да бъдат заложени. Това трябва да стане чрез наредбата за регулиране на цените на електроенергията, която беше публикувана едва миналия петък в Държавен вестник. От своя страна Харитонова също не пожела да коментира в какви граници са исканията на компаниите, но посочи, че те са най-малко чувствителни при трите ЕРП. От ЕВН обясниха за "Капитал Daily", че те всъщност не са внесли искане с конкретна цена в ДКЕВР, а са представили само разходите, които дружеството е направило. От компaнията вече изтъкнаха, че имат загуби от около 200 млн. лв. от това, че няма кой да покрие изплащаната от тях преференциална цена на зеления ток. При останалите две разпределителни дружества - ЧЕЗ и "Енерго-про", загубите по същата причина са около 10 - 15 млн. лв.  

Прехвърляне на топката

Въпреки желанието на служебното правителство за спешни мерки в енергетиката се оказа, че такива явно няма да бъдат предприети до 1 юли, така че пазарът на електроенергия да се отпуши. Става въпрос за намаляване на  цената за пренос, в която се включват и добавките за зелена енергия, високоефективното производство на топлофиакциите и невъзстановяемите разходи, които НЕК получава за американските ТЕЦ, и която от средата на миналата година се повиши със 75%, като в момента е 17.50 евро. Тази мярка беше заложена в спешните мерки на министър Асен Василев, които бяха обявени преди седмици. Тогава той възложи тази задача на ДКЕВР, но впоследствие регулаторът върна топката с мотива, че подобна стъпка би довела до нарушение на закона. Днес Харитонова също обясни, че до следващото Народно събрание ДКЕВР не може да намали зелената добавка и че ако регулаторът го направи, това ще бъде закононарушение.

Това реално обаче не е точно така, тъй като Харитонова визира конкретно текста, който задължава цената за пренос заедно с добавката за зелена енергия да се плаща и за енергията за износ. Освен това по закон разходите за добавки трябва да бъдат разпределяни справедливо върху цялото общество. Това обаче не означава, че регулаторът не може да промени цените или тежестта на добавките, като например  изключи от тях неефективното производство на топлофикациите, което дори според изискванията на ЕК не би трябвало да бъде стимулирано с преференциални цени.

Харитонова предложи друго решение, според което със заповед на министъра цената за пренос може да бъде намалена с около 6 лв. Това обаче означавало, че НЕК ще натрупа загуби, които вероятно ще рефлектират върху допълнително поскъпване на цената на тока от 1 юли.

Допълнителна тежест върху цената на електроенергията може да изиграят и новоприсъединените след юли миналата година ВЕИ централи, които може да се окажат повече от очакваното. Причината е, че много от парковете са започнали да печелят дела срещу ДНСК заради това, че по нареждане на министър Делян Добрев дирекцията отказваше да ги въвежда в експлоатация.

 

Плаваща цена

Различните варианти за промяна на цената на електроенергията по всяко време на годината са разписани доста подробно в наредбата за регулиране на електроенергията, която ДКЕВР публикува в Държавен вестник миналия петък. Така реално се гарантира възможността, дадена със спешните поправки в закона за енергетиката, които бяха приети буквално в последните дни на 41–то Народно събрание, но не даваха ясен отговор при какви обстоятелства ДКЕВР може да променя цената. Според Наредбата това може да става, като се намалява енергията за регулирания пазар и се изменя размерът на технологичните разходи, както беше направено от 5 март тази година. ДКЕВР ще има право  да променя размера и на други ценообразуващи елементи, което означава, че реално ще може да пипа цените по цялата верига. В наредбата също така е записано, че енергийните дружества ще бъдат компенсирани за допълнителните разходи, които им се е наложило да направят за покриване на добавките за зелена, кафява енергия и невъзстановяеми разходи през следващия ценови период. Това на практика означава, че загубите от 200 млн. лв. на ЕВН заради изкупуването на зелена енергия, за които дружеството претендира, трябва да бъдат компенсирани чрез цената на тока от 1 юли.

Цената на водата

От енергийния регулатор обявиха, че имат намерение да намалят цената на водата в София с над 4%, при положение че преди седмица "Софийска вода" поиска увеличение от 14%. Аргументът на ДКЕВР е, че дружеството не се справя с намаляването на загубите по мрежата. В тази връзка от регулатора ще започнат проверки на "Софийска вода" още през тази седмица. Оттам обаче не можаха да посочат дали ще има промяна на цените и в други ВиК дружества в страната.

 

46 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    leo_k avatar :-|
    Лео
    • - 1
    • + 69

    Значи заради тарикатлъка на няколко души сега няколко хиляди миньори искат да излязат на стачка, а за да не стане това, няколко милиона души ще плащаме по-скъп ток??? И така - всяка година.

    Нередност?
  • 2
    lordvee avatar :-(
    Др. Портокалов
    • - 5
    • + 39

    какво може да направи едина необмислена законова рамка за ВЕИ....

    Нередност?
  • 3
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 70

    Тоест говорим за спирала на смъртта скъп ток -> свива се потреблението -> още по-големи загуби за всички по-веригата -> искания за още по-скъп ток -> потреблението се свива допълнително -> спиралата се завърта наново.... Крайната точка е: всички готвят и си топлят вода на газови котлони, слагат си светодиодни крушки по 10 лева бройката и консумация 3 вата (което при очакваните цени напълно ще си заслужава), пране само наръка и т.н. В края на месеца сметката е от плазмения телевизор и компютъра, но понеже цената е 50 стотинки/квч, пак има за плащане 100-тина лева.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 61

    [quote#2:"Др. Портокалов"]какво може да направи едина необмислена законова рамка за ВЕИ.... [/quote]

    И невслушване в многобройните предупреждения, включително моите.

    А от сутринта от конференцията на БСП стана ясно, че строежът на Белене е крайъгълен камък на управленската им програма. За това какво да кажем? Който иска, да ходи на гъби в изборния ден...

    Нередност?
  • 5
    newstream avatar :-|
    newstream
    • - 1
    • + 41

    Тия така и не разбраха какво иска народа.
    Необходимо е цялостно реструктуриране на енергетиката.
    Захващайте се!

    Нередност?
  • 6
    ksto avatar :-@
    ksto
    • - 3
    • + 51

    ........"Допълнителна тежест върху цената на електроенергията може да изиграят и ново присъединените след юли миналата година ВЕИ централи, които може да се окажат повече от очакваното."......

    Или сте тъпи, или се правите на такива. И по предните и сегашните.....

    Не може с уважение и с възпитание да се говори/пише за вас.

    Аз ли да ви казвам да си погледнете писаните и приеманите от вас стратегии, национален план, планове за развитие.... и т.н.
    Аз ли да ви казвам да си прочетете Наредба 6, да видите задълженията си и кой за какво отговаря в ЗЕ.

    Аз ли да ви карам да прочетете всички преходни и заключителни разпоредби на ЗЕ, на ЗЕВИ, на ЗЗД, да погледнете и права и задължения и възможности в АПК?

    Аз ли да ви питам, защо не ползвате труда на колеги от АУЕР, защо не искате и нямате регулярни и извънредни справки за предварителни договори, окончателни договори, издадени лицензи, влезли в експлоатация и т.н. нови мощности?

    Аз ли да ви питам, на колко дружества, използвайки удобно незнайните от вас разпоредби сте отказали и становища в миналото и предварителни договори точно чрез използване на "мотивирания отказ"

    Аз ли да искам от прокуратурата да провери цялата ви входяща и изходяща документация за всеки поискан и непоискан процес за становище и присъединяване?

    Аз ли да ви кажа, как лесно (ако се намерят един двама честни българи) може да ви лъсне задника на всички - и предишни и сегашни в клоаката българска енергетика?

    Аз ли да питам, как най-старата и рухнала технологично ТЕЦ Марица Изток 1 - сега Брикел, се превърна в КОГЕНЕРАЦИОННА? ЗАЩИТЕНА И ПРЕФЕРЕНЦИРАНА ОТ ЗАКОНА?

    ВЕИ ли са причината да плащаме всички над 300 лв за мегаватчас "когенерационна" ел. енергия от топлофикациите - ел енергия "произведена по високоефективен начин" за което видите ли ЕС особено много държал?

    Аз ли да питам какви са тези заводски централи, при положение, че в България заводи отдавна няма?

    Аз ли да обърна внимание на всички, че такава енергия - от топлофикации и "заводски централи" ЗАДЪЛЖИТЕЛНО СЕ ИЗКУПУВА!!!! и средната цена е някъде между 200 и 250 лв.мвтч? И че количеството е за годината над 3 500 000 МВТЧ!!!!!

    ЛОШИТЕ, МРЪСНИ , ГАДНИ ВЕИ ЗА ГОДИНА ЩЕ ПРОИЗВЕДАТ -
    - ФОТОВОЛТАИЦИ - МАКСИМУМ 700 000 МВТЧ
    - ВЕТРОГЕНЕРАТОРИ - МАКСИМУМ 1 000 000 МВТЧ.

    Аз ли да пресмятам и публикувам, че средната изкупна цена от това количество е много под 250 лв/Мвтч (поради различните мощности и години на влизане в експлоатация)

    Аз ли да почна заедно с вас да роня крокодилски сълзи за мини и миньори? И да ви повярвам че ви пука за тях и семействата им? И да ги нахъсвам безогледно и без срама срещу ВЕИ, които им взимат хляба от устата?

    Аз ли да ви напомням, че предния (АЧО) винаги беше изненадан от нещо си, и ако и вие почвате да се оправдавате с изненади....... ви чакат общи .....

    Тъпи, гадни наглеци!!! ТЕЖКО НИ!!!!!

    Нередност?
  • 7
    g0nzi avatar :-@
    Моди трий нищо да не остане!
    • - 3
    • + 39

    За последно стойността на въглищата беше променена през 2010 г., когато цената за тон беше намалена от 75 лв. до 71.5 лв.

    Лелче на мен нещо ми се губи 2010 да е имало намляване на цената на тока заради поевтиняването на въглищата, сега от къде на къде ще вдигате цените а? И пак от рано започнаха подготовките едно и също всеки път - първо има вероятност, после става голяма вероятността, след това се искат 15%, но ги намаляме на 9! Едно и също, айде измислете нещо ново!

    П.С. Какво стана със разсекретяването на договорите с ЕРП-тата, Мариците и Белене?!?!?!?!?

    Нередност?
  • 8
    g0nzi avatar :-|
    Моди трий нищо да не остане!
    • - 3
    • + 35

    До коментар [#3] от "cinik":

    +++++ Точно това става! Преди време спорих тук с една чугунена тиква, че след изолациите и енергийната ефективност която направих не плащам и една стотинка по-малко! Да, потреблението ми спадна, но едни такси компенсираха разликата!
    Обаче най-големия Ъпсурт е че цената на тока трябва да се индексира според инфлацията, а тока е най-големия генератор на инфлация... то все едни кръгове, обръчи и все на едно и също място въртим!

    Нередност?
  • 9
    chushka avatar :-|
    chushka
    • - 4
    • + 15

    И да не забравите, Бойко като се върне и Ви каже - АЗ НАЛИ ВИ КАЗАХ че няма как- ала-бала ... Станишев ... ала-бала ... Костов .... ала-бала да викате/ме всички в един глас УУУУУУУУУУРРРРРРРРАААААААААААААА

    Нередност?
  • 10
    mastikata avatar :-|
    mastikata
    • - 5
    • + 32

    Чугунените комунистически глави обаче ще строят Белене ... чака ни национална катастрофа по лоша от тази през '91-а и '97-ма - запишете си го някъде. Идята явно е парите от пладнешкия грабеж да заминават при съветските другари вместо във ВЕИ или при 'социалния' феотдал Ковачки и неговите симпатични орди миньори.

    Нередност?
Нов коментар