Денят след спирането на "Южен поток"

Решението на премиера доведе до очаквани реакции, но не хвърли повече светлина върху проекта

Докато леви и десни се чудеха какво означава обявеното в неделя, самият Орешарски запази мълчание
Докато леви и десни се чудеха какво означава обявеното в неделя, самият Орешарски запази мълчание
Докато леви и десни се чудеха какво означава обявеното в неделя, самият Орешарски запази мълчание    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Докато леви и десни се чудеха какво означава обявеното в неделя, самият Орешарски запази мълчание    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Вече никой не поставя под въпрос реализацията на проекта "Южен поток" и необходимостта от него.

Драгомир Стойнев, министър на икономиката и енергетиката

Проектът не се вписва в енергийната политика на ЕС, а именно диверсификацията на източниците.

Невен Мимица, еврокомисар за защита на потребителите

Очевидно са решили, че вече са го докарали до момент, в който дори и да се откажат, спонсорите на проекта няма да останат с празни ръце.

Трайчо Трайков, Реформаторски блок

От "пълна изненада" до "нищо ново" са коментарите, които последваха неделното съобщение на премиера Пламен Орешарски, че проектът "Южен поток" се замразява, докато не бъдат изчистени забележките на Брюксел. Това стана след срещата му с трима американски сенатори, което предизвика спекулации за натиск от страна на САЩ. Докато от БСП посочиха, че са учудени от решението, ресорният министър не видя разминаване с досегашната позиция на правителството. Самият премиер запази мълчание пред медиите. В същото време без отговор остават ключови въпроси като това дали е подписан вече договорът с изпълнителите на българската отсечка и за каква сума, преведени ли са аванси на изпълнителите, както и дали спирането на проекта ще доведе до плащането на компенсации от данъкоплатците.

Прочит в левия лагер

Още сутринта в понеделник с уточняващ коментар се включи енергийният министър Драгомир Стойнев, като изпрати прессъобщение от Китай, където участва в инвестиционен форум. Според него проектът "Южен поток" изглежда по-скоро необратим, което е важното и за Европа, и за България, а споровете в момента са как точно да бъде реализиран той. Министърът обаче е категоричен, че няма разминаване с изразеното от премиера. "Ние наистина много активно работим за затваряне на откритите въпроси с Европейската комисия, т.е. не сме се отказали от реализацията на проекта", добави той.

В същото време депутатът от БСП Янаки Стоилов посочи пред ИТАР-ТАСС, че партията е изненадана от решението на правителството. Пред руската агенция той добави, че ден по-рано депутати и министри са обсъждали темата, но за спиране на работата не е станало дума.

Пред БНР депутатът от БСП Георги Кадиев също каза, че партията не е била информирана, но той смята решението за правилно. "Случи се нещо, което беше ясно много отдавна, и то е, че "Южен поток" не може да се прави напук на Европейския съюз", посочи той. Според него също няма разминаване между Орешарски и Стойнев, тъй като България не се отказва от проекта и в момента, в който всички проблеми се изяснят, той ще продължи. "Ако не се изясни, просто няма да се случи "Южен поток", каза Кадиев.

В съобщението си от Китай Стойнев посочи още, че вече никой не поставя под въпрос реализацията на "Южен поток" и необходимостта от него. Той цитира също данни с неуточнен източник, според които 64% от българите одобрявали проекта.

В същото време еврокомисарят за защита на потребителите Невен Мимица, който е на посещение в България, каза пред БНТ, че проектът по-скоро е негативен приоритет за ЕС. "Ако този проект бъде погледнат от гледна точка на общата енергийна политика на ЕС, то съвсем ясно ми се струва, че той просто не се вписва в основните насоки, стратегическата насока на енергийната политика на ЕС, а именно диверсификацията на източниците, от които идва газът или петролът в ЕС", каза той. Същата позиция за нуждата от разнообразяване на източниците беше застъпена наскоро и от еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Край или пауза за прегрупиране

Съмнения, че проектът е стигнал до етап, от който няма връщане назад, изказа бившият енергиен министър и член на икономическия екип на Реформаторския блок Трайчо Трайков. "Очевидно са решили, че вече са го докарали до момент, в който дори и да се откажат, спонсорите на проекта няма да останат с празни ръце, и са си дали пауза за прегрупиране", каза той пред БНР. Другият вариант според него е САЩ в лицето на американските конгресмени да са "тропнали с крак", което той определи като унизителна ситуация.

Политологът Огнян Минчев обаче смята, че се търси публичен ефект от съобщаването на новината именно след срещата с конгресмените, а иначе решението все пак е свързано с Брюксел. "Натискът на Брюксел е абсолютно легитимен от гледна точка на това, че България се е съгласила да спазва европейското законодателство, ставайки член на ЕС", подчерта Минчев пред БНР.

По думите му основният въпрос е дали договорът с руската "Стройтрансгаз", която участва в консорциума, който беше избран да строи българската отсечка на газопровода, е сключен на тъмно, или все пак е само подготвен. Трайков също каза, че е трудно да се прецени дали навреме е спрян проектът, тъй като няма информация дали има договор и дали България е взела заем. "Ако действително са подписани всички тези документи, то компаниите, с които са подписани, ще направят всичко възможно, за да бъдат компенсирани финансово", посочи той.

И в Сърбия министър и премиер се разминаха за "Южен поток"

Разнопосочни сигнали дали Сърбия ще спре проекта за газопровода дойдоха в рамките на няколко часа в понеделник. Сърбия ще трябва да отложи началото на изграждането на "Южен поток", заяви сръбският вицепремиер и министър на строителството, транспорта и инфраструктурата Зорана Михайлович, цитирана от електронното издание на белградския вестник "Блиц", съобщи БТА. "България е възел и затова, докато не приключат разговорите на България с Брюксел и на ЕС с Русия, и ние спираме", посочва Михайлович.

Според сръбския министър на минната промишленост и енергетиката Александър Антич "Южен поток" е важен за Сърбия и като проект за развитие, и като енергиен проект, но Сърбия е само една от държавите, през които газопроводът трябва да премине. "При това ние сме единствената държава в този проект освен Русия, която не е член на ЕС", обясни той.

Малко по-късно премиерът на страната Александър Вучич заяви, че в Сърбия "засега всичко върви, както е планирано", и че само сръбското правителство може да вземе друго решение, предаде ТАНЮГ. "Такова решение взима правителството, а то не е заседавало. За нас нещата текат така, както са планирани, ако има каквито и да било промени, правителството ще вземе решение", каза Вучич.

От компанията "Сърбиягаз", която отговаря за реализирането на проекта в страната, коментират пред "Блиц", че преговорите за заем от "Газпром" продължават. Подписването на договора с изпълнителите е планирано за края на юни. "Действията по този проект няма да спрат, освен ако правителството не вземе друго решение", посочват оттам.

Руските медии обвиниха САЩ за спирането на проекта

Американците спряха "Южен поток" в България, пише вестник "Росийская газета". Руският официоз отбелязва, че българският премиер Пламен Орешарски е обявил преустановяването на работата по проекта за газопровод, докато бъдат отстранени всички забележки от страна на Брюксел, след среща с американски сенатори. До последния момент българското правителство отбиваше опитите на еврокомисията да спре "Южен поток" напълно успешно, посочва "Росийская газета". Премиерът и министърът на икономиката и енергетиката непрекъснато уверяваха колко е важно строителството на газопровода за България. "Визитата на тримата американски сенатори Джонсън, Мърфи и Маккейн обаче показа нагледно, че доларът командва европейската политика", коментира руският ежедневник. "Всичко, за което София възнамеряваше да се договори с Брюксел, просто бе отнесено от американците", заключава "Росийская газета".

САЩ нанесоха удар на "Южен поток", посочва и вестник "Комерсант". България, която досега се противопоставяше на опитите на ЕС да попречи на строителството на руския газопровод, се предаде под натиска на САЩ. Американците успяха да променят позицията на София. Според изданието САЩ са заинтересовани от усложняване на съдбата на проекта не само по политически, но и по икономически причини. Вестникът отбелязва, че по негови данни Украйна обсъжда предаването на газопроводите си под контрола на американски и европейски компании, а "Южен поток" ще сведе стойността на активите до нула.
31 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kharms avatar :-?
    Дайте, Да Дадем, България - Таковски
    • - 90
    • + 13

    До сега България като член на клуб, в който уж всички са равни на книга, не беше подлагана на толкова брутален външен натиск, за да се откаже от националния си интерес. Прави впечатление, че страната ни е винаги притискана от партньорите си да действа в свой ущърб в енергетиката, един сектор, в който май единствено имаше някакви силни страни след падането на комунизма. А сега и този сектор е пред фалит.

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 7
    • + 82

    До коментар [#1] от "Осип Хармс-Манделщам":

    "... подлагана на толкова брутален външен натиск, за да се откаже от националния си интерес". А Вие не позволявайте да бъдете обект на външен натиск, т.е. на внушенията на енергийната мафия, че този проект (както и Белене впрочем!) е от национален интерес. И аз съм част от българската нация, но не намирам никакъв личен интерес в тази работа - така че недейте да говорите от мое име.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 60

    Предлагам да се върнем малко назад във времето, на стенограмата от разговора на Орешарски при сключване на догвора. Или Орешарски да го извади и да го публикува, или да го съдят за престъпление против държавата!

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 4
    • + 51

    "В съобщението си от Китай Стойнев посочи още, че вече никой не поставя под въпрос реализацията на "Южен поток" и необходимостта от него. Той цитира също данни с неуточнен източник, според които 64% от българите одобрявали проекта."

    Просто всички сме наясно, че този проект е само и единствено хранилка на руските олигарси, и разни продажници тука. За ти 64% министъра както винаги лъже.

    Нередност?
  • 5
    arte avatar :-P
    Arte
    • - 3
    • + 47

    До коментар [#1] от "Осип Хармс-Манделщам":

    Като говориш за брутален външен натиск, не знам защо се сещам за Топ енерджи (спомняте ли си го?), Белене, Бургас-Александрополис и т.н. - абе направо ''Голям шлем"....

    Нередност?
  • 6
    kharms avatar :-?
    Дайте, Да Дадем, България - Таковски
    • - 49
    • + 8

    До коментар [#2] от "evpetra":

    България "говори" в ЕС чрез своето правителство. Това са принципте и на демокрацията, и на ЕС. Никой не отнема правото на evpetra да бъде част от българската нация, макар и да не е съгласна с българското правителство. А "енергийната мафия" когато докажете, че я има, и осъдят поне един неин представител, тогава ще взема и коментара Ви на сериозно. Щото се досещаме, че има извънземни, но без доказателства не всички са убедени, че съществуват.

    Нередност?
  • 7
    kharms avatar :-?
    Дайте, Да Дадем, България - Таковски
    • - 38
    • + 4

    До коментар [#5] от "arte":

    Да, нищо ново. Само дето сега ни заблуждават, че така защитавали нашите интереси.

    Нередност?
  • 8
    tucker_case avatar :-|
    tucker case
    • - 13
    • + 4

    ачик-ачик ясно... рушняками са видели, че нема да я бъде... и използват републикански дедовци да дотурат малко съчки в огъня... :)

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 10
    ivoneshkov avatar :-(
    ivoneshkov
    • - 1
    • + 23

    Таско,Христоско,Пеко,Мако ит.н.-
    Ентелегенти брат.
    Да са ви честити Тролове.
    Дано и децата и внуците ви да възпитават .Дано

    Нередност?
Нов коментар