🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поредна сделка за "Кремиковци"

Кандидат-купувачът е със съдебно минало и с незначителен оборот

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Според източници цената е между 180 и 200 млн. евро.

Бившият металургичен соцгигант "Кремиковци" отново ще смени собственика си. Комбинатът не работи от години, а самата компания беше обявена във фалит, земята и сградите купени, а голяма част от машините бяха нарязани на скрап от сегашния притежател на активите. Сега предстои нова смяна на собствеността, която се вижда от съобщение до Комисията за защита на конкуренцията. В него фирмата "Крис мит" уведомява за намерението си да придобие 100% от капитала на собствениците на активите "Елтрейд къмпани", "Надин металс трейд" и "Валпет консулт".

За планове за продажба на остатъците от "Кремиковци" се заговори преди няколко месеца. Съобщението до антимонополното ведомство е сигнал, че сделката е договорена и ще се случи, като се мине през продажба на самия собственик. Цената не се обявява, но според два независими източника на "Капитал Daily" тя е между 180 и 200 млн. евро. Това е повече от сумата, която "Елтрейд" плати преди две години за активите, въпреки че голяма част от тях бяха продадени като метални отпадъци, а производство въобще няма. Купувачът също е странен - фирмата е с миниатюрен оборот от 7 хил. лв. през 2011 г. и е с мажоритарен собственик със съдебно минало (виж карето). Според повечето представители на металургичния сектор новият собственик е свързан отново с Първа инвестиционна банка (ПИБ), която финансира първата покупка на активите. Доказателства за връзката обаче липсват, а от банката не коментираха.

Кой продава

Трите компании, които са обект на предстоящата сделка, трудно могат да представляват интерес за купувача сами по себе си. Всички те са с предмет на дейност добив и търговия с цветен и черен скрап и са регистрирани на адреса на бившата административна сграда на "Кремиковци" в квартал Ботунец. Последните налични отчети показват, че от тях единствено "Надин металс трейд" отчита печалба за 2011 г. - 1.6 млн. лв., въпреки че приходите й са най-малки - 8.3 млн. лв. За същата година "Елтрейд" е на минус с 19.5 млн. лв. при 132.5 млн. лв. оборот, а "Валпет" е с 4.8 млн. лв. загуба (10.5 млн. лв. продажби). Най-ценните им активи са земята и производствените мощности на бившия металургичен комбинат край София.

Връзката на тези дружества с финансовата институция обаче не е само като между кредитор и кредитополучател. Фактът, че зад офшорните собственици на тези, а и на други финансирани от ПИБ фирми изплува едно и също кипърско име, говори по-скоро за това, че банката упражнява непряк контрол върху някои свои длъжници. Справка в Търговския регистър показва, че собствениците на "Елтрейд" и "Валпет" - регистрираните в Кипър Bassion Management Limited и Spicata Consulting Limited, се представляват от Лениа Пападопулу. Близката й съименничка Мария Пападопулу пък подписва от името на собственика на "Надин" Toleedo Associated Limited. Лениа Пападопулу е представител също на Legnano Enterprises Limited, която притежава 7.7% от капитала на ПИБ според сайта на банката. Името й излиза и около друг голям длъжник на банката - ОЦК - Кърджали. Цинковото производство на комбината миналата есен беше купено от "Хармони 2012" със собственик регистрираната на Британските Вирджински острови Harmonee Holdings Limited, чийто директор е Лениа Пападопулу.

Тайният купувач

За да се проследи логиката на предстоящата сделка, трябва да се върнем две години назад, когато земята и сградите на "Кремиковци" бяха продадени от синдика на създадената месец по-рано "Елтрейд къмпани" за сумата от 316 млн. лв. Като собственик на фирмата по онова време се водеше 26-годишният Лъчезар Варнаджиев, който по-късно я продаде на Bassion Management. За покупката на "Кремиковци" ПИБ предостави заем от 59 млн. евро на "Елтрейд", а свързаните с нея "Надин металс трейд" и "Валпет консулт" получиха съответно 53.7 млн. евро и 56.2 млн. евро. И за трите заема беше учреден залог върху активите на металургичното предприятие в полза на банката. Справка в Търговския регистър показва, че в началото на ноември миналата година "Надин металс трейд" е подписала анекс към договора за залог с ПИБ във връзка с удължаването на срока на кредита. Според документа падежът се премества с почти две години напред и вместо 30 септември 2012 г. става 20 юли 2014 г. Същата година е падежът и на заема на "Елтрейд". Именно тази отсрочка дава основания на източници от сектора да предполагат, че сделката цели по-скоро "освежаване" на експозицията на банката.

"Крис мит" трудно може да се определи като стратегически инвеститор. Компанията се занимава с търговия, представителство, сделки с недвижими имоти, производство и др. Според отчета за 2011 г. дружеството има едва 7000 лв. оборот и отчита 18 хил. лв. загуба. Единственото нещо, с което се свързва името й, е собственикът й Кристиян Младенов.

Преди няколко седмици се е случило раздвижване в собствеността на "Крис мит". Въпреки че Младенов остава мажоритарен собственик с 38 дяла от капитала (76%), в средата на март той е продал останалите 12 дяла от фирмата на четирима нови съдружници. Сред тях прави впечатление името на Петър Лещаров, който участваше в управлението на няколко фирми на бившия собственик на "Кремиковци" Валентин Захариев, като допреди няколко месеца е ръководел тръбопрокатния завод "Интер пайп". Малък дял има и един от бившите енергетици на "Кремиковци" Емил Димитров.

Възможна стъпка към нова продажба

Профилът и историята на фирмата купувач показват, че е твърде амбициозно от нея да се очаква съживяване на производствената площадката на завода. Затова е много вероятно сегашната продажба да е само междинна стъпка към друга сделка. "Ако някой наистина иска да купи актива и е готов да плати стотици милиони, то трябва да направи проучване с месеци. А при тази сделка един път една кола с купувачите се разходи из централната алея", коментира източник, близък до "Кремиковци". От първите дни на април обаче наистина настанала малка промяна - охранителната фирма на сегашния собственик работела успоредно с охранители на бъдещия. А някои от съдружниците вече се били нанесли в административната сграда към комбината.

Според друг източник истинският купувач е руската "Северстал". Не е известно обаче тя да е правила дю дилиджънс (финансов и правен анализ), а без такъв едва ли компания от такъв мащаб би предприела някаква сделка. Още повече че за всякакви инвестиции извън страната руските стратегически предприятия трябва да получат одобрение от Москва.

Друг източник посочи, че купувачът възнамерява да възобнови стоманопроизводството, като преработва скрап и създава различни видове ламарина. "Сметката на никой инвеститор няма да излезе, ако само реже старите мощности за скрап. Има няколко завода, които са в добро техническо състояние и лесно може да заработят", каза той. От сектора обаче казват, че интересът към производство е нисък, защото в Европа имало свръхпроизводство.

Така ролята на "Крис мит" изглежда по-скоро временна. А дългосрочното бъдеще на площадката - все още неясно.

 

Съдебна история

Кандидатът за "Кремиковци" - "Крис мит", е собственост на бившия член на управителния съвет на "Локомотив" - София, Кристиян Младенов. Името му е известно най-вече като един от осъдените за производство на наркотици в софийското село Опицвет. Там в края на 1997 г. служители на НСБОП (тогава ЦСБОП) разбиха цех, от който бяха иззети около 330 кг амфетамин и 670 кг прекурсор. На място беше арестуван химикът Валери Величков, а три месеца по-късно беше заловен и работодателят му Кристиян Младенов. 

На първа инстанция Софийският окръжен съд осъди Младенов на 7 години затвор, а Величков - на 6 години. В края на 2001 г. обаче Върховният касационен съд реши, че става дума за еспериментаторска работа, в резултат на което Величков получи една година условно, а Младенов беше оправдан. След тази присъда съдия Маргарита Тихчева беше пенсионирана, заплатите на другите двама съдии от състава бяха намалени с 10%, а делото започна отначало. Сагата завърши с осъдителни присъди чак през декември 2008 г., когато Величков получи 3 години лишаване от свобода, а Младенов - 5 години.

Това не е първият опит на Младенов да произвежда амфетамини. Той беше заловен през 1993 г. с малка лаборатория на ул. "Железен мост" 28, където са регистрирани фирмите му, включително и сегашният купувач на "Кремиковци" "Крис мит". Тогава у него бяха открити 6 кг каптагон, но следственото дело беше спряно по неизвестни причини.

17 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 9
    • + 17

    Най-атрактивното от Кремиковци е земята, бърху която е построен. Огромен парцел, подходящ да различен бизнес.

    Нередност?
  • 2
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • + 31

    Направо да го предложат на Дисни да направи южния дисни ленд

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    geoimg avatar :-(
    Geoimg
    • + 40

    Замитане на следи и препиране...

    Нередност?
  • 4
    kireto avatar :-|
    Кирето
    • - 3
    • + 24

    [quote#1:"Нефертити"]Най-арактивното от Кремиковци е земята, бърху която е построен. Огромен парцел, подходящ да различен бизнес. [/quote]

    Абсолютно си права.
    Между две магистрали, с изградена жп инфраструктура и на един хеърлей от София.
    Силно се съмнявам да се възобнови производството на каквото и да е в Кремиковци.

    Нередност?
  • 5
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#4] от "Кирето": не му е там мястото навремето са го направили там за да е близо да София.
    Преди известно време бях гледал един проект за парк на това място .много красиво на макет ама и доста пари ще трябват за реализацията.
    Една от възможностите беше да се разпродаде като скраб и да се търси съдружие с някой. Ама всичко май остана така ...

    Нередност?
  • 6
    kiki2000 avatar :-|
    kiki2000
    • - 1
    • + 24

    Няма ли най-накрая да се намери читав инвеститор, който да предложи свястна програма за използване и развитие на терена. Ако ще Дисни ленд да направят, но да се направи НЕЩО, което да е от полза и на хората. Аман от разграбване на парче и голословни обещания!

    Нередност?
  • 7
    212 avatar :-?
    212
    • - 7
    • + 15

    мисля че стойноста на земята е по ниска от стойноста за почистването и което може един ден да струва милиарди.
    по скоро трябва да се национализира обекта кремиковци с което да се спре както спекулацията така и екологическото замърсяване. все едно земята няма никога да се възтанови до оригиналното и състояние както е била преди да бъде застроена.

    много райони в сащ са били замърсени през 30,40 и 50'те години от големите американски компании днес за почистването им се хвърлят милиарди без да е със сигурност 100% почистено ... днешното почистване струва повече от тогавашното им производство както тогава така и днес (една от причината тези отрасли да се преместят в китай и азия където техните правителства поемат отговорноста за бъдещето)

    Нередност?
  • 8
    2.5 avatar :-|
    2.5
    • + 23

    "На първа инстанция Софийският окръжен съд осъди Младенов на 7 години затвор, а Величков - на 6 години. В края на 2001 г. обаче Върховният касационен съд реши, че става дума за еспериментаторска работа, в резултат на което Величков получи една година условно, а Младенов беше оправдан."

    'бах ти правосъдието! На това му се казва защита на инвестициите...

    Нередност?
  • 9
    borislav.krumov avatar :-|
    Bobby.k
    • - 14
    • + 14

    И за най-неорентираните в тая държавица стана ясно че Кремиковци никога повече няма да го бъде ,сега да живеят пишман еколозите и милионите които прибират!
    Айде да им е честито и на тия и на ония и последния който напуска страната да не забрави да изгаси тока на летището!

    Нередност?
  • 10
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 5
    • + 11

    Защо БНБ оставя банки да упражняват "непряк контрол" върху такива фирми? Особено офшорни? Защо БНБ оставя банки да дават огромни кредити на свързани фирми?

    Нередност?
Нов коментар