Правозащитни организации искат разследване на смъртта на бежанци на границата

Според информацията на ВКБООН хората са починали след жесток побой, нанесен им от гранични полицаи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Върховният комисариат за бежанците към ООН призова българските и турските власти да разследват смъртта на двама иракски граждани, намерили смъртта си до границата между България и Турция, след като вероятно са били пребити от гранична полиция в опита си да пресекат браздата.

Според информацията на ВКБООН инцидентът се е случил в началото на март, когато група от 12 иракчани от групата на йезидите са опитали да влязат в България, но са били спрени от тукашните гранични власти. Вещите им са били отнети, а хората са били пребити жестоко. Мъжете са се разпръснали и двама от тях (30-годишният Мохамед Джауад Кадим и 35-годишният Далил Мурад Илиас), които са имали тежки наранявания, са починали по-късно от хипотермия от турската страна на границата. Според свидетелствата, събрани от организацията, трети човек от същата група е бил отведен в критично състояние в болница в Одрин, след като турската жандармерия е била известена и е провела операция по издирването на жертвите. Повече за това какво разказват властите и свидетели от турската страна можете да прочетете тук.

От ВКБООН заявиха пред "Капитал", че до момента нямат никакъв сигнал от българските власти, че ще се ангажират да разследват инцидента. От МВР коментираха неофициално, че по случая е образувана проверка, която се провежда лично от зам.-директора на Главна дирекция "Гранична полиция".

От Комисариата декларират тревогата си най-вече заради описанията на бруталността, която вероятно е допринесла за смъртта на йезидите, които предвид произхода си са били бежанци. Групата на йезидите (кюрдско малцинство, живеещо предимно в Ирак) е подложено на жестоко етническо и религиозно преследване от бойците на "Ислямска държава", които опожаряват селата им, убиват мъжете и отвличат жените в робство.

От Human Rights Watch реферират към инцидента на българо-турската граница като "последното ужасяващо напомняне за кризата по границите на Европейския съюз". В специален доклад през 2014 година правозащитната организация документира редица случаи на отблъскване на бежанци от българската граница и обратното им връщане в Турция - практика, която влиза в противоречие със задълженията на България да приема търсещи убежище хора на своята територия. Human Rights Watch алармираха за много казуси, в които е употребено насилие от български гранични власти, а парите и вещите на хората са им били отнемани. Заради фактите, изнесени в този доклад, бившият вътрешен министър в правителството на Пламен Орешарски Цветлин Йовчев нарече екипа на Human Rights Watch "лъжци".

След като по време на неговото управление започна изграждането на 33 километра телена ограда по границата, броят на хората, които влизат в България, за да търсят закрила, спадна с 50%. Според данни на българските власти, цитирани от ВКБООН, през 2014 година близо 40 хиляди души са се опитали да пресекат границата ни с Турция. От тях едва 6 хиляди души - предимно от Сирия, Афганистан и Ирак - са достигнали България. Това е драматичен спад в сравнение с 2013 година, когато бяха регистрирани 11.5 хиляди търсещи закрила от общо 16.7 хиляди опитали се да преминат на наша територия. Към всичко това България планира да изгради още 131 километра ограда.

Всичко това, както е видно от последния случай, може да има фатални последствия за хората, които бягат, за да спасят живота си от война. А някои от тях намират смъртта си край българската граница.

 

България спира помощта от 65 лева на търсещите закрила

От днес Държавната агенция за бежанците спира социалните помощи от 65 лева, които по закон изплащаше на хора, потърсили убежище в България, докато тече процедурата им по получаване на статут. Мотивът й е, че в лагерите, където са настанени те, вече се предлага храна за закуска, обяд и вечеря и за последните десет месеца на практика държавата е плащала за дублиращи се дейности. Според изчисленията на ДАБ, цитирани от bTV, по този начин тя е била ощетена с 2 милиона лева.

България е задължена по Закона за убежището да предлага храна и подслон на хора, потърсили закрила от нашата страна. "Въпреки, че хората имат основателни притеснения за спирането на 65-те лева месечно, ние разбираме мотивите на правителството и властите имат право да въведат тази нова практика. Разбира се, ние се надяваме, че Държавната агенция за бежанците ще осигури основните нужди на търсещите закрила, включително медицински и битови", коментира промяната говорителят на ВКБООН за България Борис Чеширков.

Много често чрез тези 65 лева хората набавяха лекарства за себе си и децата си, защото въпреки че здравната им грижа е отговорност на държавата, много често тези консумативи не са покрити. Борис Чеширков припомни, че бежанците имат същите здравни права като българските граждани и обслужването им е ангажимент на държавата. "Неправителствените организации осигуряват допълнителна помощ спрямо възможностите си и не може да се изисква от тях да гарантират покриването на основни нужди", уточни той.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aleko avatar :-|
    aleko
    • - 2
    • + 7

    Групата на йезидите (кюрдско малцинство, живеещо предимно в Ирак) е подложено на жестоко етническо и религиозно преследване от бойците на "Ислямска държава", които опожаряват селата им, убиват мъжете и отвличат жените в робство.
    ------------
    Преследват ги в Ирак, ОК, но и в Турция ли са преследвани?
    Освен това двамата са умрели на турска територия. Кой знае какво може да им се е случило там. А че са били малтретирани от граничарите трябват свидетели. Ако ги няма, си е живо набеждаване.

    Нередност?
  • 2
    ch2222 avatar :-?
    ch2222
    • - 1
    • + 2

    Защитниците на бежанците и самообявилите се за бежанци да изкоментират границата между САЩ и Мексико.Там какво се случва с някой прескачащ оградата.Каква е функцията и задълженията на Гранична полиция.Какво пазят?

    Нередност?
Нов коментар