Нежеланият край на съдебната ваканция

Оплетен в скандали, Висшият съдебен съвет изглежда неспособен да изпълнява задълженията си

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седмица преди 15 септември настроението в "правителството" на съдебната система - Висшият съдебен съвет (ВСС) е напрегнато точно като преди първия учебен ден. Kадровиците на Темида се върнаха на работа след повече от месец ваканция, за да намерят работното си място, така, като са го оставили в края на юли – с двадесетина добре организирани протестиращи, които искат оставката на члена на съвета Камен Ситнилски. 

Още в първия работен ден те трябваше да се срещнат с експертите на Европейската комисия, които са София, за да подготвят доклада за напредъка на България в съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност.

Липсата на сериозни резултати по най-значимите проблеми на системата – тежката натовареност на магистратите, непрозрачните и немотивирани назначения, двойните стандарти в практиката на етичната комисия, пробитата система за случайно разпределение на делата със сигурност са превърнали срещата с експертите от Брюксел в тегаво събитие.

Предизвестената оценка на ЕК е незначителна тегоба за кадровиците на Темида в сравнение с това, което ги тормози още от началото на лятото и със сигурност е превърнало края на съдебната ваканция в нежелан. Задълбочаващият се конфликт между членовете на ВСС минира и без това спорната му дейност. Заради все по-непреодолимо разцепление формирането на дори обикновено мнозинство ще става все по-трудно.

Атака по сценарии

В началото на юли контролирано в медиите, симпатизиращи на Делян Пеевски, изтекоха пасажи от подслушани разговори на хасковския окръжен прокурор Иван Ванчев, бургаския апелативен прокурор Емил Христов и тогавашния зам. главен прокурор Камен Ситнилски. Те бяха представени в светлината на изборите на членове на ВСС от прокурорската квота миналата година - Камен Ситнилски лобирал и манипулирал прокурорските събрание така, че да бъде гарантиран неговият и този на бургаския апелативен прокурор Румен Боев избор във ВСС.

Ясен Тодоров – председател на етичната комисия към съвета, в неприсъща за него и за комисията му експедитивност инициира проверка на казуса. Пред ВСС започнаха да се събират протестиращи, като най-активен сред тях беше представителят на русенския ъндърграунд и съмишленик на Николай Бареков – Бисер Миланов-Петното. Именно медиите около Пеевски и КТБ най-напоително отразяваха не съвсем спонтанния протест.

Още в първите дни на скандала беше ясно, че в случая става дума за сценарий, провокиран от наближаващия избор на градския прокурор на София. Постът в ключовата прокуратура (през нея минават всички дела за корупция по високите етажи на властта, както и големите икономически разследвания) беше овакантен след оставката на Николай Кокинов заради разговорите му в Банкя с Бойко Борисов и Мирослав Найденов.

Паралелно с безтегловността, в която е изпаднала заради скандалите във ВСС, СГП трябва бързо да произведе резултат по някои от ключовите разследвания с политически привкус, които белязаха първата година от управлението на Сотир Цацаров. Това са делата за печатницата в Костинброд, мегаделото за подслушването в СДОТО, разследването срещу Мирослав Найденов, проверките в ДКЕВР и ЕРП-тата, делото срещу Филип Златанов и т.н. Изборът на градски прокурор има ключово значение за това дали тези казуси ще бъдат решени по "целесъобразност" или според закона и доказателствата по тях.

Атаката срещу Ситнилски дойде заради факта, че в надпреварата се включи неговият фаворит – бившият зам. районен прокурор Руси Алексиев, което обърка плановете за лансирането на обвинителя от СГП Ваня Илиева, която се ползва с подкрепата на кръговете на зам. градския прокурор Роман Василев.

ВСС като оперативно-издирвателен орган

След изтичането на разговорите двама члена на ВСС – Ясен Тодоров и Галя Георгиева, които месец по-рано са били получили разрешение за достъп до класифицирана информация, отиват в прокуратурата, където получават достъп не само до досъдебните производства срещу Ванчев и Христов, но и до т.нар. ППО (преписки на предварителен отчет).

Последните са т.нар. оперативни дела, които най-често се образуват по абстрактни данни (докладна записка на оперативен работник, който пише, че е получена информация, че неустановен кръг от лица ще се събере на неустановено място, където ще се сговорят да вършат престъпления) и се използват за безотчетно събиране на информация, включително и прилагането на СРС.

След като се запознават със съдържанието на досъдебните производства и оперативните дела, Тодоров и Георгиева инициират образуването на дисциплинарни производства срещу Ситнилски, Ванчев и Христов. Oофициално Тодоров и Георгиева не могат да споделят с колегите си какво са прочели в делата, като се мотивират с това, че останлите нямат допуск. В същото време обаче прочетеното от тях става основание за образуване на дисциплинарните дела.

Фактът, че Ясен Тодоров и Галя Георгиева сами са се подложили на проверка за достъп до класифицирана информация също е проблемен. Конституционния съд през 2011 г. обяви, че изискването към членовете на ВСС да минат през подобна процедура (такова задължение им беше вменено след поправка лансирана от ГЕРБ) противоречи на основния закон: "в нарушение на принципа за разделение на властите, за разлика от широкия кръг от лица с достъп до класифицирана информация в законодателната и изпълнителната власт, в съдебната власт сред лицата, за които не се извършва проучване за надеждност, неоснователно не са включени членовете на ВСС, предвид характера му на автономен орган в съдебната система."

Ситнилски отвръща на удара

Тази седмица стана ясно, че Камен Ситнилски е депозирал сигнал до главния прокурор за извършено престъпление от Ясен Тодоров и Галя Георгиева, които по думите му са използвали информация от "специални разузнавателни средства извън нейното предназначение за опазване на националната сигурност или за целите на наказателното производство". По същият текст между другото тече проверка срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов аради зловещото му изпълнение да чете СРС-та от горнооряховската болница от парламентарната трибуна.

Отделно от това Ситнилски иска и проверка на това кой е дал делата на двамата членове на ВСС, защото по думите му също е извършил престъпление. Така на практика прокуратурата е поставена в абсурдната ситуация да се проверява сама. Самият Ясен Тодоров коментира, че достъпът до делата, които той и Галя Георгиева са получили, е станал със съдействието на Върховната касационна прокуратура.

Ролята на Галя Георгиева, която е сред най-доверените съмишленици на Сотир Цацаров в съвета (и заедно с Ясен Тодоров беше сред членовете на съвета, които издигнаха кандидатурата му) е ключова. Тя е едновременно оперативен работник (запознава се с оперативни материали), разследващ (изготвя предложението за образуване на дисциплинарно производство) и съдия (докладчик и председател на дисциплинарния състав).

В четвъртък главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че сигналът е бил препратен за проверка в ДАНС, но още преди нейното приключване даде знак в каква посока е волята на ръководителя на единната и централизирана прокуратура: "Има ли проблем да четете оперативни дела, ако сте снабден по надлежния ред от ДАНС с допуск?"

Все по-невъзможният избор

Изборът, който взриви ВСС – на градски прокурор на София, беше отложен за 26 септември, след като при първия опит Ваня Илиева представи в последния момент болничен лист. При актуалното разпределение на силите е твърде вероятно нито един от двамата кандидати да не успее да събере необходимите 13 гласа.

Ако това се случи, ВСС ще трябва да започне нова процедура, която да измести избора поне с няколко месеца. В момента СГП се управлява временно от прокурора от ВКП Евгени Диков. Тъй като той е в отпуск, през последния месец СГП беше поверена (със санкцията на Цацаров) на зам. градския прокурор Роман Василев. През последните няколко месеца обстановката в ключовото звено там е динамична заради няколко кадрови размествания (командироване на зам. градския прокурор Бисер Кирилов в апелативна прокуратура, избора на Ваня Стефанова за зам.-председател на ДАНС и др.) дадоха възможност на Василев да наложи доверени до него обвинители. Така например на мястото на прокурор Стефанова, която е бивш преподавател в Националния институт на правосъдието, в специализираното звено за измами с еврофондове е бил наложен прокурорът Иван Тасков, който наблюдаваше безуспешно разследването за изтеклите разговори на Ваньо Танов. Ако рокадата се случи, това означава, че той най-вероятно ще поеме делата й, сред които са разследването за бюлетините в Костинброд и делото срещу Мирослав Найденов.

Изборът на градски прокурор е само най-обозримият казус за кадровиците на съдебната система - от края на тази година започват да изтичат мандатите на началници в прокуратурата и съда на различно ниво и кризата във ВСС със сигурност може да блокира и тези процедури, което връща към признанието на самия Камен Ситнилски, че ако съветът не предприеме проверка около съмненията по избора на всички членове на ВСС (за каквото е делото срещу него), по-добре той да бъде разпуснат.

10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xmm avatar :-|
    xmm
    • - 1
    • + 7

    Махленски свади.

    Нередност?
  • 2
    dimko avatar :-|
    dimko
    • + 10

    Случващото се след Преврата от 11-ти май, не е Реформация, а "просто" казано, фарс на Реставрация.
    Това не променя оценката на обществото, за състоянието на съдебната система, да не говорим за Реформата, от която тя и неистово се нуждае...

    Нередност?
  • 3
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • + 11

    Боклуците от ВСС сущо трябва да се изметат. Там положението е по-лошо и от това с правителството. Това е органът който кадрува слабата ни и немощна съдебна система, включваща само верни бездушни мижитурки, наречени съдии.

    Нередност?
  • 4
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • + 7

    За мен- най важната предпоставка за стабилно гражданско общество.
    Ако имахме истински съд и прокуратура нямаше да сме в това блато.
    От тук трябва да започнем промените, всичко останало може да се окаже безсмислено.

    Нередност?
  • 5
    demos20002000 avatar :-|
    demos20002000
    • + 7

    Рестарт на държавата на всички нива е необходимо. Раковото образование ,наречено съдебва система в България ,трябва да се изреже до кокал.
    Лошото е ,че такава промяна е невъзможна при сега действащия основен закон-Конституцията. А както знаем всички знаем никоя политическа партия не го иска.:-) Съдебната система в този и вид е удобна за статуквото. :-)

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 9

    Ситуацията с мафията, организираната престъпност, некадърността и дебилността във всички власти, и особено в съдебната е такава, че вече нито може да се скрие действителността, нито (те) да я променят, защото това означава да се самообвинят и самонакажат!
    И блестящо олицетворение на всичко това е точно ВСС!
    Кулминацията в интригата е, че те често принадлежат към различни обособени престъпни групи и далавери. Никой не иска да признае и поеме своята вина и отговорност, а камо ли на "другарчето" до него, а си знаят спатиите и взаимно се изнудват и шантажират.
    Като имаме предвид, че подобна е ситуацията навсякъде - и в парламента, и в правителството, и в службите,...и особено в прокуратурата, колкото и да е застъпени единоначалието там, картинката за разрухата става съвсем ясна.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 8

    Прокуратурата, с голяма вероятност е в основата на организираната престъпност. Просто защото прокурорите могат да работят, могат и да не работят. Могат да разследват някого с години нищо да не намират, но да продължават с тормоза като сменят обвиненията. Могат и обратното да си затворят очите при съществуващо престъпление. Никой нищо не може да им каже.

    Никой извън прокуратурата не може да ги контролира.

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • + 8

    До коментар [#7] от "mick":

    "Прокуратурата, с голяма вероятност е в основата на организираната престъпност."

    Аз бих перефразирал така:

    "Прокуратурата, с АБСОЛЮТНА СИГУРНОСТ, ДОКАЗАНО ПРЕЗ ГОДИНИТЕ е в основата на организираната престъпност!"
    И примерите вече са много, стотици!


    И мисля, че едва ли има българин, койго вече да не е напълно убеден в това! Стдебната система е едно от най-важните, може би най-важното звено на организираната престъпност в България,в страната на победилата мафия!
    А основният бастион на мафията пък в нея е точно прокуратурата и особено институцията на главния прокурор, който учавства вече и в мафиотските борби за преразпределение на политическата и държавната власт и икономическите преразпределения.

    Нередност?
  • 9
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • + 1

    До коментар [#4] от "klimentm":

    Да, обаче за това най-малко се говори.

    Нередност?
  • 10
    adenauer avatar :-|
    adenauer
    • + 2

    До коментар [#3] от "Нефертити":

    Цялата ни т.н.съдебна система се състои от наследници на комунистически чугунени глави ,разпределени в кланове по родов признак.Там са се намърдали цели семейства ,приятелски и любовни кръгове,сексуално зависими помежду си,финансово обвързани с подкупи и далавери с политическите хищници.Едно блато от над 7хил.подкупни некадърници и зависими от всичко престъпно ставащо в страната ни.С право тази съдебна сбирщина я наричат на запад Фермата ОРУЕЛ.Само и единнствено тотална декомунизация,лустрация на повече от 370 хил.негодници,Национализация на богатствата им и Народен съд по Германски модел и опит.ще възроди България.

    Нередност?
Нов коментар