🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво разбрахме от подслушания разговор

Няколко бързи (и страшни) извода, които си направихме от казаното между Борисов, Найденов и Кокинов

Борисов и Найденов с Калина Илиева, по времето, когато тя още беше част от екипа. Сега, Найденов твърди, че Илиева е близка с вицепрезидента Маргарита Попова и участва в атаката срещу него
Борисов и Найденов с Калина Илиева, по времето, когато тя още беше част от екипа. Сега, Найденов твърди, че Илиева е близка с вицепрезидента Маргарита Попова и участва в атаката срещу него
Борисов и Найденов с Калина Илиева, по времето, когато тя още беше част от екипа. Сега, Найденов твърди, че Илиева е близка с вицепрезидента Маргарита Попова и участва в атаката срещу него    ©  Красимир Юскеселиев
Борисов и Найденов с Калина Илиева, по времето, когато тя още беше част от екипа. Сега, Найденов твърди, че Илиева е близка с вицепрезидента Маргарита Попова и участва в атаката срещу него    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дата: 14 или 15 април 2013 г., около 8 часа сутринта

Място: Къщата на Бойко Борисов в Банкя

Участници:

Бойко Борисов - бивш министър-председател, лидер на ГЕРБ

Мирослав Найденов - бивш министър на земеделието, обвиняем за корупция

Николай Кокинов -градски прокурор на София

Охрана - вероятно от НСО, неизвестен брой - води гостите на Борисов, подава пури на началника си

Възрастна жена, която маже филии с маргарин, приготвя закуска

Споменати лица:

Сотир Цацаров - главен прокурор

Божидар Джамбазов - зам.градски прокурор на София, ръководител на спецзвеното за измами с европейски фондове, където се намира делото срещу Найденов

Александър Арабаджиев - бивш конституционен съдия, депутат от БСП, сега съдия в Съда на ЕС в Люксембург

Малена Филипова - бивш ръководител на Инспектората към ВКП

Никола Филчев - бивш главен прокурор

Бойко Найденов - директор на Националната следствена служба

Роман Василев - зам.-градски прокурор на София

Калина Накова - прокурор от специализирано звено за противодействие на измамите с европейски фондове към СГП. Тя наблюдава проверката срещу PR-те на Мирослав Найденов

Ангелина Митова - прокурор във ВКП, ръководител на звеното за измами с европейски фондове

Снежана Копчева - прокурор в СГП

Маргарита Попова - вицепрезидент, бивш прокурор от ВКП и правосъден министър Калина Илиева - бивш изпълнител директор на Държавен фонд "Земеделие"

Светослав Симеонов, наричан Лудия - бивш изп. директор на ДФЗ, основен свидетел срещу Мирослав Найденов

Диана Дамянова - собстеник на PR агенцията "D&D" Ана Русчева - PR на медийния могул Красимир Гергов

Боян - Боян Томов, оперативен директор на в. "Стандарт", сега съветник на кабинета на танспортния министър Кристиян Кръстев

Светлана Джамджиева - главен редактор на в."Труд"

Сашо - най-вероятно Александър Сталийски, бизнесмен, приближен до бившия премиер Бойко Борисов Кристина Спасова - бивш PR на Мирослав Найденов, по настоящем живее с него и ръководи европроект за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter.

Борис Митов - журналист от "Mediapool"

Зоя Велинова - журналист от БНТ

Изводи

В кабинета на ГЕРБ явно подслушването и записите са били широко разпространена практика.

Записът е правен от един от тримата участници в срещата. Този, чиито глас се чува през цялото време е Мирослав Найденов. В моментите, когато няма допълнителен шум се чува и сърцебиене. Фактът, че един бивш министър отива на подобен разговор подготвен да го записва и очевидно да го запази с цел използването му по-късно, говори много за атмосферата и начина на работа във висшите редици на ГЕРБ.

Самият Найденов обвини ден по-рано Цветан Цветанов, че е подслушвал всички министри в кабинета. Явно министрите, или някои от тях, са искали да се застраховат на свой ред с компромати.

Всеки е на някого човек и всичко се случва по поръчка на задкулисни сили

"Защо ми скача президента бе? Бил съм твой човек", казва Кокинов на Бойко Борисов. На което Борисов отговаря, че "ако е казал, че си мой човек, то тва е хубаво."

Тъй като Кокинов не успява да разбере защо президентът е попитал главния прокурор Сотир Цацаров "докога ще ги търпиш тия" (него и Роман Василев), той търси причините не в серията скандали, свързани с техните имена, а в някакви други схеми, за които мисли, че не е наясно. "Червените ме репресират", казва Кокинов. Малко по-рано, той отчаяно казва "не мога да разбера какво се случва, кой от кои е".

Същото е усещането и при Найденов, когато разсъждава кой може да стои зад атаката срещу него - от Цветан Цветанов до Маргарита Попова. "Но, за да ги натиска някой, просто някой трябва да ги кара. Те иначе..."

Ако не са "човек на някой", то хората се определят от сексуалната си ориентация.

В света на ГЕРБ, или си наш, или си обратен. След като пита "Този Джамбазов на кой е човек" и заявява че е на БСП, Борисов казва "той си е откровен педераст". Журналистът от "Медиапул" Боби Митов, който се изправи срещу прокуратурата, пък е квалифициран от Кокинов като "гей и наркоман", без каквато и да е връзка с контекста - просто явно като важан характеристика, която да го отличи от "нашите".  

Николай Кокинов и други хора от властта са повече от близки с Бойко Борисов

От отношението на градския прокурор Николай Кокинов към Бойко Борисов разбираме, че двамата са повече от близки. Кокинов обсъжда с него идеите си за кариерно израстване в прокуратурата, а Бойко Борисов се съветва с него за разследването срещу Мирослав Найденов. Кокинов отива по-далеч, като дори споделя, че е научил за ново развитие по друго разследване срещу Найденов.

Поведението на Кокинов е най-малкото нарушение на Етичния кодекс, който забранява на магистрати да дават "правни консултации" или да коментират чужди казуси.

По средата на разговора се чува как някой от обкръжението на Бойко му докладва, че при него е дошъл "другия гост на разузнаването". Най-вероятно става дума за Драгомир Димитров, който беше назначен на поста преди една година. Тези посещения при един вече бивш премиер са силно смущаващи.

Борисов е близък с Никола Филчев.

Това е малък, но значим факт. По повод Джамбазов научаваме, че Филчев е разказал на Борисов всичко за неговата кариера. "Знаеш, че той е като CD, натискаш му копче и започва", коментира Борисов за бившия главен прокурор. Предвид дълготрайните рани, които Филчев остави в системата на прокуратурата и бруталният му начин на мислене и действие, изборът на Борисов да се информира от него е показателен.

Това обстоятелство е меко казано смущаващо най-малко поради факта, че след операцията "Октопод" срещу Алексей Петров, се очакваше да бъдат повдигнати обвинения именно срещу Филчев като негов покровител. Дори бившият вътрешен министър Цветан Цветанов каза, че Филчев е замесен в убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Това явно не пречи на Борисов.

Бойко Борисов е "избрал" главния прокурор Сотир Цацаров

"Ти си го избра, не ми се подсмихвай" с тази реплика Николай Кокинов се обръща към Бойко Борисов, визирайки главния прокурор Сотир Цацаров. От разговора става ясно още, че Цацаров е бил "тук" (разбира къщата на Бойко Борисов в Банкя).

Проблемите с европейските пари са по-големи, отколкото с държавни пари.

По повод обвинението срещу Найденов, базирано на показанията на бившия директор на Държавен фонд "Земеделие" Светослав Симеонов, че министърът му е обещавал подкупи и го е склонил към лъжесвидетелстване, Борисов казва "Лудия не ти е проблем", явно визирайки Симеонов.

Но по повод опитите на прокуратурата да се добере до сведения за злоупотреби с европарите за селските райони, които има подозрения че Найденов е раздавал на приближени, включително на жената с която живее (Кристина Спасова), Борисов смята че "ти е проблем, щото са европейски пари".

Очевидно държавните пари и европейските пари са две отделни губернии, които се управляват различно. С първите можеш да злоупотребяваш безнаказано, с вторите - не.

Парите, раздавани по европейски проекти на медиите, не са за популяризиране на кампании, а за да не те "правят на маймуна"

Парите за "подпомагане" на медии, които ГЕРБ раздава, също са европейски. Служители в министерството на Найденов (едната от които явно живее с него) са ги договаряли през брокери - споменати са Ани Русчева, която работи за Красимир Гергов, Диана Дамянова чиято PR фирма обслужва различни министерства от 2 правителства насам, Боян Томов, един от директорите в "Стандарт". Между получателите, поне тези които са назовани в записа са "Стандарт", "Труд", 24 часа. "Ние тогава давахме техническа помощ на всичките, които ме правят на маймуна", казва Найденов недоволно.

Очевидно е, че критериите за раздаване не са особено прозрачни. "Това разбиране минава през техническо задание на съответната обществена поръчка. И това задание са го правили Криси, Миро, моят ПР и Боян, педераса на Сашо", казва Найденов, визирайки любовницата си, PR-а си Мирослав Иванов и Боян Томов.

Бившият министърът на земеделието очевидно си дава сметка, че това е злоупотреба с публични средства. Бившият премиер - също.

Шефа всичко аранжира

Главен прокурор, апелативен прокурор, калинки-малинки, президентът, вицепрезидентът -  "Шефа" Бойко Борисов кадрува трансинституционално и независимо от разделението на властите. Стават и грешки - както с главния прокурор Цацаров, който е заподозрян в недопустима еманципация. Това засега не пречи на бившия премиер да получава предварително доклади на прокуратурата и лични сводки за хода на делата.

Стил, лексика, звуци

Събрали са се "на диванчето" в Банкя, където очевидно чакат Борисов да се събуди и да слезе при тях. Бръмчи телевизор - стандартна мярка за заглушаване на евентуални записи. Някакви хора (очевидно охраната от НСО, която Борисов ползва) принасят вода и пури.

И Борисов, и Найденов, и Кокинов си говорят така, както когато не са по телевизията. "Ебаси ташака", "пидали", "манафи", "не ги дават девствени", "Бареков е капут".

Във фейсбук страницата на онлайн справочника за правопис  kaksepishe.com по този повод пусна обяснение: "Дума на деня: манаф(ин) ’турчин (от Мала Азия)’ (диал.); ’(активен) гей’ (простонар., грубо). Вероятно от тур. manav ’продавач на плодове и зеленчуци’ с диалектни значения ’анадолец’, ’преселник’ и др. и от гагаузката дума манаф ’женоненавистник’, ’гей’." По скромната ми преценка, тази дума отразява поне една четвърт от българската народопсихология. А когато някой я използва, тя казва почти всичко за него, допълва авторът на бележката.

И накрая, неща, които бихме искали да научим:

- Какво е принудило Найденов да играе ва банк, рискувайки с този запис.

- Съзнателно ли го е направил или някой го е "окабелил" (засега изглежда като първото).

- Ако записът е иницииран от прокуратурата, как изтече до медиите?

- Еманципиран ли е наистина главният прокурор?

Приемаме мненията ви и допълненията за нещата, които вие сте научили от записа и скандалите, както и нещата, които бихте искали да научите.

256 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 4
    • + 111

    Николай Кокинов подаде оставка, записите не са СРС

    Сн.: БГНЕС
    17:13 | 26 април 2013
    Градският прокурор на София Николай Кокинов подаде оставка заради разпространените записи между него, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Върховната касационна прокуратура и Етичната комисия на ВСС започват проверки заради записите.
    Оставката е подадена чрез главния прокурор до Висшия съдебен съвет, съобщиха от прокуратурата.
    Висшият съдебен съвет (ВСС) настоява за пълна и бърза проверка на автентичността и съдържанието на записите, посочиха от съвета в декларация.

    "Независимо дали записът е истински или манипулиран, той нанася тежки и непоправими вреди върху авторитета на съдебната система и на държавата. ВСС категорично и навременно ще изпълни правомощията си, предвидени в Конституцията и Закона за съдебната власт, за да запази независимостта и почтеността на съдебната система", пише в декларацията...."

    Нередност?
  • 2
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 36
    • + 251

    За мен най-голямата новина е, че Найденов е още по-голям мръсник отколкото съм предполагал. Всичко останало съм го очаквал.

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 6
    • + 289

    "Кристина Спасова - бивш PR на Мирослав Найденов, по настоящем живее с него и ръководи европроект за популяризиране на Програмата за развитие на селските райони във Facebook и Twitter."

    Ако това е истина... Миро и Кристинка требва да отиват за дълго в панделата.. Без никакви други обяснения..

    Нередност?
  • 4
    bongo19 avatar :-P
    bongo19
    • - 29
    • + 342

    Аз разбрах 4е ББ иска да е гей.

    Нередност?
  • 5
    bongo19 avatar :-P
    bongo19
    • - 10
    • + 172

    Ама много е грозен за тази работа.

    Нередност?
  • 6
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 2
    • + 113

    И това на фона на все повече прехвърляне на власт към Брюксел. Трудно ще е измъкването,ако въобще е възможно.

    Нередност?
  • 7
    borabora54 avatar :-(
    borabora54
    • - 9
    • + 396

    Няма какво да се коментира... Това е дъното, тинята на блатото на т. нар. българска "политическа класа" и тия тримцата са представителната им извадка... Пиари, брокери, нагласени обществени поръчки, раздаване мангизи на калпак, кадруване, назначения на "наши хора" , каруцарски език... и още...и още... Още ли се чудите защо нищо не върви в БГ-то? А иначе вървят разни дискусии за туристическото лого, че картата на България била без единият си край... Че кой ги гледа тия неща... Ами само ги чуйте тия простаци и си представете другите простаци на които раздават парите - вестничета, телевизии, разни некадърници...

    Нередност?
  • 8
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 14
    • + 121

    [quote#2:"Nikolay UK"]За мен най-голямата новина е, че Найденов е още по-голям мръсник отколкото съм предполагал.[/quote]
    Мръсник ?!! Не той е просто жалко, дребно ...ла.но!

    Нередност?
  • 9
    atropin avatar :-(
    atropin
    • - 9
    • + 167

    Вие луди ли сте, бе? Ей сега се вдигна кръвното Му.

    Нередност?
  • 10
    bongo19 avatar :-P
    bongo19
    • - 7
    • + 169

    Това трябва да е нова серия на Тримата глупаци.

    Нередност?
Нов коментар