🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Организации поискаха смяна на модела при санирането

Коалиция "Достоен дом" предлага собствениците да се задължат поне да поддържат сградите след обновяването им

   ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Програмата на правителството за саниране на панелните жилища е добра инициатива, но едва ли ще е ефективна в дългосрочен план. За да се случи това, е нужна промяна на модела, заявиха браншови организации, обединени в коалиция "Достоен дом".

Коалицията включва 18 организации, сред които са "Хабитат България", Камарата на архитектите в България (КАБ), Центърът за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и др. Според тях трябва да се мисли как да се вменят задължения на собствениците за поддръжка на вече обновените сгради, а също и как поне частично да се попълва ресурсът на програмата с пари от спестената след санирането енергия.

От камарата на архитектите настояват за промяна в начина на провеждане на тръжните процедури за избор на изпълнители. Указанията на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) са проектант и строител да се избират с обща поръчка, но от бранша смятат, че процедурите трябва да са отделни.

Ще работи ли програмата

Според координатора на коалиция "Достоен дом" Минчо Бенов слабост на програмата за саниране е, че никъде не се търси поне дългосрочен ангажимент от страна на собствениците за поддръжка на обновените сгради. В същото време без никакъв приоритет според нуждите на конкретните сгради ще се вложи ресурс в обновяването и покачването на цената на частни имоти, коментира той.

Националната програма за саниране предвижда държавата да поеме безвъзмездно разходите за обследване и обновяване на няколко хиляди панелни и ЕПК блока. За целта в рамките на две години ще бъдат вложени 1 млрд. лв., осигурени от Българска банка за развитие чрез дългосрочни кредити от международни финансови институции. Те ще се изплащат с пари от бюджета, като първата вноска ще бъде предвидена още следващата година.

По думите на Минчо Бенов това е другата слабост на програмата за саниране. Той попита защо се разчита изцяло на заемен ресурс, а не се мисли как средствата по програмата да се възстановят поне частично от спестените след санирането разходи за енергия. "Така ще се осигури револвиращ финансов ресурс, който ще осигури продължаване на програмата", посочи Бенов.

В същата посока са препоръките и на зам.-директора на центъра "ЕнЕфект" Драгомир Цанов. По думите му работата на центъра по редица проекти в областта на енергийната ефективност показва, че за да са успешни те, от самото начало трябва да са ясни икономическите и екологичните цели. А при правителствената програма това не е така.

Според Цанов, тъй като санирането не може да привлече частен ресурс, добрият подход е държавата да инвестира, но само в няколко проекта образци. След това да предложи на собствениците работещ модел, по който да се сдружат и да обновят имотите си.

От "ЕнЕфект" смятат също, че предвиденото ниво на спестяване на енергия в методическите указания на програмата не е достатъчно на фона на нарастващите изисквания на ЕС в тази посока. Позицията на МРРБ обаче е, че целта е при обновяването на панелните и ЕПК блоковете да се постигне енергиен клас С по скалата към Наредба №7 за енергийна ефективност, което е максимално постижимото при обновяване на стари сгради.

Тръжните процедури

Препоръки към програмата за саниране дойдоха и от камарата на архитектите. Според зам.-председателя арх. Николай Гълъбов някои от препоръките на МРРБ за организацията на обществените поръчки по програмата създават предпоставки за по-високи цени и за корупционни практики. Като пример той даде указанието да се избират с обща поръчка проектант и строител, а изпълнението да се възлага на инженеринг (т.е. изпълнителят сам да предложи проект и да го изпълни).

Според арх. Гълъбов при липса на проекти строителните фирми няма как да планират добре разходите си и логично ще заложат по-висок бюджет за изпълнение. Той посочи, че строителството на инженеринг е подходящо при изпълнение на големи линейни обекти като улици и пътища, но не и при санирането на сгради.

Другото, за което от камарата настояват, е публичен регистър със сключените договори с проектанти, тъй като има общини, които работят с един-двама архитекти и се очаква да насочат поръчките към тях.

А защо не и за асансьорите

Позовавайки се на статистиката, че 60% от асансьорите в страната са опасни, Българската асансьорна асоциация поиска в програмата за саниране да бъдат предвидени средства и за тяхното обновяване. Според секретаря на асоциацията Николай Маринков подобно обещание е имало от страна на ГЕРБ при разработването на програмата, но от началото на годината връзката с МРРБ спряла. "След конструктивната сигурност на сградите състоянието на асансьорите е следващо по важност за живота на обитателите им", посочи Маринков. Според него статистиката, която министър Лиляна Павлова изнесе за 240 000 асансьора в страната, е силно преувеличена. Общо те са 120 000, като от тях 80-90 000 са в много тежко състояние, а средната им възраст е 35-40 години. Според асоциацията за ремонт или подмяна на опасни асансьори в санираните жилищни сгради няма да са нужни повече от 90 млн. лв. на година от общия ресурс на програмата – при капацитет за ремонт или подмяна на 3000 асансьора и средната цена 30 000 лв.

 
45 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 14
    • + 77

    Продължава да не е ясно защо от данъците на едни граждани трябва да се вземат пари, за да се оправят имотите на други граждани.
    Значи Бай Иван или дава пари за апартамент в нов блок, или си санира сегашния апартамент и дава пари да му подменят асансьора, после взимат пари от данъците на същия Бай Иван, за да ремонтират апартамента на Бай Гошо и да му сменят асансьора.

    Нередност?
  • 2
    chicago514 avatar :-|
    chicago514
    • - 13
    • + 48

    Тука поне има мислене.Програмата на ГЕРБ си е чист популизъм.Както се казва -С чужда пита,помен ще правят.

    Нередност?
  • 3
    opetkov50 avatar :-|
    Oggie Petkov
    • - 19
    • + 42

    today, това е единствения начин в Българско да се случи нещо. Бъдете малко солидарен с другите. Почти съм сигурен че програмата няма да се изпълни, за 2 години няма да се усвои и половината от 1 милиард. По съществуващата програма от 50 млн се усвоиха само 250 хил. А собствениците трябваше да платят само 25% от изразходената сума. При изискване от минимум 36 апартамента винги у нас ще се намерят един луд, един идиот и един кретен, които ще блокират процеса. А другите ще гледат сеир.

    Нередност?
  • 4
    kosmev avatar :-?
    Убитака
    • - 8
    • + 64

    Всъщност освен "входния" чешит, който ще е против, само за да е гадно на останалите, ще има и много разумни хора, които няма да са съгласни.
    Иска се типов проект - т.е. фасадата да е еднаква, с еднаква дебелина на изолацията, еднакви прозорци .... Ето няколко напълно разумни според мен довода:
    1. От 40 апартамента 3 нямат остъклени тераси. В единия собствениците никой незнае къде са, в другите живеят баба на преклонна възраст/алкохолик/психично болен.
    Кой ще плати те да си остаклят терасите? Или останалите 37 собственика ще са съгласни да изкъртят изграденото за да възстановят оригиналния еднакъв вид на блока?
    2. Половината собственици вече са направили външна изолация - на някои е 3см фибран, на друг е 10см, на трети е 5см. По новия стандарт изолацията трябва да е 7см.
    Колко от тези хора ще са съгласни някой дойде да им изкърти нещо, което те са платили, за да го изгради уж качествено наново.
    Който се е занимавал с майстори, знае какъв е риска от калпаво свършена работа...
    3. Няколко апартамента имат френски прозорци с плъзгаща (фолксваген) дограма. Дали ще са съгласни да върнат старата и да отпишат инвестицията си от поне 5000лева?
    Или пък останалите 35 ще са съгласни да дадат всеки по-толкова, за да добие блока еднакъв вид?

    Нередност?
  • 5
    skch avatar :-|
    skch
    • - 8
    • + 47

    Я дайте свежа идея как собственици на 160 апартамента, някои социално слаби, други от доста време в чужбина изваждат едновременно по 2000 лв. за дофинансиране. И как се очаква един 70 годишен пенсионер да мисли с перспектива 15-20 години напред? И как изобщо се привнасят чужди модели на управление в България, като тук % собствени жилища е 97!!!

    Нередност?
  • 6
    brusuev avatar :-|
    brusuev
    • - 11
    • + 35

    ГЕРБ пак ще си правят предизборна кампания с нашите пари от данъци. За да е по-справедлива тази програма, да се обновят обществените сгради, а не частни домове! Има толкова много училища, болници, кметства, детски градини, административни сгради, които са много енергоемки и ще има голям ефект за обществото.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 4
    • + 67

    Загледайте се в снимката над статията. Тази типична родна кооперация е топлоизолирана на 2/3 без никаква намеса от страна на десетките програми и експериментални модели, които се точат от 2 десетилетия насам и всичките се провалиха. Разбира се, ако не броим 2 блока на кръст, които вече имат статус на туристическа атракция, ако съдим колко пъти са снимани откъм всички фасади, от самолет, от дрон, от хеликоптер и колко интервюта с домоуправителите им са проведени.

    Да не казвам голяма дума, но историята с програмите за саниране и средствата по тях все повече ми заприличва на историята с ромската интеграция и безкрайния брой фондации, комитети и културни центрове, наредени под вимето на националния бюджет и наивните чужди спонсори.

    Какво има да се прави по сградата от снимката, така като я гледате? Има да се сложи изолацция там, където още няма. Сигурно ще се наложи и една боя в еднакъв цвят да се тегли отгоре до долу, или еднакъв мотив ако не искаме съвсем монотонно. Тук е щастливият случай всичко да е бяло, но обичайно се слага такава боя, каквато е останала на "майсторите" от предния ремонт или каквато има на промоция в момента. Разбирай - отровнозелено, цикламено, тюркоаз, морско синьо, оранжево - всичките в рамките на 1 фасада.

    Другото, което вероятно ще има да се прави, е хидро- и топлоизолация на покрива.

    Третото - изнасяне на щранговете за парно и скриването им в изолацията за тези, които желаят, без да се пречи на тези, които не желаят. Щрангът върви с топломер, който иска така, ще има най-точното отичтане и гаранция срещу кражби.

    Четвърто - смяна на дограмата на стълбищата и на живущите, които не са го направили досега

    Пето - слънчеви батерии, вързани за топлата вода.

    Сума сумарум - 2-3 седмици работа, без никой да пречи на никого, да се търсят собственици в чужбина, да трябва някой да отключва и т.н.

    И съвсем правилно, след ремонта данъчната оценка да се вдигне с малко, но по-малко от икономията на енергия, за да постъпват свежи средства за оформление на околоблоковите площи.

    Това беше формулата, за 2 години България да си смени вида. А начинът, по който го подкараха - с проект, паспорт, конструктивно обследване, кадастрално заснемане, сдружение на собствениците, разпали розовите сънища на всички професионални съсловия, да заработят и те нещо. Юрист да регистрира, нотариус да завери, проектът да не е какъв да е, ами да е след конкурс, пленер и лятно архитектурно биенале. Други искат да си продават асансьорите, климатиците, рекуператорите..Професионалните домоуправители и те се бутат да се вредят, както виждам.

    От простотия, МРРБ отприщи една лавина претенции, която ще глътне толкова енергия, че 2 години само ще се разправяме.

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 40

    И понеже теглих паралел с парите за ромска интеграция - да не стане така, че всички по веригата да си вземат хонорара, само бедният циганин да си е още в стария бидонвил, пардон, панелен апартамент.

    Нередност?
  • 9
    tonihangelov avatar :-P
    tonihangelov
    • - 7
    • + 13

    До коментар [#1] от "today":
    Ако панелката на един "БАЙ" се срути върху новата кооперация на друг" БАЙ", на всички "БАЙНОВЦИ" ще им се изясни ЗАЩО...
    Иначе за данъците е така , но за съжаление сме зависими от тези чудеса на РСО /развито соц. обшество/.

    Нередност?
  • 10
    svetlio26 avatar :-|
    svetlio26
    • - 15
    • + 12

    "че всички по веригата да си вземат хонорара, "

    Нали за това се прави Produktionsgenossenschaft.
    ТЕХНИЧЕСКИЯТ ПАСПОРТ и сертификата за енергийна ефективност и всички дейности са скъпо струващи.

    "само бедният циганин да си е още в стария , панелен апартамент".

    Едва ли!

    Ще платят член кооператорите които губят частната си си собственост влизайки в тези юридически ДРУЖЕСТВА регистрирани по търговският закон. Таке де всъщност защо е състезателният елемент на КАМПАНИЯТА ?????

    Дали изтрезняването ще дойде едва тогава, когато собствениците започнат да плащат наем обитавайки собствените си жилища????

    Нередност?
Нов коментар