🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Законовата забрана за цесиите в КТБ беше приета от бюджетната комисия

Сделките ще бъдат обявени за недействителни и ще чакат края на несъстоятелността, за да бъдат изпълнени

Според Менда Стоянова това не е действие със задна дата
Според Менда Стоянова това не е действие със задна дата
Според Менда Стоянова това не е действие със задна дата
Според Менда Стоянова това не е действие със задна дата
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Прихващанията на вземания от Корпоративна търговска банка (КТБ) със задължения към нея вследствие на цесии, направени след поставянето й под специален надзор (20 юни), ще бъдат обявени за недействителни по отношение на кредиторите. Те ще бъдат изпълнявани чак след като синдикът изготви окончателната сметка за разпределяне или след като банката бъде продадена като цяло предприятие.

Поправката в Закона за банковата несъстоятелност беше приета вчера на второ четене в бюджетната комисия чрез преходните и заключителни разпоредби към актуализацията на бюджета. Изменението беше прието единодушно от всички депутати в комисията и вероятно ще мине окончателно на второ четене в пленарна зала днес. Вносители на поправката са председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и група депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Промяната беше одобрена и от социалистите. "Щом е в защита на държавния интерес, и БСП ще подкрепи този текст", каза Румен Гечев от "БСП – Лява България".

Според Менда Стоянова това не е действие със задна дата. "И сега в Закона за банковата несъстоятелност се дава право на синдиците да оспорват всяко направено прихващане пред съда. Сега просто обръщаме нещата и казваме, че направените прихващания след поставяне на банката под специален надзор или след обявяване на датата на неплатежоспособност от съда са недействителни", обясни Менда Стоянова. По думите й сега направилите такива прихващания ще трябва да оспорват тяхната недействителност.

В мотивите към законопроекта е записано, че прихващането отрича принципа на съразмерността и възстановява принципа на конкуренцията между кредиторите от един ред и дори между кредитори от различни редове. В производството по банкова несъстоятелност всички кредитори от определен ред са подчинени на принципа на съразмерното удовлетворяване, така нареченото pari passu. Този принцип изключва конкуренцията между кредиторите при удовлетворяване на вземанията им по принципа "първият по време е пръв и по право". Конкуренцията между кредиторите и техните индивидуални изпълнителни производства е нормална при действащо предприятие, но не и при несъстоятелност, където господства съразмерността, смятат вносителите на поправката.

Според Менда Стоянова, ако голяма част от коректните кредитополучатели решат да не внасят пари, а да откупят влога на някой друг, но при определено сконто, в банката няма да постъпват реални пари и масата на несъстоятелността ще бъде увредена. "Това означава, че на първо място фондът, но и всички останали вложители, които не са извършили подобни цесии, просто няма да получат нищо", коментира Стоянова.

Освен това депутатите решиха още да не се изплащат гарантираните 196 хил. лв. на лицата, които са придобили вземания от КТБ след отнемането на лиценза на банката. Менда Стоянова обясни, че тези видове цесии, които се извършват между вложители или желаещи да станат вложители в банката, имат за цел единствено да раздробят влоговете, така че в крайна сметка фондът да изплати по-голяма сума от гарантираните 196 000 лв. "Това е заобикаляне на закона и директно източване на фонда", смята депутатът.

26 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 4
    • + 8

    "Цесионерите в КТБ ще чакат несъстоятелността

    stat12:57 | 25 ноември 2014 / Редактор Георги Брандийски / обновено преди 1 час

    С промените се спира източването на обществени средства, коментира Менда Стоянова

    Депутатите от бюджетната комисия гласуваха промени в Закона за банковата несъстоятелност, засягащи сделките по прихващания в КТБ.
    Промените предвиждат, че прихващането е недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността, освен за частта, която всеки от тях би получил при разпределението на осребреното имущество.

    "Предвиждаме онези прихващания, които ще бъдат заявени или са заявени пред квесторите на КТБ, които са в резултат на извършени цесии между вложители на КТБ, да бъдат извършени до размера, който съответния вложител, искащ прихващането, би получил от масата на несъстоятелността при приключването на тази несъстоятелност", заяви председателят на Временната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

    Тя обясни, че поправката в Закона за банковата несъстоятелност е била приета с пълно единодушие от всички групи.

    „С тази поправка не се включва изменение на закона със задна дата. Регулират се отношения, които ще бъдат факт при бъдеща несъстоятелност. Когато решението на БНБ влезе в сила, това ще е момента, в който съда ще може да гледа несъстоятелността на КТБ. Говорим за един бъдещ процес”, обясни Стоянова.

    Тя даде пример с кредитополучател, който дължи на банка 1 млн. лева условно и той се намира в групата на добрите кредити на КТБ, които са дадени на фирми с дейност, приходи, обезпечения.


    Около 1,7 млрд. лв. представляват добрите кредити в КТБ - тези с обезпечения, посочи Стоянова.

    Ако един добър кредитополучател с 1 млн. лв. кредит реши да купи депозит от 1 млн. лв., то той извършва правно допустимата сделка цесия, обясни Стоянова. Въпросният кредитополучател така става и вложител на банката и в този случай той изисква от квесторите в КТБ да извършат прихващане между кредита и депозита му.

    Ако това прихващане се извърши, това означава, че кредитополучателят ще погаси своя кредит, без да плаща пари в масата на несъстоятелността на банката, обясни Стоянова.

    В същото време вложителят ще получи сума, по-голяма от тази, която би получил до размера на гарантирания депозит.

    Ако се направят подобни прихващания за 1,7 млрд. лв., то в масата на несъстоятелността няма да постъпят реални пари, посочи Менда Стоянова. Така всички останали вложители и на първо място Фондът за гарантиране на влоговете в банките, както и останалите вложители, които не са извършили подобни цесии, просто няма да вземат нищо, добави тя.
    Според нея с промените това няма да бъде допуснато.

    Има и други видове цесии, които се извършват между вложители в банката и които целят да раздробят големите депозити до по-малки в размера на гарантираните от закона суми, каза още председателят на бюджетна комисия.

    Това по думите на Стоянова е заобикаляне на закона и източване на обществените средства и също ще бъде избегнато чрез промените."


    Сега ми е особено интересно проф. Герджиков, като брилянтен правист как точно ще коментира ОТ ЗАКОНОВА ГЛЕДНА ТОЧКА становището на Бюджетната комисия на парламента и особено КОНКРЕТНИЯ ПРИМЕР НА МЕНДА СТОЯНОВА, от която аз поне лично в КОНКРЕТНИЯ случай съм много приятно изненадан.

    Нередност?
  • 2
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 7
    • + 15

    Ако някой от орляка прависти и юристи, които седмици и месеци наред защитаваха тезата как всички цесии и прехвърляния в КТБ не само си били напълно законни (което аз поне не знам някой средно интеигентен човек някога изобщо да е оспорвал) И КАК ТЕ ТРЯБВАЛО АВТОМАТИЧНО ДА БЪДАТ ВПИСВАНИ В КТБ обича да каже точно къде и какво в изложеното от комисията не е така или противоречи на законите, ще ми бъде много интересно да го чуя.

    И за онези от тях, които в зависимостите или неразбирането си отидоха дотам, че да твърдят, че новият закон щял да се прилага със задна дата и този и смао този бил единствения начин да не били зачетени и вписани пустите му цесии и прехвърляния (дето толкова много ги интересуват, но иначе нямат никакъв личен интерес и ли зависимости :) ) - да имат много здраве от арменския поп - отново - както коментирахме до вчера...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 13

    До коментар [#1] от "info111":

    "...С промените се спира източването на обществени средства, коментира Менда Стоянова..."

    Това откровение на г-жата ме навежда на два тъжни, но много възможни варианта:

    - експертният капацитет на ГЕРБ е твърде скромен, за да реши проблема и затова просто манкират някакви действия, с които няма да решат нищо;

    - интересите, оплетени в КТБ са толкова колосални, че никоя от познатите партии няма да посмее да застане на пътя им.

    Ориентираме се към истината, че нагласата на политиците е бюджетът да плати пиршеството в КТБ.
    Но, както се вижда от търсенето на 2 млрд лв за повторно "спасяване" в рамките на половин година и на друга банка с български собственици, има опасност това да се превърне в традиция...

    Нередност?
  • 4
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 4
    • + 16

    До коментар [#3] от "D-r D":


    Е, те тези неща са пределно ясни и отдавна известни, освен за тотално заблудените или лично заинтересованите и/или зависимите.
    Точно както за всички нормални хора е пределно ясно, че главният прокурор Цацаров стигна до падението си до абсолютното дъно. След като излиза пред хората и има наглостта и безочието да сипе съвсем ясни и откровени - И ТО БЕЗ НИКАКВО СЪМНЕНИЕ ЗА ВСКИ - ОЧЕВАДНИ ЛЪЖИ, то нищо друго не може да ме учуди в тази държава.
    И ВСИЧКИ УПРАВНИЦИ, ПОЛИТИЦИ, ДЕПУТАТИ, ПРЕЗИДЕНТ, СЛУЖБИ И ПР. СЕ ПРАВЯТ НА УБИТИ, НА ТЪПИ ИЛИ ЧЕ МУ ВЯРВАТ!
    Защото толкова тъп човек, който да оцелее, особено в такава джунгла като България аз поне не мога да си представя...

    Когато имаме главен прокурор, който излиза публично, и откровено лъже, заявявайки, че... ДОКАЗАТЕЛСТВО (ТЕФТЕРЧЕТА, ДОКУМЕНТИ И ДРУГИ МАТЕРИАЛНИ СЛЕДИ ...) ... ВСЪШНОСТ НЕ БИО ДОКАЗАТЕЛСТВО, С СИМВОЛ ЗА НЕЩО СИ (само да си припомням, че прокуратурата работи ТОЧНО И ОСНОВНО С ФАКТИ И ДОКАЗРТЕЛСТВА, ПО КОИТО РАЗСЛЕДВА...), когато сипе откровени лъжи и най-нагли и безмислени глупости като тази например:


    " “Д. П. НЕ Е КОНКРЕТНО ЛИЦЕ. Днес Д. П. е един, утре ще е друг, третия ден ще е някой друг, но винаги ще го има, защото механизмът трябва да работи.”

    Забележете - не друг, а главният прокурор има наглостта да се изправи пред цяла България и да се опита да хипниотизира всички с твърдения, че ... ДОКАЗАТЕЛСТВАТА НЕ СА ДОКАЗАТЕЛСТВА, И ЧЕ КОНКРЕТНИТЕ ХОРА, ЛИЦА (КОИТО И КАКВИТО ТОЧНО ПОРКУРАТУРАТА ТРЯБВА ПО ЗАКОН И ЗАДЪЛЖЕНИЕ КОНКРЕТНО ДА РАЗСЛЕДВА ПО КОНКРЕТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, БАЗИРАНА НА КОНКРЕТНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА, ВКЛ. СВИДЕТЕЛИ И СВИДЕТЕЛСКИ ПОКАЗАНИЯ, ДОКУМЕНТИ, МАТ. НОСИТЕЛИ КАТО ТЕФТЕРЧЕТА И ПР...) НЕ СА КОНКРЕТНИ ХОРА И ЛИЦА, то аз вече трудно мога от тук нататък да си представя по-надолу, не знам за вас...

    И ти говорип и споменаваш за ГЕРБ и експертите им!
    Ами нали точно едноличният и безспорен бос, началникът на ГЕРБ и велик експерт (по неговите собствени думи) ГО НАТРЕСЕ СЪЩИЯ ТОЗИ ЦАЦАРОВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР НА ВРЕМЕТО, И ТО СЛЕД БЕЗУМНИ КОМПЛИМЕНТИ И ХВАЛБИ, ВКЛ. ЧЕ ТОЙ БИЛ НАЙ-ВЕЛИКИЯТ И ЕДИНСТВЕНИЯТ ПОДХОДЯЩ КАНДИДАТ ЗА ТОЗИ ПОСТ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ!
    И че ... " С НЕГО МНОГО ДОБРЕ СИ БИЛИ РАБОТЕЛИ ПРЕЗ ГОДИНИТЕ, КОГАТО БОРИСОВ Е БИЛ ГЛАВЕН СЕКРЕТАР..."

    Някой да не се досеща ЗА КАКВИ РАБОТИ СТАВА ДУМА И КОЛКО ДОБРЕ НАИСТИНА СА СИ РАБОТЕЛИ ТЕЗИ ДВАМЦАТА, ИМАЙКИ ПРЕДВИД ТЕХНИТЕ КРИТЕРИИ, ОЦЕНЪЧНА СИСТЕМА И АДКЕВАТНОСТ?

    Нередност?
  • 5
    amper avatar :-P
    amper
    • - 4
    • + 8

    До коментар [#4] от "info111":

    Благодаря за изчерпателните коментари...:)

    Нередност?
  • 6
    stabilnost avatar :-|

    доста добре звучи законопроекта

    Нередност?
  • 7
    ivanko77 avatar :-|
    ivanko77
    • - 4
    • + 1

    Не знам защо продължават да твърдят, че се отменят цесиите. Както и в самото начало твърдях, единственото нормално е да се отменят последващите прихващания, които така или иначе не би следвало да се допускат и не са допустими и поради други причини. Но аз задавам следния въпрос, означава ли това, че общините и държавните дружества ще получат толкова, колкото и останалите кредитори?

    Нередност?
  • 8
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 6
    • + 7

    До коментар [#7] от "ivanko77":

    "Но аз задавам следния въпрос, означава ли това, че общините и държавните дружества ще получат толкова, колкото и останалите кредитори?"

    Този въпрос е общо взето лесен и с подразбиращ се отговор. Аз обаче бих подходил малко по-различно и бих опитал да те провокирам и сам да намериш отговора.
    Например като (си) отговориш на друг въпрос:

    "А има ли, според теб, какъвто и да е съществуващ закон в България, който да регламентира и/или даде предимство на едни (например държавни) пред други (например частни) дружества?"
    И ако и тук не си сигурен - ето я следващата сламка-спомагателен подвъпрос:
    "А изобщо възможно ли е, при положение, че България е страна от ЕС да има и да се прилагат подобни закони?
    И ако допуснеш дори за миг, че това се допусне нали се сещаш останалите ощетени страни колко бързо ще спешат адвокатите им да заведат съдебни искове?

    Както и да е, аз реших да ти отговоря и за да използвам шанса да припомня нещо друго в тази връзка. Всички отлично си спомняме, че съвсем доскоро група самооценяващи се като категорично доказали се много успешни и най-големи експерти и велики финансисти лица, като Иван Костов, проф. Вучева и др.непрекъснато и дори отчаяно, понякога почти в кресчендо убеждаваха и агитираха, обилаляйки по всички телевизии и медии, ЧЕ АКО КТБ НЕ СЕ СПАСЯЛА НА ВСЯКА ЦЕНА, повъарям - НА ВСЯКА ЦЕНА, тоест НЕЗАВИСИМО ОТ ЦЕНАТА (и че бедните българи ще плащат поредните кражби и золуми на отбран кръг разбойници, мошеници, крадци и престъпници), ТО ЩЯЛ ДА НАСТЪПИ АПОКАЛИПСИС, ЩЯЛА ДА СЕ РАЗТВОРИ ЗЕМЯТА ПОД НОЗЕТЕ НИ, ЧЕ ЩЯЛА ДА НАСТЪПИ ТАКАВА ГОЛЯМА КАТАСТРОФА, КОЯТО НИКОЙ, ОТ НАС, ОБИКНОВЕНИТЕ, НЕВЕЖИ И НЕУКИ ЛЮДЕ, С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ГЕНИИ И ПРОРОЦИ КАТО ТЯХ, ЕСТЕСТВЕНО, НЕ Е ВИЖДАЛ И НЕ МОЖЕ ДОРИ И ДА СИ ПРЕДСТАВИ.
    В тази връзка те даже и фиксираха - и дори и без да знаят точното състояние и цифри и показатели на КТБ, както сами признаха - ЧЕ ... "ЗАГУБИТЕ ОТ ФАЛИТА НА КТБ СЪС СИГУРНОСТ ЩЕЛИ ДА СА НАД 10 МИЛИАРДА", и "КОСТОВ МОЖЕЛ И ДА ГО ДОКАЖЕЛ - тогава! - НО ... ЯВНО НЕ СА ЗА НАШИТЕ ПРОСТИ ГЛАВИ СМЕТКИТЕ И АНАЛИЗИТЕ НА ВЕЛИКИЯ ИЗМЕРВАЧ НА РИСКВЕТЕ - и на експерта Олигарсйу, и на експерта Йовчев, който ... ЗАГЛОБИ СОБСТВЕНИТЕ СИ ПАРИ НА НЕГО И ВЕЛИКАТА ЕКСПЕРТКА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ - ЩЕРКА МУ ТОЧНО В ... КТБ!?!


    Та припомням всичките тези факти и събития и поради това, че си спомням ка проф. Вучева в едно студио високомерно и с оттегчение оборваше измислени тези с още по-измислени доводи. И как много държеше всички да разберат колко е начетена и колко много книжки е прочела, вкл. и на чужди езици.
    Та тази, професорката там каза, че много (простосмъртни) българи не разбирали, че ПАРИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ НЕ БИЛИ ДЪРЖАВНИ И ЗАТОВА ТРЯБВАЛИ ПОВЕЧЕ ДА ЧЕТЯЛИ ХОРАТА - ПРЕДИМНО ФРЕНСКИ КНИЖКИ, ЩОТО ТАМ ЯСНО СИ ГО ПИШЕЛО ТОВА!
    А ЩОМ ТАМ ГО ПИШЕ - ЗНАЧИ ТОВА Е ПОСТУЛАТ, ЗАКОН, КОЙТО НЕ СЕ КОМЕНТИРА ИЛИ ПОСТАВЯ ДОРИ НА ДИСКУСИЯ...
    Пиша всичките тези неща и като друго потвърждение на отговора на въпроса ти - след като във френските книжки, дето е чела проф. Вучева си пише, че парите на държавните предприятия всъщност не са държавни (не касаели бюджета, и държавните, и частните предприятия били равнопоставени и оперирали при едни и същи закони и пр.), то тогава явно и така ще бъдат третирани и в КТБ, или би трябвако.

    Само едно нещо ме чопли и не ми дава мира - след като не стана онова, което Лостов и Вучева толкова много искахс и за което невероятно упорити апелираха и КТБ фалира, АМИ КАЙВО ЩЕ КАЖАТ СЕГА ТЕЗИ ВЕЛИКИ СПЕЦИАЛИСТИ - КОГА ТОЧНО ДА ОЧАКВАМЕ АПОКАЛИПСИСА, КАК ЩЕ СМЯТАНЕ ТИЧНИТЕ ЗАГУБИ ДО 10 МИЛИАРДА ПОНЕ ОТ ФАЛИТА НА КТБ И КОЙ - ТОВА Е ВЪПРОС СПЕЦИАЛНО КЪМ ПРОФ. ВУЧЕВА И ДЕБЕЛИТЕ Й ФРЕНСКИТЕ КНИЖКИ, КОИТО Е ЧЕЛА И ПОСТАРАЛА И ДА РАЗБЕРЕ, ДОКОЛКОТО МОЖЕ...- ТА КОЙ ЩЕ НАЛЕД ПАРИ И ЩЕ ФИНАНСИРА ДУПКИТЕ ОТ ИЗГУБЕНИТЕ СТЕДСТВА НА ДЪРЖАЕНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ В КТБ, КОИТО ,,, НЕ БИЛИ ДЪРЖАВНИ И ИЗПЪЛНЯВАТ ВАЖНИ И НЕОБХОДИМИ ЗА ОБЩЕСТВОТО И ДЪРЖАВАТА ФУНКЦИИ, ЗАДАЧИ И УСЛУГИ:)

    Нередност?
  • 9
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • - 7
    • + 5

    Строго погледнато това е държавен рекет.За всяка отделна банка ли ще трябва такъв закон ако се наложи(да не дава Господ)?

    Нередност?
  • 10
    kant avatar :-|
    kant
    • - 5
    • + 15

    На всички прависти, които се страхуват, че отмяната на цесионните сделки в КТБ е погазване на правото в България, искам да кажа следното:
    - тези цесионни сделки са извършени извън пазарните условия и са порочни /наръчниците за трансферно ценообразуване на НАП го показват/. Въпрос за размисъл: колко такива цесии има между кредитори и длъжници в другите банки? /1 лв. дълг срещу 0,50 - 0,70 лв вземане/
    - разписаното в закона, че цесиите са недействителни след неплатежоспособността, а във въпросния период банката била под надзор - с квестори, но не била неплатежоспособна. Ами след затварянето на банката - тя е неплатежоспособна. Какво по-голямо доказателство от това де не можеш да си изтеглиш парите. Това значи, че въпросните цесии са в периода на неплатежоспособността - незаконни.
    Ако например сте си платили стоките предварително и чакате на дълга опашка пред затворения магазин, за да си ги получите, а в същото време в отзад в склада на този магазин продавача скрит връща на доставчиците неплатените стоки, кой ще е законно/незаконно ощетеният?

    Нередност?
Нов коментар