Върховна градска прокуратура

ВСС ще избира шеф на ключовата СГП без да анализира скандалите и съмненията там

През Софийска градска прокуратура минават най-важните дела в България
През Софийска градска прокуратура минават най-важните дела в България
През Софийска градска прокуратура минават най-важните дела в България    ©  Надежда Чипева
През Софийска градска прокуратура минават най-важните дела в България    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бойко Борисов: А със софийска какво ще стане?

Николай Кокинов: Градска ли? Не знам, това да си го мисли главният прокурор. Не мога повече да седя. Нямам други алтернативи. Разбираме се с Боби (Сарафов), разбираме се с Цацаров (Сотир Цацаров), но моят мандат изтича след три години, къде ще ходя, сега има свободно място. Ще съм втора инстанция на градска прокуратура...

Така през април тогавашният градски прокурор на София Николай Кокинов скицира пред бившия премиер Бойко Борисов актуалните процеси в прокуратурата и желанията му за кариерно израстване. Тогава Кокинов се оплака, че не разбира защо образуват някои от разследванията и въобще какво се случва по върховете на държавното обвинение:  "Не мога да разбера защо правим някои работи. Наистина не го разбирам. Ако ти знаеш нещо и си говориш с главния, нещо, което аз не знам, е друг въпрос."

Днес Кокинов е уволнен, а така важният пост на градски прокурор е свободен. Първата точка в дневния ред на заседанието на Висшият съдебен съвет (ВСС) в сряда ще бъде изборът на негов наследник.

Постът е един от ключовите в системата на държавното обвинение. През ръководеното от него звено минават всички разследвания срещу държавни служители с имунитет, членове на Министерския съвет, магистрати. Там се наблюдават големите разследвания, провеждани от ГДБОП (вече ДАНС) и т.н.

Кой ще ръководи това звено е важно - разбираме го и от думите на самия Кокинов пред Бойко Борисов. От това кой ще бъде градски прокурор зависи дали СГП ще бъде използвана за политически и икономически поръчки или ще работи в името на закона.

Показателно е обаче, че ВСС реши изборът да се случи въпреки призивите за неговото отлагане. Така например още в в началото на месеца от най-голямата магистратска организация в България - Съюза на съдиите, поискаха съветът да анализира скандала около Николай Кокинов и да провери делата, по които той се е произнасял. Миналата седмица темата отново беше поставена от члена на съвета Калин Калпакчиев, но главният прокурор Сотир Цацаров реагира остро и дори заяви, че ако съветът приеме решение за проверка, той няма да я допусне.

Ключовият избор предизвика и множество събития и скандали, които на пръв поглед нямат пряка връзка с кандидатите – такива например бяха масираната атака срещу члена на ВСС Камен Ситнилски и искането за оставката му, които направиха някои от членовете на съвета и бяха широко отразени от медиите на (майката на) депутата от ДПС и неслучил се председател на ДАНС Делян Пеевски.

Трима кандидати – един фаворит

Кандидатите за ръководния пост в най-важната първоинстанционна прокуратура са трима –доскорошният зам.-районен прокурор Руси Алексиев, прокурорът от отдела за борба с корупцията в СГП – Ваня Илиева и столичният следовател Бойко Атанасов, като реални шансове според разпределението на сили в съвета имат първите двама.

От прокурори в СГП "Капитал" научи, че Ваня Илиева е от близкото обкръжение на зам.-градския прокурор Роман Василев и именно той седи зад кандидатурата й. Прокурор Илиева работи в специализирания отдел за борба с корупцията и финансово-данъчните измами, който Василев ръководи. Името й нашумя миналата седмица след като стана ясно, че тя наблюдава разследването срещу отстранения председател на Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси Филип Златанов. Като наблюдаващ прокурор именно Илиева е дала съгласието да бъдат прожектирани страниците от тефтера на Златанов, въпреки че само ден по-късно сама призна пред съда, че разследването е в начален етап и тепърва трябва да се извършват процесуално-следствени действия по него.

Руси Алексиев беше заместник районен прокурор и говорител на районна прокуратура. Той беше освободен от поста от новия районен прокурор Христо Динев. Руси Алексиев е близък до Камен Ситнилски – именно той издигна кандидатурата му за член на ВСС на делегатското събрание на СРП и СГП миналото лято.

Именно номинацията на Алексиев предизвика атаката срещу бившия заместник на Борис Велчев преди няколко седмици. Във ВСС около Камен Ситнилски са концентрирани 5-6 членове на съвета, които са от ключово значение за избора (за да има избор трябва да има 13 гласа).

Кой е по- по- най

От атестациите на тримата кандидати виждаме, че фаворитът на силните в прокуратурата - Ваня Илиева, е с най-ниска оценка. Става ясно, че близо една четвърт от нейните актове са били отменени като незаконосъобразни, а по 21% от внесените й обвинителни актове са били постановени оправдателни присъди. По 56 преписки тя се е произнесла над едномесечния срок. Отделно през 2010 г. Инспекторатът към ВСС констатира, че тя е забавила да се произнесе по две преписки, а по друга не е упражнила ефективен надзор - "значително е забавила възложената ревизия на НАП ТД гр. София - над две години без продължаване на първоначално определения срок респективно без определен допълнителен срок". ВСС намалява и оценката й за способността за организиране на работата и ръководство на разследващите органи и екипите, които участват в досъдебното производство, като се мотивира с липса на ефективен надзор. Ваня Илиева е била съгласна с тези констатации и не отправила възражения.

От справка, която от СГП предоставиха на "Капитал", става ясно, че за две години спецзвеното, в което работи прокурор Илиева и което се ръководи от Роман Василев, няма произнесена нито една присъда, а са внесени общо само три обвинителни акта. Прави впечатление, че в концепцията си, когато прави анализ на състоянието на СГП, прокурор Илиева някак си пропуска да коментира звеното, в което работи.

В същото време Руси Алексиев има максималния възможен брой точки – 150, а към атестацията му няма забележки.

И за тримата кандидати има положително становище от етичната комисия на съвета.

Фабрика за поръчки

През годините СГП си е създала името на прокуратурата, която действа според политическата конюнктура (виждаме го и от думите на Кокинов) и това се вижда най-добре именно по делата за корупция.

Достатъчно е да припомним прословутото разследване срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, което беше престояло "на трупчета" близо три години, за да бъде размразено чак когато ГЕРБ подадоха оставка. Сходен е и казусът с Филип Златанов – въпреки, че двойните стандарти на комисията му се виждаха от километри, прокуратурата реши да се задейства (при това по анонимен сигнал) чак когато политическите му патрони (ИФ, като Искра Фидосова) слязоха от сцената.

Паралелно с това ръководеното от Роман Василев звено се свързва и с разследвания, които оставят съмнения за разчистване на сметки с бизнесконкуренти. Достатъчно е да припомним делото срещу бившите собственици на "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов или разследването за стъкларския завод "Рубин" в Плевен. И в двата казуса прокуратурата игра в полза на собственика на КТБ Цветан Василев, с който Роман Василев не е крил познанството си. От тазгодишната му декларация пред Сметната палата разбираме, че има и кредитна карта към банката.

Сляп избор

В началото на месеца от ССБ се обърнаха към ВСС с призив да провери дали съществуват зависимости на членове на ВСС, прокурори, съдии и следователи от задкулисни центрове на власт, какъв е процесът, по който се вземат решения, какви са резултатите от проверката на делата на Николай Кокинов (след пълна проверка на всяко негово съпричастие по дела, доколкото остана неопровергана информация в медиите, че той е докладвал на министър-председателя резултатите от разследването срещу собственици на медии), как се е осъществявало кариерното израстване на другите споменати магистрати и дали те са независими и какви мерки ще вземе съветът, за да убеди съдиите и прокурорите, че изборите за председатели на съдилища и прокуратури не са предрешени и има смисъл те да участват в тях, защото ще бъдат класирани по способностите им, а не заради влиянието, което стои зад тях.

В продължение на няколко седмици членовете на съвета се направиха, че не чуват писмото на Съюза до момента, в който то не беше внесено за обсъждане. Членът на ВВС Галина Карагьозова предложи създаването на работна група или комисия, която да изследва състоянието на СГП. Предложението беше остро контрирано от главния прокурор Сотир Цацаров: "Бъдете по-конкретна, какво ще прави групата. Разпити, анкета, проверка на дела... Какво разбирате под изследване?" Той дори оспори възможността ВСС да извърши подобна проверка: "Без да се обиждате, няма вариант, при който ВСС да проверява дела, колкото и да звучи, че браня територия, която оглавявам. Законов механизъм обаче имате и той е да възложите извънпланова проверка на Инспектората на ВСС." Той дори изрази мнение, че писмото е мотивирано именно от избора на градски прокурор: "Това е камъчето в обувката, което стяга много хора. Нека си говорим откровено. Ако искате да направим нещо заедно, единственият начин е първо тук. Да не си играем на парламент с опозиция, на добри и лоши. Лошите са тези, които крепят статуквото. Добрите прокарват декларации. Лошите са мнозинство, а на другите добрите усилия обаче не спомагат. Ако това разделение продължава, хората ще имат основание да питат не какво става в София, а какво правим изобщо тук. Не ми пука, че ще си тръгнем, казвам ви го съвсем честно." В крайна сметка главният прокурор дори заяви, че ако ВСС приеме решение за проверка, той няма да допусне неговото изпълнение: "Ако вие го възложите, аз просто няма да го позволя."

На Сотир Цацаров се противопостави Калин Калпакчиев, който заяви, че ВСС има право да извърши подобна проверка и че ако членовете не я извършат, ще се остави впечатлението, че "или ВСС не иска да се разкрие цялата истина, или се минират процедурите от самото начало."

Така въпреки призивите към ВСС да потърси и извади на масата проблемите (които освен самата прокуратура, тормозят и цялото общество, което не получава ефективна борба с корупцията и зависимите магистрати) и намиране на начин за тяхното решаване, съветът реши да проведе поредния избор на сляпо. Пък което лоби спечели.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dimko avatar :-|
    dimko
    • - 1
    • + 5

    Какви кометари да има, след като лобита в ПОДсистемата, просто казано, "състезават" своите Хпредпочитания ???
    Суверенът ???
    Както би се произнесъл Солейман Паси, Майната му на хсъответния...
    Докато Суверенът иска Нова Конституция и по тази Тема !!!...

    Нередност?
  • 2
    peterman avatar :-|

    " В крайна сметка главният прокурор дори заяви, че ако ВСС приеме решение за проверка, той няма да допусне неговото изпълнение: "Ако вие го възложите, аз просто няма да го позволя."
    О, имала си крушката опашка! Сега разбирам, че Ситнилски всъщност е положителният герой! Затова 30-ината протестиращи пред ВСС не знаят точно срещу кого протестират! Те много си приличат с тези пред дома на Борисов. Плаща им се от една и съща агенция за статисти, която пък сигурно има голям кредит с ниска лихва от КТБ.
    Всъщност, почеркът на изпратените до медиите записи от "законни" СРС-та и историята с Кокинов-Борисов-Найденов е един и същ... ЦаЦАР Пеевски и кукловодът МУ Доган Василев са решили да свалят маските. Ами да ни е честит новият "Господ"! Да е жив и здрав, да коли, да беси, да управлява, да командва, да наказва без съд и присъда... Ръцете по кантовете, господа! Вишински минава! ВСС, вие го избрахте! Вие му берете греховете! Между другото, подайте си оставките до един!

    Нередност?
  • 3
    ivabel avatar :-|
    Iva Belokapova

    История за търсенето на добрите герои, но без доказателства

    Нередност?
  • 4
    meg.barutchieva avatar :-|
    Meglena

    Супер нагло е да се изкарва делото срещу Донев и Павлов като поръчка, все едно са най-чистите люде на земята. Делото си беше съвсем основателно и всички знаят, че трябва да са в затвора. Само че така се подготвя почвата, та ако има дело срещу Каолин, да вдигнете врява, че пак е поръчка.

    Нередност?
Нов коментар