🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лоша година за правата на човека в България

Увеличаването на подслушванията, полицейското насилие и лошото третиране на бежанците са акцентите в годишния доклад на Българския Хелзинкски комитет

В дома за временно задържане на чужденци в Любимец често попадаха деца, въпреки че поискалите закрила от България нямат място в подобна институция от затворен тип.
В дома за временно задържане на чужденци в Любимец често попадаха деца, въпреки че поискалите закрила от България нямат място в подобна институция от затворен тип.
В дома за временно задържане на чужденци в Любимец често попадаха деца, въпреки че поискалите закрила от България нямат място в подобна институция от затворен тип.    ©  Надежда Чипева
В дома за временно задържане на чужденци в Любимец често попадаха деца, въпреки че поискалите закрила от България нямат място в подобна институция от затворен тип.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутати наричат бежанци "канибали" от трибуната на парламента и медиите. Хора, които търсят закрила в България, вместо това получават присъди. Деца в конфликт със закона стават жертви на побои и изнасилвания в интернати. Журналисти получават смъртни заплахи, а критични към властта медии - данъчни проверки. Мюсюлмански религиозни храмове са подложени на серия от вандалски прояви, а 13 духовни водачи се сдобиват с присъди.

Това са епизоди от годишния доклад на Българския Хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на правата на човека в България. Но дори от тях става ясно - 2013г. не беше добра за човешките права в страната. БХК отбелязва сериозни и системни нарушения в някои области и застой в други.

На представянето на доклада, експертите поставиха акцент върху четири ключови области, в които наблюдават сериозни отстъпления от правата на човека - отношението към хората, които търсят убежище в България, правата на децата, настанени в институции, свръхупотребата на сила от полицията и употребата на специални разузнавателни средства (СРС).

Подслушванията се увеличават

Въпреки заявките на правителството, подкрепяно от БСП и ДПС, че ще спре произвола в употребата на специални разузнавателни средства, считан за запазена марка на управлението на ГЕРБ, в доклада на БХК по-скоро има данни за обратното. Използването на СРС не е намаляло при новата власт. Напротив - увеличило се е.

3555

искания за СРС е имало през 2013 г. През 2012 г. те са били 2596

Според данни, предоставени от Върховна касационна прокуратура на БХК, броят на внесените в съда искания за прилагане на СРС през 2013г. е бил 3555, а броят на уважените 3455. За сравнение през 2012г. броят на първите е бил 2596, от които уважени са били 2574. Почти два пъти е нараснал и броят на лицата, спрямо които са прилагани СРС. От ДАНС са отказали да предоставят статистика за броя на подслушванията и използваните СРС-та, заради което БХК води съдебно дело срещу тях.

Разширяването на правомощията на ДАНС да разследва и задържа хора (което беше първата законодателна промяна на новия парламент) и издигането на кандидатурата на Делян Пеевски за директор на разузнаването, също са посочени в доклада като примери за сериозни нарушения. 

Чрез серия от интервюта с лишени от свобода хора, експертите на БХК установяват, че свръхупотребата на сила от полицията също расте през изминалата година. Увеличили са се случаите на насилие вътре в полицейските управления, където това е абсолютно недопустимо. "Ромите са свръхпредставени в случаите на полицейско насилие", отбеляза председателят на Управителния съвет на БХК Красимир Кънев. 

През годината имаше и случаи на прекомерна употреба на сила и в затворени институции като дома за задържане на чужденци в Любимец и Софийския централен затвор. Нито един полицай не беше подведен под наказателна отговорност за това. Цитирани са и случаите на незаконна употреба на сила по адрес на протестиращи, както по време на февруарските протести, така и на тези срещу кабинета "Орешарски".

България отбелязва рекорд и по игнорирането на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Неизпълнени от българското правителство са 372 решения, като някои от тях датират още от 2002г.

Политическо късогледство към бежанците 

"Продължи линията на политическо късогледство по темата предоставяне на убежище", заяви Георги Тошев, адвокат в Правната програма за бежанци и мигранти на Хелзинкския комитет. Той отчете провал на институциите както на административно, така и на политическо ниво да посрещнат адекватно нуждите да търсещите закрила в България. Като сериозни отстъпления от стандартите за защита на правото на убежище, юристът посочи липсата на възможности за превод в пограничните райони, процесът на физическо отблъскване на хора от границата чрез полицейската линия от 1400 души, както и съденето и осъждането на хора, търсещи закрила.

През 2013г. броят на осъдените бежанци за незаконно влизане в страната в нарушение на Конвенцията за правата на човека на ООН достигна 48% от регистрираните случаи. За цялата минала година 7144 души са поискали убежище от България, като 63% са били хора, бягащи от конфликта в Сирия.

Деца-затворници

80%

от децата в интернатите са там заради кражба на храна

Бой, тормоз, изнасилвания, опити за самоубийства. Това са само скици от живота на децата в конфликт със закона, които израстват в т.нар. възпитателни училища-интернати. Въпреки че броят на малолетните, които попадат там, е намалял четири пъти от 2001г. досега, те все още съществуват. Само преди месец председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева също поиска закриването им.

"Това са институции с изтекъл срок на годност", отбеляза и Антоанета Ненкова, експерт в БХК. Тя ги нарече още фабрики за аутсайдери, в които деца, откраднали шпеков салам, прекарват по три години, лишени от свобода, подлагани на законите на джунглата. Според данни на ДАЗД около 80% от децата, които попадат в такива интернати, са там заради кражба на храна. "Децата там са жертви, които плащат за това, че имат лоши родители", заключи Ненкова.

БХК отново припомниха нежеланието на прокуратурата да разследва 238 детски смърти, случили се в период от десет години в домове за деца с увреждания. Децата в тези случаи не са починали заради уврежданията си, а от престъпна небрежност. Наказани продължава да няма.

Реформите текат, но много, много бавно, беше изводът на експертите по отношение на деинституционализацията, както се нарича закриването на домовете са деца, лишени от родителска грижа и преместването им в по-близки до семейната среда условия. Процесът по закриване на домовете за деца с увреждания, който трябваше да приключи до края на 2014г., се отложи с една година. Най-сериозните проблеми в областта според доклада са в липсата на превенция на изоставяне на деца в домове и в разкриването на "кухи" услуги, които имитират реформи на грижата за деца. Така например се цитират случаи, в които се строят нови сгради на мястото на стария дом, където същият персонал се грижи за същите деца. Подобни казуси водят до реинституционализация, посочват експертите на БХК.

Както и в минали години, БХК отбелязаха, че продължават да се задълбочават проблемите със свободата на словото и автоцензурата, езикът на омразата в медиите чрез практиката да се дава думата на крайнонационалистически и неототалитарни формации и дискриминацията спрямо етнически и сексуални малцинства.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 2
    • + 19

    Лоши десетилетия за живущите постоянно в България! Намираме се по средата на десетилетие на намаляване на доходите и на намаляване с още половин милион на работните места в България! Но това няма кой да го забележи!

    Нередност?
  • 2
    iivanov777 avatar :-|
    Млад овчар
    • - 11
    • + 17

    Към "човека" броим ли белокожи, завършили поне средно, съвестни данъкоплатци?

    Нередност?
  • 3
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 1
    • + 19

    а правото на достойни условия на живот и труд? 1/3 от работещите са работещи бедни!

    Нередност?
  • 4
    iivanov777 avatar :-|
    Млад овчар
    • - 15
    • + 16

    "Хора, които търсят закрила в България, вместо това получават присъди."
    Ами така е с незаконни преминалите държавната граница.

    "Журналисти получават смъртни заплахи, а критични към властта медии - данъчни проверки."
    Че данъчната проврерка нещо нередно ли е? Аз си мислех пък, че всеки икономически субект, особено медия,трябва по всяко време да е готов за данъчна проверка?

    "Мюсюлмански религиозни храмове са подложени на серия от вандалски прояви, а 13 духовни водачи се сдобиват с присъди"
    Духовните водачи са над закона ли? Или подлагате на съмнение независимостта на съда?

    Нередност?
  • 5
    galio avatar :-P
    galio
    • - 1
    • + 8

    Има и позитиви:

    "Европейските страни не трябва да връщат в България търсещите при тях политическо убежище, докато най-бедната страна-член на ЕС действително не подобри условията за прием. Страната ни е посъветвана и да обърне внимание на сериозните недостатъци на процедурите за даване на убежище.

    Това се казва в позиция на международната правозащитна организация „Амнести интернешънъл", публикувана вчера. "

    Нередност?
  • 6
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 1
    • + 16

    Признавам си, че съм много изненадан. Не защото съм смятал, че Йовчев и неговите подчинени са големи експерти или пък че демонизирането на Цветанов като главен и най-голям подслушвач и (из)насилник над "клетата" правосъдна система, какъвто досега не се е раждал, не са плод на дирижирана няколко годишна кампания. Но все пак, имайки предвид дебелите предизборни внушения и че това ( да не забравяме, че дето се казва вчера Станишев и Орешарски се биеха в гърдите, че те са ни освободили от страха) беше едно от обещанията, което най-лесно можеха да изпълнят и се оказва, че удрят с повече от +16% ГЕРБ в областта на подслушванията. Наистина разчитат на доказалата се наша късопаметност и на липсата на елементарна досетливост от страна на ГЕРБ да ги емнат в парламента и по телевизиите, та да се види чии уши са най-дълги.
    Нали Цветанов разоряваше бюджета с подслушванията, сега тая ртбота безплатна ли е, побира ли се Йовчев в бюджетните рамки с всичките други дивотии, дето командирова полиция в София от цялата страна и я настанява в 4 звездни хотели, за да пази себе си и другарите си от нас, дето му плащаме и заплатата и бюджета на ведомството и за капак и за дивотиите му.
    Мислете много, преди да гласувате през Май, Аз смятам, че трябва категорично, а не математически, да им докажем, че са по зле и от френските социалисти.

    Нередност?
  • 8
    galio avatar :-P
    galio
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#7] от "1024":

    Ти какво - да не искаш да ги субсидират, за да им паднат цените?

    Нередност?
  • 9
    anelia80 avatar :-|
    agg
    • - 8
    • + 17

    Ей, това българите много се дразним някой като ни надигне чергата, под която сме замели боклука... С коя точно точка от горе написаното не сте съгласни / не знаете че е така? Ами, не, не им е работа да се занимават с правата на белите мъже с достатъчно образование. И не защото правата на гореспоменатите са по-маловажни, а защото като цяло те са по-малко онеправдани от останалите. Просто е, стига с тези философствания вече, затова сме на такова положение, щото само заговори от 'великите сили' съзираме от край време, а гредата в нашето око нямаме никакво желание дори да я видим, камо ли да я извадим...

    Нередност?
  • 10
    anelia80 avatar :-|
    agg
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#7] от "1024":
    Лично според мен проблемът е не, че плащат, и при българските сватби до скоро се даваха едни пари, хайде да не си кривим душите. Проблемът е, че е малолетна, в голямата част от случаите не я питат иска ли и прокоратурата не прави нищо. Не мога да разбера как може БХК да ви е виновен и да викате бравоооо на държавата, която не наказва блудство/изнасилване. Интересен морал, мъжко-балкански, типично!

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал