Четири лъжи за "Южен поток"

Вашингтон се присъединява към Брюксел със заплаха за санкции срещу България заради газопровода

На 31 октомври 2013 г. шефът на "Газпром" Алексей Милер и българският премиер Пламен Орешарски изглеждаха доволни от току-що приключилите преговори за "Южен поток". Както се оказа, по време на разговорите не е била водена стенограма
На 31 октомври 2013 г. шефът на "Газпром" Алексей Милер и българският премиер Пламен Орешарски изглеждаха доволни от току-що приключилите преговори за "Южен поток". Както се оказа, по време на разговорите не е била водена стенограма
На 31 октомври 2013 г. шефът на "Газпром" Алексей Милер и българският премиер Пламен Орешарски изглеждаха доволни от току-що приключилите преговори за "Южен поток". Както се оказа, по време на разговорите не е била водена стенограма    ©  Красимир Юскеселиев
На 31 октомври 2013 г. шефът на "Газпром" Алексей Милер и българският премиер Пламен Орешарски изглеждаха доволни от току-що приключилите преговори за "Южен поток". Както се оказа, по време на разговорите не е била водена стенограма    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С всеки изминал час проектът за газопровода "Южен поток", в който държавният Български енергиен холдинг и "Газпром" имат по 50%, затъва все повече в манипулации, заблуди и некомпетентност. Вече е ясно, че не само Европейският съюз иска замразяване на проекта, но и САЩ вече заплашват да санкционират всяка българска фирма, която работи с руската "Стройтрансгаз". Голяма част от критиките към България естествено са свързани с кризата в Украйна, тъй като в момента София води политика, която директно обслужва Москва. Но дори Русия да не беше анексирала Крим, вече е ясно, че по него има толкова много брутални нарушения, че най-доброто, което може да му се случи, е рестарт при други условия. До момента отиващото си правителство на БСП и ДПС упорито разпространява няколко лъжи за "Южен поток", но тяхното повтаряне не ги прави верни, нито някой се заблуждава.

1. Още 300 млн. отгоре

"Точно затова се провеждат търгове, за да се намали цената", каза Леонид Чугунов, член на борда на директорите на "Южен поток България" и началник на отдела за управление на проекти на "Газпром". Той уточни, че сумата за строителството е била намалена спрямо предварително обявените 3.5 млрд. евро, но с колко точно било търговска тайна. 

Това беше отговорът на дружеството "Южен поток България" на въпроса на в. "Капитал" с колко е намалена първоначално обявената цена за строежа на газопровода в България благодарение на проведения от дружеството търг. Цената от 3.5 млрд. евро (4.1 млрд. евро с ДДС) беше съобщена на 31 октомври миналата година, след приключване на преговорите лично между председателя на борда на директорите на "Газпром" Алексей Милер и премиера Пламен Орешарски. След това беше даден старт на официалната "първа заварка" на газопровода, а по-късно през деня беше обявен конкурсът за избор на генерален изпълнител на проект в България.

Сумата, на която е подписан договорът обаче е 3.8 млрд. евро без ДДС., научи "Капитал" от два свои независими източника. Така вместо намаление има нарастване на цената с 300 млн. евро повече от обявеното на 31 октомври. А спрямо индикативната цена от технико-икономическото проучване от 2012 г. увеличението е вече с между 600 и 700 млн. евро. (т.е. между 19 и 22.5%). От "Южен поток България" отказаха коментар за "Капитал" с мотива, че това е търговска тайна. А от Българския енергиен холдинг изобщо не отговориха на запитването ни.

Цената на проекта е важна, тъй като от нея ще зависи каква ще бъде печалбата на Българския енергиен холдинг. Колкото е по-висока първоначалната инвестиция, толкова по-висок ще бъде рискът акционерите да не получат дивидент. За "Газпром" това не е проблем - руската компания ще прибере част от печалбата от самия строеж (газовият гигант е акционер в основния изпълнител - руската "Стройтрансгаз") и след това ще печели от продажбата на природния газ. Инвестицията на БЕХ обаче трябва да се изплаща от евентуалните дивиденти.

Първоначалните прогнози бяха за значително по-ниска сума. Според бившия министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков сметката към 2012 г. е скочила на 3.1 млрд. евро, въпреки че преди това се е говорело за значително по-малко пари. Наследникът му Делян Добрев уточнява, че когато проектантът е представял технико-икономическото проучване на проекта в парламента през 2012 г. е било ясно, че в цената от 3.2 млрд. евро са били включени много непредвидени разходи, с които проектантите са се презастраховали, т.е. при евентуален търг тази стойност е можело да падне значително.  

Забавен детайл е, че според руската преса ("Новая газета" и Moskow post, които се базират на свидетелските показания от два процеса за подкупи в Русия) стандартният "откат" (т.е. връщане на част от парите по поръчката на възложителя) при сключваните от "Газпром" договори за строителство е 22%.

2. Правителството умишлено заблуждава Брюксел, че ще вземе под внимание бележките му

"Възможни са и бележки относно начина, по който е проведена процедурата за избор на изпълнители [на газопровода "Южен поток" - бел. ред.]", каза премиерът Пламен Орешарски след срещата си с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу на 27 май.

Докато Орешарски е обяснявал на Барозу, че правителството ще вземе под внимание бележките на Европейската комисия, "Южен поток България" обяви избрания от съвместната компания (в която равни дялове имат БЕХ и "Газпром") строител на газопровода в България - "Стройтрансгаз консорциум ДЗЗД". В обединението съакционер на руската "Стройтрансгаз" на Генадий Тимченко (който има забрана да влиза в САЩ заради близостта си с Владимир Путин) е "Газпроект юг" - "Промишлено строителство холдинг" (собственост на "Водстрой 98", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски), "Техноекспортстрой" (чийто прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев), "Понсстройинженеринг" (чийто собственик Милко Милков е близък на премиера Пламен Орешарски), "ПСТ холдинг" (свързано с Първа инвестиционна банка) и "Главболгарстрой".

Договорът с изпълнителя всъщност е подписан на 29 април, твърди източник на "Капитал". Тоест всички декларации на правителството, че ще се съобрази с бележките на Европейската комисия за провеждането на търга за газопровода, са били откровена заблуда.

3. Правителството заблуждава, че Брюксел няма критики към проекта

"Няма документ черно на бяло, в който някой да ни казва, че нарушаваме европейски разпоредби с "Южен поток", коментира пред TV7 Явор Куюмджиев, депутат от БСП и заместник-председател на комисията по енергетика в Народното събрание.

След като няколко месеца предупреждаваше, че ще наложи санкции на България за нарушение на европейското законодателство, в понеделник Европейската комисия изпрати мотивирано становище, с което обяснява подробно къде "Южен поток България" е в противоречие на правото на ЕС. Това стана, след като правителството на Пламен Орешарски директно заяви, че няма да се съобрази с Брюксел.

Конкретните обвинения в нарушение на европейското право са три. Не е ясно на каква база дружеството "Южен поток България" е определено като проектант, собственик и оператор на газопровода - то не е получило концесия, не се е провела обществена поръчка, която то да е спечелило, нито пък му е било предоставено изключително право. На второ място, независимо от правната база, на която дружеството работи, то е било длъжно да проведе обществена поръчка, спазвайки европейските правила, а такава не e била обявена. И на последно място Българя не е могла да сключва международно споразумение, което има търговски аспекти, даващи на трета страна специални права на европейска територия (т.е., че руски и български фирми ще имат предимство при поръчката), тъй като това е в изключителните правомощия на ЕС, т.е. България директно е нарушила Договора за ЕС.

Досега Европейската комисия очакваше България сама да поправи тези пропуски, но това очевидно няма как да стане, тъй като с изпълнителя вече е подписан договор. Оттук насетне Българският енергиен холдинг или трябва да намери начин да прекрати сегашната процедура, или след един месец Европейската комисия ще препрати въпроса на Европейския съд.

4. Кабинетът се лъже, че санкции няма да има

"Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев смята, че няма да се стигне до санкции за България за проекта "Южен поток", съобщи БТА. До края на наказателната процедура, открита от Европейската комисия (ЕК), ще минат месеци, прогнозира пред журналисти министърът.

Това твърдение се опроверга не само от Брюксел, който директно каза,че проектът трябва да бъде спрян, докато не изпълни условията на европейското законодателство.

Пред "Дневник" американският посланик в България Марси Рийз каза, че САЩ ще наложат санкции на всички фирми, които партнират на "Стройтрансгаз". "Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на "Стройтрансгаз", могат да се окажат обект на американските санкции, които са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна."

На практика под ударите на американските санкции може да попаднат не само фирмите от консорциума "Газпроект Юг", но дори и Българският енергиен холдинг, както и всяка българска банка, която реши да отпусне средства за строителството на газопровода.

С последните предупреждения София вече влиза в безпрецедентна зона - заплахи за санкции да идват едновременно от Вашингтон и Брюксел. Единственото успокоение е, че критиките на ЕС и САЩ означават, че България все още има значение.