🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Измененията в обществените поръчки ще създадат хаос

Народният представител от БСП Страхил Ангелов пред "Капитал"

"На госпожа Даниела Бобева искам 
да напомня, че между нея и мен има една много съществена разлика - те 
назначена, а аз съм избран. Нека всеки си го тълкува"
"На госпожа Даниела Бобева искам 
да напомня, че между нея и мен има една много съществена разлика - те 
назначена, а аз съм избран. Нека всеки си го тълкува"
"На госпожа Даниела Бобева искам да напомня, че между нея и мен има една много съществена разлика - те назначена, а аз съм избран. Нека всеки си го тълкува"    ©  Надежда Чипева
"На госпожа Даниела Бобева искам да напомня, че между нея и мен има една много съществена разлика - те назначена, а аз съм избран. Нека всеки си го тълкува"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Профил

Страхил Ангелов фокусира за първи път медийното внимание, когато два дни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, още преди парламентът да отмени това свое решение, организацията, която той ръководеше - в столичния район "Витоша" поиска оставката на Сергей Станишев и останалите членове на ръководството на БСП. Той пък получи "остър упрек" от районния съвет, че е подкрепил предложението за Пеевски заради криворазбрана "партийна дисциплина". "Призоваваме същия при подобни ситуации в бъдеще да гласува така, както повелява клетвата му на народен представител", пише в декларация от тогава. Сега Ангелов не е председател на "Витоша", защото уставът го задължи да избере една от двете позиции. Вторият път, в който попадна в полезрението беше на 40-тия ден от протестите и блокадата на парламента. Депутатът не беше там, но като видял по телевизията какво се случва, късно вечерта влязъл в сградата и придружил една по една няколко служителки на Народното събрание по близките улички, като минали през протестиращите без проблем т.е. явил се алтернатива на белия автобус. Последният му "бунт" е срещу някои предложения на правителството в Закона за обществените поръчки.Твърди, че не се плаши лесно, защото има няколко години в Косово като част от екип на ОССЕ. През 2005 г. е бил служител в министерството на екологията и е работил по европейските програми и фондове. Преди края на мандата напуска заедно с колеги и започват работят като консултанти по еврофондове. На 35 години е. По образование е икономист.

"Ела да си кажеш гениалните идеи" - така вицепремиерът Даниела Бобева преди седмица се обърнала в парламентарното кафене към депутата от БСП Страхил Ангелов, докато хапвала на крак в компанията на съветниците си. Дали е било под формата на по-груба шега или в резултат на по-свободно поведение не се знае, но през очите на народния представител изглеждало като пренебрежително и неуважително отношение в неподходящо време и място.

"Гениалните идеи" са най-вероятно препратка към критиките към промените в Закона за обществените поръчки, които от известно време Ангелов споделя на заседанията на червената парламентарна група. Измененията пък са внесени в парламента от Министерския съвет, но са изработени от екипа на вицепремиера. Сред тях има няколко ключови предложения - при големите поръчки (над 2.64 млн. лв.), предимно в строителството между 30% и 70% от работата ще се извършва задължително от подизпълнители, а пък на тях ще плаща директно възложителят. Целта е да се осигури достъп на малките и средните фирми до публичен ресурс. Освен това вече ще е задължително в оценяващите комисии да бъдат канени външни експерти. Промените предвиждат и публично оповестяване на протоколите от заседанията, както и електронен регистър на поръчките. Мотивите към тях са почти толкова дълги, колкото и самите изменения, събрани в 106 параграфа.

Конкретиката

"Концепцията като цяло е сгрешена и аз не считам, че ще допринесем малките фирми, както госпожа Бобева твърди, да бъдат по-близо до публичните финансови ресурси. Ще се създадат редица практики, които не е редно да се създават", твърди Ангелов. Възможно е просто големите компании да играят със свои подизпълнители, ако те сами трябва да си ги изберат предварително. Ако пък това е право на възложителя, би означавало, по думите на друг депутат от БСП, че "30-те процента на кмета са гарантирани". "Няма нищо антимонополно в предложенията, напротив - ще се създаде хаос, от който нямаме необходимост. В частта за подизпълнителите - не може през главата на този, който е носител на договора, този, който участва в обществената поръчка, този, който дава гаранциите, да минава някой си подизпълнител. Как така ще ме задължиш", възмущава се Страхил Ангелов. "Ако например търсите най-добрия копач на тунели и се явяват фирми, едната от които вече е направила три тунела, разполага с техника, друга, която предлага друг тип референции, ако влязат в сила промените, ще трябва да се яви трети, който просто има една лопата и риза на гърба си", описва образно възможните последици той.

В няколко големи инфраструктурни проекти от последните години обаче често се случваше работата да се забави или прекъсне заради недоволството на подизпълнителите, които не получават заплащане от фирмата, спечелила поръчката -  в края на 2012 г. например, строители на участъка на магистрала "Тракия" от Карнобат до Ямбол протестираха и дори заплашиха да блокират пътя, защото не са получавали възнагражденията си за близо шест месеца. Те бяха наети от подизпълнител на "ПСТ холдинг", която изграждаше пътя. От холдинга твърдяха, че плащат редовно на контрагента си, но той от своя страна имал договори с други строители. Масова практика е договорите да са за услуги или доставки, а не за подизпълнение, което лишава компаниите от защита при забавено плащане. Опит да се вземе задължително подизпълнител имаше пък през 2008 г., когато министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов поиска турската компания "МАПА Ченгиз" да вземе български подизпълнител, за да се ускори работата по магистрала "Люлин".

Страхил Ангелов признава, че това е проблем, който трябва да се уреди, но не по начина, по който предлага Бобева. "Ако имаме работеща съдебна система, няма да има такъв проблем. Всичко е разписано в търговските закони", е неговата позиция. От десетина години той предимно се занимава с обществени поръчки като консултант по оперативни програми и европейски средства. Но намеците на Даниела Бобева за евентуален лобизъм силно го дразнят. "Тя твърди пред медиите, че има депутати, които защитават големите фирми. Нека да продължи, щом е почнала - кои са тези фирми, кои са тези депутати, защото аз съм един от критиците на нейните предложения." И се пали от други предложения.

Според него не е добра идеята и за задължително присъствие на външни експерти в комисиите по оценяване на офертите. Намерението е те да са мнозинство и да се избират от Агенцията за обществени поръчки по жребий сред регистрираните при тях хора. "Съжалявам, но пък като възложител нося цялата отговорност, как така ще дойдат някакви хора, които не искам, да ми съставят протокол, с който ще се определи класирането", възмущава се Ангелов. Според него по-големият проблем е това, че условията, на които трябва да отговарят участниците в поръчката, често са направени точно по мярката на един от тях. "Повярвайте, с тези предложения това не го променяме", твърди депутатът. Не е съгласен и да отпадне изискването към документацията да се представят удостоверения и дипломи за определено образование. "В мотивите е записано, че дипломите не са вече толкова важни, защото много хора работят не това, което са учили. Аз мога ли да бъда инженер?! Очевидно не. Друго доказателство за това, че си квалифициран и добър копач на тунели, е дипломата. До момента за всеки ключов експерт и ръководител на проекта се показва диплома, с която той доказва квалификацията си. Когато ви трябват правни услуги, вие търсите добър юрист. Той трябва да е завършил право, не може да е завършил друго, ама, видите ли, в годините назад се занимавал с право и се бил квалифицирал."

В същото време той има други идеи, които смята да внесе между двете четения на закона. Едната от тях е свързана с обжалването на резултатите от поръчките. Според Ангелов "за много хора това се превърна в бизнес, те спекулират с него, защото е изключително евтино и достъпно" в същото време се блокира, понякога с години, сключването на договора с победителя и изпълнението му. Един от големите примери е със строежа на софийския завод да боклука. След няколко провалени поръчки най-накрая през април общината избра изпълнител. Процедурата по обжалването продължи половин година и приключи преди десетина дни. Още месец-два и София щеше да изгуби европейското финансиране за него за близо 179 млн. лева.

Народният представител предлага този, който иска да обжалва класирането пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да внася парична гаранция. "В никакъв случай процентът на вноската не трябва да е повече от гаранцията за добро изпълнение т.е. до 3% от стойността на договора. В обявлението на съответната поръчка размерът на гаранцията е определен по преценка на възложителя, нека тази сума да бъде предвидена като парична гаранция, за да обжалваш. Тук няма дискриминация. Някои казват "ако ги нямаш тези пари, когато кандидатстваш"? Ами ако спечелиш, какво ще стане?!" В групата на БСП се чуват и гласове изобщо да се преосмисли ролята на КЗК в обществените поръчки. За да се помогне на по-малките фирми пък, Ангелов предлага да се допускат в конкурсите и компании, които имат неплатен данък в определен размер, например до 200 хил. лв., дори и сметките им да са запорирани. "В тази криза по този начин лишихме от всякаква възможност да изплуват на повърхността множество по-малки фирми. Големите се оправят", твърди той.

Критиките на Ангелов към проекта "Бобева" не са негова лична битка, макар и така да изглежда, а се споделят според него и от други колеги. Не случайно текстовете на Министерския съвет бяха приети на първо гласуване след отлагане и дискусии, а срокът за предложенията между двете четения - максимално удължен. Неофициално депутати социалисти твърдят, че вицепремиерът често предизвиква раздразнение, дори при междуведомствените съгласувания в рамките на правителството заради прекалено директния й подход при общуването. Освен това сблъсъкът между идеите на нейния екип и на част от народните представители не е изолиран случай в комуникацията между кабинета изобщо и БСП.

Голямата политика

"Госпожа Бобева съм я виждал веднъж - в деня, в който я назначиха, и другият път беше преди няколко дни в кафенето на Народното събрание. На заседание на група не е идвала", твърди Страхил Ангелов. Затова общуването между двамата ще е през документацията и на хартия - той ще внесе предложенията си по промените в Закона за обществените поръчки в комисията между двете четения - "параграф по параграф, член по член". На въпроса дали е възможно част от министрите или други хора от правителството "да заживяват самостоятелен живот", различен от този на партиите, които са ги излъчили, депутатът отговаря така: "Очевидно има такива тенденции, което е много неприятно и тревожно. От една страна, вярвам, че по един или друг начин ще стигнем до най-доброто решение за този важен за нашата държава закон (за обществените поръчки - бел. ред.), но на госпожа Бобева искам да напомня, че между нея и мен има една много съществена разлика - тя е назначена, а аз съм избран. Нека всеки си го тълкува."

Той не счита и че нейните идеи в конкретния случай са по-близо до обещанията на БСП в кампанията, а по-скоро обратното. "Имам определен набор от познания в областта на обществените поръчки, а и като кандидат за депутат от БСП съм поемал ангажименти така, че този закон да работи в услуга, от една страна, на бизнеса, от друга страна, на държавата, защото и тя страда от тези понякога няколкогодишни процедури на обжалване и спиране на инвестиционния процес. т.е. това пречи на провеждането на определени политики", коментира Ангелов.

Обяснението му за предложенията на вицепремиера по закона е: "Това го правят хора около нея, които са разписали тези текстове и нямат необходимите компетенции. Очевидно не могат да се справят. Може би трябва да разширят полето от експерти, които разбират. Има много недоразумения в закона. Да не говорим, че са пипани десетки членове просто за да се отчете, че са направени някакви промени." Факт е, че в началото на 2014 г. ще се наложат нови изменения на регламентите за обществените поръчки, защото влизат в сила специфични европейски изисквания по този въпрос. Според депутати от левицата може да се наложи да се пише нов закон, но промените сега са просто знак към бизнеса. Да не би ДПС да стоят зад конкретните текстове? "Не, не мисля", казва Ангелов.

Докато вземаме интервюто, гледаме да не се отдалечаваме от пленарната зала, защото тече важно обсъждане и гласуване, а депутатите от БСП трябва да са нащрек по всяко време, за да не падне кворумът и да се провали заседанието. По средата на едната реплика председателят натиска няколко пъти бутона със звуковия сигнал, който призовава народните представители да се явят на банките и Ангелов се надига от стола. В дните, преди да се срещнем, той имаше сериозни проблеми с ръководството на групата, защото заедно с още осем депутати от БСП подкрепиха предложението на "Атака" да се разисква темата с бежанците в пленарна зала. Зад него на съседната маса стартова позиция е заел и колегата му Младен Червеняков, а Красимир Янков вече тича, наполовина захапал сандвич. След втората крачка на Ангелов обаче на мониторите се вижда, че кворум има, и той се връща към интервюто.

"Съжалявам, че Министерският съвет в този случай по такъв начин вкарва в закона, някак си той като че ли влезе през задния вход на събранието. В този случай става дума за вицепремиер, който не произлиза нито от средите на БСП, нито от средите на ДПС, т.е. може би е едно изключение все пак, не можем да обобщим. Но госпожа Бобева очевидно няма намерение да обсъжда нищо с никого или поне до този момент не е демонстрирала такова. Ако се чувства отегчена, изморена да говори с народните представители или има усещане, че те интелектуално и експертно не стоят на нейното ниво,  може да изчака други времена, когато друг тип народни представители ще я подкрепят. В момента ние сме това", казва той и дава повод да говорим за квотите във властта. Даниела Бобева от чия е? "Това е много сериозен въпрос и аз не съм в състояние да отговоря на него. Лично аз съм я виждал два пъти през живота си", отвръща Ангелов, според когото "квотният принцип като че ли малко е поразмит. Невинаги е ясно точно кой кой е, откъде е, чие предложение е. Защото правителството е експертно". Това добре ли е? "Според мен - не. Няма такова нещо като експертно правителство, а правителство, което провежда политики, формирани от партиите, които го подкрепят" според него. Той дава за пример тройната коалиция през 2005 г., когато формулата, по която бяха разпределени министерствата между ДПС, НДСВ и ДПС беше три-пет-осем и имаше официално споразумение за сътрудничество. "Сега очевидно има договорки, може и да са за добро, но никой не знае каква е основата." Разговорите за политиката на БСП и предизборните й обещания според него сега трябва да се водят по-активно с избраните членове на правителството, които не са от партията. "Все още не мога да идентифицирам кой е виновен за тази ситуация, но най-вероятно хората, които начертаха идеологията на това експертно правителство. Във всеки случай не аз", казва той.

Ангелов не отрича, че е вътрешна опозиция на ръководството на БСП, но призовава да се прави разлика между партия, правителство, парламентарна група и Народно събрание - "заради различното си виждане накъде да върви партията не бих застрашил управлението, което БСП подкрепя". "База за вътрешна опозиция винаги може да се намери, тя не е изчезнала, но по-скоро много хора в БСП не искат в очите на партията да изглеждат като причина за някакви нейни несгоди или крах. Имаме отговорност към партията, израснали сме с нея." Това обаче не означава, че правителството е имунизирано за промени. "Предмет е на по-сериозен анализ, но някои от министрите трябва да започнат повече да се съобразяват. Нека госпожа Бобева като за начало да започне повече да се съобразява", предупреждава Ангелов.

В последните седмици се натрупаха няколко такива противоречия между депутатите на БСП и членове на кабинета - за данък "лихва", за либерализацията на ограниченията за пушене, за пенсионирането на военните, а и последният скандал с мораториума за продажбата на земя. Затова групата на БСП взе решение преди седмица да прави тематични срещи с министри и по ведомства, за да не се стига до конфликти директно в пленарната зала.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 1
    • + 1

    Еми гласувайте още един ЗОП, само за държавните обществени поръчки, защото там е хаосът и политическите интервенции и оставете останалите възложители да работят нормално спрямо изискванията на ЕО 17/2004, която сте преписали буквално навремето.

    Нередност?
  • 2
    mpp2003 avatar :-|
    mpp2003
    • - 5
    • + 3

    Най-после. Този трябва да го черпя едно голямо. Намери се депутат, който да каже, че новият ЗОП е тъп. Това си е истинско събитие.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 2

    Имало и нормален депутат от БСП, чак ми е трудно да повярвам! Аз затова искам мажоритарни избори, за такава личност бих гласувал.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4

    По принцип идеята на обществените поръчки е една глупост!
    Едни обществени пари, с неясен собственик (всичките данъкоплатци и по същество никой), се харчат за идеи с неясна полза (последната определена като "полза" от треторазредни чиновници) за самото Общество!
    При това трябва да се облажат "правилните" хора, които ще гарантират (те така си мислят и като правило се лъжат) позициите на треторазредните чиновници, иначе нямаше да "пускаме" обществената поръчка с неясна цел....
    Всичко фактически е заради "треторазредните чиновници"!?!?
    Show must go on!

    Нередност?
  • 5
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "boby1945":

    Ти пък какво разбираш от обществени поръчки, като си практикувал по времето на соц.политикономия?

    Нередност?
  • 6
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#3] от "today":

    Тай не е "нормален" дупетат, той е самонадеян! Избран е от листата на БСП, на не се е информирал точно каква е избирателната система на България (тя е пропорционална)...
    Самооценил се неправилно, започва да си го мери с Даниела Бобева, която е "извънпартийно" призната от научната общественост на България като голям специалист в икономиката (още от веремето, когато заблудения депутат е тичал по голо дупе прав под масата).
    Тук му е проблемът!!
    Да внимава да не се разпадне 42 Парламент, щото следващо дупетатство няма да има!!!

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 2

    До коментар [#5] от "Consumer":
    Ами, накъсо казано, разбирам много, в практиката на капиталното строителство съм от 1969 година!
    И то в енергетиката, кадето няма обект за строеж, ремонт, рехабилитация, реконструкция, каквото се сетиш, за сума под 500 000 долара....
    Даже в далечната 1969 само СМР за малка районна отоплителна централка, дето се "правеше" за три месеца, беше оценена на 39 000 лева!! (при една ракия 0.80 лв, мешана скара 2.42 и бутилка вино 0.7 литра 1.42 лева)

    Нередност?
  • 8
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 1

    До коментар [#6] от "boby1945":

    Аха, за тебе "нормалните" депутати са ония г*зоблизци, които чинно гласуват по партийната повеля, само и само да са пак депутати и следващия път.
    А от капитално строителство че не разбираш е ясно и на малките деца. Много обичаш да пишеш за енергетика, но все в посока "големия шлем" на другаря Гоце.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 3

    До коментар [#8] от "today":

    Ами то други депутати освен нормални, такива дето си уреждат живота в парламента и няма по същество...
    Който се опитва да надскача боя си и да дава "тон за песен", или се държи неприлично и нефелно, просто не го избират в Парламента, Яне Бибияне например, разлая се неприлично срещу всички и сега гушка булката си на село в имението..... А ако иска да види Парламент, идва да пие е дно кафе в Радисон.... Някои други парламентарни титани на "правата" линия правят "рискови" лаборатории....

    Нередност?
  • 10
    sha16312238 avatar :-|
    sha16312238
    • - 4
    • + 1

    Е и при комунистите се случва да изкочи някой трезвомислещ,..

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар