🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпроси без отговори за "Южен поток"

Русия ще финансира изцяло българската отсечка на газопровода, но не е ясно как точно ще се връща българското дялово участие в него

Алексей Милер (вдясно) дойде, видя се с Орешарски и Стойнев и си замина, без да отговори на въпроси. В разговорите с "Газпром" България отново изглежда като по-мълчаливия партньор
Алексей Милер (вдясно) дойде, видя се с Орешарски и Стойнев и си замина, без да отговори на въпроси. В разговорите с "Газпром" България отново изглежда като по-мълчаливия партньор
Алексей Милер (вдясно) дойде, видя се с Орешарски и Стойнев и си замина, без да отговори на въпроси. В разговорите с "Газпром" България отново изглежда като по-мълчаливия партньор    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Алексей Милер (вдясно) дойде, видя се с Орешарски и Стойнев и си замина, без да отговори на въпроси. В разговорите с "Газпром" България отново изглежда като по-мълчаливия партньор    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сроковете за началото на строителството на "Южен поток" ще бъдат спазени, въпреки че проектът за газопровода се реализира с известно закъснение. Това заяви Алексей Милер, председател на управителния съвет на "Газпром", който пристигна в България за работна среща с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Нямаме никакви съмнения, че през декември 2015 г. в България ще пристигне първият газ по тръбата, заяви шефът на "Газпром" след срещата.

На срещата са били обсъдени въпросите, свързани с реализацията на проекта, както и действията, които предстоят да бъдат извършени в скоро време. Изявленията на Милер и Стойнев след продължилата час и половина среща обаче не дадоха яснота пред някои от основните проблеми, които стоят пред реализацията на проекта. В разговора например със сигурност е станало дума за финансирането на общата проектна компания и за европейските регулаторни спънки пред договорените параметри в двустранното споразумение, но за това не беше споменато нищо. Милер окачестви като "конструктивен" диалога, но нито той, нито Стойнев пожелаха да отговорят на каквито и да е журналистически въпроси в тази връзка. 

Ускоряване и финансиране

Премиерът Орешарски е възложил на администрацията да положи допълнителни усилия, за да се ускори работата по проекта, заяви Стойнев. "Тази година трябва да имаме окончателен подробен устройствен план, окончателна оценка за въздействието върху околната среда, окончателен технически проект и да се кандидатства за разрешение за строеж", каза той. Тъй като е имало известно закъснение, ние ще ускорим работата, тъй като за нас е важно да има диверсификация на маршрута за доставки на природен газ", заяви още министърът.

"Южен поток" остава стратегически проект за страната, каза Драгомир Стойнев, като подчерта, че газопроводът ще се финансира на проектен принцип и няма да бъдат харчени парите на българските данъкоплатци. Относно финансиране на дейностите в българския участък няма да има никакви проблеми, заяви от своя страна Алексей Милер. Според него цената на българската част от проекта ще бъде 3.1 млрд. евро.

Шефът на "Газпром" потвърди, че руската страна е готова да финансира в пълен обем строителството, а делът на българската страна щял да бъде възстановен за сметка на таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода. Как обаче ще бъде оформен този заем от "Газпром", който ще трябва да направи Българският енергиен холдинг, предстои да се разбере.

Неотговорени въпроси

Пред "Южен поток" обаче продължава да седят най-съществените проблеми от българска и европейска гледна точка - от една страна, той не помага за диверсификацията на доставките, защото макар и през нова тръба България ще остане изцяло зависима от руския газ, а, от друга, "Газпром" иска да разполага с между 80 и 100% от капацитета на газопровода. Това противоречи на третия либерализационен пакет на ЕС, който задължава всички нови инфраструктурни проекти за пренос на енергия да са отворени за достъп и за други компании.

От руската страна се опитаха да намерят изход от ситуацията, като обявиха, че изграждането е започнало, преди законодателството да е влязло в сила (споразумението между България и Русия е от 2006 г.). От Европейската комисия обаче отговориха, че "Южен поток" не излиза извън обхвата на Третия либерализационен пакет. Единственият коментар по този повод на Драгомир Стойнев беше, че е важно да се установи регулаторният режим на този проект.

Така, ако България иска да спази европейските правила, тя е изправена пред алтернативата или да предоговори двустранното споразумение с "Газпром", или да го прекрати, което обаче ще доведе до плащане на неустойки. Санкции е вероятно да има и ако страната не се съобрази с европейските регулации. Най-вероятно България ще поиска от ЕК да се направи изключение (дерогация) подобно на това, което беше направено за "Набуко". Ако инфраструктурата осигурява нова свързаност или увеличава конкуренцията на пазара, се допуска акционерите да си гарантират до 50% от капацитета, но според Брюксел "Южен поток" не прави нито едно от двете.  

49 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 8
    • + 100

    Позицията на ЕС трябва да е в основата на българската политика с Газпром. Газпром традиционно се опитва да налага 100% собственост върху тръбопровода като ползва таксите от преноса като примамка - ето, нищо не влагате а получавате веднага. Разумно е да се потърси диверсификация на собствеността с помощта на еврофондове.

    Нередност?
  • 2
    qik23308261 avatar :-(
    Elena_Trajanova
    • - 7
    • + 98

    Е как - стойността на проекта става държавен дълг от 3.3 млрд. евро.

    Явно ангажиментите към руските другари са с приоритет.

    Нередност?
  • 3
    villiger avatar :-|

    Нали Райков като премиер каза, че ще се преразгледа и анализира проекта... а сега какво... ускориха нещата при непрозрачна обстановка.Отново сме дезинформирани...

    Нередност?
  • 4
    rage_against avatar :-P
    Rage Against
    • - 6
    • + 78

    "От руската страна се опитаха да намерят изход от ситуацията, като обявиха, че изграждането е започнало, преди законодателството да е влязло в сила (споразумението между България и Русия е от 2006 г.)."

    това не е вярно. изграждането не е започнало все още. така, че този газопровод ще се подчини на регулациите на ЕС :) а пък Милерчо каквото иска да си говори...

    Нередност?
  • 5
    skyfighter avatar :-|
    skyfighter
    • - 6
    • + 74

    Опитват се по най-долен и предателски начин да угодят на господарите си в Москва. Проектът е огромен и трябва да се обмисли много добре, а не да се прокара на тъмно като Пеевски. Диверсификация на маршрута да имало, този министър не е много убедителен, най-меко казано. А социален ефект няма да има много, нито по време, камо ли след това.

    Нередност?
  • 6
    roum avatar :-|
    roum
    • - 6
    • + 76

    Шефът на "Газпром





    " потвърди, че руската страна е готова да финансира в пълен обем строителството, а делът на българската страна щял да бъде възстановен за сметка на таксите за пренос на газ по време на експлоатацията на газопровода. Как обаче ще бъде оформен този заем от "Газпром", който ще трябва да направи Българският енергиен холдинг, предстои да се разбере."
    С проста аритметика може да се разбере и сега - България няма да получи нито лев от транзита на газ поне 25 години, тъй като с дохода от транзитирането ще изплащаме кредита отпуснат от руската страна. Но пък щедро ще си дадем територията - безценно крайбрежие до Варна и земя през цялата държава, за да могат Газпром да си правят бизнеса. Може и малко руски "охранители" по цялата прилежаща територия на тръбата.

    Нередност?
  • 7
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 6
    • + 76

    Винаги, когато руснаците са бързали и настоявали е имало за какво да се притесняваме.
    Белене-2.
    Жалко за децата ни.

    Нередност?
  • 8
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 66
    • + 8

    [quote#7:"tolex"]Белене-2. [/quote]
    Напротив.Белене и Потокът са конкуриращи
    проекти, като повече шансове за реализация
    има втория.Геостратегически "Южният поток"
    е много важен за Русия.Както "Северният
    поток" вкара окончателно Белорусия в руската
    орбита, така Южният ще свърши същата работа
    с все още дърпащата се Украйна.Турция също
    ще позагуби изключителната си роля за
    важна транзитна страна.
    п.п. Някои експерти извън Русия и България
    преценяват, че ако проектът се провали
    най- много след Русия ще загуби нашата страна.

    Нередност?
  • 9
    rage_against avatar :-P
    Rage Against
    • - 10
    • + 26

    "Как обаче ще бъде оформен този заем от "Газпром", който ще трябва да направи Българският енергиен холдинг, предстои да се разбере."

    като са такива хитреци, а те са, да подписват всичко само и единствено с БЕХ. след някой друг месец просто ще обяви фалит тази компания и се надявам да няма последствия за държавния бюджет. а Милерчо да лапа мухите уралски :)

    Нередност?
  • 10
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 7
    • + 57

    БЕХ как да обяви фалит, нали има активи за 12 млрд. Точно тези активи са целта на руснаците с тия енергийни проекти и тъпотиите на Гоце и другарите.
    И за Белене е същото, руснаците щели да го построят, България няма да даде нито лев. С лекото уточнение - после ще даде двойно повече, ако не може активите на БЕХ стават руски.
    Вместо да строим по-сериозни връзки с всички околни държави и терминал за втечнен газ, ние пак се дупим пред руснаците.

    Нередност?
Нов коментар