🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Инфлацията в еврозоната остава ниска

Германският бизнес остава оптимистичен за икономическия растеж

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Потребителските цени в еврозоната са отбелязали през януари най-големия регистриран досега спад на месечна база, показват данните на Евростат. Цените в 18-те държави, използващи еврото, са спаднали с 1.1% спрямо декември, като на годишна база инфлацията остава на ниво от 0.8% за втори пореден месец. Финалното отчитане е малко по-високо от предварителното, показващо ниво от 0.7%. Инфлацията обаче остава значително под заложените от Европейската централна банка (ЕЦБ) цели.

Ниска инфлация

В целия Европейски съюз инфлацията на годишна база е достигнала 0.9% през януари, а на месечна база се отчита дефлация от 0.9%. България е една от трите страни в ЕС, където се наблюдават негативни нива на годишна база, заедно с Гърция и Кипър. Същевременно на месечна база само три държави отчитат ръст на потребителските цени – Естония, Латвия и Словакия. Сред членките на валутния съюз най-силен месечен спад има в Италия – 2.1%.

Най-голямата икономика в региона - Германия, отчита инфлация на годишна база от 1.2% и дефлация на месечна база от 0.7%, като и двата показателя са на по-ниски от очакваното нива. Инфлацията в еврозоната на годишна база е била повлияна от спада на цените на енергията, докато на месечна база основна роля е изиграл резкият спад на цените на индустриалните стоки, както и поевтиняването на услугите.

През ноември ЕЦБ понижи основния си лихвен процент до рекордно ниското ниво от 0.25%, като тогава се очакваше то да не бъде променяно до средата на 2015 г. освен при повишение на лихвите на паричните пазари и значително поскъпване на еврото. Серията разочароващи данни за икономическото възстановяване от последните седмици и ниските нива на инфлация увеличават очакванията, че централната банка ще внесе промени в паричната си политика през март.

Положителни сигнали

В понеделник дойдоха и някои положителни сигнали на еврозоната, след като индексът на германския бизнес климат Ifo се покачи до най-високото си ниво от юли 2011 г. Показателят, основан на анкети сред 7000 мениджъри, е достигнал 111.3 пункта. През миналата седмица индексът на инвеститорското доверие ZEW показа неочакван спад, но като цяло бизнесът в страната остава оптимистично настроен за икономическия растеж през тази година.

Конкретните статистически данни все още не дават солидно основание за прекомерен оптимизъм, най-вече заради регистрирания през декември спад на износа, индустриалното производство и новите поръчки. Според правителствените прогнози през 2014 г. търсенето на германски стоки в чужбина няма да отбележи сериозен ръст, но това ще бъде компенсирано с повишаващо се вътрешно потребление. Очаква се икономиката на Германия да нарасне с 1.8% през тази година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    derred avatar :-|
    DENIM
    • - 2
    • + 1

    Тепърва ще нараства ...

    Нередност?
Нов коментар