Управителят на "Надин" е обвинен в данъчна измама за над 16 млн. лв.

Радослав Босилков е посочен от прокуратурата като ръководител на престъпна група от пет души за източване на ДДС

Радослав Босилков с премиера Борисов и кмета на София Фандъкова на откриването на завода на "Надин" през 2010 г.
Радослав Босилков с премиера Борисов и кмета на София Фандъкова на откриването на завода на "Надин" през 2010 г.
Радослав Босилков с премиера Борисов и кмета на София Фандъкова на откриването на завода на "Надин" през 2010 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Радослав Босилков с премиера Борисов и кмета на София Фандъкова на откриването на завода на "Надин" през 2010 г.    ©  ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сред обвинените е и братът на младежа Лъчезар Варнаджиев, който купи "Кремиковци" за 316 млн. лв. с финансиране от ПИБ.

Управителят на дружеството "Надин комерс" Радослав Босилков и още четирима души са били обвинени в петък от специализираната прокуратура като участници в организирана престъпна група за данъчни измами  в особено големи размери. Според внесения в Специализирания наказателен съд обвинителен акт Босилков е бил и ръководител на групата, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата в понеделник.

Управителят на "Надин" бе задържан заедно с още трима от получилите сега обвинения на 18 юли 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП и НАП под ръководството на специализираната прокуратура. За участие в групата и за укриване на данъци заедно с него са обвинени Денис Бошнаков, Мариян Комитов, Иван Иванов и Павел Варнаджиев. 

Кремиковска връзка

Последният е брат на купувача на "Кремиковци" Лъчезар Варнаджиев. Чрез новорегистрираната си фирма "Елтрейд къмпани" младият Лъчезар Варнаджиев придоби активите на фалиралия металургичен комбинат за 316 млн. лв. Сделката беше финансирана от Първа инвестиционна банка (ПИБ), а освен компанията на Варнаджиев в нея се включи и групата за изкупуване на метали "Надин" -  един от най-големите играчи в този сектор в страната. Тя придоби и активите на фалиралия "Кремиковци". По информация на "Капитал" от 2010 г. "Надин" се контролира от основния си кредитор – ПИБ.

Интересен е и Денис Бошнаков. Той е управител на "Феросплавен завод" - дружество, което също е част от бившето "Кремиковци" и понастоящем собственост на "Елтрейд къмпани". До края на 2011 г. е бил и партньор с Босилков в "Никстрой реал естейтс".

Схемата

Според събраните доказателства групата е действала от януари 2010 г. до началото на 2012 г., като за две години е нанесла на държавата щети в размер на над 16 млн. лв. 

Прокуратурата твърди, че престъпната структура е разполагала с добре организирана мрежа от "кухи" дружества от типа "липсващ търговец", контролирани от "Надин комерс". От тези фирми "Надин комерс" симулативно е изкупувала с неистински счетоводни документи огромни количества скрап.

По този начин разходите на дружеството са били изкуствено завишавани, печалбата намалявана, с което в крайна сметка е било избягвано плащането на дължимите данъци към държавната хазна в особено големи размери.

Разследването било доказало, че въпросните "кухи" фирми, с които "Надин комерс" е "търгувала", не са имали капацитет за подобни сделки, не са разполагали с лицензирани площадки, голяма част от представляващите ги лица са били неграмотни и не са били в състояние да извършват търговска дейност.

Класически случай

Сделките със скрап от 2003 г. по Закона за ДДС са с режим обратно начисляване. При този вид облагане с ДДС продавачът на скрап издава фактура без ДДС, а купувачът си самоначислява дължимия ДДС. В края на данъчния период получателят по доставката има задължението да декларира размера на начисления от него данък и за този данък да получи право на приспадане на данъчен кредит в рамките на периода, за който това право е възникнало. Данъчният кредит по тази сделка се равнява на данъчното му задължение по ДДС за тази сделка в рамките на данъчния период и следователно крайното общо задължение за сделки от този вид е равно на нула.

"Фирмите около "Надин" не развиват само дейности, свързани с изкупуване на отпадъци и скрап. Специално фирмите, които са свързани с това престъпление, са с друг предмет на дейност и са регистрирани по ДДС.

Още през 2012 г. при задържането на Босилков и другите участници в групата говорителят на спецпрокуратурата коментира пред "Капитал Daily", че случаят е типичен пример за класическа схема на източване на ДДС.