Орешарски спира "Южен поток"

Премиерът най-сетне обеща да се съобрази със забележките на Брюксел

Началото на проекта в България беше дадено на 31 октомври 2013 г. Неясното бъдеще на газопровода в Европа и съмненията на Брюксел за нарушения в страната принудиха правителството да отложи строителството
Началото на проекта в България беше дадено на 31 октомври 2013 г. Неясното бъдеще на газопровода в Европа и съмненията на Брюксел за нарушения в страната принудиха правителството да отложи строителството
Началото на проекта в България беше дадено на 31 октомври 2013 г. Неясното бъдеще на газопровода в Европа и съмненията на Брюксел за нарушения в страната принудиха правителството да отложи строителството    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Началото на проекта в България беше дадено на 31 октомври 2013 г. Неясното бъдеще на газопровода в Европа и съмненията на Брюксел за нарушения в страната принудиха правителството да отложи строителството    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

3.8

млрд. евро, а не 3.5 млрд. евро, е станала цената на проекта според два независими източника.

България е спряла всякакви действия по изграждането на газопровода "Южен поток", докато не приключат консултациите с Европейската комисия (ЕК). Това стана ясно след срещата на министър-председателя Пламен Орешарски с американските сенатори Джон Маккейн, Рон Джонсън и Кристофър Мърфи в неделя. Премиерът обяви, че българското участие в проекта ще продължи само след като страната отстрани всички забележки на Брюксел и уточни начина на неговото изпълнение по-нататък. В началото на миналата седмица ЕК започна наказателна процедура срещу България заради начина, по който беше избран изпълнителят на българската отсечка.

Новината за замразяването на проекта дойде, след като в петък американският посланик Марси Рийс предупреди, че САЩ може да наложат санкции срещу фирмите, определени да строят газопровода в България. В края на май за победител беше обявено "Стройтрансгаз" ДЗЗД, в което участват едноименното руско дружество на Генадий Тимченко и обединението от пет български фирми "Газпроект юг". Както самият Тимченко, така и "Стройтрансгаз" с нейните клонове са включени в списъка на САЩ със санкции срещу представители на руското правителство и руски бизнесмени, допринесли за кризата в Украйна и анексирането на Крим. Предупреждението означава, че подобна съдба заплашва и партньорите им в България.

В черния списък

Предупреждението към фирмите дойде в отговор на запитване на "Дневник" до американското посолство в София, след като се появиха съобщения, че САЩ са поискали информация за избора на строител. "Ние сме дълбоко загрижени от скорошното решение на България да предостави изграждането на газопровода "Южен поток" на "Стройтрансгаз", посочва посланик Марси Рийс. Тя припомня, че в отговор на действията на Русия в Украйна на 28 април САЩ са включили "Стройтрансгаз" и нейните клонове в списъка на САЩ за налагане на санкции, които забраняват всякакви бизнес отношения от страна на американски граждани с компанията и замразяват капиталите й в САЩ. По-рано забрана да влиза в страната беше наложена и на самия Генадий Тимченко, който е известен с близките си връзки с руския президент Владимир Путин.

Според Рийс моментът не е подходящ да се работи с Русия по обичайния начин. "Съветваме българските фирми да избягват да работят с фирми и лица, санкционирани от САЩ. Фирми или физически лица, които предоставят материална подкрепа на "Стройтрансгаз", могат да се окажат обект на американските санкции, които са част от по-широките усилия от страна на международната общност да държи Русия отговорна за нарушаване на териториалната цялост и суверенитета на Украйна", посочи американският посланик.

Очевидно бихме искали да видим по-малко руско участие по въпроси, касаещи "Южен поток", и се надяваме въпросът да се реши в координация с европейците, каза в неделя сенатор Маккейн.  Присъединяваме се към премиера и правителството на България, като се стремим първи приоритет да бъде енергийната независимост и това означава да не работим с организации, които са зависими от Русия, добави Маккейн. Той изрази надежда въпросът за "Южен поток" да се реши в координация с европейците и че в проекта няма да участват фирми, които работят с руски компании, подложени на санкции.

Предизвестен избор

Компанията "Южен поток България", в която по 50% държат руската "Газпром" и Българският енергиен холдинг и която отговаря за строителството на газопровода на българска територия, обяви консорциумът "Стройтрансгаз" за изпълнител на проекта на 27 май. Още през февруари обаче неофициално се знаеше, че това ще е победителят. За сигурното участие на руската компания в строителството пък руските медии писаха още миналия септември, т.е. преди въобще да е стартирала процедурата. За подаване на оферти кандидатите имаха десетина работни дни около Коледа и Нова година, което още тогава беше разчетено от потенциални строители като процедура с предизвестен край.

Изборът на строител показа, че съмненията им не са били неоснователни.

Не по-малко интересни от руската компания са българските участници в консорциума, обединени в "Газпроект юг", които се радват на силни политически връзки. Едната от тях - "Промишлено строителство холдинг", е собственост на бързо разрастващата се през последните години "Водстрой 98", която се свързва с Делян Пеевски. В "Техноекспортстрой" пък прокурист е сестрата на депутата от БСП Кирил Добрев, а собственик на "Понсстройинженеринг" е близкият до премиера Милко Милков. "ПСТ холдинг" е с офшорна собственост, но е заложена в Първа инвестиционна банка. Единствената фирма с опит в газовата сфера е "Главболгарстрой".

Компаниите от консорциума са евентуалните потърпевши от предупреждението на САЩ.

Все по-скъпо

Мъглата около процедурата се сгъстява и от липсата на каквато и да е информация за параметрите в офертата на победителя, които според "Южен поток България" са търговска тайна. Цената от 3.5 млрд. евро (4.2 млрд. евро с ДДС) беше обявена като стойност на поръчката при официалния старт на проекта в края на октомври 2013 г., въпреки че първоначалните прогнози бяха по-ниски. Технико-икономическото проучване от 2012 г. например определи индикативна цена от 3.2 млрд. евро, и то с включени много непредвидени разходи.

При обявяването на строителя на отсечката началникът на инвестиционните проекти на "Газпром" Леонид Чугунов каза, че сумата за строителството е била намалена спрямо предварително обявените 3.5 млрд. евро, но не уточни с колко.

Според два независими източника на "Капитал" обаче договорената цена е 3.8 млрд. евро без ДДС. Това означава, че тя е с 300 млн. евро по-висока от съобщената миналия октомври сума, а спрямо оценката от 2012 г. увеличението е с цели 600 млн. евро. От "Южен поток България" отказаха коментар.

Така процедурата, която беше проведена на тъмно и без реално състезание, е довела и до ново оскъпяване на и без това раздутия проект. Добрата новина е, че най-сетне българското правителство реши да се съобрази с Брюксел. Има ли обаче риск за дела срещу България от страна на избрания строител тепърва ще се изяснява, тъй като липсва информация за съдържанието на договора.

Москва: Процедурата срещу България е атака по "Газпром"

Въпреки всички опити "Газпром" да бъде принуден да капитулира Европейската комисия (ЕК) не може да блокира изграждането на газопровода "Южен поток", се казва в коментар на "Гласът на Русия", цитиран от БТА. Според държавната информационна агенция на Русия една от посоките на атаката срещу "Газпром" е започването на наказателна процедура от ЕК срещу България. Това е явен опит да се забави или да се саботира проектът "Южен поток" по всеки възможен начин, смята авторът и добавя, че ЕК отново превишава пълномощията си. Не е изненада, че българското правителство реши да продължи изграждането и най-вероятно ще оспорва позицията на ЕК в съда, посочва "Гласът на Русия".
122 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    radoycho avatar :-|
    Радойчо
    • - 6
    • + 116

    Плужлека клекна!

    Нередност?
  • 2
    cap_shakespeare avatar :-?
    Captain Shakespeare
    • - 5
    • + 100

    Вчера г-н Миков се изказа /в предаването на Dikoff/, ЕК са били вече в оставка, и кои са били те, та да бъркат в българските работи/

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 106

    Явно копейките не са достатъчна компенсация за неудобствата които могат да ти причинят лошите чичковци от Брюксел и Вашингтон !

    А и могат да се харчат само в Сибир (или курортите на Крим) !!!

    Нередност?
  • 4
    allmighty avatar :-|
    allmighty
    • - 2
    • + 122

    Колко пъти ще го играем този стар виц? Първо ядем сол, посли ни бият и накрая си плащаме... :( А трябва само малко ум и почтеност.

    Нередност?
  • 5
    slp55309806 avatar :-@
    Владимир Венев
    • - 92
    • + 25

    Сега и американците започнаха да ни казват какво да правим. Те да видят техните топлоцентрали защо ни продават толкова скъпо тока произведен в тях. А санкции, ако има такива, трябва да са за неспазване на европейското законодателство, а не че Русия е приела Крим в територията си. Айде стига вече геополитика на наш гръб.

    Нередност?
  • 6
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 7
    • + 126

    Просто е невероятно как си мислеха, че ще им мине номера. Само с невероятна наглост не става тавариш Аришарский... преговори на тъмно, нямало било стенограма. После завишаване на цената три пъти и квичене какви изгодни условия сме постигнали. После първи заварки и промени на закони в ущърб на Европейското Право. После непрозрачен конкурс и заобикаляне на законите за обществени поръчки. После избиране на фирма за която беще ясно че ще спечели и е в забранителния списък на Европа и САЩ

    ПРОСТО НЕВЕРОЯТНА НАГЛОСТ И СЛАГАЧЕСТВО НА РУСИЯ И ОГРОМНО ЖЕЛАНИЕ ДА ЛАПНАТ МИЛИАРДИ ОТ СДЕЛКАТА И ДА НИ ИЗКАРАТ ОТ ЕВРОПА АКО МОЖЕ.

    ДА АМА НЕ МОЖЕ!!! ОСТАВКА!!!

    Нередност?
  • 7
    foxa5 avatar :-|
    foxa5
    • - 4
    • + 75

    Гусин чугунов да прибира останалите чугуни и всички вкупом към Масква.

    Нередност?
  • 8
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 7
    • + 55

    дпс в схватка с бсп...
    Новината вече е отразена от европейските медии.
    http://www.bbc.com/news/business-27755032
    Интересно е, че на снимката на БиБиСи е Плевналиев въпреки, че новината дойде от орешарски. Когато говорят за България, европейските медии показват президента а не куклата на конци.

    Нередност?
  • 9
    jonson avatar :-|
    jonson
    • - 7
    • + 85

    Предлагам да се обърнем към американския Сенат да командироват за постоянно поне един сенатор у нас. Щом две думи са достатъчни всеки комунистически премиер да напълни гащите...

    Нередност?
  • 10
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • - 4
    • + 60

    Бой, глад и сръбска музика, и стана работата, а, Орех?

    Нередност?
Нов коментар