🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво струват дипломите

Новият рейтинг на висшите училища показа силните и слабите им страни

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Най-добре платените специалности не привличат много студенти. Безработицата сред висшистите е ниска, но над половината от тях не работят на позиция, изискваща висше образование. Университетите с качествени научни изследвания се броят на пръсти. Чуждестранните студенти също.

Това са някои от основните изводи от рейтинга на висшите училища в България за 2013 г., който излезе в петък. Резултатите не изненадват, но потвърждават с данни важни тенденции за образованието и връзката му с пазара на труда. От класацията разбираме например, че в няколко направления българските университети се справят доста добре и могат да се конкурират на европейско ниво. В други обаче четирите години бакалавър не са били нищо повече от загубено време. В опит да привлекат повече студенти, а с тях и по-висока субсидия, много висши училища разкриват ненужни за пазара специалности. Работодателите имат конкретни очаквания за нуждата от кадри през следващите години, но рядко си говорят за това с университетите. Получава се шарена картина, която се рисува по-скоро от случайни решения на висшите училища, държавата и бизнеса, отколкото от техни целенасочени стратегии. Рейтинговата система е добра начална база това да се промени, ако резултатите от нея се анализират в детайли. Да видим какво показва тя.

За икономиката в Аграрния

Рейтинговата система ясно показва, че не може да се говори за качество на българското висше образование като цяло, а за силни и слаби страни както на системата, така и на отделните висши училища и техните специалности. "Има направления, в които няма съществено значение къде точно учиш", коментира за "Капитал" изпълнителният директор на институт "Отворено общество" Георги Стойчев, който развива рейтинга заедно със социологическа агенция МБМД и "Сирма солюшънс". Стойчев дава пример с медицината - всички университети, които я предлагат, постигат добри резултати, а разликите в нивото на реализация на завършилите са минимални. "Това е може би Бръшляновата лига на българското висше образование", допълва той (която заради счупената система на здравеопазване в България явно обучава медици на отлични умения, за да ги упражняват извън страната). Различно е положението обаче в направление икономика. Там има три пъти разлика в доходите и процента безработица на завършилите висшите училища, които оглавяват класацията и тези, които са в дъното. Тоест от ключово значение е не просто какво учиш, но и къде учиш.

Освен медицина високо качество на обучението има и в специалностите електротехника, електроника и автоматика, информатика и компютърни науки, комуникационна и компютърна техника, математика, обществено здраве, фармация, физически и химически науки.

Класацията показва също разнообразие сред водещите позиции по специалности. Близо 20 висши училища заемат първи места, като преобладават тези на Софийския, Техническия и Медицинския университет. Добре се представят и Химикотехнологичният и металургичен университет, както и Американският в Благоевград. Прави впечатление, че университетите, които са се специализирали в дадени направления, постигат високи резултати, например Тракийският в Стара Загора и Аграрният в Пловдив. В специфичните за тях специалности - ветеринарна медицина и животновъдство в Тракийския и растениевъдство и растителна защита в Аграрния, те логично са начело на класацията. Нелогично обаче изглеждат решенията им да предложат обучение и в администрация и управление и икономика. Обяснението е в начина на държавното финансиране - според броя студенти, и желанието да привлекат повече. Крайният резултат обаче показва, че шансът, особено за по-малките висши училища, е в намирането на тясна ниша и в инвестиции в нужни за пазара на труда кадри. Затова дебатът много ли са за България 51 висши училища трябва да се обърне в посока има ли смисъл от всички специалности, които те предлагат. Стъпка в тази посока е промяната в начина на държавното финансиране, която се опитва да се наложи през последните години - университетите да получават диференцирано заплащане според критерии за продукта им, например реализацията на завършилите студенти.

И все пак по-добре с висше

Рейтингът показва, че безработицата при висшистите, завършили през последните пет години, е около два пъти по-ниска от средната за страната. Осигурителният им доход също е чувствително над средните нива за периода. "Висшето образование продължава да е източник на добавена стойност за завършилите и като цяло подобрява шансовете им за реализация на пазара на труда", обобщава Георги Стойчев. Интересен резултат се вижда при сравнението на оценката от дипломата за средно образование на студентите с осигурителния доход на завършилите - висшистите по металургия и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми влизат в университет с едни от най-ниските оценки, но излизат с едни от най-високите заплати. Обратна зависимост се наблюдава при психологията например - студентите в специалността са със сравнително висока оценка от дипломата за средно образование, но след като завършат, доходът им е под средния за висшистите.

Разбира се, успехът на завършилите зависи до голяма степен от специалността и университета им. Сред направленията с най-висок осигурителен доход очаквано са информатика, математика и комуникационна и компютърна техника. На по-висока заплата могат да се надяват студентите от Софийския, Американския, Техническия и Нов български университет. Безработицата е най-ниска сред завършилите медицина, стоматология, военно дело и фармация. Медицина, електротехника, електроника и автоматика, архитектура, строителство и геодезия, психология, информатика и компютърни науки са и направленията, за които работодателите очакват да има по-голяма нужда от кадри през следващите пет години. Как това се отразява от държавата и висшите училища обаче остава загадка.

Най-добре реализиращите се специалности не са най-търсени от студентите. Според данните икономика учат над 60.5 хиляди студенти, в сравнение с над 9 хил. в комуникационна и компютърна техника и над 7 хил. в информатика и компютърни науки. Една трета от българските студенти са в специалности икономика и администрация и управление. Инженерни и точни науки пък учат само около 20 процента.

Рейтинговата система дава още един важен извод - над половината от завършилите български висши училища не работят на позиция, която изисква висше образование. Това варира силно според университета, в който висшистът се е обучавал. Около 70% от икономистите на Софийския и Американския работят на позиция, която изисква висше образование. Сред икономистите на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите обаче този дял е 10%. Университетът предопределя и професията - от всички завършили администрация и управление например 10.5 процента работят като стопански и административни специалисти. Сред завършилите тази специалност в Американския университет обаче делът е 36%.

Освен помощ за кандидат-студентите рейтинговата система може да бъде полезен инструмент както за мениджмънта на висшите училища, така и за хората, които планират пазара на труда. Данните могат да помогнат за това след пет години от университетите да излязат кадрите, които бизнесът и държавата чакат за своите планирани стратегии. А не абсолвенти по например история, философия или туризъм, които се реализират като продавачи. 

47 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mechev avatar :-P
    Mechev
    • - 20
    • + 19

    Aubg rulz ;)

    Нередност?
  • 2
    motochristo avatar :-P
    motochristo
    • - 13
    • + 14

    А си имаме и БАН. :):):) И там наука става.

    Нередност?
  • 3
    viktor_k avatar :-|
    viktor_k
    • - 75
    • + 46

    Много необективна класация. СУ само името му го държи на върха, иначе е много по-назад от УНСС, ТУ и Американския университет.

    Нередност?
  • 4
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 5
    • + 66

    Не знам дали видяхте снощи противния ректор на УНСС. Като видях класациите и се сетих за него - само под кадърното ръководство на такъв чукундур, УНСС може да падне на максимално ниското си днешно равнище. А той ( и такива като него), си получава 'наградата" - БСП внася преложение, за да бъдат още по-независими (?), да си отпуснат по-голяма мандатност, та да се увековечат този и подобни на него "учени"
    Вместо да диференцират субсидиите в зависимост от търсенето на завършващите и тяхната професионална кариера, за да се прочисти тази пасмина от университети (сигурно на глава от населението сме сред първите) по естествен икономически път.
    А ако се въведе и едно леко лицензиране, съвсем ще се прочисти пейзажа.
    Ама в главата на Станишевци и Ко се въртят доста по-страшни и драматични неща и за да купят всеки един отделемн глас, са готови да ни продават и или купуват на килограм, само и само да се задържат и бедния Станишко и да види Европата.

    Нередност?
  • 5
    ugi avatar :-|
    ugi
    • + 45

    До коментар [#3] от "viktor_k":

    Името не е малко, особено, ако ти дава предимство след това при търсенето на работа. Но иначе като цяло добър анализ, който показва точно какво трябва да се промени. (което всъщност е ясно от години, но и правителства и бизнес си правят оглушки). Толкова не мога да разбера какъв е проблема министърката да свика ректорите на университетие, заедно с основните работодателски/ браншови организации, които се оплакват от липса на кадри и да се направи една дискусия, в която да се набележат и разпишат конкретни мерки какво да се прави. Ама и бизнеса да не се прави на приятно разсеян и само да мрънка, ами да поеме конкретни ангажименти - да каже - разработете ми съответната специалност, със съответния брой хора, но аз ще осигуря практики/ стипендии и/или оборудване за обучението на тези хора и след това ще наема n-на брой от тях, ако са покрили изискванията. И тогава ще има наистина силен интерес към тази специалност, защото всеки влязъл ще знае, че след това има почти сигурна реализация.

    Нередност?
  • 6
    ugi avatar :-|
    ugi
    • - 1
    • + 24

    До коментар [#4] от "tsvetko_51":

    Не забравяй, че и нашият любим "експерт министър-председател" е кадър и преподавател в същото това учебно заведение

    Нередност?
  • 7
    zapoznat avatar :-|
    zapoznat
    • - 10
    • + 43

    До коментар [#3] от "viktor_k":

    Мисля, че специално за 'Икономика', 'Стопанско управление' и "Право", Софийският си е по-напред от УНСС. Можеш да погледнеш математиката, която се преподава в Стопанския факултет на СУ и тази в УНСС - в УНСС съм виждал задачи, където просто трябва да сложиш цифрите от условието и си готов...

    Нередност?
  • 8
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 5
    • + 45

    [quote#6:"ugi"]Не забравяй, че и нашият любим "експерт министър-председател" е кадър и преподавател в същото това учебно заведение[/quote]Изобщо УНСС е прибрало всичката паплач на прехода. Румен Гечев - министърът под чието управление икономиката потъна през 96-та също е професор там.

    Нередност?
  • 9
    psgan avatar :-|
    psgan
    • - 8
    • + 23

    До коментар [#7] от "zapoznat":

    И не само математиката. В Стопанският факултет преподаването по счетоводни дисциплини (ОТС, финансово счетоводство, управленско счетоводство, МСФО) е на изключително високо ниво, счетоводителките са добри и изпита се взема (и писмения и устния) се взема със здраво учене. И тези изпити са в пъти по-сложни от съответните в УНСС

    Нередност?
  • 10
    kirilzekin avatar :-(
    kirilzekin
    • - 13
    • + 13

    @Люба Йорданова
    Статията ви е добра и ми хареса. Само с последното изречение се изложихте - "...А не абсолвенти по например история, философия или туризъм, които се реализират като продавачи." Историческото образование, поне в СУ, има големи традиции и бих казал е на световно ниво. Не бива така леко да се генерализира. Примери за успешно и добре реализирали се абсолвенти по исторически науки има страшно много навсякъде. А и ако работят в сверата на продажбите (напр. salesmen), в това няма нищо лошо или неефективно. Именно специалистите по продажби не веднъж са споменавани по отношение недостига на кадри.

    Нередност?
Нов коментар