Окупираната българска енергетика: сделката за АЕЦ "Козлодуй" потвърждава диагнозата (Коригирана*)

Водената политика не отговаря на проблемите и приоритетите на българското общество за достъп до сигурна, конкурентна и устойчива енергия

Поредният хитроумен опит на кабинета "Орешарски" да се заобиколи замразяването на проекта "Южен поток" беше засенчен от играта на криеница кой да подпише споразумението за 7-ми блок в "Козлодуй"
Поредният хитроумен опит на кабинета "Орешарски" да се заобиколи замразяването на проекта "Южен поток" беше засенчен от играта на криеница кой да подпише споразумението за 7-ми блок в "Козлодуй"
Поредният хитроумен опит на кабинета "Орешарски" да се заобиколи замразяването на проекта "Южен поток" беше засенчен от играта на криеница кой да подпише споразумението за 7-ми блок в "Козлодуй"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Поредният хитроумен опит на кабинета "Орешарски" да се заобиколи замразяването на проекта "Южен поток" беше засенчен от играта на криеница кой да подпише споразумението за 7-ми блок в "Козлодуй"    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Проектът за 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" притежава всичките рискове на поредица подобни проекти:

- Липсва яснота около основни характеристики на проекта

- Явен конфликт на интереси, тъй като изключителният преговарящ за изпълнител на блока е изготвил предпроектното проучване

-  Липса на ясна обосновка на проекта и на публичност на данните от предварителния анализ, както и на детайлите около проектното финансиране

- Съмнения за договаряне на асиметрично разпределение на риска при забавяне или неизпълнение на проекта.

Правителството продължава да предлага една и съща рецепта – повече нови мощности за произвеждане на електроенергия и газопроводи, които не диверсифицират доставчика. Резултатът – повече дългове за бъдещите поколения и високи цени за сегашните. Българската енергетика продължава да се характеризира с политическа корупция, лошо управление на държавните енергийни дружества и липса на стратегическа визия, което прави държавната енергийна политика непредсказуема и нелогична. Това е отбелязано в последния доклад на Центъра за изследване на демокрацията "Управление на енергийния сектор и енергийна (не)сигурност в България".

Накратко – водената политика не отговаря на проблемите и приоритетите на българското общество за достъп до сигурна, конкурентна и устойчива енергия.

Основните рискове пред българската енергийна сигурност са високата енергийна бедност, ниската енергийна ефективност и липсата на диверсификация при газовите доставки. Вместо това българското правителство продължава да предлага една и съща рецепта – повече нови мощности за произвеждане на електроенергия и газопроводи, които не диверсифицират доставчика. Резултатът – повече дългове за бъдещите поколения и високи цени за сегашните.

Решенията (ако могат да се нарекат така недомлъвките и прибежките) на изпроводяк на сегашното българско правителство относно строежа на нов реактор в АЕЦ "Козлодуй" и "Южен поток" само затвърдиха страшната диагноза – българската държавна политика е превзета и се движи от едни и същи местни частни интереси без значение от външния инвеститор – руски или американски. Ако следващите български правителства не успеят да избегнат от сянката на тези интереси, можем вече да предвидим какво ни чака – още повече нови мощности и повече публичен дълг, включително за да се покрият досадните глоби от Брюксел.

Завладяването на държавната енергийна политика

Загубата на управленска независимост беше демонстрирана особено открито през последната седмица на юли, след подаването на оставка на правителството на БСП. Поредният хитроумен опит на кабинета "Орешарски", вероятно предложен от самия контрактор, да се заобиколи замразяването на проекта "Южен поток" беше засенчен от играта на криеница кой да подпише споразумението за 7-ми блок в "Козлодуй", но да излезе, че не го е подписал и че няма значение, че го е подписал.

Има нещо отчайващо повтарящо се в начина на вземане на решение и реализацията на проекти за милиарди в българската енергетика през 2006 и 2014 г. – винаги в последния момент, неясно в отговор на каква стратегия или нужда, без да се знае кой носи отговорност, с ужасни последици за публичните финанси и с едни и същи частни бенефициенти. И още нещо – всичко се оказва, че струва повече, отколкото е договорено, и че негативите се поемат винаги от българската страна. "Южен поток" се оскъпи над два пъти, а рисковете пред неговата реализация като геополитическата ситуация в Украйна и несъответствията с европейското законодателство непрекъснато се увеличаваха, но въпреки това отиващото си правителство продължи да го движи смело напред. Последната "перла" в тази корона от тръни на гения на българската енергийна политика е строежът на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" (виж карето).

Статията е адаптирана версия от доклада "Управление на енергийния сектор и енергийна (не)сигурност в България" на Центъра за изследване на демокрацията Пълният текст може да прочетете тук

Като цяло проектът ще се изпълнява в условия на силна чувствителност към увеличение на цената на електроенергията и при продължаваща стагнация на потреблението на ток в България – все аргументи, с които преди това стана пределно ясно, че проектът АЕЦ "Белене" е излишен.

Лошо управление

Лошото управление в енергетика не се ограничава само до политиката спрямо големите инфраструктури проекти, а е цялостен риск в енергетиката, който се проявява и при държавните дружества и енергийния регулатор. Финансовото състояние на НЕК и "Булгаргаз" значително се влошава в последните години, като при НЕК краткосрочните финансови показатели са под прага на несъстоятелността и в нормални пазарни условия компанията не би оцеляла.

*В по-ранна версия на текста е станала неприятна грешка с авторството на статията. Редакцията се извинява за небрежността си.

Проблемите в управлението на държавните дружества не са само финансови. Не се спазват никакви принципи на доброто корпоративно управление. През последните 5 години е имало 34 смени на ръководни позиции в държавните енергийни компании, като около половината са през 2013 г. Честата смяна на топ мениджмънта обуславя пълната зависимост от политически и олигархични влияния, което води до непостоянство в прилагането на корпоративната стратегия и улеснява вземането на решения в ущърб на обществения интерес. Подобна е ситуацията и в държавния енергиен регулатор, чиито решения са често оправдания на взети политически решения или политически бухалки срещу "неудобни" участници на пазара.

Енергийна несигурност

Дори без да се взимат под внимание ефектите от лошото управление на държавния енергиен сектор, България е определена като най-високорискова от гледна точка на енергийната сигурност сред 75-те най-големи потребителя на енергия в света в Международния индекс на рисковете пред енергийната сигурност на Института за енергията на XXI век. Политиките за намаляване на енергийната бедност и диверсификацията на източниците на енергия са типични примери, където нужната управленска стратегия е изместена от евтин популизъм. Вместо изкуствено да се задържа цената на електроенергията за домакинствата за сметка на финансовото състояние на държавните енергийни дружества, много по-разумно би било да се либерализира поетапно цената на тока, като същевременно се разшири обхватът на директните субсидии за енергийно бедните и се подобри енергийната ефективност на обитаваните от тях жилища. Необходимите средства за целта не биха надхвърлили годишно средствата, които България плаща в повече на "Газпром" поради това, че няма достъп до алтернативни доставки.

Алтернативно, вместо да се харчат милиарди за построяването на нови генериращи мощности, тези средства могат да се вложат в подобряване на енергийната ефективност, където България остава на дъното в Европа. Докато в Германия годишно се изразходват 80 кВтч енергия на квадратен метър жилищна площ, в България те са 230 кВтч, което довежда до изравняване на сметките за ток в двете страни независимо от значително по-ниската единична цена у нас.

Стратегията за либерализация и диверсификация на доставките на природен газ остава само пожелание от Брюксел. Пускането в експлоатация на междусистемните връзки със съседните страни изостава, въпреки че те ще осигурят достъп на алтернативни газови доставки до страната и региона, като по този начин увеличат ликвидността на пазара. При сегашните условия на третия либерализационен пакет на ЕС това ще означава, че българските потребители ще имат истински избор на източник на газ. Разширението на газовата ликвидност ще създаде условия за конкурентност на вътрешния пазар и ще доведе до намаление на цените за крайните клиенти.

Не на последно място наличието на алтернативен източник ще даде възможност на българските газови компании да имат по-силна позиция при преговорите за доставки с основния партньор "Газпром". Диверсификацията пък от своя страна ще увеличи енергийната сигурност на страната в кризисни условия при прекъсване на газовите доставки. Ефектът ще се усети не само в страната, но и в региона.

Всички стратегии за подобряване на енергийната сигурност на страната обаче минават през отвоюването на българската енергийна политика от ръцете на политико-олигархичните кланове и нейното развитие съобразно националните интереси на България. Дотогава провалени министри, корумпирани чиновници от държавните енергийни предприятия и структури и самодоволни инвеститори от всякакъв калибър ще съобщават постфактум на българската общественост кога и какви поредни споразумения са подписали с дългосрочни негативни последици за нашата страна.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 63

    По-очевадна корупция от управлението на тройната коалиция преди и на сегашната не е имало. В нормална държава със сигурност щеше да има осъдени, и то със сериозни присъди, задето докарват такива огромни задължения за напълно излишни енергийни проекти, които държавата (народът) ще изплаща дълги години през сметките си за ток, газ, че и през данъците.
    Тука пак ще кажат - ама то колективно решение. Ми тогава целия колектив да влезе в затвора дългосрочно, докато народа изплаща ненужните тръби, централи, реактори и прочие.
    Явно наистина трябва да ни поставят в енергиен борд, по подобие на валутния.

    Нередност?
  • 2
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 1
    • + 41

    Хоризонта на мислене на нашите политици е от мен до джоба ми и обратно. При неработещо правосъдие не ги е и страх от такъв нагъл и безцеремонен грабеж. Ще им се размине пак...

    Нередност?
  • 3
    convince avatar :-|
    convince
    • - 1
    • + 29

    ТАКА СТАВА, когато енергетиката на една държава се възприема от политическия и елит, като една пълноводна неспирна река от пари.

    Тези хора винаги се давят в нейните дълбоки въртопи, завличайки след себеси и всичките си възходящи последващи поколения.

    Нередност?
  • 4
    bvanetza avatar :-|
    Borislav Valkov
    • - 6
    • + 16

    Една дума за бг политиката я описва в пълен обхват: Чуждопоклонничество!

    Нередност?
  • 5
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 30

    До коментар [#4] от "bvanetza":

    Думата е корупция, просто българските "бизнесмени" не могат да предложат такъв рушвет като примерно руските, затова така се развиват нещата. По изказване на другаря Стойнев оборудването за българската част на ЮП било на стойност 1,7 млрд, а според експерти другите разходи отнемали до 30%, т.е. стойността на ЮП би трябвало да е 2-2,2 млрд евро, а не както в момента обявиха 3,8. Че като нищо да отиде и над 4.
    Така че сещаш ли се за какво е цялото драпане, и защо нашите чиновници са склонни да пренебрегват българското и европейското законодателство, само и само нещата да се случат точно така, както ги искат руснаците.
    Същите са схемите и с ядрените проекти.

    Нередност?
  • 6
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 38

    Щом има "държавна енергийна политика", тя няма как да не бъде узурпирана по партийна линия рано или късно, както всичко друго държавно. Както каза покойният АлБож, положението управители на заплата по държавна щатна таблица да въртят милиарди не предполага добър завършек.

    Още по-точен е Владимир Каролев: управителите на държавни дружества се назначават от правителството, то се излъчва от парламента, в парламента отиват политиците, а политицте ги изпращат партиите. Или добавка от мен за тъпите: държавна собственост, значи собственост, ДОВЕРЕНА на управление от партиите. Понеже са много честни и умни, и парламентът има само 15% обществена подкрепа. Хем недоволство от статуквото, хем за статуквото.

    Нередност?
  • 7
    nigel avatar :-|
    nigel
    • - 14
    • + 14

    В случая със 7-ми блок дори не съм сигурен дали е въпрос само или основно на корупция. Вероятно в по-голяма степен е резултат от груб натиск (да не употребяваме изнудване) от страна на американците. Ако руският посланик или външен министър беше дошъл в България и на другия ден се подпише споразумение за някакъв проект от даже 100 пъти по-малък размер представям си какъв шум щеше да се вдигне по всички линии (и с основание разбира се). А сега - тишинаааа!

    Нередност?
  • 8
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • - 2
    • + 18

    До коментар [#4] от "bvanetza":


    До коментар [#7] от "nigel":

    Оставете тези опорни точки на Атака за служба на чужди интереси - в българската енергетика са се окопали едни хора (напр. Р. Овч.), които от времето на Сакскобургготски (а вероятно и от преди това) неотклонно следват своите собствени интереси. И могат да плащат добре, защото в енергетиката се борави с най-големите суми, непрекъснато се говори за милиарди, които се плащат от всички нас. Само че, ако Р. Овч. от месечните си хилядни доходи плаща стотици лева за ток, него бълха го ухапала, а когато аз от 250 лв. пенсия плащам 50 - 200 лв., не мога да ги издържам тези безобразия с Белене, Южен поток или Козлодуй.

    Нередност?
  • 9
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 7
    • + 4

    До коментар [#6] от "cinik":

    Думи на АлБож (десетте процента),преди икономическата криза:"...за какво им е на чуждите банки в България,да изнасят парите си?" А днес всички чужди банки и фирми в България точно това правят! Изнасят всичко спечелено тук навън,като оставят само пари за консумативи например-химикалки,тетрадки,факс...

    Нередност?
  • 10
    yotata avatar :-|
    йотата
    • + 3

    Абе тия - дето се редуват в неравноделен такт, във все по гротесков танц, тия колко пъти смятат да ни продадат?

    Нередност?
Нов коментар