🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гюнтер Йотингер: "Газпром" ще трябва да спазва правилата

Комисарят по енергетика пред "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Каква е причината според вас ТАП да бъде предпочетен пред "Набуко-запад"? Доскоро изглеждаше, че именно "Набуко" е предпочитаният вариант за Брюксел.

- Изборът между два проекта беше търговско решение. И двата тръбопровода транспортират газ към ЕС и тъй като европейският вътрешен пазар е все по-интегриран, има достатъчно инфраструктура и регулаторна уредба за преноса на този газ до всички страни членки. Ролята на комисията не е да взима страни между различните проекти за газопроводи, а по-скоро да гарантира, че до Европа ще достигат нови източници на газ. Това е нещо, което сега постигнахме.

Сред експертите има широко разпространено мнение, че ТАП е предпочетен заради политически мотиви. Първо, Азербайджан е бил притиснат да избере маршрут за доставка на каспийския газ до Европа, който не засяга традиционни руски пазари, и, второ, че заради евентуалното положително въздействие на ТАП върху икономическото възстановяване на Гърция при самото изграждане на газопровода, така и заради приватизацията на гръцките газови фирми като DEFSA от азерската фирма SOCAR. С това се обяснявала и негласната подкрепа на Брюксел за проекта. Какъв е вашият коментар?

- Според нашето разбиране компаниите в "Шах Дениз 2" са направили избора си, изцяло базирани на техния търговски интерес. Нямало е никаква "негласна" подкрепа от Брюксел за който и да било от двата проекта. За ЕС е важно, че за първи път в нашата история Европа ще има директна физическа връзка до газа на Каспийския регион.

След отказа от "Набуко" каспийският газ заобикаля България, което със сигурност ще даде нови аргументи за проекта "Южен поток" на "Газпром". Руски делегации вече идват всяка седмица в София. Преди няколко дни например те заявиха, че строежът на газопровода ще започне дори и без изключение от европейското право и с настоящия бизнес модел - т.е. 80% от тръбата ще бъде резервирана за "Газпром", което явно противоречи на мнението на Брюксел.

- Русия е и ще бъде важен партньор и газов доставчик на ЕС. Но както всички компании, които оперират на европейския пазар, така и "Газпром" ще трябва да спазва правилата на вътрешния енергиен пазар. Няма съмнение, че това също важи и за дейността на тази фирма и в България.

Но важното е да се подчертае друго нещо. България може да получи газ и от ТАП, което ще й даде достъп до азерския газ - междусистемната връзка България - Гърция вече се изгражда, друга се подготвя (възможността за обръщане на потока на магистралния газопровод към Гърция, бел. ред.), което ще позволи на природния газ от Каспийския регион да достигне до България през ТАП.

Виждате ли някакво бъдеще за "Набуко"?

- Това е въпрос, на който аз не мога да отговоря. Но  виждам висока стойност в изграждането на повече и по-добри междусистемни връзки между Турция и Австрия. Вашият регион освен това има много поле за развитие - от бъдещия добив на газ от Черно море, през достъпа до втечнен газ от Турция, който може да се складира в Чирен и да подобрява адекватността на вашата система, така и създаването на нови възможности за търговия и индустрия. Това, което ни е нужно, са предприемачите в България да излязат с предложения и идеи, а ние в ЕК сме се ангажирали да работим с българското правителство върху първоначалния списък с такива идеи.

 

Профил

Гюнтер Йотингер е човекът, натоварен в Европейската комисия с енергийното портфолио. Той е дългогодишен политик от управляващия сега Християндемократически съюз в Германия, преди да влезе в Европейската комисия, е бил премиер на провинция Баден-Вюртемберг. Йотингер е начело на усилията за либерализиране на енергийните пазари в Европа, част от което са и опитите за налагане на "Газпром" да възприеме по-пазарно поведение. Това вече се случва - например германската RWE тази седмица спечели делото си срещу руския монополист,  с което газовият доставчик бе задължен да развърже цените си от тези на петролните деривати. Йотингер наскоро влезе в новините и заради изявлението си пред Германско-белгийско-люксембургската търговска камара, че е загрижен за "България, Румъния и Италия, които де факто са неуправляеми".
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • - 7
    • + 2

    Г-н Йотингер, Газпром държи кранчето за Европа. Ще трябва взаимно да си координирате правилата , иначе ще ви трябват по-дебели юргани. Тъй както решението на Азербайджан без съмнение е координирано с Газпром и въобще с Русия , от която многостранно зависи страната им.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 1

    Поредното недоразумение брюкселска зелка, която хем е неподготвена в енергийните дела, хем лъже в прав текст.... както обикновено....

    Нередност?
Нов коментар