🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С любов на Изток, с неразбиране на Запад

Външната политика на "Орешарски" е неразривно свързана с вътрешната

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

]Хърватия. Това е единствената точка на запад от София, която Пламен Орешарски посети от началото на мандата си досега, ако не броим редовните визити в Брюксел. Удивителната тенденция, започнала още с избирането му за премиер, продължи и тази година, като общо премиерът е гостувал на Китай, Виетнам, Узбекистан, Казахстан и Азербайджан (2 пъти). Заедно с Румъния новоприетата Хърватия е единствената друга държава - членка на ЕС, в която са приветствали българския премиер.

В тази тактика, насочена на изток, нямаше да има изненада, ако това беше резултат от целенасочена стратегия за привличане на източни инвестиции или разширяване на влиянието на България в нови територии. Но надали. Един премиер пътува там, където го поканят, което значи, че никой на запад от Загреб досега не е канил най-влиятелния човек в българската политика в първата година от управлението му.

Това ще се промени малко по-късно този месец, когато Орешарски ще води визита в Италия, за да се види с новия премиер Матео Ренци. Но дали това е знак за намаляваща политическа изолация, в каквато още преди няколко месеца подозирахме, че се намираме? По-скоро Ренци е изтеглил късата клечка, за да съобщи на високо ниво мнението на ЕС за политиката в България.

Ако събитията се бяха развивали в познатото русло, много вероятно е досега българското правителство да бе успяло да нормализира донякъде отношенията си с останалите партньори в ЕС и да върви към възобновяване на контактите на високо ниво. Проблемът е, че се случи украинската криза и тя оцвети в яркочервено иначе бледите контрасти между българската реалност и очакванията отвън. От това донякъде спечели външният министър Кристиан Вигенин, който се появи в нова светлина - стана гласът на разума в една прогресивно истеризираща среда. Вигенин съумя да предпази България от най-брутални демонстрации като това да блокира европейските санкции срещу Русия или да покани руски политици от забранителния списък на ЕС на официално посещение.

Позитивите от действията му обаче бяха компенсирани от други министри. Роди се безумният аргумент, че някой в Европейската комисия иска да направи България по-бедна ("Защо е това отношение на германеца от ЕНП Йотингер към "Южен поток, попита депутатът от БСП Явор Куюмджиев, може би защото "Северен поток" обслужва директно Германия, а "Южен поток" минава през 4 от най-бедните страни на ЕС"). Само да припомним - ЕС даде на България бюджет от близо 11 млрд. евро за периода 2007-2013 г.

По-важното обаче е, че атаките срещу Брюксел вероятно целят да подготвят почвата за бъдещите критики. Председателството на ЕС и Европейската комисия вече предупредиха кабинета да не предприема политически мотивирани действия срещу електроснабдителните компании в България. Европейската комисия в момента проучва ситуацията в България, което може да доведе до две наказателни процедури за "Южен поток" и две за пазара на електроенергия. Действията в областта на правосъдието и вътрешните работи вече будят пълно отчаяние.

И докато Пламен Орешарски потъва в така типичната за него безличност и сливане с околната среда, други двигатели тласкат страната към сблъсъци, които допринасят за сериозна изолация или най-малкото пречат за нейното вдигане. Законът, с който "Южен поток" се вади от европейското законодателство, заедно със спора за национализиране на ЕРП-тата това е довел до най-силния натиск върху българската политика от страна на европейските партньори от години насам, твърди дипломат. "Такъв натиск като интензитет и форми на въздействие не бе упражняван и по време на възродителния процес", казва той съвсем не на шега. Той посочва, че всички срещи на правителството с представители на държавите - членки на НАТО и ЕС, са сведени до минимум като ниво, честота и продължителност, а в България продължават да не се случват посещения на по-важни фигури от зам.-министри.

"Ние вече нямаме външна политика, а имаме източна политика", обобщава политологът Владимир Шопов, създател на BlogEurope.eu и Sophia Analytica Ltd. Според журналиста и анализатор Аделина Марини от euinside.eu пък, тази източна политика е движена само от икономически, не от политически мотиви и дори не е дефинирана. Марини живее в Загреб и припомня, че скорошното посещение на Орешарски там е било дотолкова несъществено като разглеждани въпроси и теми на разговор, че дори не е било отразено в новините.

С други думи, правителството продължава да витае в един вид безтегловност вътре в ЕС. Дори евентуално бъдещо управление да се опита да подобри отношенията, както например стана за кратко в началото на мандата на ГЕРБ, това вече няма да се случи лесно. От ГЕРБ еврочиновниците научиха, че не може да се вярва на обещанията на българите, а от БСП... че в България винаги може да стане по-лошо. След последната среща между комисаря на енергетиката Гюнтер Йотингер и министър на икономиката Драгомир Стойнев Европейската комисия трябваше да излезе със специално опровержение на думите на българския министър относно смисъла на проведения между тях разговор (тогава Стойнев странно си замълча на опровержението).

Преди време тезата на Владимир Шопов беше, че от нас никой не очаква нищо, освен да не създаваме нови големи проблеми. Тъй като очевидно това се променя, интересно е докъде ще стигне тази нова тенденция. Не по-малко интересно е колко време ще отнеме на страната да се върне в изходна позиция. Макар интересно може би да не е точната дума.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    btl56358577 avatar :-|
    btl56358577
    • - 2
    • + 26

    НИщО,
    НО ОТ СЪРЦЕ

    Нередност?
  • 2
    sunnymap avatar :-|
    sunnymap
    • - 3
    • + 43

    Много добра статия с факти и анализ.

    Нередност?
  • 4
    burkanbank avatar :-|
    burkanbank
    • - 38
    • + 10

    Ами то Боко като изръчка всички от ЕУ по три пъти, да не би да потече мед и масло?? Потупванията по рамото не ги броя, макар че онова "Конгрятюлейшънс Борисофф" ни стопли душата :)
    Тъй, че Олигарски като не ходи никъде да го милват по главицата, всъщност пести кинти

    Нередност?
  • 7
    rosiraycheva50._ avatar :-|
    Роси
    • - 1
    • + 14

    "От ГЕРБ еврочиновниците научиха, че не може да се вярва на обещанията на българите, а от БСП... че в България винаги може да стане по-лошо."
    Еврочиновниците все пак са научили нещо,ние тук в България не се научихме даже за кого да гласуваме.

    Нередност?
  • 8
    misho73 avatar :-|
    misho73
    • - 3
    • + 40

    България номинално е член на НАТО и ЕС, но фактически се управлява (ако това е вярната дума) от Русия. Досега беше по-завоалирано и не толкова грубо, но откак Путин го хвана критическата, работата загрубя. Последния, по подобие на другия азиатец - Ердоган (и той във втория си пубертет), си повярва че ще срива запада и реши да започне с лесното - БГ. Понеже у няс политически к..ви Господ наспорил, пък и Съсела си е съветски гражданин по рождение и душа, а Боянския Султан - алчен и впиянчен, работата върви гладко. Това очевидно се вижда от хиляди километри, поради което ЕС затвори БГ в изолатора. Бадемов е просто пълномощен губернатор на вече завладяната държава, която очевидно оказва по-малка съпротива дори от Украйна. Ето как БГ се превърна в руски бардак и блядовете ни ЕПМ. А българския избирател е кретен. За което ще плати с превръщане на задния изход във вход. Не съм вярвал че толкова много българи са способни на такава мадърфакърщина, та да продадат/подарят с кръв извоюваната ни държава на едно джудже с параноидни идеи и дъх на руска партенка. Отвратително.
    Анатема! Анатема! Анатема!

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 1
    • + 17

    Орешарски ходи там, където му наредят московските му господари.

    Нередност?
  • 10
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 20
    • + 1

    Орешарски трябва на първо, второ и трето място да работи за подобряване на икономическото състояние на българите и България, за излизане от кризата в която ни набутаха разни отворковци либерасти....

    Както се вижда и с просто око засега се справя и то добре..... (виж икономическите съобщения на вестника)

    Ходенето нагоре надолу по Света и стоенето пред ТВ камерите, потупване по рамото от Меркел, Берлускони, Барозу, патент на Бат Бам, например, както сами се убедихте, до нищо добро не доведе....

    Нередност?
Нов коментар