🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Защо уволниха началника на военното разузнаване

Официалната версия е разминаване във вижданията между него и министъра на отбраната

Веселин Иванов беше освободен като ръководител на служба "Военна информация" (военно разузнаване)
Веселин Иванов беше освободен като ръководител на служба "Военна информация" (военно разузнаване)
Веселин Иванов беше освободен като ръководител на служба "Военна информация" (военно разузнаване)    ©  Анелия Николова
Веселин Иванов беше освободен като ръководител на служба "Военна информация" (военно разузнаване)    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министърът на отбраната Николай Ненчев е освободил днес със своя заповед началника на служба "Военна информация" Веселин Иванов. Зад въпросното завоалирано наименование всъщност се крие българското военно разузнаване. То е пряко подчинено на военния министър, който може да смени директора й по своя преценка, без да е нужно одобрение на Министерски съвет или указ на президента.

От днес служба "Военна информация" има временен ръководител и той е полк. Светослав Даскалов.

Официалната причина за махането на Веселин Иванов е генерално разминаване с министъра на отбраната за развитието на военното разузнаване. "С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.", коментира Николай Ненчев по повод смяната.

Информация по въпроса бе изнесена в парламента още в края на мината седмица. Тогава военният министър обяви също така, че дори в момента около 6 на сто от състава на военното ни разузнаване са хора, които са минали на обучение през школи на съветските специални служби по социалистическо време. Депутатът от ГЕРБ и бивш ръководител на комисията по досиетата Методи Андреев пък обяви, че досегашният началник на военното разузнаване е получил софийско жителство преди 10 ноември с личното ходатайство на члена на ЦК на БКП Милко Балев.

Търканията между досегашния шеф на военното разузнаване Веселин Иванов и министъра на отбраната Николай Ненчев датират още от началото на мандата на сегашното правителство. Конкретната причина тогава беше нежеланието на служба "Военна информация" да предаде частите от архивите си от времето на своя предшественик РУМНО на Комисията по досиетата. Според военните разузнавачи това щяло да създаде заплаха за живота на чуждестранни граждани, които са били сътрудници на комунистическите специални служи. Ненчев от своя страна твърдеше, че такава заплаха не съществува, тъй като по закон Комисията по досиетата оповестява само информация за български граждани, които са работили за бившата Държавна сигурност и Разузнавателно управление на Министерство на народната отбрана (РУМНО).

Друг аргумент за махането на Веселин Иванов е, че според военния министър в настоящия си вид военното разузнаване не може ефективно да си сътрудничи с партньорските западни спецслужби. Ненчев ще изиска от новото ръководство на служба "Военна информация" в кратки срокове да извърши спешни реформи и да започне назначаването и на млади офицери на ключови длъжности в разузнаването. Също така според него в момента тече проверка за извършени нарушения в службата. От отбранителното ведомство обаче не дават повече подробности за какво точно става дума.

Уволненият Веселин Иванов на практика е първият цивилен ръководител на военното разузнаване. Той беше назначен на този пост още по времето на първото правителство на Бойко Борисов като за целта бе променен и Закона за отбраната и въоръжените сили. След падането на ГЕРБ от власт обаче Иванов запази поста и при кабинета "Орешарски". По времето на служебното правителство на Георги Близнашки тогавашният министър на отбраната Велизар Шаламанов също е искал да отстрани Иванов, но по неофициална информация е бил подложен на натиск от страна на ГЕРБ да не го прави.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 17
    • + 59

    Поздравления за смелостта да се раздели с бившите.

    Нередност?
  • 2
    paradox22 avatar :-|
    paradox22
    • - 58
    • + 29

    И все пак да не забравяме - мина през София шефа на ФБР и се започна - замина си министъра на милицията, ББ скоростно поиска едни оставки и те са факт.. сега и шефа на военните разузнавачи (то военно и разузнаване някак не ми се връзват, ама нейсе). Всеки път като мине през София някой от американските ни душеприказчици .. иииииии започват промените.... Винаги сме слуги на някого, ама от онези тъпите слуги !

    Нередност?
  • 3
    dimitrov21 avatar :-|
    дурак
    • - 4
    • + 37

    [quote#2:"paradox22"] Винаги сме слуги на някого, ама от онези тъпите слуги ![/quote]

    хора без глави-винаги слуги

    Нередност?
  • 4
    twelve avatar :-?
    Коки
    • - 15
    • + 47

    От някъде трябва да се почне изриването на комунистическите мекерета! Питам се, какво чакаха 25 години?!

    Нередност?
  • 5
    regul avatar :-|
    regul
    • - 10
    • + 27

    Една голяма победа за политолога Антон Тодоров, който от години единствен води последователна битка с тези търгаши и национални предатели.

    Скандал: И шефът на военното разузнаване е свързан с комунистическите служби. Директорите на двете разузнавания са в тотален конфликт на интереси

    http://desebg.com/2011-01-06-11-44-48/1464-2013-10-03-16-21-40

    Параграф 12 и „бандата на петимата“
    http://frognews.bg/news_59356/Paragraf-12-i-bandata-na-petimata/

    Лъжите на Веселин Иванов – шефа на „Военна информация”
    http://pik.bg/%D0%BB%D1%8A%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B2%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%BD-%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2-%E2%80%93-%D1%88%D0%B5%D1%84%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%E2%80%9E%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F%E2%80%9D-news254444.html

    Нередност?
  • 6
    bestbuy avatar :-@
    За да останат ХОРА в България.
    • - 11
    • + 24

    Щото повечето в тези служби са безмозъчни, трътлести "военни", които освен да папат пари, за нищо не стават..

    Нередност?
  • 7
    rim avatar :-|
    Рим
    • - 7
    • + 25

    "около 6 на сто от състава на военното ни разузнаване са хора, които са минали на обучение през школи на съветските специални служби по социалистическо време."


    До краят на мандата не трябва да остане нито един такъв! Има достатъчно млади момчета, които да заемат местата им!

    Нередност?
  • 8
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • - 4
    • + 15

    Защото , все по рядко докладва в руското посолство

    Нередност?
  • 9
    gorgozil avatar :-P
    Gorgozil
    • - 7
    • + 26

    До коментар [#2] от "paradox22":

    Системата пълна със съветски възпитани милиционери, който служат на Русия, а ние им плащаме заплатите, той се разтревожил, че ги уволнявали ...

    Нередност?
  • 10
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 7
    • + 22

    Това, че този е освободен е важна и правилна, но много закъсняла стъпка - трябваше да стане много по-отдавна. И не бива да се приключва с това, защото тук става въпрос за изключително важните въпроси за защита на държавата, на националната ни сигурност И НАЦИОНАЛНИТЕ НИ ИНТЕРЕСИ, КАКТО И НА ПАРТНЬОРИТЕ НИ ОТ ЕС И НАТО, на които България е пълноправен член! Да поясня:

    В българските служби, особено в разузнаванията и контраразузнавания - цивилни и военни ДЪЛГО ВРЕМЕ, ВСЪЩНОСТ ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ НА ПРОСЛОВУТИЯ ОТКРОВЕНО БАНДИТСКИ ПРЕХОД РЪКОВОДСТВАТА НА ТЕЗИ СЛУЖБИ БЯХА МНОГО ТЯСНО СВЪРЗАНИ И ОБСЛУЖВАХА РУСКИТЕ, ДОКАТО ПРЕТЕНДИРАХА, ЧЕ СА ЛОЯЛНИ КЪМ ПАРТНЬОРИТЕ НИ! И това много лесно се доказва не само от много реални действия и документи (независимо от борбата им на живот и смърт да унищожават, крият и преправят документи и архиви - ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ КОИТО СА В МОСКВА И ПОД КОНТРОЛ НА СЛУЖБИТЕ НА ПУТИН!, оправдавайки се с дежурните нефелни и обрасли с лъжи и манипулации опорни точки за държавни и служебни тайни, или за постаеяне на нечии живот в опасност при разкриване НА ФАКТИТЕ И ИСТИНАТА ЗА ТОВА ТЕЗИ КАКВО И ЗА КОГО РЕАЛНО СА РАБОТИЛИ!).
    И ако някой все още не е сигурен и има някакви съмнения по въпроса, да си отговори сам:

    И КЪДЕ БЕ ТОЗИ И ДРУГИТЕ МУ КОЛЕГИ ОТ ЦИВИЛНОТО РАЗУЗНАВАНЕ И КОНТРАРАЗУЗНАВАНЕ, ЗАЩО НИКОЙ ОТ ТЕЗИ НЕ СЕ ВЪЗПРОТИВИ, КОГАТО АХМЕД ДОГАН ПРЕДАДЕ ЦЯЛОТО НИ ВЪНШНО РАЗУЗНАВАНЕ - 1,300 български разузнавача зад граница, със семействата и контактите им И ПОСТАВИ ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО ИМ В ОПАСНОСТ?
    Къде бяха този и тези през всичките 25 години, когато червената ДС-КГБ върхушка СЪЗДАДЕ БЪЛГАРСКАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, ПОДСИГУРИ Я ЛОГИСТИЧНО, НАПРАВЛЯВАШЕ Я И Я КОНТРОЛИРАШЕ ДАДЕ Й И КОНТАКТИТЕ С НЕЖДУНАРОДНАТА ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ, ЗА ДА ПРЕМИНЕ В МАФИЯ И ДА ОВЛАДЕЕ ВСИЧКИ ВЛАСТИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ?

    Къде бе този, когато България бе тотално разграбена, над 120 милиарда долара активи откраднати?

    Къде бяха тези, при контрабандата с оръжие, при лицензиране на съмбителни и престъпни лица и фирми за търговия с оръжие, или при НЕЗАКОННИТЕ УТАЛИЗАЦИИ НА МИНИ, вкл. ВНАСЯНЕТО И ТРАНСПОРТА ИМ В СТРАНАТА НИ?

    Къде бе този и такива, когато ключови и важни за държавата и националната ни сигурност структуроопределящи предприятия, като "Балкан", "Булгартабак", "Български железници", БТК, НЕК, ВОЕННИТЕ ЗАВОДИ, ПРИСТАНИЩА,...БЯХА РАЗГРАБВАНИ И ПРИВАТИЗИРАНИ ОТ ПРЕСТЪПНИ ЛИЦА И ГРУПИ, ВКЛ. ЧУЖДИ ЧРЕЗ ОФШОРКИ????

    Въпросите са много и важни, с неотложни отговори, ако ще ставаме нормална държава.

    Но вижте на този И ТЕЗИ КОИ И КАКВИ СА МУ ПРИОРИТЕТИТЕ:

    "Според военните разузнавачи това щяло да създаде заплаха за живота на чуждестранни граждани, които са били сътрудници на комунистическите специални служи..."

    От тази история научаваме още нещо много важно за адетите И РЕАЛНИТЕ ВЗАИМООТНОШЕНИЯ И ВЗАИМОВРЪЗКИ, ТОЕСТ НЕНОРМАЛНОСТИ В БЪЛГАРСКИТЕ СЛУЖБИ И УПРАВЛЕНИЯ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 25 ГОДИНИ, КАКТО И ЗА ИСТИНДКИТР ИМ ПРИОРИТЕТИ ЗАД КУЛИСИТЕ!

    Само помослете - военен не бил съгласен с началника си и от сума ти време ... СПОРЕЛ С НЕГО!?!?
    Някой да му бе обяснил на този и тези, ЧЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ИЗРАЗ НА ИСТИНСКИ ОФИЦЕР С НАЧАЛНИКА МУ Е ... ПОДАВАНЕТО НА ОСТАВКАТА СИ, АКО НЕ ИЗПЪЛНИ ЗАПОВЕДТА ИЛИ НАРЕЖДАНЕТО МУ, НА МОМЕНТА!
    Както например стори министърът на МВР Вучков, който макар и Зцивилен и уж мек на вид СЕ ОКАЗА МНОГО ПО-ГОЛЯМ МЪЖ И ПОЧТЕН, ЗА РАЗЛИКА ОТ БОРИСОВ И НАЗНАЧЕНИТЕ ОТ НЕГО ОФИЦЕРИ...
    Но вижте му (им) и приоритетите на този (тези) - И ЗАТОВА ТРЯБВА МНОГО ВНИМАТЕЛНО И ПРЕЦИЗНО ДА СЕ ПРЕГЛЕДА И ДАДЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВСИЧКО, КОЕТО СА ПРАВИЛИ И НЕ СА НАПРАВИЛИ, А СА БИЛИ ДЛЪЖНИ, ПРЕЗ ГОДИНИТЕ;
    В България мафията управлява държавата!
    Тя води десетилетна война срещу държавата и държавността, срещу собствения си народ, граби и руши, насилва, лъже и рекетира, продава и предава националните ни интереси, създава, крие и толерира престъпниците и граби и тормози останалите, провежда политика на всееъзможни провокации и конфтонтсции, вкл. етнически, на ГЕНОЦИД И ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА!

    И на фона на всичко това този и тези намерили жалкото и тъпо оправдание да крият документи и архиви НА НАЙ-МРАКОБЕСНАТА ЗИ ЧОВЕКОНЕНАВИСТНИЧЕСКА ПРЕСТЪПНА ИДЕОЛОГИЯ, СЪЩЕСТВУВАЛА НЯКОГА, ПО-ОТВРАТИТЕЛНА ДОРИ И ОТ ФАШИСТКАТА ПО БРОЯ НА ЖЕРТВИТЕ И ЩЕТИТЕ - И ЗА БЪЛГАРИЯ, комунистическата, че "щял евентуално да бъде застрашен живота на чужди граждани, подпомагали ПРЕСТЪПНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ СЛУЖБИ"!?!?!?
    А ТОВА, ЧЕ ДЕСЕТКИ И СТОТИЦИ ХИЛЯДИ БЪЛГАРИ БЯХА УБИТИ И ТЕРОРИЗИРАНИ, И ТЕРОРЪТ ПРОДЪЛЖАВА - ОТ СЪЩИТЕ ЧЕРВЕНИ ПРЕСТЪПНИЦИ И НАСЛЕДНИЦИТЕ ИМ И В МОМЕНТА, БЕ ЧУКУНДУР(И)?
    ВИЕ ЗА КОГО РАБОТИТЕ И СТЕ РАБОТИЛИ ДОСЕГА ВСЪЩНОСТ, БЕ?
    ЗА КОГО СТЕ ЗАГРИЖЕНИ НАЙ-НАПРЕД, КОИ СА ВИ ИСТИНДКИТЕ ПРИРИТЕТИ, И ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ИЗМИНАЛИ ГОДИНИ?
    НЕ РАЗБИРАТЕ ЛИ, ЧЕ С ТЕЗИ СИ ДУМИ И ДЕЙСТВИЯ ВСЪЩНОСТ ДЕМОНСТРИРАТЕ, И ТО КАТЕГОРИЧНО КОИ ВСЪЩНОСТ СТЕ, И ЧЕ СТЕ СЪЩИТЕ КОМ. СЛУЖБИ, НО ПРЕСТРУВАЩИ СЕ ПРЕД БЪЛГАРСКИЯ НАРОД И ПАРТНЬОРИТЕ НИ КАТО ЛОЯЛНИ КЪМ ТАХ?

    НАХАЛНИ ЛЕКЕТА И ДОЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!






    Нередност?
Нов коментар