🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лошият лейтенант и глухият прокурор

Или как прокуратурата не иска да разследва съмнения за нагласено разследване и полицейско насилие

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Създава се негативно усещане и настроения по отношение на полицейските служители при и по повод изпълнение на правомощията им по закон. За съжаление тези негативни тенденции, не само, че не се пресичат, но и се толерират от някои медии и определени групи с неясно мoтивирани и нехилистични поведенчески прояви. Зачествяват проявите на атаки, по отношение на полицейски действия, с което освен персоналните нападки и необективни критики спрямо конкретни служители и като цяло се уронва престижът на МВР и се петни името на институцията и служителите безогледно."

Това не са опорни точки. Цитатът, със запазен правопис, е от проверката, която МВР проведе, след като в края на миналия септември няколко телевизии излъчиха репортаж за двама младежи, които по думите им са станали жертва на полицейско насилие.

Случаят придоби популярност, а вътрешният министър Цветлин Йовчев защити подчинените си по време на парламентарния контрол.

Казусът бързо беше забравен. На 1 април, денят на шегата, съвсем наистина Софийската районна прокуратура (СРП) внася в съда обвинителен акт срещу основните участници в инцидента от цивилна страна - Иван и Александра. Той е обвинен, че малко след 5 сутринта на 15 септември 2013 г. е счупил чистачка на полицейски бус, паркиран пред първо районно, а тя – че е обиждала полицаите, които са се опитвали да задържат приятеля й, и е скъсала униформата на единия от тях.

И ако до този момент версиите бяха дума (на младежите) срещу дума (на полицаите), тази седмица излъчени записи от камерите в районното от часовете около злополучните събития създават сериозни притеснения, че събитията от септемврийската утрин далеч не са се развили така, както полицаите разказват.

Случката, от една страна, показва невъзможността на МВР и прокуратурата да разследват всестранно, задълбочено и обективно сигналите за превишаване на правомощията от страна на полицейските служители, а от друга, хвърля сериозни съмнения дали всъщност тези, които следва да бранят закона, не го прекрачват, за да прикрият собствените си престъпления.

Историята

На 15 септември, към пет сутринта група младежи, сред които са Иван и Александра, се прибират, след като цяла нощ са били навън. Те наближават 1 РПУ на "Шипченски проход".

Пред районното са трима полицаи, които патрулират цяла нощ. Оттук нататък версиите се разминават значително.

Според младежите Иван закачил случайно чистачката на паркиран пред районното полицейски бус. Видели го полицаи, които му се нахврълили и започнали да бият него и приятелката му Александра, а после ги задържали. Според разказите на полицаите Иван ритал полицейските автомобили, счупил чистачката и замахнал към единия от тях, а когато той се е опитал да го задържи, върху него се нахвърлила Александра.

Тя скъсала униформата (според единия полицай "на дясното рамо и пагона", а според другия "на няколко места"), а после започнала да се бие с другия полицай по средата на "Шипченски проход". В крайна сметка младежите са задържани в районното. Тук отново версиите се разминават – според Александра тя е била обиждана и заплашвана (със сексуален тормоз). Според служителите на МВР - през цялото време тя е обиждала полицаите, а момчето ги заплашвало с чичо си. Според други полицаи тя, а не той, е заплашвала полицаите с чичо си.

Късно следобед двамата са привлечени като обвиняеми и освободени от районното. Александра си вади медицинско удостоверение, от което става ясно, че има хематоми от удар по главата. Впоследствие е настанена в болница заради посттравматичен стрес, където остава 10 дни. Тя подава жалба до главния прокурор Сотир Цацаров за полицейско насилие.

Вътрешна проверка... на правописа

Няколко дни след като случаят е "обнародван" след репортажа на Нова телевизия, тримата полицаи, които пряко участват в събитията, пишат докладни записки до началника на районното, а един от тях, Кристиян Стоянов (чиято униформа според думите му е била скъсана), иска извършването на проверка.  Някои от обясненията надхвърлят далеч предмета на проверката и силно приличат на медиен анализ: "Тенденциозността и поръчковият характер на публикациите издават опита на обвинените в престъпление чрез задкулисни действия да избегнат отговорността, която носят законите на Република България", пише най-старшият от тримата полицаи. И още: "Съзнавам напълно, че е почти невъзможно да се потърси отговорност от подобни жълти писачи, опитващи се да настроят обществото против нас." Други изразяват недоумение как Александра твърди, че уж има проблем със слуха, а дава интервю на открито и чува въпросите на журналистката.

В крайна сметка в Първо РПУ започва вътрешна проверка, която е проведена под ръководството на зам.-директора на районното. Тя отхвърля всички обвинения за полицейското насилие и приема, че силата и помощните средства са използвали законно, а по отношение на Александра това е станало и за да бъде тя предпазена от евентуалното "блъскане от движещи се МПС". Едно от заключенията на вътрешната проверка по случая е, че обясненията, които Александра и Иван пишат в РПУ-то, са "трудно възприемащи се, с много правописни и граматически грешки". Според проверяващите "младежите пишат под въздействието" на тяхна приятелка (част от компанията им), която "буквално им диктува неверни обстоятелства и клевети против полицейските служители, като акцентът е не върху извършените деяния от задържаните, характеризиращи се с особена наглост и неуважение към държавните институции, а върху употребата на сила от полицаите". Александра и Иван са тествани с дрегер, който отчита наличието на алкохол в дъха им. В крайна сметка заключението на проверяващите е, че няма каквито и да е нарушения, а на МВР се препоръчва да осигури правна помощ на полицаите.

Камера обскура

При очевидното разминаване на показанията на основните участници в сблъсъка единственото непредубедено доказателство остават видеокамерите пред и във районното. Те са изискани от прокуратурата по разследването срещу Александра и Иван. От РПУ-то изненадващо отговарят, че поради технически проблем са запазени само вътрешните камери, но не и тези отвън, с които имало "технически проблем" и не работели от средата на лятото. Именно тези камери е трябвало да заснемат счупването на чистачката и скъсването на ръкава на полицейската униформа, заради които се стига до задържането им или евентуалния побой над младежите. Камерите от помещението в районното, където се настаняват задържани лица, обаче носят достатъчно информация, която подлага под съмнение версията на полицаите.

Видеозаписът показва, че веднага след сблъсъка и след това полицаят, чиято униформа би трябвало да се скъсана, се разхожда пред камерата със съвсем здраво облекло. И чак когато пристига новата смяна (три часа след инцидента), полицаят се появява със скъсано яке, за да бъде освидетелстван.

Под съмнение са и показанията на друг от полицаите, който е бил на пост в РПУ-то в нощта на събитията. След сблъсъка той пише до началника си, че е чул звука от чупенето на чистачката, а пред съда (по делото, с което Александра обжалва ареста й) казва, че е видял счупването на чистачката на буса. От записа обаче се вижда, че той през цялото време е вътре в РПУ-то и няма как нито да е видял, нито да е чул каквото и да било.

И пак проверка..

Тази седмица медийният интерес към случая и излъчения запис провокират нова вълна от проверки – вътрешният министър Цветлин Йовчев разпорежда такава на Инспектората на МВР, а прокуратурата открива преписка.

Въпросът, който не дава отговор, е защо това не се е случило до този момент? Александра подава две жалби до прокуратурата – една до главния прокурор Сотир Цацаров и една до градския прокурор. Всички приключват по един и същ начин – препратени са към разследването срещу нея. По една от тях, и.д. градският прокурор на София Евгени Диков уважава искането й и изземва разследването от МВР (на практика разследването е било водено от колеги на полицаите, за чиито действия има съмнения), за да го възложи на следствието. Не са проверени нито един от изнесените от младежите факти – нито за съмненията около скъсана униформа, нито за други разминавания.

Прокурори разказаха пред "Капитал", че практиката да се обединяват дела с конкуриращи се предмети на доказване (полицейско насилие и хулигански действия) е обичайна, но неправилна. Тя има един резултат – по едно от двете направления, разследването просто не е обективно.

Такъв беше случаят с двамата полицаи, които бяха разследвани за побоя над приятеля на скандалната върховна съдия Венета Марковска. Делото тогава започна срещу него – заради нанесени обиди срещу полицаите и използване на служебна карта от ВАС. Последва среднощна среща на Марковска с ръководството на МВР, след която разследването се обърна срещу полицаите. Така и се случи с вътрешните проверки, които първо приеха, че всичко е наред, а после – точно обратното. В крайна сметка служителите на реда бяха оправдани.

Какво от това

Преди месец административният съд отмени заповедта за задържането на Александра, като прие, че не е "напълно неизяснена е фактическата обстановка, при която е извършено задържането", а това от своя страна води за ограничаване правото й на защита". "Тези, които упражняват държавни правомощия, са отговорни не само пред собственото си чувство за обществен дълг, но и пред системата от норми, която едновременно поражда и ограничава техните правомощия", приема съдът и констатира, че "именно това свое задължение административният орган не е изпълнил, като не е посочил мотивирано фактическото основание на задържането".

Съмненията във версията на полицаите, както и разминаването им с видеозаписите, са посочени на наблюдаващия разследването прокурор Нано Ралчев, но той ги оставя без уважение. Не е ясно защо проверката не е възложена на специалния отдел в СРП, който трябва да разследва престъпления от полицаи. Чак когато видеото от районното е излъчено по телевизията, прокуратурата се сеща да образува отделна преписка, а вътрешният министър – да разпореди проверка на структура, която е извън самото районно. От държавното обвинение официално казват, че това няма общо с публикациите в медиите, а заради нова жалба, която Александра е подала (няколко седмици преди предаването).

Говорителят на Софийската районна прокуратура Петър Белчев цитиран от "Дневник", обясни, че не знае какво се е случило с другите жалби по казуса и "може би са били проверени".

Повече от половин година след инцидента, след разследване със съмнителна обективност, граничеща с абсурда вътрешна проверка и бездействие на прокуратурата, единственото сигурно нещо е, че според съда Александра е била задържана незаконно, а думите на полицаите рязко противоречат на показаното от записите на камерите от РПУ-то.

А от това да разберем какво точно се е случило имаме интерес всички. Защото никой не иска общество, в което полицаи извършват престъпление, за да прикрият друго такова, и прокуратура, която се активизира не когато е сезирана, а когато гледа телевизия.

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    www avatar :-|
    www
    • + 175

    Изводът е един, най-голямата опасност за сигурността на българските граждани са тези на които плащаме да ни пазят!

    Нередност?
  • 2
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 10
    • + 75

    Истината (както много често става) е някъде по средата. Не ми се варва младежът "случайно" да е "закачил" чистачката на полицейския бус. Чистачките не стърчат извън габаритите на колата, че да могат да бъдат "случайно закачени". Куките пък се чувстват толкова безнаказани, защото винаги са защитавани от системата (дори и когато нахлуват по грешка в жилището на невинен човек - бяха объркали адреса). И двете страни имат вина, но вината на тези, които трябва да налагат спазването на законите е по-голяма, защото те се опитват (и вероятно ще успеят) пак да ни вземат за "канарчета" и да останат "сухи".

    Няма как полицията да си върши работата, ако прокуратурата не разследва такива случки и не се стигне до наказание!

    Нередност?
  • 3
    gll37355838 avatar :-|
    Дундурук
    • - 1
    • + 51

    Следната случка от вчера също е готина (забележете изречението за местния полицай):

    Пиян полицай в бронежилетка размахва оръжие срещу деца в столично училище.

    Той бил въоръжен с два пистолета, електрошокова палка, десантен нож и бронежилетка. Деца от близката площадка се обадили веднага на телефон 112, отишли и в близкия полицейски участък. Местният полицай обаче им казал, че няма белезници, за да арестува колегата си и не може да направи нищо освен да докладва в СДВР. След минути на място пристигнали екипи на моторизираното звено СИГМА и няколко патрула.

    Нередност?
  • 5
    opetkov50 avatar :-|
    Oggie Petkov
    • + 76

    лени_н, пожелавам ти да ти се случи това което пожелаваш на другите. Полицаят няма никакво право да упражнява насилие, особено върху жена. Нашите полицаи са едни мутри, облечени в униформи и защитавани от закона. На видеото се видя как момичето влезе в РПУто. Всичките ми сблъсъци и контакти с милиция/полиция напълно доказват корумпираността, липсата на морал и личния интерес във всяко тяхно действие.

    Нередност?
  • 6
    ivalina_shu avatar :-|
    Ивалина Симеонова
    • + 46

    Целта на законодателя е полицията да има власт, за да се разследват престъпления и да се опазва обществения ред. Системата няма нужда от такива "служители на реда". В затворени структури е важно местното ръководство какво усещане за нетолерантност създава към подобни "отклонения". След като се е стигнало до обвинителен акт вероятно не за първи път някой си затваря очите и нехае за истинските доказателства. Това е тъжна констатация. И не говори добре за всички нива на разследването.

    Нередност?
  • 7
    was.inc avatar :-|
    was.inc
    • + 29

    МВР трябва да промени мисленето на служителите си дето се мислят за специални и нещо повече от обикновения човек. Полицая е слуга на обществото. За да започнат обикновените хора да си уважават полицията, първата стъпка е полицая да започне да уважава тези, които го хранят с данъците си, тези които му плащат обезщетението като се пенсионира, тези които му плащат пенсията след като се пенсионира на 50 вместо на 65г, тези които са му гласували доверия и са му дали пистолет и т.н. Първата стъпка я прави полицая защото у него е силата, той трябва да е закърмен с това що е добро и зло...
    А сега в полицията е пълно с егоцентрични надути копе*лета с мутренско самосъзнание и поведение. Началниците им вместо да ги насочат по правия път ги подстрекават и защитават, дори и да са виновни. Начело с оня смешник министър. Пък после защо зачестяват полицейските произволи, защо емигрират младите...

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 1
    • + 18

    И като става дума за МВР, престъпления и ... 1-во РПУ - СДВР, може би не е зле да хвърлите един поглед и на тази информация. При всичките ми предубеждения към изданието, твърде много проверяеми и конкретни факти, данни и имена са дадени, за да не заслужава да се прочете, според мен. И ако се окажат верни, тогава излиза, че проблемите с МВР са далеч по-големи, отколкото българската общественост предполага или си дава сметка:


    "Грандиозна афера тресе МВР, опитват да потулят фалшифициране на лични карти с участие на ченгета


    Публикувано на 18.04.2012 / 18:41 ч. от afera



    В АФЕРА се получи сигнал от брилянтни специзточници за шокиращи престъпления в Първо РПУ – СДВР, които с всички начини шефове се мъчат да заметат под килима. В началото на тази година става ясно, че една служителка от Паспортната служба в Първо РУП-СДВР дълго време е въртяла далавера с документи за самоличност. Служителката на МВР е имала достъп до масивите и когато е трябвало да се смени статута на една лична карта от „валиден” в „невалиден”, тя не го е сменяла, а е предоставяла данните на трето лице,което с тези данни, но с друга снимка е изготвяло нови лични карти.

    И тъй като статута на личните карти не е бил сменен в „невалиден”, то новите документи са били действителни, въпреки че са съдържали неверни данни.

    В чужбина, според източниците на АФЕРА, вече са задържани няколко души с фалшиви документи за самоличност, издадени от 1 РУП-СДВР, като последните случаи са от Германия и Франция.

    В Първо РУП – СДВР се усещат, че точно при тях е пробива и сега тече проверка – ревизия, при която са открити доста подобни документи, на които статута не е сменен.

    Същата тази служителка в момента е на пропуска в управлението на бул.”Шипченски проход”№ 8. Тя е единствената служителка преместена от Паспортна служба, която се намира на бул.”Шипченски проход”№ 69 в сградата на Първо РУП-СДВР.

    Началникът на паспортната служба Михаил Михайлов тихомълком подава заявление за пенсиониране, изпреварвайки събитията и си взима, пенсионирайки се 20-те заплати, а началникът на Първо управление Евгени Игнатов, който носи пряката отговорност за действията на служителите си прави опити аферата да бъде прикрита, се твърди в сигнала до АФЕРА, като всеки ден се привикват служители от „Паспортна”, за да бъдат убеждавани да не казват истината, за да не изгори и той.

    Във всички тези действия участие взима и Никола Панчев, който е началник сектор „Охранителна полиция”, и който се явява като пряк началник на паспортната служба.

    Скандалът е потресаващ и затова е необходимо да се вземат спешни мерки срещу виновните длъжностни лица да бъдат предприети адекватни административни и наказателни мерки, тъй като това съставлява тежка умишлено престъпление извършено от тези длъжностни лица, се алармира в сигнала до АФЕРА.

    Източниците ни твърдят и че след получен сигнал през май 2011 година в 1 РПУ-СДВР е извършена проверка и са констатирани чудовищни нарушения от страна на Живко Илов – ВНД Началник Сектор “Икономическа Полиция”, изразяващи се в това, че след като определено количество безакцизен алкохол и цигари биват иззети, то същите престояват повече от 6 месеца в кабинета на Живко Илов без да бъдат изпращани в митниците, като по този начин се осуетява издаването на акт за митническо нарушение и извършителите не носят нито административна, нито наказателна отговорност.

    С активното съдействие на шефа на управлението Евгени Игнатов Живко Илов вместо да бъде уволнен и разследван получава леко наказание, което отдавна е изтекло

    В служителите остава съмнение, че всичко това не се случва безкористно.

    Междувременно началникът на Първо РУП – СДВР Евгени Станев Игнатов за по-малко от 6 /месеца вдига къща – палат в едно село близо до София -Пожарево. Интересното е, че къщата е с РЗП 300 квадратни метра. За да докаже приходи Евгени Игнатов е изтеглил кредит в размер на 40 000 лева – пари крайно недостатъчни за да се построи такава къща. При нея характерното е, че за да се направи сутерен е издълбана масивна скала и тези 40 000 лв.са отишли само за основите. Всички в селото си задават един единствен въпрос –откъде този човек разполага с толкова пари за да си построи такава къща. Евгени Игнатов е началник от 01 РУП – СДВР от 1.09.2009 година като дотогава е изпълнявал длъжността Началник сектор “Криминална Полиция” в 7 РУП-СДВР, където е бил началник на около 35-40 души.

    В сигнала до АФЕРА пише и, че по данни на запознати, близки до строителите, обектът е струвал до момента около 250 – 300 000 лева.

    „Ако бъде извършена проверка, в това число и финансова ревизия, ще бъде установено огромно разминаване между доходите на Евгени Игнатов и похарченото от него. В цялото Първо РПУ са наясно относно произхода на средствата му.”, сигнализират ченгета, очевидно тревожни, че аферата с фалшифицирането на личните документи ще бъде прикрита."

    afera.bg

    Нередност?
  • 9
    e_mil avatar :-|
    tamada
    • - 1
    • + 26

    [quote#4:"leni_n"]"Защо на мен не ми се случват такива неща не знам ? Полицаите даже документите ми за самоличност не са поискали да видят, а съм се прибирал мъртво пиян..."[/quote]

    Липсата на доказателство не е доказателство за липса и въобще е тъпо да правиш изводи само въз основа на собствения опит.
    На мой приятел пък редовно му проверяват документите само защото е слаб, мургав, късо подстриган и носи обица. А друг мой познат беше брутално арестуван на улицата, отведен с белезници и седя цяла нощ в районното. На другата сутрин се оказа, че понеже преди няколко години го обрали, сега го търсили като свидетел за приключване на дознанието по неговата жалба. И понеже не го намерили го пуснали за общонационално издирване. :)

    Много се оплакват, че гражданите не уважавали полицията, а всъщност проблемът е обратен - полицията не изпитва респект към обществото. Това министерство трябва да бъде изринато из основи и прокуратурата да работи денонощно по него в продължение на поне една година за да си променят мисленето. Което сами разбирате, че няма да стане.

    Нередност?
Нов коментар