Нов чадър над досиетата

Ще закрие ли съдът комисията за разкриване на документите на ДС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Законът за досиета е един от безспорните успехи на прехода. Парадоксално изготвен и приет основно с гласовете на депутатите от БСП и ДПС през 2006 г., вече седем години той бавно и настоятелно започна да разкрива тайните на комунизма и прехода. Атаките срещу решенията на Комисията по досиетата от страна на обявени сътрудници, бивши служители на ДС и всякакви съпричастни към делата на тайната полиция бяха напълно очаквани. Цели 93 пъти решенията за оповестяване на принадлежността на дадена личност са били атакувани пред съда. И всеки път магистратите са постановявали, че преценката на комисията е била правилна, а законът спазен. Поне така беше до 10 януари тази година...

Тогава трима съдии от Трето отделение на ВАС (Йорданка Костова, Жанета Петрова и Искра Александрова) приемат, че комисията неправилно е обявила Георги Варадинов за сътрудник на ДС. На 21 януари същият състав отново решава, че комисията по досиетата е действала неправилно. Този път обаче вменява на административния орган да извърши разследване за истинността на документите и обстоятелствата при вербуването на Иван Лулейски. И в двата случая става въпрос за обявяване на сътрудници на ДС на базата на документите картон № 4 и образец 6, регистрационен дневник,  както и писмо за унищожаване на делото от МВР.

На практика отсега нататък могат да бъдат "съборени" всички решения на комисията по досиетата.

Картончето...

Тук е моментът да върнем малко историята назад. За да прикрие своите следи и сътрудници, след 1990 г. специалните служби унищожиха голяма част от досиетата, най-вече тези на политическата полиция (VI управление).
От унищожение обаче са спасени регистрационните дневници и картоните по образец №4, чрез които хората са били записани в картотеката на репресивния орган, както и заповедите за унищожаването на документите. През 1997 г. доминираният от агенти на ДС Конституционен съд блокира работата на първия закон за отваряне на досиетата. Тогава те приеха, че комисията не може да обяви принадлежност на някого към ДС само на основание на тези документи. Това на практика върза ръцете на тогавашната комисия, която беше закрита през 2001 г. Приетият през 2006 г. закон пък, най-общо казано, постанови, че ако съществува какъвто и да е документ, който доказва принадлежност на дадена личност към органите на ДС и специалните служби на народната армия, то тя трябва да бъде обявена.

Двете решения на ВАС от януари тази година са на път да минират тотално дейността на комисията и да блокират процеса на отварянето  на голяма част от останалите необявени документи на ДС занапред.  При първото решение съдът установява, че очевидно при попълването на образец №4 е допусната грешка, тъй като датата на регистрирането на сътрудника в органите на ДС е само три месеца след раждането му. След това ръкописно някой е сменил датата. Поправката пък не съответства на датата на вербовката, посочена в извадка от документа. Съдът е разпитал и "оперативния работник" Христо Панчев, който е заявил, че е обяснил на сътрудника, че квартирата му ще се използва за "интимни срещи". На тази основа съдът заключва, че не може да се направи извод, че жалбоподателят е бил вербуван и е сътрудничил на органите (ДС).

При втория случая съдът отива по-далеч, като вменява на комисията по досиетата да разследва документацията за всеки случай поотделно. "Разкриването и обявяването  принадлежност на дадено лице трябва да е резултат от проучване, анализ и оценка на издирените и събрани за него документи. Мотивите към решението следва да съдържат изводи, направени в резултат на направения от административния орган анализ и преценка на събраните и намерени документи за лицето - какви са документите, по какъв ред са съставени, отговарят ли те на разписания ред за съставяне, от кого са съставени и в какво качество...", пише в решението на съда от 21 януари 2014 г. Подозрителното е, че в предното решение, което цитирахме и същия състав на ВАС, вече е дало отговор на всички тези въпроси и именно на базата на разминаването по едно от тях отменя решението на комисията. И тук остава неясно защо един и същ състав изведнъж обръща практиката си.

В очакване на решението

Именно противоречивата практика е накарала омбудсмана да поиска от ВАС тълкувателно решение по прилагането на Закона за досиетата. Константин Пенчев поставя два основни въпроса - следва ли комисията при установяването и обявяването на принадлежност към ДС да проучва, анализира и оценява издирените и събрани документи. И още - дали е задължена комисията при наличието на някой/някои от посочените в разпоредбите на чл 25 от закона документи (данни от неговото лично кадрово дело, щатни рзписания, ведомостите за заплати, собственоръчно написана или подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения, регистрационни дневници и картотеки,  протоколите за унищожаване и т.н.) да обяви принадлежност на лицето към органите.

Според Закона за съдебната власт тълкувателните решения на върховните съдилища се постановяват в тримесечен срок, като този срок е инструктивен за съда. В свое становище Програма "Достъп за информация" (ПДИ)  разглежда обстойно както историята на Закона за досиетата, така и неговото прилагане, съдебната практика и като цяло ползата за обществото да има достъп до тази важна страница от историята.

Ръководителят на правния екип на ПДИ Александър Кашъмов набляга на факта, че с това си решение ВАС създава противоречива съдебна практика, след като има 93 съдебни решения като касационна инстанция по тази материя в продължение на 6 години и практиката по тълкуването на закона е еднопосочна и непротиворечива до януари 2014 г. "Следва да се отбележи за пълнота, че същият състав има и противоположна практика, синхронна с установената практика на ВАС", пише Кашъмов.  От началото на работата на комисията от април 2007 до края на 2013 г. са били проверени над 100 000 български граждани, като е установена прринадлежността на 7827 от тях към структурите на ДС и разузнавателните управления на Българската армия, пише в становището на ПДИ. От фондацията казват, че ако досегашната практика бъде преустановена на база на двете решения на ВАС от януари, обявените досега съдтрудници на база налични документи ще бъдат поставени в неравностойно положение спрямо бъдещите, което е нарушение на конституцията на България за равнопоставеността на гражданите.

Защо

Обичайните заподозрени са бившите ченгета от Държавна сигурност, както и техните колеги в сегашните разузнавателни служби - Националната разузнавателна служба, Служба "Военна информация" (евфемистично наименование, зад което се крие бившото разузнавателно управление на народната армия - РУМНО) и Държавна агенция "Сигурност на информацията" - ДАНС. Че бивши служители на ДС през цялото време на прехода активно саботираха отварянето на досиетата, всички знаят. Те и не се криеха, като трябва да им се признае, че го правиха доста успешно. С идването на настоящата власт атаките срещу комисията зачестиха - първо със слухове, че ведомството ще бъде закрито и фондът от документи ще се влее в Държавния архив, инспирирани от бившия червен депутат Младен Червеняков. След това тръгна слух, че службата ще бъде закрита поради липса на бюджетни средства. Накрая бившите разузнавачи отново поискаха отменянето на закона... Активността на лобистите за затваренято на досиетата се свързваше с настояването на комисията НРС и Военна информация да предадат всички документи според закона. Това се случи в края на миналата и началото на тази година чак след намесата на президента. Оказа се обаче, че макар и по списък цялата документация да е предадена, от нея липсват над 20 000 архивни единици. Подозренията са, че сред тях са някои скандални прикрити публични личности с досиета. Всички тези сплетни обаче попадат в сферата на световната конспирация.

Решенията на ВАС, с които отменят двете решения на комисията по досиета, напълно противоречащо на досегашната съдебна практика, не са изолиран случай, а биха могли да създадат реален проблем - за пореден път да бъдат завторена страницата за ролята на Държавна сигурност по времето на комунизма и прехода. И ако това се случи, има вероятност този път да е завинаги.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 3
    • + 42

    100% ще я закрият, или с някакви промени ще обезсмислят съществуването и. От цоцалистите друго не сме и очаквали.

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 3
    • + 70

    И след 5 минути да я затворят, въз основа на дотук издадените решения нещата са ясни и за слепия: няма зулум, в който да не е замесена ДС. Фалити на банки и пирамиди, мутрозастрахователи, хиперинфлация, кредитни милионери, рязане на заводи за скрап, сеч на гори, трафик на хора, разпространение на дрога, наглед необясними парламентарни конфигурации и съмнителни външнополитически решения - всичкото има своето обяснение в обявленията на сайта на комисията. Няма спецслужба в света, замислила и реализирала успешно оплячкосването на собствения си народ.

    Нередност?
  • 3
    tanas avatar :-?
    Танас
    • - 3
    • + 46

    Коя от другите посткомунистически страни е затворила своите комисии и институти на паметта ?
    Никоя даже увеличиха срока на лустрация която във България няма.
    ОСТАВКА ! ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ !

    Нередност?
  • 4
    gll37355838 avatar :-|
    Дундурук
    • - 3
    • + 29

    Явно единственият начин да си оправим държавата е да изчакаме естествената им смърт. Дано не е късно. Млади сме, но животът ни мина в кочината им. :(

    Нередност?
  • 5
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 3
    • + 36

    Ние и на тези дето ги знаем,нищо не можем да им направим.Пишат книги,облъчват ни от екрана,тяхна е и голяма част от пресата,творят ни закони и ни представят като дипломати пред света.Лустрация ни трябва,другото е ала бала.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 13
    • + 15

    Комисията обявява Гошо или Мара за принадлежали към бившата ДС.
    И какво следва? Нищичко!
    Гошо или Мара продължават да са управител на болница, началник в банка, едър бизнесмен, несменяем народен представител, дипломат, митрополит, журналист...
    В същото това време Комисията, която върши тая безмислена работа, усвоява милиони от бюджета. Защо? За да публикува от време на време списъци на хора по отрасли? Ами то край няма да има!
    А и смисъл, защото няма предвидени никакви лустрационни текстове за бившите.

    Нередност?
  • 7
    chernomorski avatar :-|
    Chernomorski
    • - 3
    • + 31

    Ето това не трябва да се случва! Комунизмът по всевъзможни начини се мъчи да прикрие грозните следи от деянията си, но това не трябва да го допускаме. Ако искаме да ги спрем, евро изборите са огромен шанс - просто не трябва да гласуваме за кадрите на червената номенклатура!

    Нередност?
  • 8
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 2
    • + 26

    Народа
    трябва да закрие комунистите,
    щото са мафия

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 16

    [quote#2:"cinik"]И след 5 минути да я затворят, въз основа на дотук издадените решения нещата са ясни и за слепия: няма зулум, в който да не е замесена ДС. [/quote]
    Проблемът е че това е безименно - ДС и нищо повече. Друго е да се знаят личностите и всеки път когато такъв ни се изпъчи от екрана да има кой да каже "Този беше от ДС, защо му вярвате?". Ако не се знаят имената ще продължат да се правят на чисти и неопетнени. Общата картинка ни е ясна, искаме вече и конкретните изпълнители.

    Нередност?
  • 10
    fred avatar :-|
    Fred
    • + 17

    До коментар [#6] от "D-r D":

    И какво, по-добре е да не ги знаем ли?

    Нередност?
Нов коментар