🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо "Газпром" се отказа от гръцката DEPA

Атина ще поиска намаляване на приватизационната цел за тази година след провала на сделката за газовата компания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гърция ще поиска от международните си кредитори да бъдат намалени приватизационните цели, които държавата трябваше да изпълни за тази година, съобщи Reuters, позовавайки се на високопоставен представител в правителството. Причина за това стана отказът на руската компания "Газпром" в понеделник да подаде оферта за държавната газова компания DEPA.

"Много е трудно да покрием тези 1 млрд. евро, които очаквахме да получим от DEPA, с приходи от друга приватизация", каза източникът на агенцията, пожелал анонимност. "Затова ние ще поискаме от кредиторите да отложат тези приходи за 2014 година".

Съгласно условията по отпускането на спасителния пакет, Атина имаше задължителна цел да повиши най-малко до 1.8 млрд евро приходите от приватизация до края на септември, а до края на годината те трябваше да достигнат поне 2.5 млрд евро.

Защо стигна до провала

Руските компании "Газпром" и "Синтез" в последния момент се отказаха да подадат оферти за покупката на гръцките газови компании DEPA и DESFA (за пренос на газ), а срокът изчете вчера. Според гръцкия в. "Катимерини", който е смятан за близък до дипломатическите среди, това е станало по заповед на руския президент Владимир Путин. 

Говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов заяви, че са се отказали да подават оферта поради опасения за финансовата жизнеспособност на DEPA. Той добави, че компанията вече изпитва затруднения с неплатени сметки. Според информация, изтекла по време на преговорите, Гърция трябваше да плати на купувача просрочени вземания на DEPA в размер на 180 млн. евро, ако компанията не успее да си ги събере до 31 декември 2015 г. Атина обаче явно се е отказала от това условие, виждайки състоянието на държавната газова компания.

Така в понеделник Гръцката агенцията за приватизация, обяви че не е получила никакви оферти за DEPA и има само една оферта за дъщерната компания DESFA, в която влиза газопреносната мрежа на страната. Единственият кандидат за DESFA остана азербайджанската SOCAR, която залага на проекта за газопровод ТАР, който трябва да доставя азербайджански газ до Европа през Гърция, Албания и Италия. Той е конкурент на "Набуко запад", минаващ през България.

"Ние не получихме достатъчно гаранции, че финансовото състояние на DEPA няма да се влоши, докато сделката влезе в сила", заяви Куприянов за BBC.

Днес от Гръцката агенция за приватизация обаче заявиха, че са предоставили необходимите гаранции на руската компания.

"Продажбата на DEPA изненадващо се провали и това е много лошо за нагласите на инвеститорите в момент, когато изглеждаше, че Атина е на път да изпълни целите си", каза за BBC Такис Заманис, брокер във финансовата компания Beta Securities.

Всичко това доведе в понеделник до спад на основния индекс на Атинската фондова борса с 4.69%, а във вторник към обяд губеше още 4.5 на сто.

Нови съкращения

Провалът на Гърция с продажбата на DEPA (цената за която се очакваше да бъде около 900 млн. евро), с което не изпълни заложените цели за приходи от приватизацията, може да означава само едно - нови мерки за икономии.

Още повече, че лошата новина дойде в момент, когато ЕС и Международният валутен фонд пристигат в Гърция, за да оценят напредъка на правителството за намаляването на дефицита. Спекулациите не закъсняха и в. "Катимерини" във вторник съобщи, че ръководителите на делегациите на Европейската комисия, Европейската централна банка и фондът се очаква да настояват Гърция да съкрати 4000 служители от държавния сектор до края на тази година.

Атина обаче е решена да поиска повече време от своите кредитори, за да реши как да слее или закрие десетки държавни предприятия. Сред останалите въпроси от дневния ред на разговорите са събирането на данъци и потенциално намаляване на ставката от 23% ДДС в хранителната индустрия.

Представители на финансовото министерство заявиха, че текущата визита ще продължи до средата на юни и след него трябва да бъде отпуснат новият транш от 3.3 млрд. евро от спасителната помощ.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 3
    • + 8

    Това се казва да се възползваш от монополно положение в Югоизточна Европа (в случая Газпром). Решението е добро. Те ще търсят фалиране на държавната компания, и след това новата компания да почне от нулата.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    tsyrvulan avatar :-P
    tsyrvulan
    • + 7

    Що са се отказали. Сигурно щот гърчолята си плащат сметките съвестно и в точен срок!

    Нередност?
  • 3
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 2
    • + 4

    Има и мнения че Газпром просто оказва финансов натиск върху гръцкото правителство, а и не само на него, особено след ударите нанесени на компанията от ЕС.

    Нередност?
  • 4
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 3
    • + 6

    Газпром се опитват по всякакъв начин да играят срещу ЕС заради забраната производител да притежава и тръбите за доставка! Това ще им изиграе лоша шега - ще загубят един евтин доставчик (900 милиона не са кой знае какво) на газ в страна от ЕС! Недалновидната им политика вече дава резултат - губят пазарен дял в ЕС всяка година заради неотстъпчивост в цените и безумното условие "вземаш или плащаш"! Вече имат сериозна конкуренция не само от Северно Море и Катар (и Алжир и Либия в Италия, Франция и Испания), а и от шистов газ от САЩ! Матушка продължава да играе от пизиция на силата, но не осъзнава, че времената се промениха и вече не е толкова силна! Не е за хвалба да си суровинен придатък на развитите икономики! Страна като Русия с БВП колкото Холандия е просто смешна!

    Нередност?
  • 5
    superbg avatar :-|
    superbg
    • - 3

    До коментар [#4] от "vassilun":

    Хаха
    Газпром е евтин доставчикк на газ колкото ти си джедай :)))

    Нередност?
  • 6
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1
    • + 1

    [quote#5:"superbg"]Газпром е евтин доставчикк на газ колкото ти си джедай :))) [/quote]

    Прочети внимателно какво съм написал! Никъде не казвам, че Газпром е евтин, а точно обратното - прекалено е скъп и за това губи пазарен дял в ЕС всяка година! Евтино би било придобиването от Газпром на DEPA - 900 милиона не са много пари за оператор в страна от ЕС!

    Нередност?
  • 7
    superbg avatar :-|
    superbg
    • + 1

    Защо да бърза?
    Ако изчака още време има шанс да купи всичко за символичната цена от 1 евро.

    Нередност?
Нов коментар